Slovenija

Namestnik predsednika KPK kršil protikorupcijski zakon

Ljubljana, 15. 03. 2024 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Komisija za preprečevanje korupcije je potrdila, da je namestnik predsednika David Lapornik z zamudo poročal o svojem premoženjskem stanju za leto 2021, ko je postal lastnik 115 kvadratnih metrov velike zemljiške parcele. Komisiji je o tem poročal šele marca 2023, kar je v nasprotju z določili Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Lapornik je v prvem odzivu dejal, da je šlo pri njegovi zamudi pri poročanju o premoženjskem stanju za administrativno in ne vsebinsko kršitev zakona o integriteti. Zanašal se je namreč na po njegovih besedah nepopolne podatke geodetske uprave.

David Lapornik, namestnik predsednika KPK
David Lapornik, namestnik predsednika KPK FOTO: Luka Kotnik

Na KPK so za Siol potrdili, da je namestnik predsednika komisije David Lapornik o svojem premoženjskem stanju za leto 2021 poročal z zamudo, šele 15. marca 2023. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, za uresničevanje katerega skrbi prav KPK, namreč določa, da morajo javni funkcionarji spremembe glede nepremičnin KPK sporočiti v 30 dneh, vsako spremembo premoženjskega stanja pa do 31. januarja v letu po nastanku spremembe. Lapornik je torej krepko "zamudil".

Nepremičnine v trenutku poročanja namreč še ni bilo na seznamu geodetske uprave, je danes dejal Lapornik. Ko je pozneje pogledal na portal eUprava, pa je ugotovil, da je med njegovim lastništvom navedena še ena parcela.

"Priznam, da sem naredil napako," je povedal in pri tem pokazal pogodbo za nakup nepremičnine v vrednosti 258,75 evrov. Dodal pa je, da je šlo za administrativno napako zamujenega roka in ne vsebinsko napako kršitve integritete, ko bi zamolčal ali nesorazmerno povečal svoje premoženje oz. bi pri njem odkrili premoženje nezakonitega izvora.

"Nihče me ni ujel z roko ujel v marmeladi. Sam sem odkril napako in jo nemudoma prijavil," je zatrdil. Nato je takoj obvestil še mandatno-volilno komisijo DZ in svoje sodelavce ter v opombah jasno navedel, da poroča z zamudo in se za to opravičil. 

Na pozive, naj odstopi z mesta namestnika predsednika KPK, se je Lapornik odzval z besedami, da komisija od funkcionarjev osebno odgovornost zahteva zgolj pri vsebinskih kršitvah, medtem ko svojo kršitev zakona o integriteti razume kot administrativno kršitev, kar da je potrdila tudi mandatno-volilna komisija DZ.

Podobni dogodki so po njegovih besedah zelo aktualni na področju davkov, kjer je ta samoprijava nekaj normalnega. Ob tem je apeliral na vse druge zavezance, naj preverijo svoje oddane obrazce in v kolikor opazijo neskladja, naj jih prijavijo. Dodal je, da komisija zavezancev na podlagi tovrstne samoprijave ni in ne bo sankcionirala. Dodal je še, da si tudi na KPK že vrsto let prizadevajo, da bi se eUprava povezala z zemljiško knjigo, da do napak, kot se je zgodila njemu, ne bi prihajalo.

"Srčno upam, da je to zgolj splet nesrečnih naključij," pa je komentiral okoliščino, da je zadeva na plan prišla eno leto po tem, ko je o tem obvestil mandatno-volilno komisijo DZ.

Komisija je za spletni portal dodatno pojasnila, da je Lapornik od nastopa funkcije "redno, pravočasno in popolno poročal o svojem stanju, razen v tem primeru". V dodatnem pojasnilu je Lapornik zapisal, da 115 kvadratnih metrov velika parcela ne presega vrednosti 500 evrov ter da je, takoj ko je ugotovil, da zamuja, komisiji tudi navedel, da poroča z zamudo.

