Slovenija

'Napadi na medije in napovedi kadrovskih čistk gotovo ne pripomorejo k izboljšanju razmer'

Ljubljana, 22. 03. 2020 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1808

Tvit premierja Janeza Janše o delovanju RTV Slovenija je močno razburil Društvo novinarjev Slovenije, sindikat novinarjev in vodstvo RTV. Napadi na RTV Slovenija zaradi kritičnega poročanja o ukrepih vlade so po mnenju društva nesprejemljivi, po mnenju sindikata skrb vzbujajoči. Na neprimernost komuniciranja z mediji in plasiranja groženj o kadrovskih čistkah pa opozarja tudi strokovnjak za medije Marko Milosavljević.

Premier Janez Janša je na Twitterju poobjavil prispevek TV Slovenija in pripisal: "Ne širite laži, TV Slovenija. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani." S tem se je odzval na pogovor TV Slovenije s predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije Janševe izjave razumejo kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti. V DNS so ocenili, da je izjava znak za skrb, v Sindikatu novinarjev Slovenije pa so ga označili za skrb vzbujajočega.

"Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo," so poudarili v DNS.

Podobno so ocenili v sindikatu novinarjev: "RTV Slovenija ima ključno vlogo pri obveščanju in izobraževanju javnosti, kar je še posebej pomembno v teh kriznih časih. V sindikatu podpiramo zaposlene na RTV Slovenija in opozarjamo, da je eno od ključnih poslanstev medijev in novinarjev v demokratični družbi nastavljanje ogledala oblasti."

V DNS so še opomnili, da so napadi na javni servis in medije značilnosti nedemokratičnih in avtoritarnih režimov. V bojazni pred podobnimi nevarnimi praksami so zato o dogajanju obvestili Evropsko zvezo novinarjev in Mednarodni inštitut za tisk, so sporočili.

Milosavljević: Tudi kritiziranje je del politike

"Neprimerno je, da v tem času, ko je javnost že tako vznemirjena zaradi vsega, kar se dogaja okoli nas, politiki še dodatno prilivajo olje na ogenj," meni dr. Marko Milosavljević, izredni profesor novinarstva na FDV. Kot poudarja, je tudi kritiziranje del politike. "Pravica medijev je, da opozarjajo na napake, mogoče kdaj tudi pretirano, a je to tudi nujen del vsake demokracije," pojasnjuje. 

Dr. Milosavljević opozarja, da nejasnosti pri vladnem komuniciranju z javnostjo lahko povzročijo nepotrebne zaplete in zmedo pri ljudeh ter javnih službah.
Dr. Milosavljević opozarja, da nejasnosti pri vladnem komuniciranju z javnostjo lahko povzročijo nepotrebne zaplete in zmedo pri ljudeh ter javnih službah. FOTO: POP TV

Kot meni strokovnjak za medije, bi se morala politika v tem času predvsem posvetiti zadevam, ki potrebujejo pozornost in energijo. Gre seveda za reševanje aktualnih zdravstvenih, ekonomskih in varnostnih razmer. "Medtem ko napadi na novinarje in na medije, navsezadnje tudi napovedi kadrovskih obračunavanj in čistk, namigovanja o iskanju drugih vodstev, govorjenja o tem, kako si večina zaposlenih ne zasluži svoje plače in podobno, gotovo ne pripomorejo k izboljšanju situacije in h konstruktivni rešitvi." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem se je dotaknil tudi obveščanja javnosti in odločitve trenutne vlade, da namesto klasičnih tiskovnih konferenc uvede nastop pred kamerami brez prisotnosti novinarjev. Po Milosavljevićevem mnenju bi morala vlada vzpostaviti alternativne kanale za komuniciranje z mediji, saj pošiljanje vprašanj prek elektronske pošte ne zadostuje. "To je sicer neki del obveščanja javnosti, ampak ni enakovreden klasičnim in pravim novinarskim konferencam, kjer novinarji lahko postavljajo tudi dodatna vprašanja in pojasnijo nejasnosti. Teh pa je bilo v tem tednu kar veliko." 

