Slovenija

Največja evropska divja mačka bi brez pomoči človeka izumrla

Ljubljana, 13. 06. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
68

Letos tretjič praznujemo mednarodni dan risov. Ta divja mačka velja za ogroženo vrsto tudi v Sloveniji in brez načrtnega doseljevanja bi izumrla. Preden smo jih lani začeli doseljevati, je v naših gozdovih živelo zgolj še približno 15 risov. Da bi dvignili zavest o njih, so v ljubljanskem živalskem vrtu ta konec tedna za obiskovalce pripravili dogodivščine pri risih.

11. junija na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx praznujemo mednarodni dan risov. Evrazijski ris velja za največjo divjo mačko v Evropi, ki je na robu izumrtja. Glavni grožnji ohranitvi risa sta ilegalni lov in razdrobljenost habitata, ki ovira migracije živali.

Boris je tretji romunski ris od najmanj desetih, ki so ga lovci v naravo izpustili maja.
Boris je tretji romunski ris od najmanj desetih, ki so ga lovci v naravo izpustili maja. FOTO: LIFE Lynx


 

Mednarodni projekt ohranitve risov LIFE Lynx, katerega prijavitelj je Zavod za gozdove Slovenije, vključuje pet držav: Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Romunijo, Slovaško. Poteka med letoma 2017–2024. Na Slovaškem in v Romuniji bo odlovljenih najmanj 14 risov. Deset jih bo obogatilo slovenske gozdove, štirje pa hrvaške.

Tudi Slovenija ni izjema. Preživetje risov je ogroženo zaradi parjenja v sorodu. Zato so strokovnjaki v okviru projekta LIFE Linx maja lani začeli doseljevati populacijo. Prvi je k nam prišel Goru iz Romunije, letos pa sta se v naše gozdove priselila še Romuna Katalin in Boris.

Goru je že začel uspešno opravljati svojo misijo. Strokovnjaki so z genetsko analizo potrdili, da se je priseljenec izkazal in je oče mladiča risinje Teje iz Male Gore, ki je ženskega spola in so jo poimenovali Mala.

Pri projektu Life Linx sodeluje tudi Živalski vrt (ZOO) Ljubljana. Njihova veterinarska ekipa je pomagala pri transportu Goruja in Borisa iz Romunije v Slovenijo. "Vsak transport živali je skrbno načrtovan. Veterinar spremlja počutje in zdravstveno stanje risa med prevozom. S svojim strokovnim znanjem in opremo lahko takoj pomaga, če se ris med vožnjo slabo počuti ali doživlja prehud stres," so pojasnili iz ZOO Ljubljana.

 

Ris Goru je že poskrbel za podmladek. Z risinjo Tejo imata mladiča, ki je dobila ime Mala (na fotografiji sta Teja in Mala).
Ris Goru je že poskrbel za podmladek. Z risinjo Tejo imata mladiča, ki je dobila ime Mala (na fotografiji sta Teja in Mala). FOTO: LIFE Lynx

1.500 kilometrov dolga pot

Živali potujejo v boksu primerne velikosti, ki je opremljen s prezračevanjem in omogoča stalen videonadzor njihovega počutja. "Boks ima posebne lopute, preko katerih se risu dodajata voda in hrana. Kombi za prevoz živali iz ZOO Ljubljana je opremljen s klimo, ki prostor po potrebi ogreva ali hladi ter prezračuje. Okoli 1.500 kilometrov dolga pot je s postanki trajala okoli 19 ur,"  so opisali iz ZOO Ljubljana, kako je potekala selitev iz Romunije v Slovenijo.

Parjenje v sorodstvu vodi k izumrtju vrste prej, preden poginejo zadnje živali

Risi v Evropi ne živijo enakomerno porazdeljeni, ampak v vedno manjših skupinah, ki zaradi izginjanja in razdrobljenosti  življenjskega prostora med seboj pogosto ne prihajajo več v stik. "To lahko privede do parjenja v sorodstvu, kar najprej privede do osiromašenega genskega materiala, nato pa tudi do slabše zmožnosti razmnoževanja, čemur smo priča v Sloveniji. Zato je namen projekta 3Lynx uskladitev spremljanja, upravljanja ter ohranjanja evrazijskega risa, pri čemer pa je potrebno sodelovanje različnih pristojnih organizacij na območju treh populacij risa v Evropi na območju petih držav," so razložili iz ZOO Ljubljana, ki s projektom 3Lynx sodeluje na izobraževalnem področju.