KPK poudarja, da premoženjsko stanje predsednika in namestnikov nadzira državni zbor in ne komisija. Mandatno-volina komisija DZ je po navedbah KPK za Siol opravila nadzor nad njegovim premoženjskim stanjem in ni ugotovila kršitev. Prav tako so pojasnili, da zamude pri poročanju praviloma obravnavajo kot prekršek ter da nimajo pristojnosti za razreševanje namestnikov predsednika KPK. Ta je v rokah predsednice države. 

Golob proti KPK

KPK je novembra lani zoper premierja Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. Premier je nato zaradi spornega zapisa drugega namestnika KPK Simona Savskega o politiki in Policiji in njegovi neizločitvi iz postopka, vložil tožbo proti KPK. Predsedniku komisije Robertu Šumiju očita, da je o izločitvi Savskega iz postopka odločal, kljub temu, da se je izločil iz postopka zaradi preteklega sodelovanja z Bobnarjevo.  

 Premier Golob je glede KPK v četrtkovi informativni oddaji 24UR ZVEČER poudaril, da ni kršil integritete ter da procesnih postopkov ne zna in ne more komentirati. "Na to temo je odvetnik novinarjem na voljo 24 ur na dan."

KPK: Vse več poskusov diskreditacije našega dela

"Kljub naši transparentnosti in doslednosti se soočamo z obtožbami glede nedavnih dogodkov, kot sta zamuda pri poročanju o premoženjskem stanju namestnika predsednika Komisije Davida Lapornika ter lapsus predsednika Komisije dr. Roberta Šumija pri pojasnjevanju časovnega okvira o seznanitvi z gradivom za sejo glede izločitve svojega namestnika Simona Savskega iz zadeve. Ocenjujemo, da se tako na vse možne načine iščejo razlogi za onesposobitev dela senata Komisije, in poudarjamo, da bomo kljub tovrstnim pritiskom svoje delo še naprej opravljali profesionalno, zakonito in strokovno," so zapisali v današnji izjavi za javnost.

Glede prepozne Lapornikove prijave premožena so znova spomnili na odločitev Mandatno-volilne komisije DZ, ki po njegovi obrazložitvi zamude ni imela pripomb. "Vsekakor gre za nepravilnost oziroma kršitev zakona, česar se v prvi vrsti zaveda namestnik predsednika Komisije David Lapornik sam; a ta kršitev je – tako kot pri drugih funkcionarjih, za katere smo ugotovili istovrstno kršitev - manjšega pomena v primerjavi z drugimi, denimo kršitvami integritete. Glede na to, da je bil namestnik David Lapornik transparenten o svoji zamudi, in ob upoštevanju odločitve Mandatno-volilne komisije ne vidimo utemeljenih razlogov za zahteve za njegov odstop, pač pa to ocenjujemo kot še en poskus, da se blokira delo senata."

Prav tako za ustvarjen dvom v javnosti prevzema odgovornost tudi predsednik Komisije Robert Šumi, ko v televizijskem intervjuju ni jasno razmejil, da je sestanek o seznanitvi z vsebino potekal pred sejo, ki je bila dopisna, navaja KPK v današnjem odzivu. "Dopisna seja poteka tako, da vsak odloča v svoji pisarni ali na daljavo, pisno po računalniku. Ta sestanek je potekal pred sejo v moji pisarni, tako da sem potem samo še odločal za svojo pisalno mizo, zato sem ga nenamerno štel kot del dejanske seje. Medtem ko vsebina drži, kot sem jo navedel. Poudarjam pa, da je bilo odločanje o izločitvi namestnika Savskega ločena zadeva od tiste, iz katere sem izločen. Odločal pa sem tudi in predvsem zato, ker menimo, da je v javnem interesu, da se ta postopek čim prej nadaljuje in tudi zaključi," je ob tem pojasnil Šumi.  

KPK ocenjuje, da se namesto podpore sooča z vedno več poskusi oteževanja njihovega dela.

Pirc Musar: Od vseh zavezancev se pričakuje dosledno spoštovanje zakona o integriteti

V uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar navajajo, da se spoštovanje zakona pričakuje od vseh zavezancev, še posebej od zaposlenih na KPK, saj lahko z zgledom dodatno prispevajo k transparentnosti oblasti.

