Slovenija

Namesto zaslišanja zapleti

Murska Sobota, 03. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sojenju v zadevi Petek sodni senat ni ugodil novi zahtevi po izločitvi tožilke Györköseve. Eden izmed zagovornikov pa je proti njej vložil novo kazensko ovadbo.

Zagovornik Draga Hojnika, Ivan Bukovnik, in Danijel Planinšec, zagovornik prvoobtoženega Andreja Štruca, sta že v začetku današnjega dela glavne obravnave na murskosoboiškem okrožnem sodišču zahtevala izločitev Elizabete Györkös. Danijel Planinšec pa je Györkösevo tudi ovadil zaradi zlorabe položaja in nevestnega dela oziroma pristranskosti, v zvezi s primerom Petek pa jo toži tudi zasebno.

Odvetnik Danijel Planinšec je podal dve kazenski ovadbi proti tožilki
Odvetnik Danijel Planinšec je podal dve kazenski ovadbi proti tožilki FOTO: POP TV

Sodnik Branko Palatin je nato glavno obravnavo prekinil, saj je Györköseva izločitvi nasprotovala zaradi spremembe 44. člena Zakona o kazenskem postopku, ki je začela veljati konec maja, in ki onemogoča izločitev tožilca zaradi pristranskosti v času poteka glavne obravanave. Sodnik je namreč odredil prepis posnetka današnjega dogajanja na sodišču in preučitev zakonskih določil, ki zadevajo izločitev tožilca.

Po prekinitvi se je sojenje nadaljevalo in sodnik je sporočil odločitev sodnega senata,da zahtevi po izločitvi Györköseve ne ugodi. Prav tako sodni senat ni ugodil zahtevi Györköseve, da denarno kaznuje Danijela Planinšca zaradi zavlačevanja.

Namesto zaslišanja kopica novih dokazov obrambe

Obramba obtoženih je nato predložila nove dokaze in zahteve. Tako zahtevajo ponovno zaslišanje Maria Krivokapiča, za katerega prvoobtoženi Štruc trdi, da je policija od njega izsilila izjave, ki ga bremenijo.

Stanislav Vogrinc naj bi bil voznik in stražar med pretepom (Foto: J.D.)
Stanislav Vogrinc naj bi bil voznik in stražar med pretepom (Foto: J.D.) FOTO: POP TV
Na sodišču naj bi se tako zagovarjali Neven Koludrovič, Drago Hojnik, Stanislav Vogrinc in Branko Puc. Prve tri obtožnica bremeni kaznivega dejanja poskusa umora, tako kot prvoobtoženega Štruca, Puc pa je obtožen pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Obramba predlaga tudi zaslišanje še štirih do sedaj neznanih prič, ki bi lahko nudile alibi Dragu Hojniku. Vsi štirje obtoženi, ki bi danes morali biti zaslišani, zahtevajo tudi poligrafski test. Odvetnik Branka Puca je med drugim zahteval, naj neodvisni strokovnjaki preverijo izpiske Pucovih telefonskih pogovorov, ker obstaja sum, da so bili ponarejeni. Odvetniki prav tako zahtevajo uradne zapiske Ministrstva za notranje zadeve o Alenu Robarju. Zagovornik Nevena Koludroviča, Peter Grdinič, pa je sodišču predložil video posnetek, na katerem Koludrovič pod hipnozo pri nekem sodnem strokovnjaku odgovarja na vprašanja v zvezi s primerom Petek. O izvajanju novih dokazih, ki jih predlaga obramba bo odločil sodni senat.

Branko Puc naj bi pretepače privedel do Petkove hiše (Foto: J.D.)
Branko Puc naj bi pretepače privedel do Petkove hiše (Foto: J.D.) FOTO: POP TV

Scenarij iz obtožnice

V skoraj 25 strani dolgi obtožnici višja državna tožilka Elizabeta Györkös poudarja, da so 33-letni Štruc iz Kaple, 31-letni Koludrovič iz Maribora, 29-letni Hojnik iz Spodnjega Boča v Občini Selnica ob Dravi in 34-letni Vogrinec iz Maribora pri kaznivem dejanju poskusa umora delovali kot sostorilci.

Šlo je za delitev vlog med njimi, pri čemer je Štruc prejel naročilo in 20.000 nemških mark od neznanega naročnika za to, da umori Petka. Z obljubo plačila za izvršitev naročila je Štruc pridobil ostale izvajalce, izdelal je tudi načrt za napad in si sposodil avto, ki so ga uporabili za vožnjo na Koroško, prav tako pa je opravil izplačilo, pojasnjuje Györköseva.

Drago Hojnik naj bi bil eden izmed napadalcev (Foto: J.D.)
Drago Hojnik naj bi bil eden izmed napadalcev (Foto: J.D.) FOTO: POP TV

Po ugotovitvah mariborskega okrožnega državnega tožilstva sta bila Koludrovič in Hojnik dejanska izvršitelja napada (ta se je zgodil 28. februarja 2001 pred Petkovo domačo hišo v Mežici), Vogrinec pa voznik in stražar.

Kot še piše v obtožnici, je prvoobtoženi Štruc s celotnim načrtom seznanil Branka Puca z načrtom in mu naročil, naj obtožence vodi na kraj dejanja in jim pokaže Petkovo hišo, kar je Puc tudi naredil in tako nudil pomoč pri izvršitvi kaznivega dejanja.

Koludrovič naj bi skupaj s Hojnikom pretepel Mira Petka (Foto: J.D.)
Koludrovič naj bi skupaj s Hojnikom pretepel Mira Petka (Foto: J.D.) FOTO: POP TV

Naslednjič naj bi javno zaslišali Robarja

Zaplet zaradi ponovne zahteve za izločitev tožilke Györköseve je povzročil preložitev za tokratni sklic glavne obravnave predvidenih zaslišanj preostalih štirih obtožencev: Nevena Koludroviča, Hojnika, Stanislava Vogrinca in Branka Puca. Po torkovem zaslišanju prvoobtoženega Štruca bodo tako zaslišanja omenjene četverice predvidoma na vrsti šele 17. junija, ko se bo nadaljevalo sojenje v zadevi Petek. Do takrat bo sodni senat odločil o predlaganih dokazih obrambe. Če takrat ne bo prišlo do novih zapletov, bodo sojenje nadaljevali z zagovori in zaslišanjem obtoženih, oškodovanca ter ostalih prič, med katerimi bo tudi prvič javno in ne kot zaščitena priča zaslišan Alen Robar.