Slovenija

Namesto zapiranja v celice obsojence raje učiti sprejemljivega vedenja

Ljubljana, 21. 06. 2022 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
49

Širok nabor ljudi je, ki lahko ob izreku sodbe za neko kaznivo dejanje zaprosi za alternativno prestajanje kazni – za dela v splošno korist. A to le tisti, ki jim je izrečena kazen do dveh let zapora. V tem primeru sodišče izreče tudi t. i. varstveno nadzorstvo, ki ga izvaja Uprava RS za probacijo, ki sodi pod okrilje Ministrstva za pravosodje.

Tokrat nas pot ne vodi v noben zapor, temveč na ljubljansko enoto uprave za probacijo. Lepa starejša hiša, ki je prej služila drugačnemu namenu, je zdaj zatočišče ljudem, ki bi bodisi morali v zapor bodisi se iz daljšega bivanja tam vračajo na prostost, pa potrebujejo še nekoga, da jim pri tem pomaga. To so probacijski svetovalci, ki najprej opravijo temeljit pogovor z osebo, ki je k njim napotena, in sestavijo načrt, v katerem mora oseba v probaciji točno vedeti, kaj se od nje pričakuje, in to tudi zelo natačno izpolniti. Izgovorov ni – to je namreč zadnja postaja pred zaporom. To je velika možnost, ki jo imajo, odslužiti kazen, ne da bi se morali iztrgati iz domačega okolja, prepustiti družino težavam, ki jo doletijo, če umanjka družinski član.

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

S snemalcem Primožem Kosom sva tokrat posnela zelo zanimivega mlajšega moškega. To je oče treh otrok, 34-letni Janez Kladnik, ki se je z Dolenjske pred sedmimi leti preselil v Ljubljano in si tu z ženo ustvaril dom. Četudi je imel zelo težko otroštvo, se močno trudi skrbeti za svoje tri otroke, od katerih je najstarejša hči, 10-letna deklica s posebnimi potrebami. Pojasnil bo, zakaj je pristal na sodišču, kaj ga je vodilo v to, da je sosedu, s katerim je že več časa v sporu, na avtu naredil "totalko". In to s svojo golo roko.

V probaciji se je zelo izkazal in se tudi učil novih tehnik premagovanja jeze, ki ga je tudi pripeljala na ljubljansko enoto za probacijo. Hvaležen je za možnost, ki jo na leto izkoristi od 3500 do 3900 ljudi. Več kot polovica je takšnih, ki so zagrešili kazniva dejanja, pa so sodišče zaprosili za alternativno prestajanje kazni. Zapor namreč pomeni veliko stigmo, zapor pomeni izgubo zaposlitve, ki jo bo nekdo težko pridobil nazaj. Tako država skuša pomagati tistim, ki so zašli, pa ne pregloboko, da se ne bi mogli še pravočasno izvleči in zaživeti pošteno.

Tu jim država ponudi roko. Če ima kdo težave z odvisnostjo, jih povežejo z izvajalci, ki jim bodo lahko pomagali do ozdravitve. Če ima kdo težave z nasiljem in jezo, jih usmerijo spet v drugo organizacijo, kjer ga bodo naučili nenasilne komunikacije. V državi imamo ta hip pet enote za probacijo, poleg Ljubljane še v Celju, Novem mestu, Mariboru in v Kopru.

