Slovenija

Napačna ocena zdravnice: 31-letnici počila anevrizma, a rešilca ni poslala

Ljubljana, 04. 01. 2024 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
520

Še en primer neustreznega ravnanja v ZD Kranj. V uredništvo se nam je oglasila bralka, ki je utrpela možgansko krvavitev. Ko je klicala v dežurno ambulanto, jo je zdravnica odpravila z besedami, da gre le za mišično bolečino. Ker se je njeno stanje slabšalo, se je sama odpeljala v jeseniško bolnišnico. Od tam pa so jo prepeljali na nevrološko kliniko v Ljubljani. Na srečo je preživela in popolnoma okrevala. V zdravstvenem domu so priznali napačno oceno zdravnice in se opravičili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obtožbe o neustrezni obravnavi
    04:06
    Iz 24UR: Obtožbe o neustrezni obravnavi
  • Iz SVETA: Izpoved pacientke
    04:05
    Iz SVETA: Izpoved pacientke

 

Potem ko smo včeraj poročali o tragični smrti 65-letnice, se nam je oglasila bralka, ki je prav tako imela slabo izkušnjo z Zdravstvenim domom Kranj. Pri njej se je na srečo vse dobro končalo, saj je popolnoma okrevala.

Zgodilo se je julija leta 2010, ko je bila stara le 31 let. Ko si je zjutraj umivala lase, je začutila močan glavobol. "Kot da bi me konj brcnil v glavo. Imela sem tudi popolnoma trd vrat." S temi besedami je svoje stanje opisala dežurni zdravnici v ZD Kranj, ki jo je klicala okoli 6.30 zjutraj. "Poleg tega sem težko govorila," dodaja. A zdravnica jo je odpravila z nasvetom, naj vzame dva lekadola, saj je ocenila, da gre za mišični krč in naj počaka na svojega osebnega zdravnika. "V solzah sem prosila, naj pride rešilec po mene, saj sem bila sama doma z dveletnim otrokom," opisuje svojo izkušnjo. Zdravnica je vztrajala pri prvotni diagnozi.

Po končanem pogovoru je res vzela dve protibolečinski tableti in obe kmalu izbruhala. Ker se stanje ni izboljšalo, je otroka odpeljala v vrtec in se odločila, da se sama odpravi do jeseniške bolnišnice, doma je bila namreč v Kranju. "Med vožnjo mi je celotna hrbtenica otrdela, komaj sem dihala, vse me je bolelo," se spominja. Na Jesenicah so preiskave pokazale, da je utrpela subarahnoidno krvavitev – počena anevrizma v možganih. "Nato se je vse zelo hitro odvilo, helikopter me je prepeljal na nevrološko kliniko v Ljubljani." Kot tudi sama priznava, jo je dobro odnesla, saj je za tovrstna stanja značilno, da tretjina bolnikov umre, tretjina pa utrpi resne posledice. Ona je popolnoma okrevala. Prav tako priznava, da je imela veliko srečo, da se med vožnjo v bolnišnico njeno stanje ni toliko poslabšalo, da bi povzročila prometno nesrečo. 

Pozneje se je odločila, da na zdravstveni dom naslovi pritožbo, da se podobno ne bi zgodilo še nekomu. "Že nenaden glavobol, ki ga pacient opisuje kot najmočnejšega v življenju, je znak za alarm. Zdravnica bi mi morala postaviti dodatna vprašanja, saj sama nisem bila v stanju, da bi podajala pojasnila," je prepričana. 

Tudi v primeru iz leta 2010 dežurna zdravnica ni poslala reševalnega vozila (slika je simbolična).
Tudi v primeru iz leta 2010 dežurna zdravnica ni poslala reševalnega vozila (slika je simbolična). FOTO: Damjan Žibert

Da je bilo ravnanje zdravnice neustrezno, je takrat v pismu, ki ga je prejela kot opravičilo, potrdil tudi vodja službe NMP. Dodal je, da je zdravnica v njenem primeru "napačno ocenila, da gre za mišično bolečino, ki bolnika ne ogroža". "Verjetno bi zdravnica posumila na možgansko krvavitev, če bi vam zastavila dodatna, bolj usmerjena vprašaja v zvezi z glavobolom. Vendar je sedaj, ko vsi vemo, kaj je bil vzrok vašega glavobola, lahko biti pameten," piše v dopisu, ki ga je dobila takrat 31-letnica in ga hranimo v uredništvu. 

