Slovenija

Napačna registrska? Po nakupu nove vinjete lahko zahtevate delno vračilo

Ljubljana, 20. 08. 2022 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
162

Na nas se je obrnil bralec, ki je po dobrih osmih mesecih vožnje po avtocesti prejel kazen, češ da vinjete nima oziroma je ta neveljavna. Čeprav so sicer vse črke in številke registrske tablice zapisane pravilno, spredaj manjka označba kraja, npr. LJ. Do enake napake je prišlo še pri dveh njegovih družinskih članih, saj so vinjete kupili skupaj. Posledično morajo plačati kazen in kupiti tri nove vinjete. Dars smo vprašali, ali bi se dalo v takšnem primeru zadevo kakorkoli urediti, saj je jasno razvidno, da ne gre za poskus izigravanja sistema, pač pa le človeško napako.

Naš bralec je nedavno prejel kazen v višini 300 evrov, saj naj bi se po avtocesti vozil z neveljavno vinjeto. Kot pravi, je sicer tri vinjete – zanj, za ženo in zase – tašča kupila že decembra. Prav zato so se s potrdilom o nakupu oziroma z računom obrnili na Dars, da bi razčistili napako. "Na Darsu so ugotovili, da je prodajalka na bencinski črpalki napačno vnesla podatke o registrski tablici. Namesto LJ in številke je vnesla samo številko," pojasnjuje naš bralec.

Prav zato, ker so vinjete kupovali že decembra, ko je trenutni sistem šele začenjal delovati in so se vsi še nekoliko lovili, je bralec upal, da bodo na Darsu razumevajoči. "Toda Dars ne želi odstopiti od kazni, češ da smo si sami krivi, ker smo podpisali kontrolni listek. Skušali smo jim dopovedati, da smo registrske oznake na kontrolnem listku preverili in da številka je prava, ampak smo mislili, da označbe LJ pač ni treba vnesti," je dejal in pojasnil, da so prodajalki zaupali, da "že ve, kaj dela".

Vinjete se lahko kupi tudi prek spleta, a marsikomu, zlasti starejšim osebam, ta vrsta nakupa ni najbližje, zato raje izkoristijo možnost nakupa v živo, kjer naj bi bili usposobljeni prodajalci, ki naj bi jim pri nakupu pomagali. Naš bralec je moral na kraju kupiti tedensko vinjeto, za katero je odštel 15 evrov, družina pa je morala kupiti tri nove vinjete in plačati kazen. 

Cestninski nadzor
Cestninski nadzor FOTO: Dars

Dars lahko kazen razveljavi in izreče opomin

Dars smo vprašali, če bi se dalo v takšnem primeru zadevo kakorkoli urediti, saj je jasno razvidno, da ne gre za poskus izigravanja sistema, pač pa le človeško napako. "Kršitelj, ki je prejel plačilni nalog, lahko poda zahtevo za sodno varstvo (pravni pouk s podrobnostmi je na plačilnem nalogu), kjer naj zapiše, kako je prišlo do napake, in priloži potrdilo o nakupu vinjete," odgovarjajo z Darsa. 

"Uporabnike avtocestnega omrežja že vseskozi pozivamo, naj na potrdilu o nakupu e-vinjete preverijo registrsko označbo, za katero so kupili e-vinjeto," poudarjajo na Darsu. 

Pojasnili so, da o vloženi zahtevi po zbranih obvestilih odloča pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa družbe Dars. Ta lahko odpravi plačilni nalog in ustavi postopek, ga nadomesti z novo odločbo, izreče opomin in/ali spis posreduje v odločitev pristojnemu sodišču. Pojasnili so še, da se primeri med sabo razlikujejo in da je treba vsakega obravnavati posebej, zato splošne odločitve za tovrstne primere niso mogli podati vnaprej. So pa dodali, da se pogosto izkaže, da nekatere navedbe uporabnikov niso točne ali popolne. 

Zahtevo za sodno varstvo je vložil tudi naš bralec, ki je izpostavil, da je treba tudi pri vložitvi zahteve plačati stroške. "Ko je zahtevek za sodno varstvo obravnavan in dobiš odločbo, ti zaračunajo upravne stroške. Na Darsu so mi rekli, da je 30 evrov, v zakonu pa načeloma piše, 10 odstotkov od kazni, vendar ne manj kot 40 evrov," je pojasnil. Trenutno še ne ve, ali mu bodo denar plačane kazni vrnili in izrekli zgolj opomin.

