Slovenija

Največja dokapitalizacija stanovanjskega sklada v zadnjih 20 letih

Ljubljana, 20. 07. 2023 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela sklep o povečanju namenskega premoženja in kapitala stanovanjskega sklada. Premoženje bodo z izplačilom sredstev ministrstva za solidarno prihodnost povečali za 25,5 milijona evrov.

Stanovanjski sklad je skladno z Resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025 glavni izvajalec stanovanjske politike v Sloveniji. Sklad to nalogo izpolnjuje prek dveh ključnih ukrepov: lastne gradnje javnih najemnih stanovanj in financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj s strani občin, lokalnih stanovanjskih skladov in neprofitnih stanovanjskih organizacij. 

Minister Simon Maljevac je ob tem poudaril: "Izplačilo sredstev v višini 25,5 milijona evrov predstavlja največje povečanje premoženja stanovanjskega sklada v zadnjih 20 letih. Z dodatnimi denarnimi sredstvi bo sklad okrepil svoje delovanje na področju zagotavljanja najemnih stanovanj z neprofitno najemnino, kar je ključen korak v odpravljanju stanovanjske krize."

Temeljni kamen za sosesko Novo Brdo
Temeljni kamen za sosesko Novo Brdo FOTO: Aljoša Kravanja

Del sredstev bo sklad uporabil za gradnjo lastnih najemnih stanovanj, del pa za oblikovanje novega programa sofinanciranja gradnje neprofitnih stanovanj občin, lokalnih stanovanjskih skladov in neprofitnih stanovanjskih organizacij.

32 občin načrtuje izvedbo 118 projektov s 4825 stanovanji

Ministrstvo za solidarno prihodnost je sicer po uspešni pomladni seriji obiskov stanovanjskih organizacij v juniju 2023 začelo izvajati anketno poizvedovanje med stanovanjskimi skladi in občinami o načrtovanih stanovanjskih projektih. Ministrstvo zbira podatke o velikosti projekta, ocenjeni vrednosti, začetku in predvidenemu zaključku ter aktualni fazi projekta. 

Doslej je pridobilo podatke 32 občin in 9 stanovanjskih skladov, ki načrtujejo izvedbo 118 projektov s 4825 stanovanji. Ti projekti so v različnih razvojnih fazah (od pridobivanja projektne dokumentacije do gradnje), za vsa pa so že pridobljena zemljišča.

 Z dokapitalizacijo vlada sledi zavezam s koalicijskega vrha 1. februarja 2023, da bo v tem mandatu s sredstvi podprla projekte, ki jih je moč zagnati do leta 2026, do konca mandata pa bo oblikovala stabilen in predvidljiv sistem financiranja javne stanovanjske gradnje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Svnski
21. 07. 2023 09.25
+1
To bodo zgradili 2 novi stanovanji za kake prijatelje od koga v vodstvu in preostal denar bo izginil neznano kam, brez sledi.
Krneki 00
21. 07. 2023 08.10
spet denar skozi okno
RdecaPesa
20. 07. 2023 21.56
+2
Ne znajo pa preprecit, da en dihur pridobljeno javno stanovanje nato profitno oddaja naprej.