Komunikacija med vlado in mediji je tako izgubila živi stik, ravno v času, ko je kakovost obveščanja za javnost zelo pomembna. "Ne zadoščajo tiskovne konference, na katerih ni tiska oz. ni novinarjev, na katerih so v ospredje postavljeni samo politiki," opozarja profesor s FDV in dodaja, da bi morala vlada imeti usposobljene osebe za stike z mediji, saj trenutno ni občutka, da stvari potekajo transparentno, vsaka nejasnost pri vladnem komuniciranju z mediji in državljani pa lahko povzroči nepotrebne zaplete ter zmedo pri ljudeh in javnih službah.

"Dobro sporočanje oziroma dobro komuniciranje mora to preprečiti in pomagati ljudem, pa tudi službam, policiji, zdravstvu itn., da se točno zavedamo, kakšno je stanje in kje se nahajamo. V tem smislu bi moralo biti tudi komuniciranje politikov in njihovih predstavnikov usmerjeno predvsem v to, kako to izboljšati, ne pa v kadrovska, politična obračunavanja ali pa celo žaljenja," pojasnjuje Milosavljević.

Kadunc: Sporočila prehajajo v odkrite grožnje

Tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je poudaril, da javni servis ravno v teh časih izkazuje sposobnost natančnega in celovitega informiranja na vseh svojih programih. "Kako pomembna je javna radiotelevizija, se kaže ravno v teh časih, ko izkazuje sposobnost celovitega in natančnega informiranja na vseh svojih programih in za vse skupine. Vendar to nekaterih ne odvrne od tega, da bi napadali tako RTV Slovenijo kot celoto kot tudi novinarje in urednike. Sporočila prehajajo v odkrite grožnje. Gre za napad na novinarsko delo, ne le RTV Slovenija kot javni medijski servis," je zapisal Kadunc.

"Zavračamo neprimerne, nespodobne in škodljive tviterske napade na našo suverenost, na naše delo, na naš trud in požrtvovalnost," je dejal Kadunc.
"Zavračamo neprimerne, nespodobne in škodljive tviterske napade na našo suverenost, na naše delo, na naš trud in požrtvovalnost," je dejal Kadunc. FOTO: POP TV

