Slovenija

'Največji rusofil med politiki v Sloveniji je Janez Janša'

Ljubljana, 30. 04. 2022 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Veljal je za neuničljivega, ministrske položaje je zasedal enega za drugim, nanj so se lepile takšne in drugačne afere, zaznamoval je zadnjih 20 let slovenske politike, saj ni bilo vlade, v kateri ni sodeloval. Tako Janševe kot drugih. A na koncu v Janševo vlado ni želel več. V času konstruktivne nezaupnice, ko je bil kandidat za novega mandatarja, si je na vrtu hiše prislužil napis podgana. Erjavcu se očita tudi, da je rusofil, da je Slovenijo kot zunanji minister preveč zapeljal v objem Moskve. Urošu Slaku je v oddaji Ena na ena dejal, da je največji rusofil prav Janez Janša in ob tem spomnil na projekt Južni tok, sam pa vseeno meni, da pošiljanje težkega orožja v Ukrajino ni prava rešitev. Prepričan je, da bi morali namesto tega takoj sprožiti diplomatske aktivnosti: "Če se bodo napetosti stopnjevale, bomo res deležni še hujših stvari. Ko Rusi nekaj rečejo, običajno resno mislijo," je poudaril.

Karl Erjavec v oddaji Ena na ena
Karl Erjavec v oddaji Ena na ena FOTO: Damjan Žibert

Na naslovnicah slovenskih medijev se je Karl Erjavec znašel tudi zaradi svojih dveh hčerk, Ines in Eve. Kakšno vlogo je takrat igral nekdanji mož Eve Erjavec, poslovnež Andrej Marčič? Ko sta se spoznala, je Erjavec Marčiča najprej vprašal, kaj pomeni to, da je on poslovnež, sam pa se politično udejstvuje, a mu je Marčič zagotovil, da to ni pomembno.

"Pozneje pa se je to spremenilo v pritiske, da moram v Janševo vlado," je dejal. Kot kaže, je imel velik interes, da bi bil v vladi in bi iz tega naslova verjetno imel boljše možnosti zaposlovanja, meni Erjavec. "Ves čas je pritiskal, da moram postati minister, da mora DeSUS ostati v koaliciji, tega mi ni takoj povedala, ampak je to eskaliralo, ko so ti pritiski postali premočni," opiše, kako se je politika zarezala tudi v hčerkino družinsko življenje.

Glede razvpite fotografije, na kateri so na jahti Marčič, Janez Janša in Božo Dimnik, Erjavec pravi, da je razvidno, da je bilo to posneto brez vednosti predsednika vlade. "Verjetno je bil vsak, ki je stopil na tisto jahto, deležen tajnega fotografiranja in snemanja. Tajno snemanje se je izvajalo tudi, ko smo bili v njegovem stanovanju. Tega sploh nisem vedel, dokler niso povedali na Policiji, kjer teče nek postopek," pravi nekdanji Marčičev tast.

Karl Erjavec v oddaji Ena na ena
Karl Erjavec v oddaji Ena na ena FOTO: Damjan Žibert

 V Janševo vlado ni hotel več

Ko je bilo že jasno, da bo Erjavec zmagal na strankarskem kongresu konec leta 2020, ga je poklical Jelko Kacin in "nekako namignil, da se mi ponuja mesto ministra za notranje zadeve". Erjavec si je vseeno dejal, da ne more prelomiti dane obljube, da ne bo sodeloval v nobeni Janševi vladi: "Ker sem vedel, da njegova politika vodi k ustvarjanju druge Slovenije, druge republike, kot so se izražali v SDS." Spomnil je, da je že na volitvah 2018 podprl idejo levega bloka, ker se je bal, da če bo Janša sestavil vlado, "se nam bo zgodilo to, kar se je zgodilo". Pravi, da so bili že takrat znaki "orbanizacije". Kot pravi, smo prej denimo vedno težili k t. i. jedrni Evropi, zdaj pa sta naši partnerici Madžarska in Poljska.