In zakaj je pravzaprav ta služba tako pomembna, vprašam direktorico Uprave RS za probacijo dr. Danijelo Mrhar Prelić. "Kako boš obsojenca učil sprejemljivega vedenja, če ga imaš zaklenjenega v sobi praktično ves dan? Težko. Tukaj ni učenja, tukaj ni socializacije. In raziskave povratništva tistih držav, ki se s tem pojavom ukvarjajo, so pokazale, da tam, kjer so zelo naklonjeni zapiranju, recimo ZDA, je stopnja povratništva izjemno visoka, tudi do 75 odstotkov," je poudarila Prelićeva. Tja pa si ne želimo, kajne? Glavni cilj probacije je namreč ravno skrb, da ljudje ne bodo ponavljali kaznivih dejanj, in da bo naša družba zaradi tega bolj varna. V prispevku v oddaji Svet pa boste lepo videli, da ljudje, ki kršijo zakon, pogosto izhajajo iz zelo neugodnih življenjskih razmer. In če jih, ko storijo kaj narobe, le zapremo, s tem ne bomo naredili prav nič dobrega. Kajti, tako kot sogovornik iz naše zgodbe, imajo tudi kršitelji zakona otroke, in če jim ne pomagamo, bodo otroke vzgajali na način, kot so vzgajali njih: pogosto s pestmi, alkoholom, drogami. Vzgoja, ki jih je torej pripeljala do praga zapora ali pa tudi že v zapor. Več pa ob 18. uri v oddaji Svet na kanalu A.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nezlomljivi666
23. 06. 2022 15.03
+3
Pa zacnimo gospod Janez oziroma ti lahko kr recem da si ti ena velika laz Laž številka 1: Ni se šlo za verižco kakšno verižco kdo bi pa sploh uzeu tisto nč vredno železo, šlo se je zrd poti ker se je frajer Janez postavil na sred stopnic in se ni hotu premaknt ko mu je fnt mlajši 12 let rekel ce se lahko premakne... prva laž Druga laž nisi bil na pločniku ampak na stopnišču nevem zakaj nisi prnesu sabo se policijsko izjavo pa kaj so ti zaplenl ;) Laž številka 3: Ti nebi nikol popravu avta ce bi ti cuker biu v tanku noben ni biu tok neumn pa da ti unicuje avto pa ne zrd tebe ampak zrd hcerke tvoje ker se ze tko borite nikol v zivljenju se ni noben dotaknu tvojga avta, pa kokr se spomnem je bla ena guma prazna, ah sej si se prpravu itak 'kamera mi ni tuja' pa se fascinantno mi je da premisljas dejanja, pol pa po bloku govoris 15 letnikom da sparas za eno velko stvar k jo noben nebi tko omenju sej kaj pa ves mogoce pa tebe to doleti. Nevem zakaj nisi prinesel izjave policijske kjer vse lepo pise kaj se je dogajalo.
Steetfighter
23. 06. 2022 15.40
+3
Popolnoma bi se strinjal z vami, vidi se da G. Klovn laže... V psihiatrični ambulanti nudimo storitve prvega psihiatričnega pregleda, ob katerem opredelimo težave. S pomočjo dodatnih diagnostičnih preiskav postavimo diagnozo ter svetujemo primeren način obravnave. Ob kontrolnih pregledih je možno zdravljenje nadaljevati pri nas, vključuje splošno psihiatrično obravnavo in svetovanje, pri vseh duševnih motnjah. Kadar je primerna psihoterapevtska obravnava, vas lahko usmerimo na ustrezne psihoterapevte.
Nezlomljivi666
23. 06. 2022 15.51
+2
Jaz nisem mogel iz svoje kože ker je res nagobcal neumnosti...
Betuul
21. 06. 2022 21.41
+1
Dober članek! Nasploh bi se lahko bolj ukvarjali z življenjem človeka! Navzven! Za otroke in mladince so verouki , kakšnih drugih skupin ni morda taborniki, skavti; za tja rabiš že več denarja! Lahko bi bile dobre tv oddaje! Menim da ima slo zelo dober kader za to izvedbo
lepadezela
21. 06. 2022 20.47
+2
bravo Sara! delaš plemenito. way to go!
prince of persia
21. 06. 2022 20.45
+1
Black Dolphin je prava izbira.
123Colnago
21. 06. 2022 20.05
+1
Pa kaj zdaj znanstvenofantastiko delate s tega
Bratomil
21. 06. 2022 19.50
+5
Lahko jih še peljejo na Maldive, ko so že pri tem.
slayer2
21. 06. 2022 19.43
+10
