Slovenija

Največ tropskih noči v juniju in juliju našteli v Kopru

Ljubljana, 03. 08. 2021 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
4

S plohami, nevihtami ter ohladitvijo se je v soboto končal drugi mesec meteorološkega poletja, njegov zaključek pa je bil v znamenju nadpovprečnih temperatur. Največ tropskih noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija, je bilo v Kopru, kjer so jih našteli kar 35. Po nižinah pa so junija in julija našteli od dveh do šestih tropskih noči, so povedali na Agenciji RS za okolje.

"Največ noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija, smo našteli v Vedrijanu, kjer jih je bilo 23, ter v Kopru, kjer jih je bilo 35," so sporočili z Agencije RS za okolje (ARSO). V termalnem pasu na vzhodu je bilo tropskih noči približno deset, v Jeruzalemu celo 14.

Število tropskih noči
Število tropskih noči FOTO: Arso

Tropske noči so zaznali tudi na meteoroloških postajah nad nadmorsko višino 900 metrov. Štiri so bile na Miklavžu na Gorjancih, dve na Lisci, zabeležili pa so jo tudi na Krnu in Slavniku.

S plohami in nevihtami se je konec prejšnjega tedna prekinil tudi nov vročinski val. "Po nižinah v notranjosti smo v dveh poletnih mesecih zabeležili že tri oz. štiri vročinske valove. Ponekod na Primorskem jih je bilo še malo več, saj so bila vmes obdobja ploh in neviht, ki so prinesla kratkotrajno osvežitev," so zapisali. V Vedrijanu jih je bilo tako denimo šest.

V Vedrijanu so imeli šest vročinskih valov.
V Vedrijanu so imeli šest vročinskih valov. FOTO: Shutterstock

Enotne definicije za vročinski val sicer ni, na Arsu pa uporabljajo tisto, ki je bila sprejeta na znanstvenem posvetu o vročinskih valovih Slovenskega meteorološkega društva. V skladu z njo je vročinski val obdobje najmanj treh zaporednih dni s povprečno temperaturo nad izbrano mejo, ki je odvisna od podnebnega tipa. Za zmerno podnebje hribovitega sveta znaša meja 22 stopinj Celzija, za celinsko podnebje 24 in za omiljeno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
03. 08. 2021 20.17
+0
Poleti mrzle noči, ko je sonce najvišje. A jih nimamo vseeno nadpovprečno veliko. Tudi hladne fronte, hladni severni oz.vzhodni vetrovi...kako to da to sploh pride v huje zaznavnih oblikah do nas....in karavanški fen. Dokej čudni pojavi, veliko bolj od topkih noči poleti.
borec91
03. 08. 2021 20.06
+0
danes in vceraj me jev krartih rokavih in hlacah kar zeblo toliko o tropskih noceh zeblo cez dan
TistoPravo
03. 08. 2021 21.03
-1
Kuku456
03. 08. 2021 19.33
+2
To pomeni da ne rabimo v tropske kraje gremo v kraje s tropskimi nocmi😉