Slovenija

Nam poleti grozi pomanjkanje goriva?

Ljubljana, 07. 06. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
682

Bomo tudi leta 2022 priča krizi, ki smo jo lahko spremljali v 70. letih prejšnjega stoletja, ko so se pred bencinskimi servisi zaradi pomanjkanja bencina vile dolge kolone vozil? Iz mednarodne agencije za energijo namreč prihajajo opozorila – ne le o visokih cenah, ampak tudi o možnosti pomanjkanja goriva. Vlada danes začenja z iskanjem rešitev za draginjo, hkrati pa bo morala pri snovanju finančnih ukrepov bolj natančno opredeliti, koliko nas bo kaj stalo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Davorin Kračun o javnih financah
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Davorin Kračun o javnih financah
  • Iz 24UR ZVEČER: Nam poleti grozi pomanjkanje goriva?
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Nam poleti grozi pomanjkanje goriva?

Hudo pomanjkanje goriva, ki je zaznamovalo 70. leta prejšnjega stoletja, se bo ponovilo, napoveduje mednarodna agencija za energijo (IEA). A bo kriza širše energetska in bo trajala dlje, opozarja prvi mož IEA.  

"Pred 24. februarjem je bila Rusija prva na svetu po izvozu nafte in prva na svetu po izvozu zemeljskega plina in med največjimi izvoznicami premoga. Zdaj pa v mednarodni skupnosti večina držav zavrača njihovo agresijo z zavračanjem energentov, zato se soočamo z globalno energetsko krizo," je dejal Fatih Birol, predsednik IEA.  

Ne samo cena, Evropa in ZDA se morata poleti pripraviti na pomanjkanje goriva, ravno v času, ko bodo ljudje množično počitnikovali.  

Vlada bo iskala rešitve za spopadanje z vse večjo draginjo.
Vlada bo iskala rešitve za spopadanje z vse večjo draginjo. FOTO: Adobe Stock

"Ne živimo v namišljenem svetu, realnost je, da moramo nadomestiti nafto in plin, ki prihajata iz Rusije," je še opozoril Birol.  

Ta čas se nova slovenska vlada z ekipo treh ministrov, Matjažem Hanom, Bojanom Kumrom in Ireno Šinko, strokovnimi službami in premierjem Robertom Golobom pripravlja na spoprijemanje z energetsko in prehransko draginjo.  

Vlada mora pohiteti z ukrepi, hkrati pa na daljši rok poskrbeti za energetsko učinkovitost države, pravi energetski strokovnjak Alojz Poredoš. "Seveda pa bodo v primeru hujše krize na kratki rok potrebne kakšne zamrznitve cen." Zahtevki za poravnavo zadnjih zamrznitev pa že prihajajo. Samo Petrol ocenjuje, da je upravičen skoraj do 70-milijonskega nadomestila.  

Vlada pa se ob tem sooča tudi s kritiko Fiskalnega sveta, ki je kritičen do nedorečenosti koalicijske pogodbe in do možnega povečanja izdatkov, ki bi lahko bilo obsežnejše od večanja prihodkov.  

Predsednik Fiskalnega sveta Davorin Kračun, ki je bil gost v oddaji 24UR ZVEČER, je dejal, da je koalicijska pogodba "zelo ambiciozna in ima ogromno dobrih idej in načrtov", ima pa vsaka stvar oziroma projekt svojo javnofinančno plat. To pomeni, da je treba pri vseh načrtih poskrbeti, da so finančno "pokriti". Po besedah Kračuna so najslabši scenariji, da pridemo do neravnovesja javnih financ, povečanja zadolževanja ali pa da pademo v dolžniško spiralo. Zaradi tega mora vlada po njegovih besedah pravočasno poskrbeti za javnofinančno pokritje. 