Ris Katalin
Ris Katalin FOTO: LIFE Lynx

Ker največje divje mačke v Evropi za svoje preživetje potrebujejo strnjene gozdove, na svojih poteh pa pogosto prečkajo državne meje, je potreben skupen evropski pristop za njihovo ohranitev – tako na znanstvenem kot političnem in upravljavskem nivoju, so poudarili v ZOO Ljubljana. Ob tem so dodali, da sta vidna problema slovenskih risov, poleg parjenja v sorodstvu, tudi promet in nezakonit lov.

Dogodivščina pri risih v ZOO Ljubljana

Z organiziranimi dogodivščinami v ZOO Ljubljana ozaveščajo obiskovalce o problematiki risov v Sloveniji in si prizadevajo širiti zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih. Spoznavanje evropskih divjih mačk bo potekalo danes in jutri. "Rise bomo v ogradi opazovali in ugotavljali, kako so prilagojeni na naravno okolje, kje živijo, kako lovijo, s čim se prehranjujejo, zakaj so v Sloveniji ponovno na robu izumrtja, kako jih znanstveniki proučujejo v naravi ter kako ZOO Ljubljana prispeva k njihovi ohranitvi," so sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta.

Ris v ZOO Ljubljana
Ris v ZOO Ljubljana FOTO: Arhiv ZOO Ljubljana

Zgodovina risa v Sloveniji in usoda zveri v Evropi

Številčnost mnogih vrst iz skupine zveri, kamor uvrščamo tudi risa, se je v zadnjih nekaj stoletjih zmanjšala zaradi dejavnosti človeka. Večina zveri namreč prihaja v konflikt s človekom zaradi svojega plenilskega načina življenja, in to velja tudi za risa, so pojasnili iz ZOO Ljubljana: "V Evropi je proces izumiranja risa potekal od zahoda proti vzhodu vse od 14. stoletja. Preganjanje velikih zveri je bilo dobro načrtovano, zakonsko organizirano in nagrajevano. Vrh je doseglo sredi 19. stoletja."

Spreminjanje gozdov v pašnike in polja

Domače živali so se stoletja pasle v gozdovih in tako spreminjale gozdove v pašnike. Po letu 1734 pa so vpeljevali še dodatne kmetijske kulture ter uvajali hlevsko živinorejo in pašo na ograjenih površinah. To je povzročilo intenzivno izsekavanje gozdnih površin in izgubo habitata za risa v vseh nižinskih in gosteje poseljenih območjih Evrope.

Od leta 1993 je ris v Sloveniji zakonsko zavarovana vrsta, je simbol Dinaridov, tako kot je tiger simbol Azije.
Od leta 1993 je ris v Sloveniji zakonsko zavarovana vrsta, je simbol Dinaridov, tako kot je tiger simbol Azije. FOTO: Arhiv ZOO Ljubljana

Izumrtje in ponovna naselitev risa v Sloveniji

6.000 let pred našim štetjem so risi živeli po vsej Evropi. Med letoma 1800 in 1900 se je njihovo število zmanjševalo. V Sloveniji so zadnjega risa opazili pred 112 leti. "Izumrl je zaradi izgube življenjskega prostora, pomanjkanja plena in pretiranega lova človeka," so zgodovino obudili iz ZOO Ljubljana.

Leta 1973 so lovci in gozdarji v Slovenijo pripeljali in naselili 6 risov iz Slovaške. Projekt je bil uspešen in risi so se kmalu razširili v sosednje države: na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino ter celo v Italijo in Avstrijo, ostali pa so izolirani od drugih populacij risa v Evropi. Do leta 1986 je populacija v Sloveniji naraščala, po nekaj desetletjih pa se je izkazalo, da je zaradi parjenja v sorodstvu število risov začelo upadati. "Danes je dinarska populacija risa genetsko izredno osiromašena in kljub številnim varstvenim ukrepom ocenjujemo, da je v Sloveniji prisotnih samo še od 10 do 15 risov in od 50 do 80 skupaj s Hrvaško," so pojasnili iz ZOO Ljubljana in strnili, da bodo prav zato znanstveniki parjenje v sorodstvu skušali znižati z doselitvijo živali iz Romunije in Slovaške.