Predsednica s primerom Lapornikove zamude pri poročanju o premoženju iz leta 2021 ni bila seznanjena, niti ni ne pozna okoliščin, so pojasnili v uradu predsednice. So pa spomnili na pojasnila KPK za medije, da je mandatno-volilna komisija v državnem zboru že opravila nadzor nad premoženjskim stanjem omenjenega namestnika predsednika KPK in kršitev ni ugotovila.

"Od vseh zavezancev se pričakuje dosledno spoštovanje zakonskih obveznosti, ki jih nalaga zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Od zavezancev, zaposlenih na KPK, še posebej, saj lahko s svojim zgledom dodatno prispevajo k zagotavljanju transparentnosti javne oblasti," so še navedli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1918
15. 03. 2024 18.41
+2
saj ni nič hudega, je pač malo zamudil ( v kolikor je seveda levi, za nekoga z desnega pola to ne more veljati)
mertseger
15. 03. 2024 17.10
+1
Pa on le lastnik samo 1/4 torej ca. 30m2 kmetijskega zemljišča. Če bo zanj dobil 3€/m2 do bo lahko dvoje kavbojke na razprodaji kupil.
rogla
15. 03. 2024 16.07
+4
Največ poštenih je med revnejšimi, največ barab je nenormalno bogatih! Med slednje mnogi FideSS-ovci; njihov vodja ne zaostaja!
misekmali
15. 03. 2024 15.40
+4
Le 115 m2, ma nemoj?!?! "Mali ali veliki..." Pravijo, da lopov je lopov.
punkracij
15. 03. 2024 15.38
+3
Častihlepni nesposobnezi,vse to je posledica abstinence volilnega telesa.
misekmali
15. 03. 2024 15.37
+2
Mali grobar KPK.
Butalivud
15. 03. 2024 15.26
+1
Komisija. Ko se pri nas ustanovi komisija za ... , je jasno, da se v tej "branži" poizkuša nekaj prikrit. Komisijsko, seveda. Kolektivna odgovornost. Ne odgovarja nihče. Oziroma najdejo grešnega kozla.
Pars
15. 03. 2024 14.18
+3
ha ha ha, pravi kriminalec, tak kot on z dvema nožema.
TargetHacker
15. 03. 2024 13.56
+3
🤣 bananistan
Rudolf Maister
15. 03. 2024 13.47
+3
Hahaha Policaj išče tata , tat si ti. Hahaha keri klovni so pa to hahaha
Rudolf Maister
15. 03. 2024 13.42
+1
Hahaha policaj išče tata, tat si ti. Hahaha
4556
15. 03. 2024 13.16
+1
GROZNO 115 kvadratnih metrov to je najmanj za 30 let strogega zapora .
slayer2
15. 03. 2024 13.11
+4
oberkreiner
15. 03. 2024 13.03
+3
Lovijo majhne ribice. Velike je treba preganjat...
Banion
15. 03. 2024 12.51
+7
a za 115 kvadratnih metrov to je toliko da si lahko pridelaš krompir če dobro rodi za eno leto. A one ki ne vedo od kod jim denar še moramo pa vedno poslušat ko nam solijo pamet
mali.mato
15. 03. 2024 12.44
+1
LOL. Podedoval je eno manjšo njivo.
Minovak
15. 03. 2024 12.30
+5
Lažje je prevarati ljudi, kot jih prepričati, da so prevarani. (Mark Twain)
smuuki
15. 03. 2024 12.05
+8
On je na pravi strani. Mu je dovoljeno več kot drugim. To menda pa zdaj že vsi vemo
smuuki
15. 03. 2024 12.06
+4
Za ta prave zakoni ne veljajo. Oziroma veljajo drugače kot za navadne tune. Oni so calvo
štrekeljc
15. 03. 2024 14.41
+2
Če si na pravi strani, lahko tudi pravnomočno obsojen že sediš v arestu, te Ustavno sodišče vseeno ukaže izpustiti na svobodo!
gongash
15. 03. 2024 12.04
+2
borjac
15. 03. 2024 11.48
+7
Ali je pri nas v RS sploh še kdo "čist" ???????