Slovenija

Napadena sedmošolka: 'Strah me je, ker se grožnje nadaljujejo tudi po pretepu'

Celje, 14. 04. 2023 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
0

Po brutalnem pretepu sedmošolke ene od celjskih osnovnih šol, nad katero so se znesle mladoletnice in z njo fizično obračunale na strehi nakupovalnega centra, nam je pretresena in prestrašena oškodovanka zaupala, da gre s strahom v šolo, saj se grožnje nadaljujejo. Da bodo obračunali z njo, če bodo udeleženci v pretepu deležni kakšnih sankcij. Dve prijateljici sta se ji opravičili, ker ne bi radi imeli opravka s policisti. "Ne morem jim oprostiti, da so me tako teple. Začelo se je s klofutami po obrazu, nato so me brcale, lasale, udarjale po glavi in zmerjale. Zelo me je prizadelo, da me sošolke niso branile. Vame so metali še paradižnike in jajca," pripoveduje pretresena osnovnošolka.

Vse skupaj se je začelo zaradi spora z eno od deklet, nato pa je z njo fizično obračunala kar cela skupina mladoletnic na strehi nakupovalnega centra v središču Celja, kjer so jo pretepale, brcale, klofutale in lasale. Dogodek je opazovala večja skupina mladoletnikov, nihče pa ji ni priskočil na pomoč, še več, nasilje so celo spodbujali in snemali s telefoni, nato pa vse skupaj še objavili, kar je oškodovanko še dodatno prizadelo.

"Nobena od punc, ki so me pretepale, se mi ni osebno opravičila. In tudi ne pričakujem, da se mi bodo. Pisali sta mi sicer dve, ki sta me napadli, da se mi opravičujeta, ker ne bi radi imeli opravka s policisti. Nisem jima sploh odpisala. Preveč me je prizadelo, ker mi nobena od punc ni priskočila na pomoč. So se pa opravičili starši nekaterih deklet, ki so sodelovale v pretepu. Po drugi strani pa so me nekatere sošolke še po dogodku spet zmerjale v šoli in bile nesramne. Pojavljajo se tudi grožnje, da bodo obračunali z mano, če bodo koga zaradi incidenta doletele sankcije," razlaga sedmošolka, ki se v šoli ne počuti več dobro, strah jo je tudi izven šole.

Nasilje med mladoletniki se namreč stopnjuje, vse več je groženj, zmerjanja, žaljenja in ustrahovanja, osnovnošolci nosijo v šolo celo nože in podobno, pripovedujejo starši. Tudi našo sogovornico so fantje ustrahovali že pred tem dogodkom. Zdaj je policistom zaupala tudi te strahove.

Kljub vsem grožnjam je napadena osnovnošolka vsa imena vpletenih v pretep zaupala policistom. Zaradi udarcev in bolečin je obiskala tudi zdravnika.
Kljub vsem grožnjam je napadena osnovnošolka vsa imena vpletenih v pretep zaupala policistom. Zaradi udarcev in bolečin je obiskala tudi zdravnika. FOTO: 24ur.com

Starši in sorodniki žrtve zgroženi nad posnetki pretepa

Družinski člani napadene sedmošolke so bili pretreseni, ko so videli posnetke brutalnega pretepa. "Nepredstavljivo in nedopustno, da je več kot 20 mladoletnikov opazovalo brutalno pretepanje moje nečakinje, nihče ni posegel med punce, nikomur se ni zdelo, da mora prekiniti te udarce, ki so padali po njej. Nekateri so celo spodbujali nasilje, se smejali, snemali in se zabavali. Težko dojamem, da se v celi skupini mladostnikov niti enemu ni zdelo potrebno, da bi posredoval in skušal ustaviti te podivjane punce, ki so fizično obračunale z našo sedmošolko. Sprašujem se, kaj je narobe s to družbo, s temi ljudmi, mladoletniki, ki dopuščajo tako nasilje med sovrstniki? Nobene empatije ni več. Obnašanje mladine je šlo čez vse meje normalnega. Resnično sem zgrožen, koliko nasilja je danes na osnovnih šolah, otroci hodijo s strahom v šolo, se bojijo nasilnih vrstnikov," je ogorčen sorodnik napadene žrtve.

Ob tem poziva vse starše otrok, ki so bili udeleženi v pretepu ali pa so se zabavali, ko so ga gledali, naj se zamislijo, kaj počnejo njihovi otroci, saj nihče ne ve, kdo bo naslednja žrtev, niti, kako se bo končalo.