Obljube je treba izpolniti, a so meje, še dodaja Kračun. Kot je pojasnil, je Slovenija sorazmerno visoko zadolžena, v zadnjih dveh letih pa je dolg naraščal hitreje kot v drugih državah. Tako ne sme priti do globokega primanjkljaja, ki bi zahteval povečanje javnega dolga, saj se pričakuje zaostrovanje na finančnih trgih. Po besedah Kračuna je bilo doslej dokaj lahko primanjkljaje pokrivati s krediti oziroma z izdajo obveznic, a je tega zdaj konec. "Država mora paziti, da ne pride v položaj tarče finančnih trgov," je še povedal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (682)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gamer11
08. 06. 2022 16.43
-1
Počasi se bo potrebno mal'navadit' na čas, ko nafte dejansko ne bo in to se nezadržno približuje. Nori Max.
jozefStefan
08. 06. 2022 11.18
-1
"lačni" in s praznimi žepi bote razmišljali drugače. Pritisnit bi morali na Ukraino, da se preda..! ne obratno. Vsi bi pridobili oz. jim/nam bodo manj vzeli. Rus ne potrebuje cele Ukraine.. ampak samo strateške točke.
preprostež
08. 06. 2022 10.43
+0
Umetno ustvarjena kriza služi zgolj bogatenju peščice izbrancev. Čas je, da se odrečemo vsemu, od česar ti izbranci živijo: naftnim derivatom. Sončna elektrarna, toplotna črpalka, električni avto. Nobenega plina, nobenega goriva, nobenih problemov.
zavetnik
08. 06. 2022 10.24
+1
Kako nam bo primanjkovalo, če nam ga Ukrajina brezplačno podari nafto in plin
User1536496
08. 06. 2022 09.46
+4
Goriva je zadosti, problemi so drugje
Trapon
08. 06. 2022 08.34
+3
Bo Han vse zrihtal saj čisti bencinske servise ima veze
Trapon
08. 06. 2022 08.28
+2
A Orban ni več sovražnik zdaj ko bo nafto imel
Mickay
07. 06. 2022 21.39
+7
Hočemo Rusko nafto...in ceno evro za liter...))
booby98
07. 06. 2022 20.34
Sars2
07. 06. 2022 20.20
+4
Ciste nabuloze,cela Slovenija drvi v prepad,zaradi pomoči ukrajini,janko se je celo peljal tja na državne stroške,da nas je zaradi pomoči se bolj pahnil v revščino,jaz bi se distanciral,a,od Ukrajine,in vrnil Sloveniji dostojno življenje,kaj imamo od tega,se več denarja,da jih rinejo v slo,ukrajince,dražje gorivo....tisti, ki bi hotel pomagati naj odprejo poseben račun pA naj donira,mislite da Janša bi haha
N0EL
07. 06. 2022 18.06
+21
Briga me za Ukrajino, naj sami rešijo svoje probleme! Vrnite nam Rusko nafto in plin!
nightifly
07. 06. 2022 17.59
+11
Vse skupaj je zelo predvidljivo . Od leta 1990 , pa do danes , si lahko vsi mi osvezimo spomin ,in nastejemo vse pocetje Zahoda ,posebno zDA ,kar so pocele po svetu in na primer Rusije .Indiskriminatorno lahko napisemo pro et contra ,kaj je kdo pocel . Mislim ,da tu ni nobenega dvoma . Zda ,pa tudi nekatere drzave UE bi morale biti ze zdavnaj na sodiscih za zlocine proti clovestvu in posameznikom , kar so jim storile v teh 32 letih . Je to mozno narediti ? vsekakor ,toda ZDAse ne da obtoziti niti obsoditi ,ker ne prizna nobenega medn .sodisca ,niti ne prizna svojih zlocinov . In tako se sprehja iz ene vojne v drugo , pocenja stotisoce mrtvih -pa nic . Ovce pa za njo .....kot slepci . To je realnost danasnjega trenutka sveta . Tudi zato ZDA v tem proxy - konfliktu ne more in ne sme zmagati ,ter sesuti se tisto malo kar je ostalo od ravnotezja v tej blentavi Evropi .
nightifly
07. 06. 2022 17.52
+4
Ob vseh lepih besedah ,ki se slisijo v UE parlamentu in od voditeljev Evr. Unije ,,,, naj mi kdo zdaj pojasni ,kaksno vlogo imajo v teh kriznih casih -prvo epidemije ,zdaj pa se Ukr . krize , srednje velike in majhne drzavice te Unije . ......razen ,da morajo vse brezpogojno ubogati in izvrsevati ukaze . Delno se je temu uprla Majarska ,ki igra se vedno malce na karto Veta , to ap je edina moc ,ki jo ima . Toda tudi v tem primeru TA-velike drzave Imperija ze grozijo ,da bodo to ´´enoglasnost´´ ukinile (kaj pa se to pravi ,da boso eni Majari ,ali pa celo Slovani zdaj komandirali slavnim potomcem tisocletnim anglosaksonskim narodom ,ki so se izurili v krizarskih pohodih -beri ropanju sveta ??? Ne , to pa ne more iti skozi a ne . To je iluzija Evrop.Unije . Vsaj taka kot je zdaj .
