Slovenija

'Največ prometnih nesreč je konec tedna, osredotočimo se na varno vožnjo'

Ljubljana, 25. 09. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
48

Od 1. junija do 15. septembra 2021 je na slovenskih cesta umrlo 51 udeležencev prometa. Več kot polovica med njimi konec tedna. Ker je pred nami sončen vikend z visokimi dnevnimi temperaturami za ta letni čas, Agencija za varnost prometa spominja vse voznike, naj bodo osredotočeni na varno vožnjo in še posebej pozorni na ranljivejše pešce, kolesarje in motoriste. K posebni previdnosti pozivajo prav slednje, saj so razlike v dnevnih temperaturah tudi 10 in več stopinj Celzija.

"Osredotočimo se na varno vožnjo in varno udeležbo v prometu, spoštujmo pravila in predpise, pazimo nase in drug na drugega," poziva Agencija za varnost prometa. Stanje med vozniki osebnih avtomobilov se je sicer po njenih podatkih do konca avgusta nekoliko izboljšalo, ko je primerjala s statistiko v enakem obdobju lani. Letos jih je umrlo 22, lani 26. "Vozniki motornih vozil naj poskrbijo za ustrezno delovanje vozila, za pripetost vseh potnikov v vozilu, dosledno naj spoštujejo cestnoprometne predpise in razmere na cesti, vzdržujejo naj ustrezno varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost. Odpovejo naj se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, za volan naj sedejo le trezni. Upoštevajo naj, da je ob sončnih vikendih na cestah veliko najbolj ranljivih udeležencev v prometu," so svetovali predstavniki agencije.

Če telefoniramo med vožnjo, smo bistveno manj zbrani, reakcijski čas se zmanjša za do 50 odstotkov.
Če telefoniramo med vožnjo, smo bistveno manj zbrani, reakcijski čas se zmanjša za do 50 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Uporaba telefona med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče 

"Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS-sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 kilometrov na uro prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 kilometrov na uro, prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 kilometrov na uro v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 kilometrov na uro pa 139 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi," so že pred časom opozorili na agenciji, o čemer smo prav tako pisali. 

Voznik je takrat bistveno manj zbran in pozoren na dogajanje na cesti, s tem pa ogroža tako sebe kot druge udeležence v prometu. Reakcijski čas je namreč tudi do 50 odstotkov slabši. "Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ni sposoben pravočasno in pravilno odzvati na nastalo situacijo, kar lahko privede do prometne nesreče. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu," opozarjajo na agenciji.

Število registriranih motornih vozil iz leta v leto narašča, v zadnjem 10-letnem obdobju se je povečalo s 86.826 na 127.272.
Število registriranih motornih vozil iz leta v leto narašča, v zadnjem 10-letnem obdobju se je povečalo s 86.826 na 127.272. FOTO: Luka Kotnik

Od 1. junija do 15. septembra 2021 je sicer po podatkih agencije na slovenskih cestah umrlo 51 udeležencev prometa (v enakem obdobju lani 37). Od teh jih je več kot polovica, oziroma 29 oseb, umrlo v prometnih nesrečah ob koncu tedna, med petkom in nedeljo. 

Več kot 70 odstotkov motoristov povzročilo nesrečo 

Letos je do konca avgusta umrlo že 28 voznikov enoslednih motornih vozil: 22 voznikov motornih koles, pet voznikov mopeda in voznik trikolesa, navaja agencija.

Po trenutnih podatkih Policije je bilo do vključno 12. septembra v prometnih nesrečah 428 udeleženih motoristov, 304 so prometno nesrečo povzročili sami, kar je 71 odstotkov. Kot posledice teh prometnih nesreč navajajo 97 hudih telesnih poškodb, 224 lažjih in 25 smrtnih primerov, od katerih je kar 20 motoristov umrlo med petkom in nedeljo. "Motoristi naj vselej poskrbijo za dobro zaščitno opremo živahnih barv in za stalno osredotočenost na varno vožnjo. Zaščitna oprema za motoriste naj vedno vključuje čelado, odsevna oblačila, ščitnik hrbtenice, škornje, rokavice, za boljšo vidljivost naj imajo vedno prižgane luči. Na daljših poteh naj načrtujejo ustrezne počitke, skrbijo naj za hidracijo," so svetovali na agenciji.

