Slovenija

Ne na državne evre, računajo lahko samo na entuziazem ljudi

Ljubljana, 31. 08. 2020 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
30

Koliko časa bo država še promovirala zeleni trajnostni turizem in hkrati ignorirala pozive Planinske zveze Slovenije, naj vendarle ustrezno uredi financiranje vzdrževanja planinske infrastrukture? Slednje je še vedno v domeni prostovoljnega dela članov različnih društev. Izračuni PZS kažejo, da samo za materialne stroške vzdrževanja na letni ravni porabijo okoli 300.000 evrov, ki jih krijejo sami. Po drugi strani pa ekonomske študije kažejo, da je prispevek planinske infrastrukture in možnosti planinarjenja kar 131 milijonov evrov ustvarjenega BDP.

Množica planincev čaka na vzpon na Triglav po sveže obnovljeni, a zahtevni poti čez Plemenice.
Množica planincev čaka na vzpon na Triglav po sveže obnovljeni, a zahtevni poti čez Plemenice. FOTO: Ni.Š.

Zadnja leta priljubljenost pohodništva, tudi na račun družbenih omrežij, še narašča. Zlasti med mladimi. Vedno popularnejše in številčnejše so objave selfijev z vrhov gora ali alpskih dolin, ki počasi stopajo ob bok posnetkom hrane in domačih ljubljenčkov. Na trenutek lahko dobiš občutek, da postajajo planinarjenje, feratanje in plezanje modne zapovedi. Trgovine, ki so specializirane za prodajo pohodne in alpinistične opreme, prosperirajo, kupcem je na voljo vedno večja in boljša izbira opreme, prav tako je več zanimanja med mladimi za oskrbnike koč, pa tudi za razne tečaje plezanja in feratanja.

Tujcev manj, a zato letos več zanimanja med Slovenci

Slovenske gore zadnja leta beležijo neverjeten obisk, določeni predeli celo prevelikega. Zaradi vedno večjega obiska pa se povečuje tudi število gorskih nesreč. Čeprav je letošnja planinska poletna sezona zaradi ukrepov po epidemiji koronavirusa drugačna kot pretekla leta, kar pomeni, da je predvsem manjše število nočitev v planinskih kočah, pa je obisk gora in koč še vedno spodbuden. Letos se je za obisk gora odločilo precej manj tujcev, a zato več Slovencev, za končno oceno sezone pa bo treba počakati na september, ko se sezona počasi zaključuje.

Podatki o številu članov v PZS v zadnjih letih: 

2015 - 54.574                 2017 - 57.148               2019 - 61.523

2016 - 55.150                 2018 - 58.413

Letos bodo številke manjše. Glede na medletno primerjavo podatki kažejo, da bo konec leta 4 do 5 odstotkov manj članov, to je 2500 do 3000 članov.

Planinstvo uspešen turistični produkt

Prav na račun popularnosti je planinstvo že desetletja eden izmed bolj uspešnih turističnih produktov v alpskem delu Slovenije, pa tudi v ostalih hribovitih delih dežele, poudarjajo na Planinski zvezi Slovenije. Slovenijo namreč prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7.400 ležišči in več kot 10.000 sedišči.

Koča na Kriških podih je med bolj priljubljenimi gorskimi kočami.
Koča na Kriških podih je med bolj priljubljenimi gorskimi kočami. FOTO: Ni.Š.

Neurejen sistem sofinanciranja vzdrževanja planinskih poti

Če je planinarjenje tako zelo priljubljeno in če imamo na voljo več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, kdo skrbi za njihovo vzdrževanje? Kot je dejal predsednik PZS Jože Rovan, si na zvezi že več let prizadevajo, da bi od države oz. turističnega gospodarstva prejeli sistemski vir za sofinanciranje vzdrževanja planinskih poti. "Na podlagi Študije ekonomskih učinkov planinstva, ki so jo izdelali na Inštitutu za ekonomske raziskave, je prispevek planinske infrastrukture in možnosti planinarjenja 131 milijonov evrov ustvarjenega BDP (219 milijonov evrov, če upoštevamo multiplikativne učinke) oziroma 121 milijonov evrov potrošnje turistov. V PZS pričakujemo, da bomo prejeli 300 tisoč evrov letno za pokrivanje materialnih stroškov vzdrževanja planinskih poti, delo pa bodo markacisti še vedno opravljali prostovoljno. Na žalost s to pobudo še nismo bili uspešni. Letos so edina sredstva, ki smo jih dobili na državnem nivoju za vzdrževanje visokogorskih planinskih poti, sredstva Fundacije za financiranje športnih organizacij v višini 19 tisoč evrov,” pravi Rovan in dodaja, da se del sredstev nameni tudi iz članarine, vendar je uporabnikov planinskih poti, tako Slovencev kot tujih turistov, nekajkrat več kot članov, zato to breme ne more biti samo na strani PZS. 