Naš bralec se sprašuje tudi, kako je možno, da je kazen prejel po osmih mesecih, saj se je v tem času vsaj dvakrat na dan vozil po avtocesti in obvoznici.

'Cestninski zavezanec lahko po nakupu pravilne letne vinjete zahteva vračilo sorazmernega dela'

"Plačilo cestnine za čas prekrška in ureditev plačila cestnine vnaprej so olajševalne okoliščine pri odločanju o zadevi. Glede nakupa 'napačne' letne vinjete lahko cestninski zavezanec po nakupu pravilne letne vinjete zahteva vračilo sorazmernega dela, če dokaže, da je prišlo do napačnega nakupa zaradi pomote pri vpisu registrske oznake," pravijo na Darsu. 

Po nakupu treh novih vinjet je moral naš bralec na Dars poslati potrdila o nakupu napačnih vinjet, potrdilo o nakupu novih vinjet ter kopije prometnih dovoljenj in prositi za povračilo. Strošek, ki je nastal pri postopku, je šest evrov na vsako vinjeto. Na Darsu so preračunali sorazmerni delež in jim za vsako vinjeto vrnili za štiri mesece neizkoriščene vinjete, kar je naneslo na približno 40 evrov – odšteli so seveda še po šest evrov stroškov, ki so nastali pri postopku. Opozoril je, da je moral vseeno vmes kupiti še tedensko vinjeto, za katero je odštel še 15 evrov. 

Kako lahko dokažete, da ste vinjeto res kupili?

Vsak kupec e-vinjete vedno prejme potrdilo o njenem nakupu, na katerem so razvidni podatki o registrski označbi, državi registracije, cestninskem razredu in datumom veljavnosti. Na podlagi potrdila o nakupu e-vinjete je tako vedno mogoče preveriti, ali je plačana pravilna cestnina za registrske oznake. Ne samo, da je mogoče preveriti, kupec na prodajnem mestu najprej podpiše potrdilo, da je registrska številka pravilna. "Žal uporabniki v veliko primerih sploh ne preverjajo, kaj podpišejo," pravijo na Darsu. 

Promet
Promet FOTO: Bobo

Če ugotovite napako, kupite novo vinjeto in pokličite klicni center Darsa

Cestnina (e-vinjeta) se šteje kot plačana, če so izpolnjeni trije pogoji: veljavnost, pravilen cestninski razred ter točna registrska označba. "Uporabnike avtocestnega omrežja zato že vseskozi pozivamo, naj na potrdilu o nakupu e-vinjete preverijo registrsko označbo, za katero so kupili e-vinjeto. Če ugotovijo napako, naj nemudoma kupijo novo e-vinjeto s pravilno registrsko označbo. Nato naj pokličejo naš klicni center za cestninjenje na 01 518 8 350, kjer bodo uredili vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete za napačno registrsko številko," so še poudarili.

Do 24. julija izdanih več kot 23.000 glob zaradi neuporabe vinjet

Od 1. januarja pa do 24. julija letos je bilo v okviru nadzora obvezne uporabe vinjet za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah izdanih skupno 23.110 glob. V letu 2019 je Dars iz naslova neplačevanja cestnine za vinjetna vozila izdal 58.067 plačilnih nalogov, v letu 2020 43.720, v letu 2021 pa 57.992.

Vprašali smo tudi, koliko je primerov, ko je Dars globe izdal zaradi neujemanja registrske številke s podatki na vinjeti. "Točnega podatka, ki ga želite, nimamo; ko izdamo plačilni nalog, je namreč ta izdan zato, ker za konkretno registrsko številko v sistemu ne obstaja e-vinjeta in ne moremo ugotoviti, ali je bila e-vinjeta za vozilo sicer kupljena, vendar na napačno registrsko številko," razlagajo. 

Glede na Zakon o cestninjenju se posameznika, ki uporablja cestninsko cesto brez veljavne elektronske vinjete za določen cestninski razred, kaznuje z globo 300 evrov. Cestninskega zavezanca, ki neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna elektronska vinjeta, na drugo vozilo ali jo prenese na vozilo, ki ni uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica, pa se kaznuje z globo 500 evrov. 

So pa dodali, da pri izvajanju nadzora neposredno na terenu (s preusmeritvijo prometa na nadzorno točko, počivališče ipd.) cestninski nadzorniki na kraju v takšnih primerih izrekajo opozorila in cestninskemu zavezancu prodajo pravilno elektronsko vinjeto. "Letos je bilo za kršitve zaradi uporabe cestninskih cest brez veljavne elektronske vinjete izdanih 3717 opozoril," dodajajo.

