Slovenija

Nakup sodne stavbe: kakšno korist je imela odvetnica Zidar Klemenčičeva?

Ljubljana, 16. 01. 2024 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pri prodaji propadajoče stavbe na Litijski cesti ministrstvu za pravosodje za neverjetnih 7,7 milijona evrov je sodelovala odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je zastopala prodajalca in z ministrstvom usklajevala podrobnosti prodajne pogodbe. Je za svojo vlogo pri izpeljavi posla dobila bogato nagrado? In zakaj ministrstvo ni naročilo cenitve, kot je to storil še en zainteresirani za nakup – Diagnostični center Bled? Njihova ocena tržne vrednosti je skoraj za tri milijone nižja od prodajalčeve.

Sodna stavba, ki jo je konec lanskega leta ministrstvo za pravosodje kupilo od podjetnika Sebastjana Vežnaverja za 7,7 milijona evrov, je bila več kot očitno preplačana. Diagnostični center Bled, ki se je lansko leto prav tako zanimal za nakup stavbe, je namreč opravil oceno tržne vrednosti te zgradbe, saj je želel vanjo preseliti Kirurški sanatorij Rožna dolina. Kot poroča necenzurirano.si, so v Diagnostičnem centru Bled vrednost objekta ocenjevali na slabih pet milijonov evrov, kar je precej manj, kot je zanj plačalo pravosodno ministrstvo.

Za propadajočo stavbo, brez parkirišča in funkcionalnega zemljišča, je pravosodno ministrstvo plačalo 7,7 milijona evrov.
Za propadajočo stavbo, brez parkirišča in funkcionalnega zemljišča, je pravosodno ministrstvo plačalo 7,7 milijona evrov. FOTO: Luka Kotnik

V Diagnostičnem centru Bled so od cenilca pridobili več različnih tržnih vrednosti, saj so preučevali različne scenarije. Kot poroča necenzurirano.si, so bile druge ocene tržne vrednosti še nižje. Zgradba namreč nima funkcionalnega zemljišča in parkirišč. Če bi torej kupec za obnovo stavbe želel gradbeno dovoljenje, bi ga zaradi pomanjkanja parkirišč težko dobil.

Ministrstvo za pravosodje, za razliko od Diagnostičnega centra Bled, svoje cenitve ni pridobilo, pač pa je nakup opravilo na osnovi cenitve, ki jo je pridobil prodajalec, torej Vežnaver, kar je pri tako velikem nakupu zelo neobičajno.

Cenitev na osnovi šest let starih posnetkov

Pod cenitev je podpisan sodni cenilec Anton Rigler, ki je za oddajo Tarča zatrdil, da je avtorica cenitve pooblaščena cenilka Breda Zorko. Zorkova je prvo cenitev stavbe opravila leta 2017, ko je tržno vrednost ocenila na 2,9 milijona evrov. Nove cenitve pa očitno ni pripravila na osnovi aktualnega stanja stavbe, pač pa je v njej uporabila kar iste fotografije, poroča necenzurirano.si. Torej si pred novo cenitvijo objekta, na osnovi katere se je ministrstvo nato odločilo za nakup stavbe, cenilka prostorov propadajočega objekta sploh ni ogledala. In še na eno razliko v cenitvi opozarjajo. Prva cenitev je pri izračunu upoštevala uporabno površino objekta (2.761 kvadratnih metrov), novejša pa neto tlorisno površino objekta, ki pa je precej večja (4.603 kvadratne metre), zato tudi toliko višji znesek.

Kakšna je bila vloga odvetnice Nine Zidar Klemenčič?

V današnjem članku necenzurirano.si opozarja predvsem na vlogo odvetnice Nine Zidar Klemenčič pri prodaji stavbe na Litijski cesti pravosodnem ministrstvu. Kot navajajo, "odvetnica Zidar Klemenčičeva ni ne potrdila in ne zanikala, da je od podjetnika Vežnaverja za pomoč pri prodaji stavbe prejela nagrado, ki naj bi znašala več kot milijon evrov." Običajna višina nagrade pri velikih poslih namreč znaša okoli 10 odstotkov od vrednosti. Zidar Klemenčičeva se je kasneje odzvala in dejala, da podatek ni pravilen ter da ne more komentirati odnosov s strankami, zato svoje nagrade ne razkriva.

Necenzurirano.si razkriva, da se Zidar Klemenčičeva in Vežnaver poznata še iz časov, ko je odvetnica delala za takratnega župana Kopra Borisa Popoviča. Očitno sta razvila dobro poslovno sodelovanje, saj Odvetniška družba Zidar Klemenčič že več let pravno svetuje in zastopa Vežnaverja in več družb v njegovi lasti.