V katero smer bo šla država? Zeleni turizem za vse ali zgolj za peščico?
V katero smer bo šla država? Zeleni turizem za vse ali zgolj za peščico? FOTO: Ni.Š.

"V sosednji Avstriji njihova planinska zveza od države vsako leto prejme 3,8 milijona evrov, ki jih nato razdeli med svoja planinska društva za vzdrževanje planinskih poti in planinskih koč. K temu pa moramo prešteti še sredstva, ki jih njihova planinska društva dobijo od regij in občin. Podobno imajo urejeno tudi na Južnem Tirolskem," pojasnjuje sogovornik in poudarja, da je doumevanje, da je planinska infrastruktura samoumevna, preživeto in da bodo nujno potrebovali pomoč."Poudarjamo, da planinska infrastruktura omogoča multiplikativne učinke na več področjih, primarno v turizmu, kjer v Sloveniji gradimo strategijo na zelenem in aktivnem turizmu. Seveda pa ima razvejana mreža planinskih poti tudi pomembno rekreacijsko funkcijo za državljane. To smo videli tudi v času epidemije, ko je država zaprla občinske meje."

Ker je v naših gorah tudi veliko tujcev, je smiselno vprašanje, koliko oni prispevajo za vzdrževanje poti? "Tujci direktno ne prispevajo nič za vzdrževanja planinskih poti, prispevajo pa k splošni potrošnji. Zaradi navedenega zahtevamo sistemsko ureditev, da ne bomo prepuščeni vsakokratni volji županov, ali bodo del turistične takse namenili za vzdrževanje planinskih poti. S celovito rešitvijo bi rešili tudi problem vzdrževanja planinskih poti na območjih, kjer poberejo zelo malo turistične takse, čeprav imajo veliko dnevnih obiskovalcev," še odgovarja Rovan.

Leta 2007 je bil na predlog poslancev sprejet Zakon o planinskih poteh, ki je prinesel veliko obveznosti planinski organizaciji, ni pa zagotovil sistemskega vira financiranja za vzdrževanje planinskih poti. 

Dobro vzdrževana planinska pot pomeni manj gorskih nesreč

Urejene planinske poti so torej pomembna turistična in rekreativna infrastruktura, katere financiranje – tako na državni kot na lokalni ravni - ni ustrezno urejeno, opozarjajo v PZS. Vse večji obisk gora namreč pomeni tudi več dela za markaciste. Planinske poti je treba ves čas vzdrževati, od najbolj preprostih del, kot so košnja, čiščenje grmovja, ki preraste pot, do načrtovanja in najzahtevnejšega nadelavanja zelo zahtevnih planinskih poti, kjer so markacisti izpostavljeni padajočemu kamenju, delajo na vrvi in v plezalnem pasu, kar pomeni, da se od njih zahteva dobro poznavanje alpinistične tehnike. Poti močno poškodujejo tudi večje količine snega, močnejši nalivi in neurja, prav nič manj škodljivi za poti pa niso tisti posamezniki, ki na obstoječi poti delajo bližnjice in s tem odpirajo možnosti intenzivnejši eroziji. 

Neposredni materialni stroški vzdrževanja planinskih poti znašajo letno okoli 300.000 evrov (gre za lastna sredstva planinskih društev in PZS, donacije, sredstva FŠO). Pri vzdrževanju ima pomembno vlogo tudi sodelovanje Slovenske vojske in Policije. Z upoštevanjem njihovih stroškov in z vrednotenjem opravljenega dela markacistov skladno z zakonom o prostovoljstvu na PZS ocenjujejo vrednost letnega vzdrževanja planinskih poti v Sloveniji na več kot 600.000 evrov.

V prvi vrsti gre tako za entuziazem, dobro voljo in veliko srčnost vseh markacistov PZS. Dobro oskrbovana planinska pot namreč pomeni večjo varnost obiskovalcev gora in predvsem manj možnosti za nesreče ob predpostavki, da so planinci primerno obuti in opremljeni.

Obnova planinske poti s pomočjo donacij

Letos, v začetku avgusta, je novo in varnejšo podobo dočakala ena najlepših, a tudi najzahtevnejših planinskih poti – Bambergova pot na Triglav iz Luknje čez Plemenice. Nujno potrebno obnovo so opravili markacisti tehnične ekipe Planinske zveze Slovenije in Planinskega društva Ptuj (PD Ptuj). Omenjena pot je letos zmagala na izboru Naj planinska pot 2020, s katerim organizatorji akcije Očistimo naše gore podpirajo delo markacistov za varnejše poti. Sredstva za njeno obnovo je prispevala Zavarovalnica Triglav. 