Zaradi zgoraj navedenih razlogov na Darsu tudi nimajo točnih podatkov o tem, koliko je bilo zaradi napačnega zapisa registrske številke pritožb na izdane globe. "Preko vloženih zahtev za sodno varstvo na izdane plačilne naloge in pozive pa ocenjujemo, da je bilo do sedaj okoli 700 takšnih primerov, pri čemer smo do sedaj izdali 600 odločb, s katerimi smo kršiteljem namesto glob izrekli opomin," pravijo. Do konca julija letos je bilo sicer prodanih skupno skoraj 4,8 milijona e-vinjet.

'Splošno zadovoljstvo z e-vinjeto je visoko'

Sicer pa so povedali še, da sistem e-vinjete, in sicer tako nadzora kot prodaje, deluje dobro, brez posebnih težav. "V družbi Dars smo z njim zadovoljni, precejšnjo podporo pa mu izkazujejo tudi uporabniki našega avtocestnega omrežja," pravijo. 

Splošno zadovoljstvo z e-vinjeto je visoko, s kar 89-odstotnim deležem zadovoljnih voznikov in povprečno oceno 4,5 (na lestvici od 1 do 5), je po njihovih besedah pokazala spomladanska anketa po spletu in na terenu (avtocestnih počivališčih), v katero je bilo vključenih 600 domačih in tujih voznikov. Tudi zadovoljstvo z dostopnostjo in razumljivostjo informacij o sistemu e-vinjete je visoko, s 87-odstotnim deležem zadovoljnih voznikov in povprečno oceno 4,4, so še izpostavili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MiiH
13. 08. 2023 09.19
Lahko bi vnesli registrsko številko s pomočjo slikovne opcije v programu. Tujci se ne zmotijo?
cifur
21. 08. 2022 17.02
-1
pri registraciji placas uporabo cest potem kupis se vinjeto nakar se vozis po samih udarnih jamah in stojis v kolonah na avtocesti ves ta denar namenjen cestam pa prosto ponikne mar ne
SlepiSlovenc
21. 08. 2022 14.27
+1
Nobenih vinjet. Vam dost plačamo cestni sklad. Kriminalci kradljivi
za resnico
21. 08. 2022 12.18
+4
to je cista lopovscina Darsa v bistvu kriminal kaj pocnejo no to je tud vse kar znajo počet
oježeš
21. 08. 2022 12.09
+4
Prepričan sem, da bi DARS ker ima stranka veljaven račun to moral rešiti brez težav, popraviti podatek oziroma ga dopolniti in obravnavati kot pravilnega. Napaka je bila storjena tako s strani prodajalke vinjet, kot s strani kupca, ampak ob odkritju napake, bi se morala zadeva urediti brez medijev in brez težav za kupca. Nedopustno je že to, da so se na DARS zganili šele po osmih mesecih, podatke so pa dobili že ob prvi vožnji po AC. Povabilo na razgovor, rešitev zadeve na licu mesta pogovora, ampak zgleda da imajo raje reklamo, ko se jih vlači po medijih zaradi nepopustljivosti in nepriznavanja, da so napake tudi možne. Nikakor pa niso v škodo DARS-a, ker oni so pobrali denar.
jodr
21. 08. 2022 11.58
-1
Počasi a zanesljivo tone tale portal....
Janez Novak 13
21. 08. 2022 10.15
+2
Mislim, da tele trije niso osameljen primer. Pri tem prodajalcu/prodajalki so bile verjetno vse regisrtske oznake vnešene napačano. In mogoče celo več dni/tednov.
ElectroVoice
21. 08. 2022 08.52
+4
"Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu..."----VRAGA SEM SPOŠTOVAN, ČE SE ME PA STIHIJSKO BRIŠE!!!
Darko32
20. 08. 2022 21.15
+16