"Kaj smo se naučili iz tega dogodka za drugič? Najprej to, da je treba bolnika po telefonu natančno povprašati o težavah, da z veliko verjetnostjo izključimo resno bolezen. Če nam kljub skrbnemu zbiranju podatkov ne uspe izključiti resne bolezni, je treba bolnika obiskati, če ta ne more do nas," je še zapisal vodja službe NMP v opravičilu. 

Poklicala jo je tudi zdravnica, ki jo je obravnavala, in se ji v telefonskem pogovoru opravičila. 

Kot dodaja naša sogovornica, so takrat po njenih informacijah v zdravstvenem domu organizirali dodatna izobraževanja o prepoznavi nujni stanj in predvsem možganskih krvavitev. 

Ko je včeraj poslušala prispevek o tragični smrti 65-letnice, se je odločila, da pove svojo zgodbo in mogoče pomaga rešiti kakšno življenje. 

Pojasnilo ZD Kranj: 'Sprejeli smo potrebne ukrepe'

Za dodaten komentar smo prosili tudi ZD Kranj. Direktorica Lilijana Gantar Žura je dejala, da jim je primer znan in da so ga obravnavali. Iz službe za odnose z javnostjo so še sporočili, da so "takrat sprejeli potrebne ukrepe/izboljšave". Ob tem pa še: "Naši zaposleni imajo stalna izobraževanja iz vseh področij obravnave bolnikov v NMP". 

Glede včeraj objavljene zgodbe pojasnjujejo, da so po prejemu pritožbe s strani svojcev takoj podali pisni odgovor ter da so uvedli izredni notranji strokovni nadzor. Poleg tega so v skladu z določili Zakona o pacientovih pravicah sklicali prvo obravnavo. Več pojasnil o dogodku v tem trenutku še ne morejo podati. Svojcem izrekajo iskreno sožalje ob izgubi.