Pa še vsakemu ene 1000€ v žep na mesec, a ne!!!
Uporabnik1812060
21. 06. 2022 19.16
+7
No ja, kakor koga. Enih se preprosto ne da rehabilitirati in taki bi morali doživljensko ostati za rešetkami, saj predstavljajo grožnjo družbi.
11qq
21. 06. 2022 19.05
+13
Neverjetno, kako se "država" ukvarja s kriminalci. Jaz pa vsak dan v službo, dostikrat imam 10 minut za malico...pa nobene "gospe" za probacijo. So kriminalci več vredni, kot delavci in davkoplačevalci.
zajfa
21. 06. 2022 18.54
+3
Samo prej so pozabili povedat te vrle plemenite gospe, ki dobro v srcu mislijo in prav razmišljajo, da se boš moral pred sodnico zadreti Živel Tito! da ti bo kasneje odobrila probacijo, če si moški seveda ...
Petur
21. 06. 2022 18.43
+6
nobenega zapiranja v celice,razen za prenočitev,ostali čas strogo ob nekem delu!seveda pod kontrolo,!
Rookoko
21. 06. 2022 18.41
+1
Smo pri Janezu videli, da je to nemogoče...
kratkovidni
21. 06. 2022 18.39
+2
če bi kriminalcem odsekali roke, bi bil cel parlament brez rok
slo_veter
21. 06. 2022 18.08
+18
Največji uspeh je bil pri Igor Bavčarju .. postal je čudovit človek, igra košarko in uživa v vseh nakradenih 20 miljonih v domačem okolju.
myrchi
21. 06. 2022 17.59
+18
Da te kap😱🤷‍♀️🤔, PROBACIJA in probacijski svetovalci, samo da bodo imeli eni službo, brez veze vse skup. Skoraj isto kot če narkomani hodi po metadon, za 1. vogalom pa se že "piči". Vse skupaj že na meji norosti.
All4KissMyAss
21. 06. 2022 18.06
+0
Norost so pisanja kazni s strani policajev, ta isto obravnavanje s strani policije in potem postopek pred sodiščem!!!
Whyyesno
21. 06. 2022 17.57
+6
Zakaj bi narod sedel dve leti zaradi nekaterih stvati ki so pičle ni smisla samo se hujsi lahko ven pride sj se pa ja razume kaj je hujsi zlovin pa kaj je nekaj zarad cega ne bi rabil bit clovek v zaporu ampak se ga vseeno mora nekako sankcionirat
Whyyesno
21. 06. 2022 17.55
+6
Pametno ce je taksen blazji prekrsek zakaj bi moral clovek v zapor da pride se hujsi ven morilce pedofile pa take pa kr naj zapirajo
deratizacija
21. 06. 2022 17.42
+4
Zakonodaja da te srat, potem pa še neke usmiljene sestre.
AxisDeus
21. 06. 2022 17.41
+17
Razmere v zaporih so "nehumane", ni pa nehumano, da stare ženičke živijo v razpadajočih, napol zidanih napol lesenih hišah. Ni nehumano, da matere samohranilke živijo v od plesni razjedenem stanovanju, ker si ne morejo privoščit višje najemnine. Ni nehumano, da otroci marsikje nimajo toplih obrokov, ni nehumano, da invalidi ne morejo dobit terapije in zdravil, zaporniki pa so prednostno in redno obravnavani (videl na lastne oči pred leti, ko sem si natrgal kolensko vez in so zapornika s povezanim prstom vzeli mimo mene, čeprav je prišel skoraj dve uri za mano) v okviru davkoplačevalskega funda, da jim ni dolgčas, hodijo v zasebni fitnes in košarkajo (če so pridni, pa dobijo še internet in ekskluzivne obiske z ljubico) Pa dajte nehat, no. Dokazano je, da je človeka po tridesetem letu nemogoče spremenit na silo, če pa dejanja ponavlja, pa sploh. Prav nič se mi ne smilijo.
Betuul
21. 06. 2022 19.37
+0
Čak zdaj? Kak zdaj ti misliš! To vse še eni nismo slišal ! Jaz pa mislim, da se vse spremeni! Zdaj; če jim tam dajo neka zdravila je to malo težje!
Betuul
21. 06. 2022 17.28
+3
Obsojenci če so tako da kaj delajo bi jim lahko priznali delovno dobo! Tak da bi dobili tegres neki minimalac! Sigurn bi ga dal družinam ker eni majo otroke! V enem zaoru so meli pevski zbor! Vse to je vzgoja ! Nič grdo gledati ! Vsakemu se lahk mal zaplete!
zajfa
21. 06. 2022 18.55
+3
To je bilo že, pa so ukinili. Potihem jasno. To je ta naša "napredna država."