Nevem kaj komplicirajo na DARS-u. Pa to so največji ponarejevalci in goljufi. Vsak kateri v svetu prodaja elektronske cestifikate ali registrske številke neke opreme in recimo pride do okvare ali do napačnih podatkov ob dokazilo o plačilo ti napako odpravi. Posledično bi lahko DARS v tem primeru odpravil nepravilnosti in bi na brezplačen način to storil. KER SO PA LENUHI IN DELOMRZNEŽI PA TEGA NOČEJO IN KER SO MAFIJCI PA RAJE DRIBLAJO LASTEN NAROD IN SE GREDO NEKE SUPER OH IN SPLOH. Če bi bili poštenjaki na DARSU bi to nepravilnost odpravili in bi zadevo uredili. Ker pa so lenuhi, k ičakajo kako bodo služili tudi tako, da bodo skrili plačilo, katero je bilo izvršeno ter denar pljunili v svoj žep pa so šli pisat kazen. Zato bi morali denar vrniti z obrestmi, saj je denar bil nakazan. Ko pa eni obsojajo dotično osebo sem sam videl priemre, k oso takšni, k inajbolj obsojajo največji postopači in malomarno delajo. Vpisujejo nekaj od oka in potem se čudimo, če se to zgodi. Zato pravim, da DARS bi lahko to odpravil in popravil, ter nebi delal cirkusa iz tega.
User723439
20. 08. 2022 21.52
-4
Spet, pozabljaš na tuje tablice in vso možno kombinatoriko znakov, ki se pojavljajo samo v evropi, kaj šele po svetu. Ne moreš omejiti kombinacij samo na slovenske tablice. Po tvojem bi moral dars imeti bazo podatkov vseh izdanib tablic na svetu, ce bi se nekdo od njih slučajno pripeljal k nam. Moslim, da taka baza podatkov registrskih tablic ne obstaja nikjer na svetu.
Darko32
21. 08. 2022 08.30
+7
zemlja_je_trikotna Prav vse države v EU imajo v registrski oznaki kraj registracije na prvem mestu. Zato me čudi, da DARSOVC-i tega ne veste. Da je najbolj sramotno, da za lastno državo tega ne veste in celo prodajate izdelke z nepopolnimi podatki. Torej po logiki na DASR-u prodajajo tudi stvari, katere niso verodostojne in niso uporabne. Že na tej točki bi morali nagnati vs ete postopače in jih kaznovati. Namreč človeku so prodali neveljavno vinjeto in denar odtujili ter prikazali, da ni plačal. Tudi kontrolni sistem, katerega ima vsak prodajalec ni zaznal, d aje nekaj narobe pri prodaji vinjete. Zato bi se jaz opravičil temu kupcu in bi nepravilnosti in sume kriminalnih rABOT ODPRAVIL.
karantena2020
20. 08. 2022 20.50
+16
Plačamo vinjete, da stojimo v zastojih. Vrnite nam denar
brezvode
20. 08. 2022 20.34
+15
Zakaj sploh lahko prodajo vinjeto če ni pravilno zapisana številka oz- zakaj pri prodaji ni zraven prometnega dobovoljenja, bi bilo vse ok
Darko32
20. 08. 2022 21.19
+16
Zelo dobro vprašanje. JAZ PRAVIM, DA SO PACARJI NA DARS-U. NAMREČ ČE PRAV RAZUMEM ni bilo vpisane registrskega kraja. Če bi bili precizni, kot se gredo za kazen bi morala biti avtomatična blokada, da ne moreš vpisati in izdati vinjete, če ne vsebuje vseh obveznih oznak. Torej so sami dokazali, da nimajo zanesljivega informacijskega sistema in tudi nimajo urejenih vseh aplikacij tako kot je potrebno. Zato bi jaz bil tiho in temu človeku zastonj popravil in se mu opravičil. Sedaj pa so pokazali, da nimajo pojma o pojmu in so navadni postopači. Blokade izdaje vinjete nimajo, kar je nesporno iz tega članka.
User723439
20. 08. 2022 21.49
-4
Darko, katere pa so obvezne oznake? Ti se omejuješ samo na slovenijo, ampak vozijo se lahko tujci iz vseh vetrov, ki imajo lahko različne kombinacije znakov in celo črke, ki jih v naši abecedi ni (npr nemške tablice).
bergman
21. 08. 2022 09.06
+3
Ti trikotna zemlja, ne bit tako pameten in se malo ozri po naših tablicah določenih tipov, ki hočejo izstopat s svojim "egom", kaj imajo napisano na tablicah, čeprav je bilo z zakonom določeno, da se ne smejo uporabljati črke, ki niso v slovenski abecedi, zato ne nakladaj o tujih tablicah!! Sicer pa preberi članek bolj detajlno in potem komentiraj, ker se je to zgodilo ob vnašanju podatkov iz Slovenskega prometnega dovoljenja, če pa oseba ni dovolj dosledna, bi pa po vseh pravilih za storjeno napako pooblaščenca in s tem povezani DARS, ki malomarno spremlja izvajanje, moral odgovarjati in takoj brezplačno popraviti napako in ne komplicirati tako, kot je pri njih navada (preverjeno)! Če bi bil DARS to kar bi naj bil, se teh stvari ne bi smelo dogajat, pa si to vzemi za primer Nemčijo!!!!!