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Devilz Pff
14. 06. 2020 17.08
+5
V prvi vrsti bi bili ljudje zaslužni za to da bodo izumrli ne da ne bodo.
Devilz Pff
14. 06. 2020 17.05
-4
Če nebi bilo sredstev za te projekte bi bila ta žival za stroko nepomembna in vseeno bi bilo koliko jih je ali pa če jih nebi bilo.
OLD SUMERIAN
14. 06. 2020 14.36
+7
Mislim da če bi vsi ljudje izumrli to ne bi pomenilo smrt tudi za rise. Bolj primeren naslov bi bil: LJUDJE TAKO MOČNO UNIČILI NARAVNI HABITAT DA RISI SEDAJ NE MOREJO VEČ PREŽIVETI BREZ NJIH
crazymoto
13. 06. 2020 20.29
+4
Popravek naslova! Največja evropska divja mačka bo zaradi človeka izumrla!
crazymoto
13. 06. 2020 20.27
-3
Porpravek naslova!Največja evropska divja mačka bi brez pomoči človeka izumrla
Ultra bass
13. 06. 2020 18.45
+8
Čudovit mačkon.
Malo_sutra
13. 06. 2020 16.33
-16
Lahk isto minuto izumrejo, tko al tko ni nc od njih. Sam nevarnost.
Zmaga Ukrajini ...
13. 06. 2020 16.58
+11
flojdi
13. 06. 2020 18.05
. manjana , morgen, etc , če prav razumem : +
Anton jakše 1
14. 06. 2020 09.19
TI NISI KAJ BOLJŠI, KAJ PA ZASE ŽELIŠ, ISTO!!!!!!!!!!!!
riss
13. 06. 2020 14.59
+0
Več kot bo rissov, boljše nam bo. Vsaj po mišljenju.
Anton jakše 1
14. 06. 2020 09.20
flojdi
13. 06. 2020 14.39
+6
..če se ne motim , nobena živalca ne bi izumrla , če le ne bi bilo Vtikanja NajPametnejše
METKA102
13. 06. 2020 13.22
+17
Če ga ne bi ljudje iztrebili in skoraj iztrebili tudi divjad, bi ris še vedno živel v naših gozdovih, kot je več tisoč let. Po 2. sv. vojni skoraj ni bilo več divjadi po gozdovih, ker so jih ljudje pač pojedli in jih motili s svoji prisotnostjo in hrupom. Še začasa fevdalizma je imelo lovsko pravico le plemstvo. Ostalo so bili 'raubšicarji' (Raubschitz), tj. divji lovci. Enako je bilo tudi z ribami, raki, itd. , ki jih danes ne bi bilo več kaj dosti, če jih ne bi umetno naseljevali. Človek je res neverjeten, če se le da vse uniči, potem se pa hvali, da je on tisti, ki ohranja naravo.
JohannDoe
13. 06. 2020 14.07
-1
No logika ti je pa vseeno falš. Ponavadi, če ne vedno, je tako, da eni uničijo in uničujejo, drugi pa ohranjajo in se mogoče eventualno hvalijo. To, da jih ti spraviš na skupni imenovalec "človek" (ali karkoli drugega) je razlog, da ti matematika ne deluje in se čudiš.
vlahov
13. 06. 2020 13.13
+15
3000 srnjadi , ki so za rise in volkove in šakale in ... Pojedo in preprodajo lovci lovskih družin namesto , da bi jih požrla divjad . Pol pa drobnico na gozdnih jasah napada divjad ... Saj ni čudno !
DemokracijaMolka
13. 06. 2020 11.20
-5
Posnemamo Boga, samo še jabolko in tu je tu...
JohannDoe
13. 06. 2020 14.32
Kmalu bodo jabolka. Jonagold, delišes, jonatan. Za vsakega nekaj, tud zate.
March
13. 06. 2020 11.13
-10
Vrste izumirajo od nekdaj in vedno bodo...to je samo izgovor, da se lahko primitivci igrajo bogove. Ris v kletki..sej niste normalni.
Generacija56