Letos je do konca avgusta umrlo že 28 motoristov, 71 odstotkov jih je nesrečo povzročilo samih.
Letos je do konca avgusta umrlo že 28 motoristov, 71 odstotkov jih je nesrečo povzročilo samih. FOTO: PGD Postojna

Pešci in kolesarji 

Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj ranljivi izmed vseh udeležencev v prometu. Letos je do konca avgusta umrlo 11 pešcev. "Dnevi se krajšajo, zato je dobra vidnost pešcev v prometu ključna," so opozorili na agenciji.

Agencija letos do konca avgusta opaža boljše stanje pri kolesarjih glede na preteklo leto. Kljub temu je umrlo pet kolesarjev (lani v enakem obdobju sedem), od katerih je le eden nosil zaščitno kolesarsko čelado. 

Pri varni udeležbi kolesarjev v prometu je treba poskrbeti za tehnično brezhibno opremljeno kolo. Pomembna je zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa v vseh starostih, saj so lahko poškodbe glave usodne oziroma imajo težke in dolgotrajne posledice že pri manjših trkih. "Voznike motornih vozil želimo spomniti, da je bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, po novem najmanj 1,5 metra. Gre za izjemno pomemben element za povečanje prometne varnosti za skupine ranljivih udeležencev v prometu, ki bo pripomogel k bolj varnemu poteku prehitevanja. To je še toliko bolj pomembno, kadar kolesarje, voznike lahkih motornih vozil ali mopede prehitevajo večja vozila, kot so avtobusi ali tovorna vozila," so izpostavili na agenciji.

Voznik lahkega motornega vozila mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo.
Voznik lahkega motornega vozila mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. FOTO: Dreamstime

Na cestah vse več e-skirojev 

Statistika od 1. junija do 31. avgusta letos je 47 prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev. Kar 30 so jih povzročili vozniki e-skirojev sami. 

Vozniki e-skirojev morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Obvezna je tudi zaščitna čelada do 18. leta. "Priporočamo uporabo zaščitne čelade tudi po 18. letu, enako kot za kolesarje in druge uporabnike lahkih motornih vozil. Z vidika varnosti vseh udeležencev je pomembno, da mora imeti voznik lahkega motornega vozila ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani lahkega motornega vozila mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike," so povzeli predpise predstavniki agencije.