Ekipa desetih markacistov je na več kot treh četrtinah poti zamenjala ali prenapela jeklenice, porezala rušje ob poti, očistila traso zapadlega kamenja, odstranila skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestila 44 različnih vrst klinov.

2,7 km dol odsek je obnovilo sedem markacistov tehnične ekipe PZS in 3 markacisti PD Ptuj. Za obnovo so potrebovali eno tono materiala in opreme, od tega 400 kg jeklenih varoval. Pri prenovi so zamenjali in prenapeli 290 metrov jeklenic, zvrtali 62 lukenj in namestili 44 različnih vrst klinov. Na poti so odstranili 2 m2 skal, ki so pot ovirale zaradi podora naravne police. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bourne
31. 08. 2020 15.42
+4
Facebook in instagram planinci zmecejo stotine evrov za fotogenicno opremo, da potem s selfiji smetijo po spletu v pozah najvecjih holywoodskih junakov, a za PZS clanarino pa revezi nimajo.
kiropraktik
31. 08. 2020 11.11
-7
Vsi računajo samo na državo! Če grem na tekmo,plačam vstopnico. Če grem v gledališče prav tako. Zakaj bi bile planine izjema? Pobirajte takso ne pa samo parkirnino za avto!
Moncsa
31. 08. 2020 11.28
+7
Zmeni se z državo, da pobrana turistična taksa določenega območja gre na PZS, in bo vsak zadovoljen.
Sajuz
31. 08. 2020 11.50
-1
Sajuz
31. 08. 2020 11.50
-2
?rnaSraka
31. 08. 2020 10.43
+14
Že v članku so opisane dobre prakse iz tujine, tako da načinov financiranja in s tem tudi prosperiranja te nekoliko zapostavljene veje turizma, lahko brez izumljanja tople vode in iskanja rešitev, ne bi smelo biti težko aplicirati. Potencial pohodniškega turizma bo z leti le še rasel, zagotovo bo pa potrebno narediti nekaj več na nastanitvah in ponudbi planinskih koč. Ne čudimo se, da so v takem stanju, kakršnem so. Če ni predvidenih sredstev za obnovo, bodo pač propadale. Tudi delo v planinski koči je zelo naporno in premalo plačano, da ne govorim o tem, da si odrezan nekaj mesecev na leto od ostalega sveta. Menda so vsakega delavca v planinski koči veseli, ni pa nujno, da je le-ta usposobljen in sposoben skrbeti za navale pohodnikov med lepimi dnevi in vikendi. Planine so postale turistične in morajo postati del strategije turizma, nikakor ne prepuščene entuziastom, katerim gre pa seveda velika zahvala, da opravljajo udarniško delo urejanja planinskih poti, vendar bodo morali biti tudi za to ustrezno nagrajeni in dobro plačani, ker gre nenazadnje za zelo nevarno delo.
Moncsa
31. 08. 2020 10.43
+21
BRAVO, BRAVO, in še enkrat BRAVO za ta članek. To trobim že število let, da državna podpora je nesramno nizka naprem denarja, kar jim prinaša turizem na proračun. Glede ponudbe je pa tako: ne moreš nekaj narediti na pol. Dokler glede delovne sile PZS temelji na prostovoljstvo, tukaj o kapitalizmu ne moremo govoriti, torej bodi zadovoljen, če sploh kaj dobiš za jest. Če pa gremo kapitalistični pristop (kar jaz sicer v tem primeru popolnoma podpiram), pa naj bo pošteno plačano vse: delo v PD-jih, delo markacistov, delo reševalne službe, in tudi delo skrbnikov (ki sicer večinoma delajo s srcem in iz veselja, za minimalne solde). Pol bodo lahko privoščili več delovne sile, ki bo pripravljal ala cart rebrca (sicer bodo zasedli že itak premalo ležišč od planincev). Drugači moje osebno mnenje, da rebrca jem v dolini, nad 2000 pa sem vesela za toplo joto s klobaso. Glavni razlog je, da s pripravljanjem posebne hrane za presrane rite v visokogorskih kočah, dodatno obremenjujejo okolje po nepotrebnem. Tukaj je fora v hranjenju naravnih resurce-ov.
Uporabnik1812060
31. 08. 2020 12.24
+3
Se zelo strinjam! Z neko dodatno fensi hrano v gorskih kočah uničujejo prvobitnost doživetja tega okolja. Če komu to ni za jesti, naj bo lačen ali pa se je v gore prišel afnat za selfi. Za take je pa boljše, če jih ni ali pa naj si sabo prinesejo kaviar...
