Slovenija

Širša razprava o slovenski ustavi

Ljubljana, 08. 07. 2009 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo po ustavnih spremembah suverena in dobro povezana v EU, je dejal predsednik Türk. Na pogovor je povabil predsednike vlade, državnega zbora in strank.

Türk predstavil knjigo-1
Türk predstavil knjigo-1 FOTO: Miro Majcen

Slovenija bo po ustavnih spremembah suverena in dobro povezana v EU, je po pogovoru o prihodnosti ustavne ureditve s predsedniki vlade, DZ in strank dejal predsednik republike Danilo Türk. Ocenil je, da so udeleženci podprli širšo razpravo o slovenski ustavi. Kot kaže so najbližje spremembe ustave glede ustavnega sodišča, ki jih pripravlja vlada.

"Ta sestanek je bil pomemben, ker izkazuje visoko stopnjo podpore, skoraj popolno podporo ideji, da bi opravili neko širšo razpravo o naši ustavi z namenom, da se v tej razpravi ugotovi, ali so potrebne kakšne spremembe. Predvsem pa, da se pri razlagi in uporabi ustave čim bolj prilagodimo potrebam, ki jih prinaša čas," je dejal Türk.

Ob tem je poudaril, da je politična podpora zelo pomembna in je bila danes tudi podana. Po njegovih besedah pa so se pogovarjali tudi o tem, kako priti do dobre opredelitve prioritet in kako se organizirati, da bo ta razprava lahko uspešna.

Pobuda predsednika republike je po besedah premierja Boruta Pahorja pomembna predvsem zato, ker odpira prostor predparlamentarne razprave, v kateri je pomembno oblikovati prioritete. Ob tem je izpostavil, da "ne gre hiteti, nobene pobude ne gre izločati". Velja izpostaviti tiste pobude za spremembo ustave, ki so bistvene, in okrog tistih strniti tudi strokovno razpravo, je prepričan Pahor.

Premier in minister za pravosodje Aleš Zalar sta na pogovoru povedala, da so nekatere spremembe ustave glede ustavnega sodišča že v proceduri. Po Pahorjevih besedah je to ena izmed pobud, ki tudi strokovno uživa zelo visoko stopnjo soglasja, "tako da že v kratkem lahko pričakujemo  razpravo tudi v okviru ustavne komisije". Vlada se bo tega lotila takoj, ko bo strokovno pripravljeno, in dala predlog DZ, je napovedal premier.

Predsednik republike je napovedal, da bodo v razpravo o prihodnjih ustavnih spremembah vključili strokovnjake, ljudi z izkušnjami in predstavnike civilne družbe. O načinu razprave pa bo, kot je dejal, moral še razmisliti. Türk je poudaril, da bodo pri vodenju razprave "pazili, da ne bo šlo nič od tega na škodo ukrepanja, ki je nujno zaradi kriznih razmer. Seveda pa nas krizne razmere ne morejo ustaviti v normalnih procesih in razpravah, ki jih potrebujemo v ustavnem kontekstu."