Agencija za varnost prometa je priporočila strnila z mislijo, naj se vsi udeleženci v prometu "na ceste podajo z največjo možno mero odgovornosti, do sebe, družine, prijateljev, znancev, do vseh udeležencev v prometu"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mother Russia
25. 09. 2021 18.12
+2
Aktivno sodelujem pri zmanjšanju števila prometnih nesreč. Med vikendom sodelujem z lokalno skupnostjo in ne vozim. Do gostilne imam le 50m. nobenih cest, prehodov za pešce, pločnikov. Ne potrebujem uslug taksistov. Idilično!
adonai
25. 09. 2021 17.20
Saj je vsako leto cirka 100 mrtvih na cestah, saj si ne da rulja nič dopovedat,
4krogci
25. 09. 2021 15.47
-1
PA dejmo se eno popoldansko iz okolice Il. Bistrce....20 avtov v koloni, ker ni bilo moznosti prehitevat, spredi pa en z glanc novin traktorjem lepo lagano 30...sej je treba se it pokazat kaj si kupu! In to N asoboto, ko je ogromno turistov! Pa Slovenija kam smo se mi prpeljal!
Mother Russia
25. 09. 2021 18.16
+3
Človek je kmetovalec in zanj ni vikenda. Turisti pa bodo že potrpeli. Če so se navadili na 7km. kolone pred Karavanškim predorom, bodo potrpeli še 2km. se voziti 30 km(h. Prej bi rekel da si ti šel "sprehoditi" Audija, da sosedje vidijo kako si uspel v življenju. V tem je razlika med seljakom in seljačino.
Supervillain
25. 09. 2021 15.32
+3
Toliko malomarnih in neodgovornih voznikov je,da glava boli vozijo se kot,da ni pravil.
travc
25. 09. 2021 15.12
Se napijes in sedeš za volan.Isto kot bi se cepil.
2fast4
25. 09. 2021 13.18
+1
Bo agencija za varnost prometa naredila eno akcijo iz pisarne in čakala da mine 8 ur...
toni88
25. 09. 2021 12.52
-1
kdo uporablja tel.med voznjo 500e kazna, plus 10 tock😳
4krogci
25. 09. 2021 15.44
+0
Kdor vozi na omejitev 90 pod 80 oz 75 v dezju dozivljensko pobrat izpit!
SnowmanR
25. 09. 2021 11.58
+2
Ne razumem voznikov, kupijo nov avtomobil z funkcijo bluetooth za prostoročno teleforniranje, potem pa telefon v roki... Polovica voznikov je pijanih in taki sedijo za volanom...
dirtmcgirt
25. 09. 2021 11.50
+0
ne da se narodu razložit da je telefoniranje med vožnjo moteč element, distrakcija od dogajanja v prometu. v prometu smo vsi, in se zanašat na svojo prednost pri prometni nesreči ti vzame dragoceni čas življenja, ko bi lahko bil nekje drugje. potem kazensko pravdne zadeve še dodatno zagrenijo življenje. zakaj bi se potem zaletaval zaradi pijanih, zaradi prekrškov ki jih namerno delamo v smislu bom telefoniral ampak bom bolj pazil na policaje da me ne dobijo kot da bi bolj pazili pri vožnji svojega avta in svojega obnašanja. to je ta problem v družbi. in še ta hvalospevni multitasking-v službi ja, doma ja, za volanom v avtu pa nikakor ne, ker s tem z lahkoto nekoga ubiješ. vedno se dogajajo nesreče zaradi vzroka ki je, pogled levo desno in še v dodatne kote med vožnjo. zaradi telefonirjanja je oseba mumificirana na sedežu za volanom in samo vrti volan brez zavedanja okolice. zame pa so ljudje ki skozi telefoniranjo med vožnjo prepolni samgasebe čisti egoisti. če so že nujni klici glede poslov si podjetniki lahko brezproblemov nabavijo komplet za prostoročno telefoniranje in dajo v stroške ter tako dobijo nazaj naslednje leto. za ostale pa samo oj kje se punči, kje si kdaj greva na kofi, je pa samo posledica arogantnosti do samega prometa in ljudi.
Chrome
25. 09. 2021 11.12
+2
Ne vem a je to od korone ali je bilo že prej, postali smo resnično slabi vozniki. Če ni izsiljevanje je pa brez varnostne razdalje. Ne mine dan, da bi se jaz kam pripeljal brez tujega ogrožanja. Vozim vedno 10% več ( 55, 77, 100,) torej nisem ovira na cesti. Pohojal sem zavoro, prižigal meglenko, prižigal vse štiri zmigavce a preostane mi samo, da se odmaknem pred buda na avtobusno. Ko pa pride dan, ko tistemu zadaj vidim registracijo in celo prednje pnevmatike je pa milina vozit.