"Ko sem na posnetku slišal poziv enega od fantov, naj nečakinjo punce vržejo dol čez ograjo, nekaj v tem smislu, sem se zgrozil. Kajti dovolj bi bil le trenutek nerazsodnosti in bi jo kdo resnično lahko porinil čez ograjo na strehi nakupovalnega centra. Do nesreče lahko hitro pride. Veste, kaj je pa najbolj žalostno – da starši problematičnih otrok potem samo iščejo razloge, zakaj njihov otrok ni nič kriv, in si zatiskajo oči pred resnico in jih zagovarjajo na vse možne načine. In potem se moraš že skoraj ti opravičiti, ker so pretepli tvojega otroka. Ne rečem, da so vsega krivi starši, veliko pa. Ker jim dajejo potuho takrat, ko je to najmanj primerno. In prve reakcije staršev ob takšnih dogodkih, naj se umakne prijava na Policiji, niso prava pot za reševanje težav," razlaga naš sogovornik.

Medvrstniško nasilje v Celju
Medvrstniško nasilje v Celju FOTO: POP TV

Družina napadene žrtve upa, da se bodo lahko soočili in pogovorili z vsemi vpletenimi v pretep, ko se bodo strasti malo umirile. Nekateri starši so se sicer že opravičili za obnašanje svojih otrok, pa vendar je zadevam treba priti do dna, da se kaj takšnega v bodoče ne bo več ponavljalo in da se zaščiti tudi druge otroke, ki so tarče nasilnih osnovnošolcev ali srednješolcev, pravi naš sogovornik, ki upa, da bodo svojo vlogo odigrali tudi na osnovnih šolah in sprejeli vse možne ukrepe, da se nasilneže kaznuje, žrtve pa zaščiti.

"Vzgoja se seveda začne doma, zato pozivam starše, da se pogovarjajo z mladostniki, jih opozarjajo na vse pasti v življenju, predvsem pa, da jim dajo jasno vedeti, kakšno obnašanje je v družbi sprejemljivo in kaj je absolutno nedopustno. Še enkrat ponavljam – nobena oblika nasilja ni dopustna, ne glede na spore, do katerih prihaja v osnovnih ali srednjih šolah. In če se spomnim na svojo mladost – mi smo bili vedno zaščitniški do deklet in sošolk, jih branili, če je bilo treba. Ne predstavljam si, da bi podpihovali ženski pretep in spodbujali, da bi se punce lasale, udarjale po glavi, brcale in podobno," še pove sogovornik.

Ravnatelj osnovne šole: Sodelujemo z mamo žrtve in Policijo

Kako pa dogodek komentirajo na šoli, ki jo obiskuje tudi napadena sedmošolka? Vprašali smo jih, kako ravnatelj komentira nasilen dogodek. Kako se je na dogajanje odzvala šola? Ali so že pripravili kakšen sestanek na to temo, se pogovorili z osnovnošolci, morda poklicali tudi starše? Kako bodo pred nadaljnjimi morebitnimi grožnjami zaščitili žrtev? In kako pogosto se z nasilnimi dejanji srečujejo tudi na šoli?

Njihov odziv je zaenkrat bolj skop, poslali so nam le sredino izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da imajo ogromno preventivnih aktivnosti, s katerimi poskušajo učence ozavestiti glede nasilja in varne uporabe digitalne tehnologije ter da se na vsako še najmanjše nasilje odzovejo hitro in dosledno. Ravnatelj je v izjavi še zapisal, da nasilni dogodek, ki se je zgodil med prazniki, ostro obsojajo in da imajo ničelno toleranco do nasilja vseh vrst.

"Hkrati se zavedamo, da je treba vse vpletene zaščititi in nuditi pomoč tako storilcem kot tudi žrtvam, saj so vpletene mladoletne osebe. V omenjenem dogodku sodelujemo z mamo žrtve in Policijo. Zato se po več informacij obrnite na institucije, ki zadevo preiskujejo po uradni poti," je pojasnil. Ali načrtujejo kakšne posebne aktivnosti ali pogovore z mladostniki zaradi nedavnega nasilnega dogodka, pa ni znano.

Kot smo že poročali, se s konkretnim primerom ukvarjajo tudi celjski policisti in kriminalisti, ki so že identificirali pet mladoletnih osumljencev kaznivega dejanja nasilništva, prav tako pa poskrbeli tudi za varnost žrtve, ki jo je napadla skupina mladoletnic. Policija opozarja, da je eno od kaznivih dejanj tudi neupravičeno slikovno snemanje, ki lahko doleti tiste, ki so dogodek snemali in posnetke objavili ter delili na spletu. Kazenske ovadbe pa grozijo tudi tistim, ki objavljajo osebne podatke vpletenih mladoletnih oseb.

Medvrstniško nasilje v Celju je ostro obsodila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar in pozvala pristojne, naj ukrepajo hitro. "Grozljiv dogodek v Celju je zadnji alarm, da skupaj ukrepamo. Pa čeprav gre žal spet za kurativo in ne preventivno ravnanje. Dogodek seveda ostro obsojam in pozivam vse pristojne, naj ukrepajo hitro in odločno. Osupla sem, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. To me iskreno zelo skrbi in boli," je sporočila predsednica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja