Slovenija

Namesto vbetoniranih sider vgrajevali navojne palice, so objekti manj varni?

Ljubljana, 28. 11. 2022 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
64

Gradbeni inšpektorji so v letu 2022 preverjali, kakšne gradbene proizvode vgrajujejo gradbinci pri novogradnjah. Kot so ocenili, je pogosta praksa, da gradbinci namesto vbetoniranih sider vgrajujejo navojne palice, ki pa na trgu niso označene kot betonska sidra. Kaj to pomeni? Ali so zaradi takšnih zamenjav stavbe manj varne? Gradbena strokovnjaka sta razložila, da če uporabljeni gradbeni proizvod nima izjave o lastnostih, potem je težko oceniti, kakšen je njegov vpliv na varnost objekta.

Cilj akcije gradbenih inšpektorjev Inšpektorata za okolje in prostor je bil ugotoviti, ali izvajalec gradbenih del dobavlja in vgrajuje izključno gradbeni material, ki ustreza nameravani uporabi in zadošča predpisom ter listinam o skladnosti. Opravili so 61 nadzorov. Na gradbiščih novogradenj so pregledali 86 gradbenih proizvodov, predvsem svornike (navojne palice) za povezovanje lesenih konstrukcij, vbetonirana sidra in toplotnoizolacijske fasadne sklope (ETICS). Ugotovili so, da štirje gradbeni proizvodi niso ustrezali projektnim zahtevam, 12 pa jih ni bilo danih na trg po pravilih, za 19 proizvodov postopek še poteka, o čemer smo že poročali.

Pogosta praksa, da gradbinci namesto vbetoniranih sider vgrajujejo navojne palice, ki pa na trgu niso označene kot betonska sidra (slika je simbolična).
Pogosta praksa, da gradbinci namesto vbetoniranih sider vgrajujejo navojne palice, ki pa na trgu niso označene kot betonska sidra (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Kot so ocenili na inšpektoratu, je pogosta praksa, da gradbinci namesto vbetoniranih sider vgrajujejo navojne palice, ki pa na trgu niso označene kot betonska sidra. Kaj to pomeni v praksi, smo vprašali strokovnjake na Zavodu za gradbeništvo Slovenije, odgovore sta pripravila tamkajšnja sodelavca Dušica Drobnič in Tomaž Pazlar.

Za začetek sta pojasnila, kaj so navojne palice in vbetonirana sidra. Navojne palice so kovinske palice z metričnim navojem, ki se v splošnem lahko uporabljajo za različne namene. "V kombinaciji s kemično malto se lahko uporabljajo tudi za naknadno vgrajena kemična oz. vezana sidra za beton, lahko pa se uporabljajo tudi kot vezno sredstvo v lesenih konstrukcijah (npr. skupaj z maticami in podložkami za povezovanje dveh ali več lesenih nosilnih elementov)," sta razložila strokovnjaka.

Termin betonska sidra pa predstavlja skupni izraz za sidra, ki so namenjena za vgradnjo v beton. Lahko so vbetonirana ali naknadno vgrajena. "V drugo skupino spadajo tudi kemična sidra za beton, pri katerih se lahko uporabljajo tudi navojne palice. Gradbeni proizvodi so lahko na videz enaki, vendar imajo različen namen uporabe, kar mora biti vedno navedeno tudi na CE oznaki in v izjavi o lastnostih, ki po Evropski uredbi o gradbenih proizvodih (EU 305/2011) mora spremljati gradbene proizvode ob njihovem dajanju na tržišče," sta izpostavila naša sogovornika.

'Uporaba navojnih palic kot naknadno vgrajenih sider v betonu brez Evropske tehnične ocene ni dovoljena'

Kaj v praksi pomeni, da gradbinci namesto vbetoniranih sider uporabljajo navojne palice? Drobničeva in Pazlar sta pojasnila, da se namesto vbetoniranih sider lahko uporabljajo tudi naknadno vgrajena sidra, to so navojne palice v kombinaciji s kemično malto. Vendar za takšen proizvod obstaja Evropski ocenjevalni dokument, na podlagi katerega proizvajalec lahko pridobi Evropsko tehnično oceno. "V vsakem drugem primeru uporaba navojnih palic kot naknadno vgrajenih sider v betonu ni dovoljena," sta poudarila.