ZIPPO
25. 09. 2021 11.03
+1
Več nedeljskih voznikov na cesti, več nesreč. Po Celovški cesti (LJ) se je peljal nekdo z eskirojem po desnem pasu in zadrževal promet. Včeraj gospa v Mariboru razlaga, da ona ne bo zavila pri novem znaku zelena puščica desno, ker je tako navajena. Ne predstavljam si voznikov za njo, ki ji bodo trobilo. Dokler boste določeni vozniki vozili kot da smo v starem veku, ne bo bolje, žal.
Bratomil
25. 09. 2021 10.59
+5
Glede na količino gas-bremza topoglavcev, kateri v svojih lizing jajcih s kitajskimi gumami še niso slišali za varnostno razdaljo, je nesreč presenetljivo malo. Ker je večina šoferjev umirjenih in pazi še na njih je dobro, dokler ne nagazita dve glavonji drug na drugega.
NinjaRockStar
25. 09. 2021 10.52
+8
Lahko si še tako previden šofer, ko ti nasproti v ovinku pripelje motorist tako, da je njegova glava na tvojem pasu ti nobena količina previdnosti ne pomaga. Bomo počasi morali pred vsakim ovinkom ustavit in preverit, da slučajno ne pripelje kakšen motorist nasproti!
NinjaRockStar
25. 09. 2021 10.53
+4
Če pa že ni motorist, se pa zmeraj najde nekdo, ki enostavno MORA odpisat na tisto sporočilo na telefonu v točno tistem trenutku, če ne se bo svet sesul.
Brtoldo
25. 09. 2021 10.47
-1
Dejmo še znižat kazni, to bo ziher pomagalo.
Khronos
25. 09. 2021 10.44
+8
Ta teden se mi je zgodilo vsaj 5x,da je nasproti vozeči avto peljal preko črte direktno v mene, voznik pa je vneto buljil v telefon in se nečemu smejal. Mladenka z ogromnim Audijem je v ovinek prehitevala avtobus in tovornjak. Na ovinku, pri 90 km/h. Skozi naš kraj se v večernih urah vozijo brez upoštevanja omejitev, v glavnem vsaj 80 km/h in več, policajev z radarjem nisem videl že vec kot leto. Me čudi, da ni še večjega masakra... Folk je obseden s telefoni, to ni več normalno...
NinaT
25. 09. 2021 10.29
+2
ja konc tedna se pije🍻
ceta69
25. 09. 2021 10.13
pišite resnico o povzročiteljih in se statistika zelo spremeni....
Las Vegas
25. 09. 2021 10.03
+3
Pošten povem da me čudi, da bi še več nesreč... zakaj? Ob vseh stresa polnih novicah, nemogočih delovnikih za mizerna plačila, stopnjevanje delovnih pritiskov pod pretvezo korone.... če sebe pogledam že zjutraj ko se zbudim, nisem za za volan saj po glavi roji vse od tega ali bo vsaj star kruh za v usta a bo še za zdržat pritisk v službi kjer vai vedo da mora biti narjeno in prov noven ne zna nardit prav in s prstom krivdo valijo nate ker je to trba znat katr tko iz rokava. Delaš skor zastonj in še to je predrago. Če narediš nekaj dobrega pa he potrata službenega časa in dnarja... ko se vozim s službe študiram kaj bo rekla stranka ker zamujam na fuš, ker je delo joralo biti končano nadure pa neplačane. Vse zato da firma obstane. Med vožnjo krotim še tiste misli ki pravijo "vse skup nima smisla zakaj bi še" gledam da sem vsaj med robnikom in srednjo črto na cesti, telefon zvoni ker zamujam pa se ne oglasim ker je že seda preveč motečih dejavnikov, stranka se bo spet spotaknila ob neresnost zaradi neoglašanja na telefon... pa... kaj pa počne človek za volanom pred mano, saj je skoraj na pločnik zapeljal .... ja v nekem trenutku ne gre več. Ko se po naporni neprespani zživcirani noči spravim proti službi in se mi spi za volanom...in rečem dovolj...bolniška, pa reče šef spet simulirate al kaj, zato pa je tko malo narjeno... Kdo dela take nedonošene šefe in delodajalce?
ceta69
25. 09. 2021 10.11
+0
Ambasador_dolce
25. 09. 2021 09.54
+1
Pa kje se bo narod osredotocil na varno voznjo ce vsak dan psiherate folk v glavo
preprostež
25. 09. 2021 10.27
+3
Pa ne vozite, mone! Izbiro imate, pa vedno izberete napačno in potem jamrate...
Samo gasssss...
25. 09. 2021 09.50
+3
Slabe ceste + dobri avtomobili + neizkušeni vozniki + ego = kombinacija za katastrofo.