Nina Zidar Klemenčič
Nina Zidar Klemenčič FOTO: Bobo

Sodelovala sta tudi prek poslov z Darsom in Pošto, še navaja necenzurirano.si. Od jeseni 2021 je z družbo, ki jo je takrat še vodil Valentin Hajdinjak, ustvarila za 316.000 evrov prometa. Glavnino svetovanja pa je Zidar Klemenčičeva opravila pri avtovlekah, kjer je eden od koncesionarjev tudi žalski podjetnik Enes Draganović, sicer dober Vežnaverjev prijatelj, navajajo in dodajajo, da je Zidar Klemenčičeva za Dars opravljala pravne posle tudi sredi leta 2022, ko je Dars na gramoznem parkirišču v Žusterni brezplačno dovolil Vežnaverjemu podjetju KPMS postaviti začasne gostinske objekte. Je pa Zidar Klemenčičeva Vežnaverja zastopala tudi v poslih s Pošto Slovenije, saj je njegovo podjetje PVG, dolgoletni dobavitelj skuterjev za prevoz poštnih pošiljk, leta 2021 izgubilo posel prek javnega naročila, zato se je Vežnaver pritožil na državno revizijsko komisijo, ki mu je ugodila in razveljavila posel, vse skupaj pa je vodila prav Zidar Klemenčičeva, še navaja necenzurirano.si.

Zato ni presenetljivo, da je prav Nina Zidar Klemenčič v imenu Vežnaverja komunicirala z ljudmi na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno vodili posel z zgradbo na Litijski. Z njimi je usklajevala tudi besedilo prodajne pogodbe, ki gre močno na roke prodajalcu, saj pogodba navaja napačen podatek geodetske uprave o neto tlorisni površini zgradbe, pri tem pa celo izrecno navaja, da je ministrstvo vedelo, kaj kupuje, še navaja necenzurirano.si. 

Bo to ministrici Dominiki Švarc Pipan otežilo morebiten razdor pogodbe? 

Namreč, kot je včeraj poročala novinarka Nika Kunaver, pravosodno ministrstvo sedaj išče pravno pot za razdrtje skoraj osemmilijonske pogodbe za nakup propadajoče stavbe. Kot smo neuradno izvedeli, je razveljavitev pogodbe malo verjetna. Napisana je namreč precej ohlapno in z izjemo protikorupcijske klavzule nima posebnih varoval.

Spomnimo

Konec lanskega leta je pravosodno ministrstvo za 7,7 milijona evrov kupilo zapuščeno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani od primorskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja, ki je zgradbo kot del stečajne mase kupil konec 2009 za šest milijonov manj. Prav na 24ur.com smo prvi razkrili, da gre očitno za sporen posel, domnevne nepravilnosti nakupa pa preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Pravosodno ministrstvo išče pravno pot za razdrtje skoraj osemmilijonske pogodbe za nakup propadajoče stavbe v Ljubljani, ki so jo pred dvema tednoma kupili od poslovneža Sebastjana Vežnaverja.

