Slovenija

Največja vaja Slovenske vojske

Postojna, 16. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na osrednjem vadišču Poček se je začela največja vojaška vaja Slovenske vojske v letošnjem letu, Odločen odgovor 2001.

vojaška vozila
vojaška vozila FOTO:

Pripadniki slovenske vojske so danes prikazali svojo usposobljenost za klasično frontalno vojskovanje s sovražnikom. Bili so uspešni, pod budnim očesom vrhovnega poveljnika Milana Kučana so napad sovražnika odbili.

"Pokazalo se je, da je tudi to znanje, tovrstna usposobljenost, nujno potrebna enotam Slovenske vojske," je v nagovoru vojakom, ki so sodelovali na Počku, povedal predsednik države Milan Kučan. Dodal je, da je tovrstno znanje potrebno za obrambo državnega ozemlja in za sodelovanje z drugimi zavezniškimi vojskami v skupnih operacijah. V svetu, kakršen je, je povsem jasno, da svoje nacionalne varnosti nihče ne bo mogel zagotavljati sam, je še povedal Kučan.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO:

Po Kučanovem mnenju SV skozi znanja, pridobljena na teh vajah, pridobiva ugled in potrebna spričevala za verodostojno partnerstvo z zavezniškimi vojskami. Do sedaj je bila SV obremenjena s številnimi reorganizacijami in z iskanjem doktrinarnih odgovorov o načinu vodenja vojaške obrambe in upam, da je sedaj tega konec, je dejal Kučan. Doslej v okviru vaje ni bilo nesreč in upam, da bo tako tudi do konca vaje, je še povedal Kučan.

Vojake je nagovoril tudi obrambni minister Anton Grizold, ki je dejal, da je priprave SV na vajo spremljal zadnjih nekaj mesecev in da ga videno navdaja s ponosom. Po njegovem mnenju Slovenija nikoli ne bo tako močna vojaška sila, da bi lahko ogrožala druge države, kljub temu pa mora zaradi ohranjanja lastnega obstoja imeti vojsko, ki bo pri svojih morebitnih nasprotnikih vzbujala strahospoštovanje in ki bo v morebitnih akcijah v okviru mednarodnih mirovnih operacij lahko upravičila zaupanje zaveznikov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni