Slovenija

Namesto odvajal se raje odvadimo slabih navad

Kranj, 17. 12. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
1

Če je vaše stranišče postalo priljubljeno mesto za branje časopisa, medtem ko upate, da boste rešili zapleteno uganko, ali bo ali ne, potem je morda skrajni čas za malo odvajanja – a tokrat v smislu navad, ne zdravil.

Poslovite se od življenja, kjer je vaše jutro sinonim za zaprtje, kava pa ima vlogo rešiteljice na stranišču. Če je vaša najbolj redna dejavnost dneva reševanje komplikacij na WC-ju, je že skrajni čas, da to prenehate obravnavati kot svoj najljubši šport. Namesto da razmišljate o strategijah za preživetje na stranišču, se vprašajte, ali bi lahko zaprtje rešili tako, da v svoje življenje vnesete nove, bolj zdrave navade. 

Pomembno je vedeti, da odvajala brez recepta ali na recept, čeprav lahko pomagajo odpraviti simptome zaprtja, ne rešijo osnovnih prebavnih težav. Dolgoročno lahko celo poslabšajo težavo in povzročijo neželene učinke. Namesto tega so na voljo tudi naravna odvajala, ki lahko pri nekaterih ljudeh delujejo enako dobro. Ta naravna odvajala v obliki živil, pijač in zelišč se že več kot 2000 let uporabljajo v te namene. 

Odvajanje blata je ključnega pomena za dobro zdravje, vendar lahko slaba prehrana, stres in življenjski slog ovirajo to funkcijo v hitrem tempu današnje družbe. Zato je najpomembnejše razumeti, da prehranski in življenjski slog lahko igrata ključno vlogo pri reševanju težav s prebavo. Z uživanjem več vlaknin, pitjem dovolj vode, vadbo ter zmanjšanjem stresa lahko velika večina ljudi izboljša delovanje prebavnega trakta, brez potrebe po dolgoročni odvisnosti od odvajal. 

Z naravnimi odvajali in zdravimi življenjskimi navadami lahko dosežemo boljše počutje in vzdržujemo uravnotežen prebavni sistem.
Z naravnimi odvajali in zdravimi življenjskimi navadami lahko dosežemo boljše počutje in vzdržujemo uravnotežen prebavni sistem. FOTO: iStock

Življenjski slog 

Redna telesna aktivnost spodbuja gibanje črevesja in pospešuje prebavo. Poskusite vključiti vsaj 30 minut zmerno intenzivne vadbe v svoj vsakdan. 

Pijte dovolj vode čez dan, saj dehidracija lahko prispeva k zaprtju. Priporočljiv vnos je približno osem kozarcev vode na dan. 

Poskušajte vzdrževati redno časovno razporeditev obrokov in straniščnih obiskov, saj lahko to pomaga urediti črevesno funkcijo. 

Stres lahko vpliva na prebavni sistem. Vključite tehnike sproščanja, kot so meditacija, joga ali dihalne vaje.

Prehrana

Bogata s topnimi in netopnimi vlakninami: živila, kot so polnozrnata žita, stročnice, sadje in zelenjava, so bogata z vlakninami in pomagajo ohranjati redno prebavo.

Sadje in zelenjava: še posebej naj bodo tista z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so jabolka, hruške, brokoli in korenje.

Magnezij: živila, bogata z magnezijem, kot so oreščki, semena in temna listnata zelenjava, lahko pomagajo pri sproščanju mišic in spodbujajo črevesno peristaltiko.

Probiotiki: živila z naravnimi probiotiki, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, kombuča in kimči, lahko spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju.

Zadosten vnos tekočine: poleg vode vključite tudi tekočine iz juh, zeliščnih čajev ali kokosove vode.

Omega-3 maščobne kisline: čija, lanena semena, sardine in losos so primeri živil, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, ki lahko blagodejno vplivajo na prebavni sistem.

Čaj iz blagodejnih zelišč: določeni čaji, kot so čaj iz kamilice, poprove mete ali komarčka, imajo lahko blagodejen učinek na prebavo. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Moj nabor najboljših naravnih odvajal:

Vlaknine: zagotavljajo maso in mehkobo blata ter spodbujajo redno odvajanje. Najdemo jih v polnozrnatih žitih, stročnicah, sadju in zelenjavi.

Voda: ključna za ohranjanje hidracije in preprečevanje dehidracije, kar lahko prispeva k zaprtju.

Probiotična živila: spodbujajo rast zdravih bakterij v črevesju, kar lahko izboljša prebavo (jogurt, kefir, kislo zelje).

Aloe vera: ima protivnetne lastnosti in lahko pomaga mehčati blato ter spodbujati črevesno peristaltiko.

Čija semena in lanena semena: bogata z vlakninami, absorbirajo vodo in tvorijo gelu podobno snov, ki olajša gibanje blata skozi črevesje.

Živila, bogata z magnezijem: zelena listnata zelenjava, bučna semena, orehi in mandlji. Magnezij lahko pomaga pri sprostitvi mišic in vzdrževanju redne prebave.

Lupine semen indijskega trpotca: nabreknejo v stiku s tekočino in povečajo maso blata ter spodbudijo črevesno peristaltiko.

Čaj iz sene: deluje kot naravno odvajalo, spodbuja peristaltiko in olajša gibanje črevesja.

Sok iz suhih sliv: znana naravna rešitev za zaprtje, saj vsebuje vlaknine, sorbitol in naravne sladkorje, ki lahko pomagajo spodbuditi prebavo.

Slippery elm (drsna jelša): ima blagodejen učinek na prebavni trakt, lahko pomaga pri simptomih zaprtja, razdražljivega črevesja in drugih prebavnih težav. 

Zaključek 

Za konec bi rad opozoril, da vlaknine niso vedno rešitev. Nekateri ljudje ob dodatku vlaknin doživijo še večje zaprtje in napihnjenost. V večini primerov je to povezano s premajhnim vnosom tekočine skozi dan. Torej, ob dodajanju vlaknin obvezno poskrbite, da boste v telo vnesli še kakšen kozarec ali dva vode več kot običajno. 

Še enkrat bi rad poudaril, da je ključno razumeti vlogo prehrane in življenjskega sloga pri izboljšanju prebave. Spremembe, kot so povečanje vnosa vlaknin, zadostno pitje vode, redna telesna aktivnost in obvladovanje stresa, lahko pomembno prispevajo k ohranjanju zdravega prebavnega sistema. Kljub temu pa je vedno priporočljivo posvetovanje s strokovnjakom, da se najde prilagojen pristop. 

Z naravnimi odvajali in zdravimi življenjskimi navadami lahko dosežemo boljše počutje in vzdržujemo uravnotežen prebavni sistem. Sprejemanje pozitivnih korakov v vsakdanjem življenju lahko pripomore k dolgoročnemu ohranjanju zdravja prebavil. In poskušajte upoštevati nasvet, ki sem ga uporabil za današnji naslov: namesto odvajal se odvadite slabih navad.

 

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
18. 12. 2023 08.47
Meni kot dobro odvajalo pomaga, da preberem komentarje kletarjev na tem portalu, ali pa ko vidim sliko Jufke.