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
08. 07. 2009 19.24
Volja naroda. Na Evropskih volitvah je večina odločila je.b.ite se vsi skupaj in nihče nima mandata, da zastopa kogarkoli kjerkoli..in to z skoraj 80 % večino Niso spoštovali voljo naroda. Skoraj 80 % državčjanov želi, da ta Lažnivec in baraba zapusti mesto Ministra.. Ne spoštujejo volje naroda.. Državlajni so proti novim davkom.. Ne spoštujejo voljo naroda.. Slovenci so proti Đjamiji.. Jih nihče ne posluša niti vpraša.. Spet ni po volji naroda.. Vsi želijo, da tudi Cerkveni plačujejo davke prispevke volja naroda Spet ne spoštujejo voljo naroda. Da Zakoni veljajo tudi za rome želijo skoraj vsi Spet ni po volji naroda. Nihče ne želi Pokrajin ker to pomeni same položnice Ne bo spet po volji naroda. Nihče ni želel 300 Občin.. Niste spoštovali volje naroda.. Vsi želijo da Čičolina in Rumenjak z drek rumenim odtenkom las odstopita .. spet ne velja volja naroda. Barabe koga vi zastopate, in da ne boste na lastni koži spoznali resnično voljo naroda takrat bo tudi policija na strani naroda in sodišča tudi ker tudi ta nikoli niso sodila v imenu naroda in tudi bila na strani naroda... Ustavo si pa zataknite v rit..
arce
08. 07. 2009 18.59
Ali vidite kako primerjavo s Pahorjem? Seveda, oba bi na dolgo in široko javno razpravljala, pa čeprav bi šlo za lanski sneg!!!
arce
08. 07. 2009 18.57
Hitro je pristavil svoj piskrček, ko je slišal za Janševo pobudo glede spremembe ustave! Na koncu bo pa veljal za njenega očeta! Vsaj levičarji ga bodo imeli!!!
erikon
08. 07. 2009 18.12
Namesto da bi razpravljali o napretku gospodarstva oni tratijo čas za novo ustavo,v zapor z njimi
erikon
08. 07. 2009 18.07
Še malo pa več ne bo Slovenije na ZEMLJEVIDU,jo bo prodal tujcem
freca
08. 07. 2009 17.54
kaj pa modrujejo o ustavi?? Nimajo pametnejšega dela??? V ustavi je tudi pravica do dela,tega pa politika jemlje delavcem(prav danes v Muri).Rajši se ukvarjajte z temi členi ustave,ne pa da samo nekaj nakladate tja v tri dni.Pokvarjenci!!!!
odbogaposlan
08. 07. 2009 17.37
Ustavo je že dobra, samo izvrševalci so bolj poden!
odbogaposlan
08. 07. 2009 17.37
Kaj pa so drugega ti politiki kot butci&butci!
odbogaposlan
08. 07. 2009 17.36
Samo butci menjajo ustavo!
Leandra
08. 07. 2009 16.53
Slovenska ustava bi poleg platnic imela lahko samo dva lista na prvem bi bil spisek privilegijev cerkvenih, sodnikov, politikantov, poslancev, balkancav in Romov na drugi pa obveznosti in predpisana dela, davki, ter položnice za ostale državljane
eizo
08. 07. 2009 15.59
Če ustavne spremembe napove komunist Turek (in si pri tem še dela rekalmo za konigo) ni nič narobre in se vsi dobro odzovejo... Če pa podobne spremembe najavi JJ pa vsi hitro skočijo in kričijo o vsem možnem proti njemu... Zanimivo a ne...
RADO62
08. 07. 2009 15.49
Komaj si človek uspe obrisati r.t z njegovo novo pečeno knjigo pa že naslednja budaleščina rojalista turka... heh
zahod.west
08. 07. 2009 15.38
Sami komunisti...............
Ferdo Crni
08. 07. 2009 15.27
Bom še enkrat napisal ker očitno pomotoma prispevek zaide v cenzuro.: Torej sramotno je, da se pri novici o ustavnih spremembah dela reklama za privatni knjižni zmazek predsednika vlade. Čisto po "levičarsko" - veljaki vse zastonj in kolikor hočejo, raja pa........?
Ferdo Crni
08. 07. 2009 15.22
Sramota da pri novici o utavnih spremembah predsedniku države novinarji delajo zastonj reklamo za njegov privat knjižni zmazek. Res "levičarska" država. Veljaki imajo vse po "komunistično" - zastonj in kolikor hočejo. Raja pa?
Buena Vita
08. 07. 2009 14.52
ALI MU POSODIM STARO KNJIGO IZ JUGE
Buena Vita
08. 07. 2009 14.51
KAJ JE ŽE SPISAL--TISTE STALINOVE