13. 06. 2020 12.00
+18
No, pa se je začelo.... VRSTE IZUMIRAJO! ZAKAJ? Zaradi človeka! Ker se nekontrolirano širi, krade življenjski prostor vsemu na tem svetu, a no koncu se bo pobil med seboj, ko bo nekaterim bedakom zmanjkalo prostora.... Uporabil bo orožje še zadnjikrat in planet bo ostal radioaktivna puščava...
ivan res grozni
13. 06. 2020 13.14
+18
Brez ljudi bi mnogo manj vrst izumrlo. Človek je največja nevarnost za vrste na planetu.
JohannDoe
13. 06. 2020 14.13
+6
Eno retorično vprašanje je vedno na mestu, kdo je večji bedak? Tisti, ki gre s tokom, ki ga vodijo bedaki, ali tisti, ki skuša toku kljubovati in narediti prav.
TistoPravo
13. 06. 2020 11.10
+3
S čim se pa hrani ris v obeh spolih? Verjetno glede na omejen teritorij bivanja je odvisen tudi na mrhovino...ne samo na ujete miši in zajce iz lastnim trudom...in kdo priskrbi mrhovino, najbolj ziher volčje kardelo....tudi za medveda kaj ostane, da pol ne gre po ovcah in po vaseh...samo v sanjah bo to vse samo od sebe laufalo glede na to, kako smo posegli v to našo zemljico. Tako kot pri vodah in vetrovih, bomo tudi tu nekje občutili svojo zmoto.
METKA102
13. 06. 2020 13.36
+7
JohannDoe
13. 06. 2020 14.18
+5
Ris se loti miši in zajcev kvečjemu, če mu srn in košut zmanjka.
Francet
13. 06. 2020 16.23
ris je rastlinojed ucer sm enga vidu kko je jedu koprive
TistoPravo
13. 06. 2020 20.00
+1
Človek je pa lovec in mrhovinar.,,ris pa mora bit samo lovec, tako kot so si nekateri zamislili..ha
cirenij
13. 06. 2020 11.08
-10
To je povsem normalno. Koliko živali je izumrlo zaradi spreminjanje narave? Izumrl je neandertalec, dinozaver.................evolucija Zemlje gre svojo pot in ne spreminjajmo njenega toka. Tako pač je. Risu pač to podnebje pri nas pač ne paše.
ce.ce.
13. 06. 2020 12.42
+7
škoda da še ljudje ne izumrejo...dokončno
ivan res grozni
13. 06. 2020 13.15
+12
Risa so pri nas ljudje najprej iztrebili, zdaj pa popravljajo svojo napako.
JohannDoe
13. 06. 2020 14.22
+3
@cirenij Ti si pa en doktor znanosti in znanja. Še zdaj cepam od smeha ob tvojih nebulozah. Ha ha ha. Sigurno mora met take dohtarje narod precej v čislih, glede na to kaj vse prenaša od svojih oblastnikov in kakšne si izbira. Bo nekej v klimi, verjetno ha ha ha.
jgm
13. 06. 2020 10.56
+13
Bo treba še kakšno risinjo pripeljat in ne le mačkone.
elektroncek
13. 06. 2020 10.37
+19
narobe ste zapisali naslov... zaradi cloveka je skoraj izumrla!!!!
Nellika25
13. 06. 2020 10.02
+13
Kaj? In zdaj bi radi še pohvalo za to? Itak se samo popravlja skoda ki jo je človek sam naredil
JohannDoe
13. 06. 2020 14.23
+1
Ma kaki pohvalo! Grajo. Pohvale so za čudake in neke tujce, ki ne poznajo teh manir.
smigol
13. 06. 2020 09.08
+13
Hm.....kdo je pa kriv za to?
hotchilipoper
13. 06. 2020 09.03
+22
Izumrl je pošten slovenski narod
flojdi
13. 06. 2020 14.42
.ne še čisto ; poznam še kar nekaj jih. / res pa je , da