majazmaja2
31. 08. 2020 10.05
-7
Povišajte nivo uslug, pa bo denar kar priletel. Malo si pojdite ogledati, kaj nudijo po kočah v Franciji, Italiji ali Avstriji. Tukaj smo 50 let za njimi. Skupna ležišča kot v Auschwitzu in kot je povedal predhodnik, moka in voda na 20 načinov in meso, polno kit.
Uporabnik113189
31. 08. 2020 16.38
+1
Če ti kaj ni všeč, prinesi v nahrbtniku s seboj in potem vse skupaj tudi odnesi nazaj, ker v gorah se ničesar ne odmetava v naravo..
jesenvoyo
31. 08. 2020 10.04
+34
Za resno državo stroški vzdrževanja planinskih poti, širjenje novih planinskih poti res ne bi smel biti nikakršen problem ampak samo dobra investicija, ki bi se seveda morala povrniti z dobičkom.
nogutsnoglorry
31. 08. 2020 09.57
+37
Problem je, ker mi hočemo vse zeleno in je potem najlažje vse prepovedat ker če hočeš omejevat in hkrati kaj naredit moraš ustvarit zelo kompleksen plan, česar pa naši politiki niso sposobni.
gulmor
31. 08. 2020 09.49
-35
Gora ni nora. Nor je tisti, ki leze nanjo.
detect
31. 08. 2020 09.54
+41
mertseger
31. 08. 2020 09.44
+21
PZS, če boste hoteli v korak s časom morate pri kočah začeti. 2 tedna sem bil letos v hibih. Sam še ričet, pa jota poslušam ko hočem kaj naročit. Pa ričet tak da žlica pokonc stoji v njem ne da bi jo držal, lepo vas prosim. V italiji mi ni problem dati 35€ za jagnečje zarebrnice na koči pa tudi pri nas bi plačal. Samo ne tistega usranega teden dni nazaj kuhanega ričeta (oziroma vode in moke z dodatkom ješprenja)
Fery Zaka
31. 08. 2020 09.40
-1
Saj pobirajo parkirnino na vsaki njivi! Dodana vrednost je, seveda, rampa in oseba, ki jo pobira. A jim to ni dovolj?
oježeš
31. 08. 2020 10.13
+31
Prvič slišim, da PZS pobira parkirnine? Njive in parkirišča so last kmetov, občine, potem pa marsikje še parkirišča ne znajo in nočejo urediti za pobrani denar. Da pa bi pri planinski koči pobirali parkirnino, pa še nisem slišal ne videl.
Sajuz
31. 08. 2020 11.48
+0
hotchilipoper
31. 08. 2020 09.27
+29
Naj si ministri zmanjšajo plače,pa bo za kakšno donacijo PZS
oježeš
31. 08. 2020 10.16
+14
A, to pa. Ne moreš jemati ljudem, ki niso za nič odgovorni in samo prejemajo plačo in se z vsemi štirimi držijo za stolček in funkcijo. Za kup neumnosti gre denar, naj gre pa še za vzdrževanje gorskih poti. Saj to ja pomeni večjo varnost ljudi, manj bolniških in koncu koncev manj pogrebov.
VAREN
31. 08. 2020 09.23
-15
V kapitalizmu, v katerega ste tudi vi iz PZS, nekoč tako rinili, ni podarjenega denarja. Izborite si ga sami. Sicer je pa v gorah preveč ljudi. Manj vzdrževane poti, manj vikend hribolazcev. Manj vikend hribolazcev, manj smeti, manj nesreč. Manj nesreč manj stroškov. In tako naprej.
Borec21
31. 08. 2020 09.26
+13
Dej se ugasni nesreča je relativen pojem in mrtveca pobirat bi te dal zraven da vidiš kako je to hudo
VAREN
31. 08. 2020 09.29
-13
Ne bi bil prvi. Tako, da to tvoje nakladanje šparaj za sebe.
oježeš
31. 08. 2020 10.19
+13
Potem naj po tvoje nehajo izdelovati avte oziroma vsa prevozna sredstva s kolesi vred. Ne bo nesreč, ne bomo rabili cest. Le peš poti pa še te ne bi bile varne, ker bi nekateri tekli in bi se lahko zaleteli v počasi hodeče.
felix59 drugič
31. 08. 2020 09.20
+58
Ste že začeli razmišljati o plačilu helikopterskih zastonjkarskih panoramskih prevozih ???
BenQurer24
31. 08. 2020 09.26
+6
pol te pa še planinec poimenujejo :D alpinist...
oježeš
31. 08. 2020 10.20
+19
To bi morali urediti. Saj se hitro vidi, kdaj je nesreča, ko planinec ali pohodnik ne moreta vplivati na preprečitev, ali gre za malomarnost ali objestnost. Pri zadnjih dveh bi bilo nujno potrebno plačilo.