Slovenija

Namestnik nizozemskega zunanjega ministra na obisku v Sloveniji

Ljubljana, 01. 04. 1998 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na obisku v Sloveniji se mudi namestnik nizozemskega zunanjega ministra in minister za evropske zadeve Michiel Patijn. Gost iz dežele tulipanov se je danes srečal z vodjo slovenske diplomacije Borisom Frlecem in ministrom za evropske zadeve Igorjem Bavčarjem ter s predsednikoma parlamentarnih komisij za mednarodne odnose in za evropske zadeve, Jelkom Kacinom in Lojzetom Peterletom.

Frlec in Patijn sta se pogovarjala predvsem o vključevanju Slovenije v Evropsko unijo in zvezo NATO ter o položaju v jugovzhodni Evropi. Patijn je poudaril, da ima Slovenija dober izhodiščni položaj za pogajanja z EU ter zagotovil vsestransko pomoč Nizozemske pri njenih pogajanjih z unijo.

Patijn je spregovoril tudi o vprašanju varnosti in stabilnosti na omenjenem območju in poudaril, da je politična prihodnost Evrope nedvomno vezana na stabilnost na njenem jugovzhodu. Obenem pa je opozoril na problem kršenja človekovih pravic in vprašanja svobode medijev, še zlasti elektronskih, v nekaterih državah na območju. S Kacinom sta izmenjala tudi mnenja o položaju na Kosovu, možnih načinih reševanja krize in vlogi mirovnega posrednika.