"Grobi, povsem neupravičeni napadi na poročanje medijev, še posebej RTV Slovenija, ki jih lahko zadnje dni spremljamo predvsem na družbenih omrežjih, ožijo polje medijske svobode in svobode izražanja. Načini in njihova intenzivnost, kakršni še nismo bili priča nikoli doslej, terjajo, da se zavemo možnih posledic takšnega ravnanja in podrejanja osrednjih medijev eni politični opciji. Kažejo na resno grožnjo svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu," je še zaključil Kadunc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1808)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
01. 04. 2020 08.05
-2
Tv se je že začlo prpica dela
Josip Kmet
24. 03. 2020 21.17
-5
Sem opazil, da ni več čakalnih vrst v ambulantah. Kar na enkrat ni več bolnih ljudi. No ja slišimo kako so hudo obremenjeni zdravstveni delavci v praznih ambulantah ampak tukaj se tudi konča. Je res, da jih tudi notri ne spustijo vendar je pa kar dosti manj bolnih. Hipohodnri so sedaj vsi doma in vidim na spodnjih komentarjih, da vas je takih, hipohondrov namreč, kar veliko. Dobra je bila tudi novinaraka, ki starši, da nekateri delajo 24/7. Tudi izjava vodje, da delajo v treh izmenah po 8 ur ni pomagala, da novinarka ni nadaljevala z enako vnemo 24/7, brez spanja, hranjenja, odvajanja, seksa itd... tudio kakšna novinarka iz afere seks v šoli in obešeni ravnatelj ni manjkala. Kaj se slučajno vidite kje v teh komentarjih ali boste spet potegnili ven izjavo: NI DOKAZAL, DA NI KRIV ali NI DOKAZAL, DA BI LAHKO PARCELO TUDI PODARIL IN NE PRODAL ali NI DOKAZAL, DA KLINIKA ŠE VEDNO NE DELA. Smo pa opazili, da so otroci še vedno živi in zdravi...... Kako si lahko dovolite biti plačani od vseh državljanov, da tako lažete, predvsem pa da si dovolite deliti komentarje. Javna TV ima pravico samo javljati in obveščati in nikakor ne komentirati. Recimo Gobčeva, ki nam pametuje in na žalost vsaj polovici butastih gledalcem vsili njeno enostransko mišljenje.
Josip Kmet
24. 03. 2020 20.52
+4
Niste pričakovali, da bo naslednji dan odkapnil 30% plače vsem javnim uslužbencem. Upam, da res vsem javnim in ne samo voljenim ampak tudi tistim, ki so se priskledili vsa ta leta vladanja nesposobnih vlad. Zato je bilo potrebno potegniti v naprej pripravljen intervju z janezom Kocjančičem, ki se še ni niti zgodil. NAMREČ NA KONCU JE PISAL DATUM PRODUKCIJA 29. marec 2020
EnKandidatDosmrtniMandat
24. 03. 2020 08.02
+2
RTV ima 123 mil € letnega proračuna in 2.200 zaposlenih. Torej 55.900 €/zaposlenega. Nova24 ima 1.5 mil € in 4 zaposlene, kar je 375.000 €/zaposlenega. Nova24 za svoj enoumni program porabi 7x več na zaposlenega! RTV skrbi tudi za nekomercialne vsebine, otroški, mladinski, izobraževalni, kulturni program. Nova24 pa skrbi samo za promocijo Balatona in Banja Luke. Kar se izobraževanja tiče pa vcepljanje sovraštva mladini JanszaJugend.
EnKandidatDosmrtniMandat
24. 03. 2020 08.04
-1
Je pa res, da RTV plačujemo Slovenski državljani, Novo24 pa Madžarski. Za nas je bolj ugodna. Ko jih pa gledam, je pa kot bi govorili Madžarsko... nič jih ne razumem. Verjetno je bi takšen občutek gledat nemško televizijo leta 1938.
iga_biba
23. 03. 2020 18.38
+1
A je IJJ v samoizolaciji? Ni ga v javnosti.
FAUSTOS1
23. 03. 2020 18.03
-1
jA JANŠA JE IN BO OSTAL ZVEST LE SEBI KOT VSI DIKTATORJI- pa rečejo njegovi verovalci ,da nas rešuje,a to se da tudi z zdrastvenimi ukrepi ne pa z ukinjanjem demokracije in vpeljave sopvraštva delitve, ter maščevanja kar vse pooseblja janšo
gile99
23. 03. 2020 17.14
+14
Samo ena vrsta 'ljudi' ne prenese kritike na svoj račun.
Mirko Igor
23. 03. 2020 17.18
+34