Na začetku leta 2021 je sledila konstruktivna nezaupnica zoper Janševo vlado, Erjavec je bil kandidat za novega mandatarja, a nezaupnica ni uspela. "Takrat so bili problem poslanci, razen Jurija Lepa, ki mu čestitam, ponovno je bil izvoljen v državni zbor v Gibanju Svoboda. Medtem ko ostali niso bili navdušeni nad tem, da bi odšli iz vlade, očitno je imel vsak določen interes," meni Erjavec. Poleg Lepovega glasu mu je koalicija KUL zagotavljala 39 glasov, kar je bilo še vedno premalo. Pogovarjal se je tudi z Igorjem Zorčičem iz vrst SMC-ja, kjer so prav tako že izražali nezadovoljstvo z delom Janševe vlade, vendar je ta po Erjavčevih besedah takrat ocenil, da je še malo prezgodaj, da bi bilo treba počakati še dva ali tri mesece. "Tisti trenutek sem postal ujetnik tudi nekaterih poslancev stranke DeSUS, ki pogojevali, da bodo podprli moje mandatarstvo, če bom prinesel zagotovilo, da me bo podprl tudi del stranke SMC," opisuje.

Kdo je bil grobar DeSUS-a?

Član stranke DeSUS je Erjavec sicer postal teden dni pred začetkom kampanje na volitvah leta 2004: "Ankete so napovedovale, da DeSUS nima pogojev, za vstop v parlament. Na soočenjih sem nastopal tudi z afero Zbiljski Gaj in prepoznali so, da sem občutljiv za težave ljudi, zlasti starejših. Na tak način je DeSUS takrat za 200 glasov prišel v državni zbor." Čeprav je Janez Janša, ki je bil zmagovalec volitev, celo zahteval štetje teh glasov, je DeSUS nazadnje vseeno vstopil v njegovo vlado. Erjavec je nekaj mesecev pozneje postal predsednik stranke. Zadal si je cilj, da bo DeSUS vedno v parlamentu in da ne bo najmanjša stranka.

Potem Erjavca ni bilo več in po 26 letih DeSUS-a ni več v parlamentu. Kdo je DeSUS-ov grobar? "Poslanci in nekdanja predsednica Aleksandra Pivec. Če smo prišli v parlament z obljubo, da ne bomo sodelovali v vladi Janeza Janše, potem si izigral svoje volivce. Aleksandri Pivec se pa očitno vidi, da ni imela tega potenciala, da bi lahko vodila stranko, glede na to, da je že po nekaj mesecih doživela nezaupnico."

Pravi, da ni izkoriščal stranke za to, da bi bil vedno minister: "Če bi to držalo, bi bil danes v Janševi vladi". Zdaj, ko ga ni več v politiki, pa čuti veliko razbremenitev.

Portret Ena Na Ena Karl Erjavec
Portret Ena Na Ena Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Janša kot rusofil in opozorila, da je grožnje Rusije treba jemati resno

Erjavcu se sicer očita tudi, da je rusofil, da je Slovenijo kot zunanji minister preveč zapeljal v objem Moskve. "Največji rusofil med politiki v Sloveniji je Janez Janša," je oponesel. "Kdo je leta 2008 prodal Slovensko industrijo jekla Rusom? Kot je znano, je Andrej Vizjak izpeljeval ta projekt kot minister, operativno pa soproga takratnega vidnega člana SDS-a, dr. Zagožna. Pojdimo v leto 2012, vlada je prisegla 10. februarja, 28. je že bil v Ljubljani predsednik uprave Gazproma in že so se pogovarjali o tem, da bi izpeljali projekt Južni tok. Nekaj tednov pozneje je prišel še v Maribor in pogovori so se nadaljevali. Novembra je Janša v Moskvi in s Putinom ureja ta projekt," je nanizal nekaj dogodkov, zraven pa omenil še račune pri ruski banki Sberbank.  

Kot pravi, pa se je veliko število njegovih obiskov Moskve nabralo, ker je bil ves čas ministrovanja tudi predsednik meddržavne komisije za gospodarsko sodelovanje, kar je postal v času Janševe vlade. Praksa je bila, da se sestanejo dvakrat letno - enkrat v Sloveniji in enkrat v Rusiji. Poleg 20 drugih projektov pa je bil glavni projekt te komisije omenjeni projekt plinovoda Južni tok, pravi Erjavec.