Nepreverjene rešitve menjav gradbenih proizvodov brez Evropske tehnične ocene ne ustrezajo zakonodaji o dajanju gradbenih proizvodov na tržišče (slika je simbolična).
Nepreverjene rešitve menjav gradbenih proizvodov brez Evropske tehnične ocene ne ustrezajo zakonodaji o dajanju gradbenih proizvodov na tržišče (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Kot so ugotovili gradbeni inšpektorji, gradbinci tudi za povezovanje lesenih konstruktivnih elementov pogosto namesto svornikov uporabljajo take navojne palice, ki na trgu prav tako ne spadajo med gradbene proizvode in niso mišljene kot nosilna vezna sredstva pri objektih. Drobniča in Pazlar sta razložila, da tudi v tem primeru velja podobno kot v prejšnjem. Navojne palice so lahko gradbeni proizvod in se lahko poleg moznikov (svornikov) uporabljajo za povezovanje lesenih konstrukcijskih elementov, vendar morajo biti v takem primeru označene s CE oznako oziroma morajo gradbinci zanje predložiti izjavo o lastnostih po standardu SIST EN 14592.

'Nepreverjene rešitve so cenejše, vsekakor pa ne ustrezajo zakonodaji'

Ali je zaradi zamenjav vbetoniranih sider z navojnimi palicami lahko objekt manj varen? Strokovnjaka sta razložila, da če uporabljeni gradbeni proizvod nima izjave o lastnostih, potem niti ni na voljo ustreznih informacij o njegovih lastnostih. "Zato je pri uporabi takšnih proizvodov v splošnem težko oceniti njihov vpliv na varnost objekta," sta opozorila. Vendar sta ob tem ponovila, da če gradbinci namesto vbetoniranih sider uporabijo naknadno vgrajena kemična sidra z navojnimi palicami in zanje pridobijo Evropsko tehnično oceno, proizvoda pa imata primerljive bistvene lastnosti, je zamenjava sprejemljiva oziroma ustrezna.