Ja novinarji RTVSLO in ne odgovorijo zakaj je ravno na naši nacionalki zaposlenih največ na prebivalca na SVETU. Normalno vprašanje P.V.
gile99
23. 03. 2020 17.38
+2
Poglej si rast zaposlovanja v državni upravi v letih od 2004-2008. To te ne moti?
Zan Marega
23. 03. 2020 17.03
+20
Preko kablašev in ostalih ponudnikov interneta prisilno plačujemo tudi ProPlus programe...cca 5€/mes...ne pozabite
SLObunkeljn
23. 03. 2020 18.32
+3
wolfterier
23. 03. 2020 16.12
+14
Obvezni prispevek za 50% DOL !!!
Mirko Igor
23. 03. 2020 16.03
+30
Če RTVSLO nekritično kritizira JJ se moramo vprašati zakaj. 2.500 zaposlenih, največ na prebivalca na svetu!!!@@! Tea novinarka, polna solidarnisti prejema plačo iz katerega naslova in v kakšni višini, FDV analitiki so kdaj ustvarili euro. LJUDJE DENAR ODTEKA K TEM LJUDEM, tud v krizi 2008 je in bo sedaj. SPREGLEJTE razne inštitute, državne birokrate in administracijo, RTVSLO, Akademike FDV IN FILO FAKS,....... ki živijo na naš račun bogato tudi v krizah. IN TI SODIJO VLADI
Mirko Igor
23. 03. 2020 16.05
+29
Ti ljudje nam vsakih 5 let pokurijo za eno bančno luknjo denarja. Haloo. In oni sodijo.
Cervantes Saavedra
23. 03. 2020 17.28
+2
ZA Mirko: malo nižje (23.03.2020, 12:28:41) sem že četrtič pozval komentatorje, naj povedo, kakšne laži o JJ producirajo na RTV SLO. Znova nobenega odgovora. A ti to ni čudno? - So države, kjer nacionalne RTV ne kritizirajo vodstev države, recimo Madžarska, Rusija, Kazahstan, Azerbajdžan, Belorusija, Turčija, Severna Koreja,... - Kaj imajo skupnega taka vodstva? In NOVA24TV naenkrat tudi ne kritizira vodstva naše države. Nisi tega doslej opazil? - FDV raje ne omenjaj, širše najvišje vodstvo SDS se hje tam šolalo, lahko ti jih naštejem če boš hotel. Boš gotovo neprijetno presenečen, kdo vse. - Bolj naj te skrbi tam, kjer javni mediji ne kritizirajo svojih vlad.
OrodniK
23. 03. 2020 17.40
+7
Prejšnjih treh levičarskih vlad RTV NI KRITIZIRAL. A takrat nismo bili kot: Madžarska, Rusija, Kazahstan, Azerbajdžan, Belorusija, Turčija, Severna Koreja,... kot navajaš?!?! Vsi so bili Dončiči slovenske politike! Koga maš ti za norca?
Cervantes Saavedra
23. 03. 2020 18.11
-3
Seveda so bile kritike in to zaslužene, vsaka vlada jih je potrebna, da se izboljša. Napr. upravičene kritike na A. Bratošek, ki se je sama sebe predlagala v Bruselj. Zaradi kritik se je JJ zdaj že nekajkrat (nerad) "premislil" - pri izvajanju testov, zvišanju plač državnim funkcionarjem... Če kritike ne bi bilo, tudi teh hipnih sprememb ne bi bilo. A obžaluješ te nasprotne ukrepe JJ, bi morda morali ostati tisti prvi? Nova24TV pa še nikdar ni kritiziračlaniti JJ niti Orbana (pa slednjega celo skoraj vsa Evropa, celo skupna ljudska stranka v Bruslju). Koga torej Nova24TV ima za norce?
Uporabnik-1469529
23. 03. 2020 18.32
+0
Kaj pa inštitut za spravo ki ga vodi ga. Zver.?
Josip Kmet
24. 03. 2020 20.55
-1
Hm, kje si pa slišal kakšno kritiko na Babe so žabe in super delo predhodne. Da ne govorimo o posmehu celega sveta, seveda, če sploh ve da obstaja neka mala vas Slovenija.
Josip Kmet
24. 03. 2020 21.03
+3
Plače - sistemizacijo- članom vlade ni sestavljal ne Janša in tudi ne ministri ampak neka služba, običajno je to neke vrste pravna služba v okviru kadrovske službe in so vse te ljudi razporedili v plačne razrede skladno z nekim pravilnikom in ne na pamet. Raje komentirajte delovanje sistema pred nastopom sedanje ekipe, koga je bil JJ sposoben povabiti k sodelovanju in kaj dela sedanja opozicija in seveda kaj je bila sposobne prej delati ekipa, ki dejansko ni bila sposobna sodelovanja. Vse kar so bili spsosobni narediti je bilo odgovoriti na stotine krat ponovljeno vprašanje novinarjev nacionalne televizije: Ali bi sodelovali z JJ. In odgovor: Nikakor ne in v nadaljevanju: JJ ni spsoben sodlovati z nami, JJ širi sovražni govor....Poglejte se enkrat v ogledalo in povejte bobu bob..............