Večkrat se je srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, kaj mu je povedal o ciljih ruske zunanje politike v Ukrajini in drugod, smo pred tretjo svetovno vojno? "Ko Rusi izrazijo neko grožnjo, to ni kar tako, vsako grožnjo je treba vzeti resno. Tudi, ko govorimo o uporabi jedrskega orožja. Če bo Rusija stisnjena v kot, se tudi to lahko zgodi. Lavrov je izjavil, da obstaja možnost tretje svetovne vojne, to je treba resno obravnavti. Edina rešitev je, da se takoj začnejo pogovori. To da, se pošilja v Ukrajino težko orožje, ni prava politika, ker bo to nadaljevalo spopade, na dolgi rok pa bo Ukrajina samo uničena država," je opozoril. "Nisem rusofil, ampak samo trdim, da bi bilo potrebno, da se čimprej sprožijo diplomatske aktivnosti. Če se bodo napetosti stopnjevale, bomo res deležni še hujših stvari. Ko Rusi nekaj rečejo, običajno resno mislijo," je še poudaril Erjavec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (816)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kbm1
02. 05. 2022 17.46
+1
Erjavec je vladni norček.
crestor
02. 05. 2022 12.05
+2
Karl, spel se....
tona Iteb
02. 05. 2022 11.01
+0
Je Urška rekla đđ-ju naj jo pelje na izlet v Benetke. Pa đđ ji odgovori: "A si smešna, ali ne veš koliko je tam GOLOBOV?"🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Emtisunce
02. 05. 2022 09.58
+7
Sicer mi je enkrat po posredovaju rešil živlenje ampak vseeno, Karl si največji Kučanofil in Komunist.
Korintos11
02. 05. 2022 09.42
-1
Hvala Karl za tisto zvišanje penzije, ex po 5%, ni bilo slabo.
Jožajoža
02. 05. 2022 08.56
-2
Evropska unija naj bi načrtovala znatno povečanje nakupov ruskega plina prek držav, ki so pripravljene plačati v rubljih, da bi nadomestile pomanjkanje dobave Poljski in Bolgariji.
Korintos11
02. 05. 2022 09.43
+1
V EU sami poštenjaki in v Rubljih ne bodo plačevali in vojne podpirali.
ni_mi_vse_eno
02. 05. 2022 08.11
+1
Svoj čas se je želel postaviti na vrh KUL-a, vendar ga je Polnar izdal: "Poslanec Polnar: Karl Erjavec nam je razkril tajne podatke računskega sodišča." --- ""Erjavec je vedel za vsebino poročila računskega sodišča" Po Polnarjevih besedah so zastavili vprašanje, zakaj naj bi izstopili iz koalicije, in Erjavec je odgovoril, da bo vložena nezaupnica, on pa bo kandidat za mandatarja. Dodaj je, da "svoja pričakovanja gradi na revizijskem poročilu računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, ki so potekale v marcu in aprilu v letu 2020".
Kr en tam dol
01. 05. 2022 21.16
+0
Sds so rusofili
kbm1
02. 05. 2022 17.51
+1
SDS je edina trdna stranko v Sloveniji. Vsi novi obrazi z Golobom vred so nadaljevanje 75 letne agonije.
sandi101
01. 05. 2022 21.10
+1
Največji rusofil je Korl, saj ga je Rusija javno podprla na volitvah pred 4. leti. Je pa Korl še vedno največji lažnjivec in nategun. Upokojence je "nategnil", da bo zrihtal min penzijo 1.000,00 EURO_v.
Jožajoža
02. 05. 2022 08.57
-1
Bi jo imeli,če janšist ne bi toliko pokradli.
heizenberg
01. 05. 2022 20.16
+2
Ne vem, če sem se že kdaj strinjal z njim, tokrat pa se stoprocentno, da je treba z Rusijo obnoviti diplomatske stike. Naj samo spomnim, da je Slovenija izgnala 33 ruskih diplomatov. Tega se ne počne. Prvič, ker je to primitivno, drugič pa zato, ker so diplomatski odnosti med dvema državama edini pravi način komunikacije. Ko odpove diplomacija, se oglasi orožje. Ne nazadnje je treba pogledati, kam nas je pripeljalo petelinjenje EU ritoliznikov. Dizel po 1,8 €, vse ostalo pa posledično sledi. V ZDA se gorivo ni podražilo ...