KOMENTARJI (520)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
05. 01. 2024 20.49
+1
Očitno je zdravnikom važen le denar in ne zdravje bolnikov. So tudi dobri vestni zdravniki a jaz ne poznam nobenega.
Špinača
05. 01. 2024 18.11
+2
upam, da ne bodo po novem odločali doktari kdaj bo helikopter poletel na kraj...!?
Špinača
05. 01. 2024 18.08
+2
in za koliko let bo ta zdravnica šla sedet!? v ZDA so nedavno na dosmrtni zapor obsodili 18 letnico. vzrok prometna nesreča pod vplivom mamil, dva mrtva. pri nas bi bila mamila olajševalna okoliscina, ker ni vedela kaj dela!!!???
Smart00
05. 01. 2024 16.35
Kriv direktor. Kot v Velenju?
24bata
05. 01. 2024 12.41
+5
Važno je stavkati ne pa reševati življenj.Novi slogan zdravnikov.
janimir
05. 01. 2024 11.16
+8
Rešilci so počasi na voljo le za politike in prijatelje. Za ostale pa "pastirske" diagnoze po telefonu. Zelo čudno ne ? Ovčke pa plačujemo.
zdravilozavse
05. 01. 2024 11.13
+8
Ok.,to je bil primer iz 2010 a očitno nas to ne izuči.Vem za primer izpred nekaj mesecev iz Lj.Pacientka ni imela več svoje osebne zdravnice.Pokliče v ZD,da se slabo počuti,tam ji rečejo,da jo bodo poklicali nazaj.Seveda klica tisti dan ni bilo naslednji dan pade skupaj,odpeljejo jo na urgenco,kjer ugotovijo,da je šlo za infarkt,ki ga je povzročil strdek. No in sedaj vprašanje za vse strokovnjake,kdo bi bil kriv,če bi prišlo do smrti.ZD ker niso poklicali kot so rekli in še pozanimali kaj je z pacientko ali pacientka samaker se kljub slabemu počutju ni samovoljno odpravila v ZD kjer je tudi meni sprejeli,ker ni naročena,edino,,če bi ravno tam doživela kolaps? Ker ZD ima zelo ohlapno napisano:V kolikor se počutite življenjsko ogroženi pokličite urgenco?Se pravi vsak,ki bi se slabo počutil bi moral čeprav je laik,oceniti svoje zdr.stanje kakor zdravnik in predvidevati,da mu naslednji dan grozi infarkt.Ta naš zdr.sistem je popolnoma zavozili kar med niti ne čudi 3 mesece je bil ZDR.minister Janša,3 mesece,Golob,vmes so se pa menjavali na pol leta.Tako,da naš zdr.sistem ne,da bo razpadel,je že zdavnaj,samo tega nihče ne želi priznati.
Miskic a
05. 01. 2024 12.30
+0
Bom jaz probala odgovoriti na vprasanja. Najprej loci nujno medicinsko pomoc in urgencno. Nujna je ponavadi v zdr. domu, urgenca pa bolnisnica. Ne za eno ne za drugo naceloma ne rabis osebnega zdravnika niti napotnice, ce se gre za ogrozujoce stanje. Gospa je klicala, da se slabo pocuti. Ce je to vse kar je povedala, je to to. Stanje ni ogrozujoce in ne zahteva nujnih ukrepov. Tudi jaz se kdaj pa kdaj slabo pocutim in imam zelo slab obcutek pa se izkaze, da ni bilo nic. To da se rekli, da jo bodo nazaj poklicali, je tako v bistvu, da ce so oni imeli veliko dela z zivljenjsko ogrozujocimi stanji in bili zelo zasedeni, bi bi bila napaka, da bi zdaj sli se okoli ljudje klicarit po domovih kako se pocutijo. Kvecjemu bi gospa ob poslabsanju morala poklicati nazaj ali pa poklicati 112 recimo, da jo tisci v prsih in da tezko diha. Kar pa tega ni storila, ker ocitno poslabsanja ni bilo. Tvoja dolznost je da zdravstvenim delavcem posredujes vse verodostojne informacije o zdravstvenem stanju in ce v tistem trenutku oni presodijo, da ni nujno, je tvoja dolznost, da bo poslabsanju poklices nazaj. Kar se tice njenega kolapsa naslednji dan, predvidevam, da je bilo toto njeno slabo pocutje naznanilec infarkta. Kar pa noben tega prejsnji dan in mogel vedeti. Ker kot sem ze povedala, samo slabo pocutje ni ogrozujoce stanje samo posebi. Eno stvar je treba vedeti pri infarktih. Eni imajo zelo tipicne znake(tezko dihanje, tiscanje v prsih kot da bi ti nekdo sedel na njih), drugi se bodo samo slabo pocutili, javlja se kot kak prehlad, obcutek, da se bo nekaj slabega zgodilo; na tretjim ne bo nic. Ni to tak u izi kot si vi mislite. Ce bi ona klicala pa povedala ta prvo, je krivda na njih. V tvojem primeru, oni niso krivi. Moras se zavedati, da zdravstveni delavci nismo bogovi niti jasnovidni, da bi lahko vedeli kaj bo cez eno uro, jutri, cez en teden. Dejansko vse lahko naznajuje infarkt. Tudi to da sem jaz recimo malo tecna. Ce bi to vse gledali, potem je boljse, da bo pa za ziher vsak dan na nujni, tako za ziher, da nas slucajno ne pobere. Ne zagovarjam tu zdravnika. Marsikaj spregledajo, ne vidijo, ne vejo, ne znajo. Samo v tem primeru jim dejansko ne mores nic. To je moje izcrpno pojasnilo. Mogoce kdo drugi se lahko kaj doda ce te zanima. Joj se nekaj, ko clovek pride osebno na nujno ali na urgencno, te ne smejo zavrniti, po telefonu pa ne prevec klicarit pa jim govoriti, ker od tam ti lahko marsikaj recejo. Hocem povedati da uradno te osebno se smejo zavrnit, pa cetudi ti ena dlaka odpade pa ti ni nic. Tak da ce kdo lahko pride na kar osebno pride, oz se boljse ce te pripeljejo svojci, da ne vozis sam. Ce si pa zivljenjsko ogrozen, da ne mores dihati je fajn resevalce klicat.