Vrhovno sodišče: primerna rešitev prostorske stiske je gradnja nove sodne stavbe

So se pa danes glede nakupa sodne stavbe odzvali na Vrhovnem sodišču. Kot poroča STA, je Vrhovno sodišče v sporočilu za javnost pojasnilo, da jih ministrstvo za pravosodje ni seznanilo z namero nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Menijo, da je edina primerna in ustrezna rešitev za prostorske težave vseh prvostopenjskih sodišč s sedežem v Ljubljani že dolgo načrtovana gradnja nove sodbe stavbe. Kot navajajo, bi si morala vlada prizadevati za gradnjo nove stavbe, namesto da razdrobljeno in brez vednosti sodišč nakupuje "degradirane nepremičnine, ki bodo za zagotovitev vsaj minimalnih ustreznih pogojev za delo potrebovale visoke finančne vložke".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
06. 02. 2024 18.58
+1
Če je pa zraven Draganović pol ni nibenefa dvoma več, kako je posel potekal...Če ni milom, pa silom, a ne drganović , največji mafijaš na slovenskem !!!!
iziizi
01. 02. 2024 18.26
+2
jauuu gospod ki je tudi pri darsu zraven je že kupil jahto za 3 milj
iziizi
01. 02. 2024 18.19
+2
zdrava kmećka pamet sam tukaj se je delil denar tu nima nič stara kmečka pamet zraven ,državen denar je vedno pogrešljiv in najlažji zaslužek
Betuul
20. 01. 2024 20.16
+0
g nina ! Je še premalo prejela !!!
GALARI
17. 01. 2024 13.07
+6
A če si pravnik, sodnik in ne vem kakšen naziv še, ti res ni treba vedeti nič drugega. A bi Dominika tudi za sebe kupila razpadajoco stavbo za veliko denarja? Včasih bi bilo dobro uporabiti malo gospodinjske pameti. Ali pobrskati po spletu, kaj se je s stavbo dogajalo v preteklosti. Strokovnjaki, ki niso niti malo radovedni in nimajo političnega mišljenja, naj počnejo druge stvari.
Leo Pard
17. 01. 2024 09.24
+14
Dober dan, slabo mi je, ko berem takšne novice... Upam na NPU razišče zadevo. lp R
iziizi
01. 02. 2024 18.19
+3
Aktivna državljanka
16. 01. 2024 21.43
+3
to je novo dejstvo: preiskovalno.si/clanek/ekskluzivno-objavljamo-slike-objekta-1257267
Jous
16. 01. 2024 21.17
+5
Smo brali da je državna sekretarka klicala namestnico sekretarja na ministrstvu za pravosodje 😁 kakšno sprenevedanje, sta sokrajanki iz manjšega kraja, hodili na isti faks, bi se na kofeti lahko zmenili
zmago56
16. 01. 2024 20.58
+14
Zavedajo se, da dokler bodo davkoplačevalski denar kradli se jim ne bo nič zgodilo, ko pa bodo začeli med sabo krasti bodo glave letele.
Groucho Marx
16. 01. 2024 20.27
+17
Kako otroško nejeverno nedolžno je v Tarči naša Dominika zmajevala z glavo ob navedbah Černača, da bi bila v normalnih državah že predmet kriminalistične preiskave. Urška pa kot da bi bila na svetovnem prvenstvu grimas. Pa mu bosta na koncu obe hočeš ali nočeš dali prav.
Uporabnik1908615
16. 01. 2024 20.19
+21
če ministrica podpiše tako škodljivo sporno pogodbo Zidarjeve in z njo soglaša brez pripomb to pomeni lahko samo nekaj, da si dobiček na račun države razdelita tako kot to delajo vsi lopovi
puspan
16. 01. 2024 20.17
+9
Denar ne smrdi-tudi odvetnikom ne.
Harpuna
16. 01. 2024 20.15
+14
Zanimivo je tudi,da se Golob sploh nič ne oglasi,nekaj čudnega se dogaja v deželi tej,če pomislimo kakšen halo bi bil,če bi to storil nekdo iz druge politične opcije.Verjetno se pripravlja nekje v zakulisju kakšen izgovor ali laž,zakaj je do te goljufije prišlo.
zmago56
16. 01. 2024 20.11
+12
Svobodnjakom je zmanjkalo kadra. Nesposobnih in pokvarjenih ministrov s šefom na čelu ne morejo odstavit niti jim ne morejo odstopa dovoliti, ker boljših pač nimajo, oziroma boljši nočejo proti državljanom delat.
BauBau1
16. 01. 2024 20.11
+6
Se strinjam, da bi morala ministrica prevzeti odgovornost in odstopiti. V vsakem primeru pa bi morala tudi Klemenčičeva prevzeti svoj del odgovornosti, če je tako pogodbo pripravila ona. Vsebina pogodbe bi morala biti v skladu z dejanskim stanjem zgradbe in če jo je pripravljala ona, bi pogodba morala biti enaka za obe strani, kupca in prodajalca.
zeleni1234
17. 01. 2024 08.07
+4
In kaj naj bi bila tukaj Klemenčičeva kriva-ona je zastopala prodajalca in za njega je naredila vse OK, če so pa na drugi strani takšni nesposobneži z ministrico na čelu, to pa je drugo vprašanje.
Mister iks
16. 01. 2024 20.08
+5
Zakaj šeni prekla rdeča odstopila??
Uporabnik1908615
16. 01. 2024 20.07
+10
bravo Zidarjeva, saj je zelo enostavno, naloga prodajalca in njegovega osvetnika je doseči najvišjo možno cena prodaje neke nepremičnine in naloga kupca je to ceno maksimalno znižati in poceni kupiti, čeprav je kupec država in za nakup odgovarja minstrica pipanova, ki je popolnoma odpovedala in povzročila državi veliko škodo, ker svoje naloge ni opravila in zato bi oškodovanje države morali sama plačati in odstopiti
Potouceni kramoh
16. 01. 2024 20.10
+7
Vse je verjetn bil dogovor.Tolk o najvišji ceni in sposobnostih kogarkoli v aferi.
Peklenšček
16. 01. 2024 20.00
+17
Sila preprosto je, ministrica je odgovorna pa pika ! Odgovarjati mora z vsem svojim premoženjem dokler ga še ni prepisala. Tudi če so jih cenilci prenesli okoli je ona tista ki je odgovorna. Naj enkrat nekod odgovarja za povzročeno škodo !!!
iziizi
01. 02. 2024 18.21
+2
krmeki
16. 01. 2024 19.57
+16
V vsaki normalni državi bi ministrica za pravosodje, ki je podpisala tako pogodbo že odstopila. Kje so obljube o drugačni politiki in prevzemanju odgovornosti, zaradi katerih smo volili to vlado?
junij66
16. 01. 2024 19.51
+10
KAPO DOL. IZREDNO SPOSOBNA ODVETNICA. NA DRUGI STRANI PA NESPOSOBNA MINISTRICA. JE ODLETELA IZ GNEZDA MINISTRICA HOJNIKOVA ŠE ZA MANJ DENARJA. MORA TUDI PIPANOVA. PRIČAKUJEM ČIMPREJŠNI ODSTOP.
iziizi
01. 02. 2024 18.22
+4