Zakaj se gradbinci lotevajo nedovoljenih zamenjav? Ali so navojne palice manj kakovostne in zato cenejše? Drobničeva in Pazlar sta ocenila, da so nepreverjene rešitve brez Evropske tehnične ocene najbrž cenejše. "Vsekakor pa ne ustrezajo zakonodaji o dajanju gradbenih proizvodov na tržišče," sta poudarila.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jani20
28. 11. 2022 21.04
+5
Kar nekaj komentatorev pametuje pa o samem železu nimajo pojma.Navojne palice so sigurno močnejše od navadne palice. Naj mi nekdo pove natezno trdnost železne palice in navojne palice.Zanavojne palice se ve da so 8,8 in10 isto kot vijaki.Ne vem kako si zamišljate pritrjevanje tramov na zid.Bil sem pri gradnji hiše in je bil nadzornik gradnje skoraj vsak dan prisoten.Bil je z.....n ko p.s.Bil je velik strokovnjak tudi sam je znal pokazati kako mora biti narejeno.Pa so se v venec vbetonirale navojne palice seveda v tistem delu ki pride v beton posebej prirejene.Po izračunu je to stalo več kot neka sidra.
Skinwalker
28. 11. 2022 19.37
+3
Razlika je leguri zeleza oziroma jekla..seveda je velika razlika
Granit_kocka_v_čelo
28. 11. 2022 18.39
+0
Vsaka faza bi se morala pregledati..
setisfekšn
28. 11. 2022 18.29
+2
Vse skup ni nič vredno!
setisfekšn
28. 11. 2022 18.29
+5
Kakšni gradbeni inšpektorji ki nimajo pojma!!!
231koak
28. 11. 2022 18.24
+1
Slabši beton, majn cementa v malti, prehitro delajo, podporne srebre jemljejo prehitro ven, ker jih nimajo dovolj za vse objekte....ma fint je ogromno kjer te lahko obrnejo. Ko greste čez pogodbo z izvajalcem, pazite da vzamete tiste liste katere berete z izvajalcem in ne kopij, ker tam že lahko kaj manjka. Pa srečno
Infiltrator
28. 11. 2022 16.14
+8
Temu je zato tko ,ker pri nas vsakemu dovolijo biti gradbinec....
Cene Novak
28. 11. 2022 15.48
+11
Počakajte na prvi pravi potres ,drugače naj vam pa Hilda razloži kako se dela!
VelikoVedro
28. 11. 2022 15.50
+6
Bo tako kot izmit v Turčiji leta 1999, ko so se rušile predvsem novogradnje. So forenzične analize hitro pokazale, da so se tudi tam gradbinci 'znašli'.
Harnandez
28. 11. 2022 15.42
+19
O ne me basat nimam vec prepovedi komentiranja. Drgac pa navojna palca pa ploscica v beton bolj k sidro. In je isto sam z tem da je 5 ceneje kot sidro. Pac birokrati sam brat znajo kar pise, sral bi tud na vseh stirih ce bi pisal. Pac problem je to da so pisali zakon tak ljudje k cigla od bliz ni videl kaj sele prijel
Letnik 1964
28. 11. 2022 15.43
+8
Qwerty
28. 11. 2022 19.23
+3
Sej ni ceneje, kupi navojne palice boljše kvalitete pa bo gotovo drazje, ne vem kje ideja da se tako varčuje. Navojne palice se postavlja ker se konstrukcije nivelira in na ta način jo zniveliraš na +/-1mm.
zurc
28. 11. 2022 15.39
+8
bolj primeren naslov tega članka bi bil KO IŠČEŠ DLAKO V JAJCU ali pa KAKO SE IZOGNIT PLAČILU STORITVE
Harnandez
28. 11. 2022 15.38
+2
zurc
28. 11. 2022 15.37
+17
vprašaj stare železokrivce pa ti bodo povedali kaj se je vse vgrajevalo v beton in na kak način pa se ni nikoli nič podrlo .Poglejmo stare objekte še grajene za časa juge ,ko jih danes rušijo ,da bi postavili kaj novega (zaradi prostora) kake probleme imajo pri rušenju pa se je uporabljalo pol manj armiranega železa kot danes
zurc
28. 11. 2022 15.32
+6
če ne veš kaj ugradit v beton ,vzameš najdražjo varianto ,tako pri nas v tej stroki to funkcionira
Gnile banane
28. 11. 2022 15.32
+5
Za moje pojme besedilo v članku neskladno z naslovom. Ko se bo vse skupaj začelo rušit bo pa joj, in noben ne bo kriv, nastradali bodo pa vemo kdo,...... Vsi zelo izobraženi za neke direktive in noben za resnično inženirsko znanje,....
Keky--
28. 11. 2022 14.53
+2
IZS je zakon😂😂😂
medusa
28. 11. 2022 14.39
+3
Najbolj del stare bajte kupt ...
kakorkoliže
28. 11. 2022 14.18
+0
Navojno palico se privari na železno armaturo in je problem rešen.
zurc
28. 11. 2022 15.20
+4
tako je ali se se pa jo na drugi strani zakrivi v obliki kljuke in zalije v beton pa še bolj drži kot sidro
Letnik 1964
28. 11. 2022 15.46
+3
navojno palico zakriviti v kavelj? rad bi te videl 😉 razen če jo z brenerjen pogreješ, sam potem material nima več enakih lastnosti
zurc
28. 11. 2022 16.00
+4
si delal v gradbeništvu ,najbrš nisi ,da take govoriš,sam sem bil v tej branži skoraj 20 let in ravno železokrivec pa vem kaj govorim
Qwerty
28. 11. 2022 19.25
-1
Navojna paloca ima spodaj ponavadi zavijačeno plosco vsaj 100x100mm 10mm plus v debelini . Ta je nato varjena na armaturo. Smo mi na tak način delali sidra, ki so bile težje od 100kg z 8 navojnimi palicami.
magura
28. 11. 2022 14.12
+16
Ni problem samo v teh sidrih ali pa navojnih palicah - a mislite, da je pri gradnji beton vedno ustrezne znamke ?...
zurc
28. 11. 2022 15.22
+7
dokler se uporablja cement iz anhovega ,ni straha ,eden najbolj kvalitetnih ampak gabo počasi vse manj zaradi aktivistov proti cementarni
zurc
28. 11. 2022 15.22
+2
dokler se uporablja cement iz anhovega ,ni straha ,eden najbolj kvalitetnih ampak ga bo počasi vse manj zaradi aktivistov proti cementarni
Krneki 00
28. 11. 2022 14.10
+11
več kot pol hiš v slo je tako narejenih .... ne vem kje je problem....vse kar je v jugi bilo narejeno je še slabš kvqalitete pa še stoji...sidra plus navojna palica ... nič narobe ...napihovanje za ljudi ki nimajo pojma o gradnji
VelikoVedro
28. 11. 2022 15.51
-1
Bo veselica ob prvem močnejšem potresu ...
roten
28. 11. 2022 14.07
+5
Vse deluje dokler ne preneha delovati potem ne deluje GRUNF
Hiccup
28. 11. 2022 14.05
+7
No, da se ne boste preveč čudili od kod jahte in luksuz.