Salah al-Din
23. 03. 2020 15.51
+0
Janša je upravičeno besen na RTV, saj so sinoči pri nagovoru škofa izpustli zadnji del, ko le ta v imenu Boga blagoslovi slovenski narod. Groza!
Arguss
23. 03. 2020 16.09
+21
A misliš na tisto Bill Clinton v Sloveniji reče narodu God Bless You.Prevoda pa kar ni bilo za množico.Sam se pa bojijo Boga tele samooklicani vplivneži .
wolfterier
23. 03. 2020 16.14
+6
A je bil škof...men se je zdu kot Kocijančić !!!
iga_biba
23. 03. 2020 18.36
-2
naj blagoslovi tebe in janšota, mene ne. in če bi že rad blagoslov idi v cerkev, Groza
Arguss
23. 03. 2020 15.45
+13
Sami sebi se smilite.Centa nebi dal za rtv trobilo. Samo kaj ker je to uzakonjeno.Narod si bo resnico pisal sam .Ne vi.
simeoni
23. 03. 2020 16.40
+2
Nora 24 je pa kompetentna za ažurne novice.Ne nakladaj !
Mirko Igor
23. 03. 2020 17.19
+1
Arguss
23. 03. 2020 15.43
+13
Nekateri se zelo bojijo odtok nedalevnega denarja.Zresnite se pa kaj boste meli nas Slovence leta 2020 še zmeraj za eksperiment.
FIGEC
23. 03. 2020 15.12
-10
BRAVO TEA! ZALJUBIL SEM SE VATE...
Salah al-Din
23. 03. 2020 15.10
+4
Nekdo, ki je bil nekoč zagrizen komunist, ljubitelj domobranstva in idoktriniran klerikalec ne bo nikoli razumel, kaj pomeni demokracija in pluralizem odnosv. Saj v maniri partijske šole iz Kumrovca vidi vsepovsod samo sovražnike, ki nikoli ne spijo. Njegovi janičarji pa so sramota za tako imenovane katoliške vrednote.
resslovenka
23. 03. 2020 15.09
+27
Sicer je res, če je res da je na RTV Slovenija zaposlenih 2300 oseb, človek obmolkne. 😳 Je po drugi strani res, da imamo tako hudičevo razbohoten državni in lokalni aparat, da človeka, kap. In to v 2 milijonski deželici. Vse to je treba preživet. In z davkoplačevalskim denarjem se, dela kot "svinja z mehom", brez vsake slabe vesti. Nagrade, odpravnine, sejnine, plače, bonitete... za posebno klaso ljudi, pa ni problema. Tudi to je resnica g. JJ. Najlažje je stisniti upokojence in prejemnike socialnih transferjev. Za čisto nujne in samoumevne zadeve, pa en sam jamr. 😎
Transformerji
23. 03. 2020 14.57
+14
Še enkrat: RTV je skrajno leva, pa preveč zaposlenih, plačujemo jih pa z RTV prispevki! Omejeni si pa pustijo prati možgane. Kakšna sreča, da lahko pišem za ali proti levim in desnim, ker ni nikogar, ki bi mi lahko opral možgane. Dobro je biti pametnejši in se večkrat pogovarjati sam s sabo.
Uporabnik-1469529
23. 03. 2020 18.35
+3
Transformira,kako je RTV skrajno leva saj redno predvaja Pričevalci in verske oddaje.
Mirko Igor
23. 03. 2020 14.51
+16
In kaj če je P.V. g. Janša povedal to kar vemo vsi. RTVSLO IMA PREVEČ ZAPOSLENIH.Na prebivalca celo največ na svetu!!!!
resslovenka
23. 03. 2020 15.11
+24
Tudi državna uprava tele deželice presega upravo npr. enega Londona. Dejte se mal zamislit. Čas bi že bil. 🙄
Odkritež
23. 03. 2020 14.44
+26
Vlada, pusti medije, da demokratično poročajo, mediji ne lažite in poročajte resnico. Vsi moramo biti na istem bregu in spoštovati eden drugega. Zahtevamo kadrovski moratorij na strani medijev, morebitne lažnivce na eni in drugi strani pa ustrezno kaznjujte. Še vedno živimo v demokraciji...........👍✌🙌☺
iga_biba
23. 03. 2020 14.28
-7
noreTv in demokracije ne napada. kako lahko trdite da bodo čistke. kadunc je že odpisan. do novega leta! Minister je še vedno direktor "medija"?
wolfterier
23. 03. 2020 16.16
+8
SLObunkeljn
23. 03. 2020 16.55
+2