Špinača
05. 01. 2024 18.19
+1
miškic, probaj odgovorit za kaj dobim po telesu rdeče srbeče fleke, ko čitam to tvoje...da ne napišem kaj!?
Miskic a
05. 01. 2024 19.17
Miskic a
05. 01. 2024 19.20
Lahko imas milijon pik po telesu dejstva da so ljudje umirajo in da nujni niso vsemogoci ne boma spremenile ne.
Sava72
05. 01. 2024 10.59
+3
Je ni hujse kot bolnisnica Celje.
Whyyesno
05. 01. 2024 10.55
+3
Opravicili zj je pa ok ka pa ce bi umrla kirmu bi se pol opravicili sj clovek ni nek atroj na traku ko se sestavlja pa se lahka popravi ce pride vn z napako taksne napake so nedopustne zivljenja so ogrozena ker se enmu zdravniku ne da delat
3tmb
05. 01. 2024 10.45
+0
Vsak, ki dela greši...
sjos
05. 01. 2024 16.27
Ki ne dela, ne greši. Ki pa ne greši, ta napreduje !!!!!
borjac
05. 01. 2024 10.36
+13
Naša zdravniška mafija zahteva samo višje in višje plače, za ODGOVORNOST pa niso še slišali.
paru
05. 01. 2024 10.36
+4
Lahko se vsakomur pripeti napaka. To drži. Da smo pa alergični na zdravnike, tudi drži. Zakaj? Ker se v javnem sistemu šparajo oz. nič ne delajo, da popoldne lahko spočiti pridejo k privat delodajalcu. V javnem sistemu nimajo norme, diagnoze postavljajo preko telefona, če jih slučajno dobiš na telefon, želijo si za nedelo zgolj denar, denar, denar...v času Covida jih je na denar navadil Janša... Za 1 mesec bi jih *zjagal* v realno gospodarstvo, da bi morali nekaj dati od sebe, v gospodarstvo, ki te lenuhe podpira z denarjem... Bi hitro spoznali kaj se pravi delati! Vendar so pa tudi svetle izjeme v javnem zdravstvu in tem se opravičujem za zapisano. Tak svetel primer je dr. Dražič Igor, radiolog v ZD Bled in se mi zdi prav, da ga , njega in tudi rad. inženirje tam, javno pohvalim. Če bi bila večin v javnem zdravstvu njegovega kova, bi bil pa prvi, ki bi se za javno zdravstvo zavzemal. On je pač kot človek pozitiven, pa ima plačo kot tisti radiolog, npr. v Celju, ko so med rednim del. časom pregledovali slike, ki so jih delali v privat ustanovah. Torej? Take bi morali odpustiti takoj in naj se gredo dokazovat v tujino, pri nas pa razpisati več specializacij , ki bi te deficite pokrili. Ampak Zdravniška zbornica že ve zakaj jih ne...ker potem ne bi mogli več izsiljevati...In potem naj bi 9.01.2024 stavkali...saj ni res...pa je.
ferari23
05. 01. 2024 10.15
+4
Mal naj rit vzdignejo,pa kj naredijo za ljudi,nekateri pa vlečejo samo spodobno plačo.
cirenij
05. 01. 2024 09.55
-2
Vsakemu se lahko zgodi. En primer v nekaj letih. A ko ga pa politiki in poslanci vsakodnevno serjejo, pa nobenih posledic?
ferari23
05. 01. 2024 10.16
+8
Ko ,nekdo umrje ko ga zaserjejo pa sorči,ti bom dal sorči,na goli otpk kamne tovčt.
szing
05. 01. 2024 08.33
+10
še ena, ki bo ob naslednji stavki v prvi vrsti
nekajpavem
05. 01. 2024 08.08
+11
Kaj ima še službo? Na klicnem centru taxi služb je na voljo delovno mesto. Samo je zahtevno delo, tko da ne vem….
Slovenec007
04. 01. 2024 21.52
+22
Za sladoledarje je vse zatonj, za ljubitelje goveje juhe in dejanske plačnike zdravstvenega sistema pa ni niti rešilca za nujno vožnjo, vprašajte Kranjskega župana zakaj....
periot22
04. 01. 2024 21.44
+15
Vsi odgovorni v tej ustanovi naj odstopijo pa naj se jim sodi za umor iz malomarnosti!!!
myomy
04. 01. 2024 21.42
+9
Neverjetno kako dobro je funkcionirala Jugoslavija s takšnimi nesposobnimi zdravniškimi, pravnimi, managerskimi, bančnimi in ostalimi kadri. V "samostojnem" kapitalizmu pa popolni razpad sistema.
Ici
04. 01. 2024 21.37
-17
Zakaj ne zapišete imena in priimka bolnice, ki se je zdaj, 14 let po dogodku, spomnila oblatiti ustanovo. Kje pa je bila do sedaj?
periot22
04. 01. 2024 21.46
+14
Ici kaj te moti resnica o svinjariji ki se dogaja v ustanovah takšni si zaslužijo da se jim sodi!!!!!!