Pepo Bolcev
20. 08. 2022 19.54
+0
Ja Toncek in ko pogledas vidis, da se registrska ujema. Da so vse stevilke na mestu… samo spredaj ne pise LJ…
Darko32
20. 08. 2022 21.31
+6
Pepo Bolcev V tem priemru sploh nebi smeli prodati vinjete in zaračunati temu ampak bi moral sistem avotmatično opozoriti na nepravilnost. Še lokalni prodajlci imajo urejeno bolj, če ne vpišeš vseh podatkov. Vsak kateri kupuje po netu dobro ve, da če niso doloečni podatki v ustrezni dolžini vpisani bo sistem javil napako. Tukaj pa vidimo, da so prodali vinjeto in denar ukradli, ter zaračunali kazen, kar dokazuje, da so denar ukradli. To pa samo dokazuje, da je na DARSKU politika sleparstva in goljufije. Zato bi jaz bil tiho in temu tipu popravil napake ter vrgel v smeti to položnico in odredil kazenski pregon zoper vodilne, saj so dokazali politiko sleparstva in goljufije.
User723439
20. 08. 2022 21.47
-2
Kaj pa tuje registrske? Imaš malo morje opcij, različnih dolžin in kombinacij črk in številk? Če jim omejiš število in vrsto znakov, ne bodk mogli kupiti vinjete, a ne?
Darko32
21. 08. 2022 08.38
+3
zemlja_je_trikotna Vse države v Eu imajo na prvem mestu kraj in šele nato oznake. Samo pri nas je problem, ker se gremo vse na izi in potem ker imamo sistemsko korupcijo se gremo kobajagi velike pravnike in pravno državo. Vidimo koliko pravne države imamo.
Gorenjski Toncek
20. 08. 2022 19.21
+1
No ja.... Preden placas vinjeto, elektronsko, ti prodajalec/ prodajalka da na vpogled podatke....in potrdis....registrsko.... Je tako....takrat imas se moznost popravka....
Darko32
20. 08. 2022 21.33
+7
Gorenjski Toncek Vsak kateri vsaj malo dela z aplikacijami in to na takšnih področjih dobro ve, da je tukaj spor nastal, da sploh nebi smeli izdati računa, saj niso bili vnešeni vsi podatki. Torej je glavni krivec DARS. Jaz bi verjel na to, kar sem prej napisal. Tukaj pa vidimo, da so izdali vinjeto in pokasirali za neveljavno vinjeto. Torej bi morali človeku vrniti dener in izvršiti kazenski pregon zoper vodstvo in nadzornike, ker delajo malomarno.
ja_pa_kaj_še
20. 08. 2022 19.07
+4
Me vem zakaj tega ne uredijo tako lot npr. Irci. Ob vnosu registrske se izpiše le tip in barva avtomobila npr. Škoda octavia, črna. Ne vem, verjetno v tem primeru ne gre za info javnega značaja, verjetno pa bi bila težka povezava z registrom vozil...?
francmar
20. 08. 2022 19.02
+4
Kontrola za elektronske vinete je ista kot prej samo prej so te z dalnogledom iskali če maš vineto zdaj te pa skenirajo ko majo akcijo
ElectroVoice
21. 08. 2022 08.16
+1
In te čudovite in drage daljnoglede bodo v kratkem interno poceni pokupili in jih potem prodajali po spletu. Naj spomnim, da je komad koštal cca. 1200€...
Pepo Bolcev
20. 08. 2022 18.49
+2
Viktorija. 🤦🏼 kako ti ves, da se tujci ali sploh kdo vozi brez vinjete? Mi smo res ene Butale. A si doma tudi upas vse rect kar ti pride na pamet? Se ti potem kdo smeji?
mojcd
20. 08. 2022 18.41
+7
ful je tezko je it na darsovo stran pa sam narediti. Je to kar nekaj denarja in ni za zaupati nobenemu v tej nikakvi drzavi kjer ni nobene odgovornosti
roten
20. 08. 2022 18.41
+4
abc je bil zakon
Victoria13
20. 08. 2022 18.31
+7
Glede na to, da se večina tujcev po naši avtocesti vozi brez vinjet je število prekrškov smešno nizko. A je tako težko kontrolo izvest na izvozih iz avtoceste in na mejnih prehodih???
number46
20. 08. 2022 18.03
+8
Ali lahko Janšisti speljete eno stvar da ne oškodujete svoj narod.
St. Gallen
20. 08. 2022 18.43
-2