simeoni
07. 06. 2022 17.32
+16
Kar se tiče pomanjkanja goriva, mediji že delate paniko,enako kot za corona virus.Vsi mediji že vnaprej nabijajo nekaj, kar se tudi slučajno ne bo zgodilo, je pa ta panika ustvarjanje dobičkov in posledično višanje cen goriva.
nightifly
07. 06. 2022 17.31
+8
Pa se to ,,,, za Amere sem vedel ,da so kar so , ne morem napisati ,ker bom ze prvi dan po 14 dnevnem postu- blokadi -spet blokiran . Toda ,da je Evropa tako inertna ,neobstojeca , popolna nula pa si nisem mislil . En dan bo ta tvorba implodirala .
nightifly
07. 06. 2022 17.29
+9
Korintos11 07.06.2022, 16:26:36 +1 Ti tudi verjameš da lahko Ukrajinci premagajo Ruse, NATO se jih pa boji kot vrag križa, tu nekaj ne štima. Ne vem kje hodi stara kajla prašek, je spet na traktorju./////////////// O , neeeee ,, nikakor Ukrajinci ne bodo potolkli Rusov . Ves ,jaz gledam to veliko bolj na siroko , od 2014 ,pa se malo prej redno spremljam vse to dogajanje ,ko je Evropa se spala ,mizala ,nic videla , slisala ,in se delala neumno ..........takrat so ze - od ZDA in Britancev dobro izurjeni bataljoni predvsem ´´nacekov´´ z ameriskim in svojim orozjem na veliko bombardirali vzhodne regije Ukrajine in pobijali civiliste -vsaj 14 -16 000 Rusov ,pa se nihce ni zmenil . Vse to sem redno spremljal na kanalih ,ki so bili se dostopni , ki pa so zdaj zaradi cenzure Zahoda ukinjeni . No ,tudi prav , po pravici povedano , se za del resnice in podatkov lahko obrnemo kar na Amerikance , posameznike , ki jim uspe kanalizirati novice in podatke . ######Kar pa se tice Rusije ,nikoli nisem bil nek Rusofil , niti obratno , Rusijo sem pustil tam kjer je ---da si sama tlakuje pot bodocnosti .Evropa pa svojo . Toda zgodilo se je nekaj - ti dobro ves kaj . Od leta 1990 Tako Evropa kot ZDa permanentno krsijo vse pogodbe in sporazume z Rusijo , in so tako unicili ravnotezje v svetu kot tudi Mir . Tako Evr. Unija kot NATO ssta se razsirila cez vse meje , poteptala sta vse sporazume ,,,,,,30 let so obracali glavo proc in krsili vse to . Pozivi Rusov so vsa desetletja naleteli na zelezno pregrado - na podlost Zahoda . In zdaj ? Jasno ,da mora Putin postaviti zadnji kamen na norijo in pokvarjenost Zahoda ,drugace bo poletela nuklearna konica . Amen .
superjezek
07. 06. 2022 16.59
+15
Lepo nas ima Amerika v šahu! No v šahu oziroma pesti imajo politike ti pa nas bodo siromašili ker Europa posluša in dela le še za Ameriko. Smo sužnji, ki bogatimo še naprej Ameriko.. Zdaj pa hitro nabavite cisterne, sode in delat paniko na črpalke.. Vse je to igra globalistov in ljudi z zločinskim umom..
Ost1234
07. 06. 2022 16.58
+6
No, sankcije proti Rusiji bo v največji meri čutila Evropa! Pa ne mi - zaradi Putina, zaradi EU " voditeljev" ki se grebejo za ameriške nacionalne interese!
za resnico
07. 06. 2022 16.45
+9
v bistvu bi se moradi delovni ljudje evrope upret bruselskim samonastavljenim birokratom in zahtevat prenehanje teh nezakonitih sankcij saj kaj takega se nikoli ni bilo sedaj pa nas po diktatu zda hocej totalno unicit
jutri_pa_res
07. 06. 2022 18.20
+2
terran
08. 06. 2022 09.04
+1
flojdi
07. 06. 2022 16.28
-4
.meni pac nic ne grozi. Povsod kamor hocem moram ali zelim pridem ali pes ali z busom ali vlakom
superjezek
07. 06. 2022 16.52
+1
Ko si neizobražen in omejen v glavi ti tako nič ne grozi ker si največja grožnja sam sebi.. =))))