jahta
01. 05. 2022 19.51
+4
Brez njega ne bi bilo Patrrrij!
jahta
01. 05. 2022 19.40
+1
In se dva rusofila kregata---žalostno aresnično!
bmwgs
01. 05. 2022 17.32
+6
1000 evrov penzije upokojencem je obljubil ,in uničil stranko Desus.
zelena19
01. 05. 2022 16.18
+5
A ima še na hodnilu ptalni stroj .
Andrej58
01. 05. 2022 15.50
+3
Največji nesposobnež pa si ti Erjavec.
zefran
01. 05. 2022 16.26
+3
Ne samo nesposobnež, temveč velik veleizdajalec Republike Slovenije!
perny
01. 05. 2022 15.03
+8
besna1
01. 05. 2022 14.27
+4
Pa kje so še tega omejenega Erjavca našli? Jim je zmanjkalo ljudi? Za Slaka bi bilo tudi bolje, da gre k sinu krave past, ker za drugi itak ni sposoben.
Slavec1
01. 05. 2022 14.58
+4
Erjavec! Lažeš kot pes teče, ne morem razumeti kdo povabi tega klovna v študijo 😂
Ho Chi Joža
01. 05. 2022 16.57
+3
JA Murko ni imel časa pa je Korl uletu kot leteča menjava
toti mišek
01. 05. 2022 14.04
+2
Pej...svoboda bo draga!
Golob na Strehi
01. 05. 2022 13.55
+9
Erjavec naredu nič za upokojence in ljudi...skoz minister....13x v Moskvi, 0x v Washingtonu 0x v Berlinu. Reku, da bomo vojno rešili, če se ukrajincem ne pomaga z orožjem...skratka bolje nam bo, ko bo ruska vojska uničila vso Ukrajino in napadla Moldavijo...Latvijo ipd...bravo ...genij si
Golob na Strehi
01. 05. 2022 13.58
+6
Zej bi verjetno že Kijev bil Mariupol....pobit in uničen.. Če nebi mel podpore...res so pogumni, zaslužijo svojo domovino, Erjavec bi koj zbežal ob vojni
kritika1
01. 05. 2022 13.52
+8
Tista izjava o Rusiji, ja ta je bila pa pika na i. Napaka zahoda, ker pomaga Ukrajini s težkim orožjem? Novinarju se to ne zdi problematično, on to mirno poje in nima toliko soli, da ga vpraša, kako bi on ustavil vojno? Pogajanja, s kom? Ko Putin vsemu svetu na glas in nedvoumno pove, da bo izpeljal kar si je zastavil in zagrozil vsem, da naj se ne vmešavajo v njegove posle, ja po Erjavčevo to pomeni, da Ukrajino pustimo pri miru, naj Putin naredi kar si je zastavil in bog ne daj, da bi ga pri tem ovirali? Da to izreče nekdo, ki je bil obrambni minister, zunanji minister ..? Vsemu svetu sporoča, da je treba Putina pustiti pri miru, ker se lahko razjezi in grožnje z jedrskim napadom uresniči. Ja in do kje bi Erjavec pustil Putina, morda bi mu prepustil še Moldavijo, Poljsko, baltske države ...? In tista zgodbica o sestavljanju vlade?? Polom vseh polomov? Prišel kot odrešitelj, ker mu ni uspelo, je stranko spet odvrgel kot stare gate? To je za njega domet politika! Malo več resnosti nebi škodilo. Ja in sedaj se spet ponuja, da lahko pomaga? Njegov pogled na delo v stranki je zelo jasen, v stranki si, dokler ti gre dobro, ko stranki ne gre, ko je v krizi, se umakneš? To, da ga je Pivčeva porazila je bil samo rezultat njegove popolne odsotnosti od realnih problemov v strani, človek sploh ni dojel, kaj se v stranki dejansko dogaja, popolna odtujenost od članstva! Moram pa kljub temu pohvaliti Slaka, ker mu je pustil, da je tr5osil neumnosti in ta oddaja seveda ni namenjena neki resni debati?