Slovenija

'Napadov volkov je letos več, a ne toliko več, kot se govori v javnosti'

Ljubljana, 26. 08. 2019 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Bovškem so zveri znova napadale drobnico. V petih napadih so poškodovale 14 živali. Ali je res šlo za volka, kot sumijo rejci, bodo pokazale DNK analize, ki jih bo naredil zavod za gozdove. V večini uspešno opravljenih analiz potrdijo, da je šlo za napad volka. Matija Stergar z zavoda pravi, da je napadov letos res več (skupaj 190), a še pogosteje kot ponavadi se o njih govori.

Na Bovškem so minuli torek in sredo zabeležili pet pokolov ovac, v katerih so zveri pokončale skupno 14 živali. "Sumimo, da gre za pokol volka, saj so na kadavrih sledi ugriza," je za STA povedal predsednik Društva rejcev drobnice bovške Domen Černuta. V bližini naselja Kal - Koritnica so zveri v ograjenih pašnikih poklale 10 ovac treh rejcev. 

Letos do konca julija so pri nas zabeležili 190 primerov napada volka.
Letos do konca julija so pri nas zabeležili 190 primerov napada volka. FOTO: Shutterstock
Trenutno je izdanih sedem dovoljenj za odstrel preko interventnega zakona in eno dovoljenje Arsa, nobenega od teh volkov pa še niso odstrelili.

Napadi so se nadaljevali tudi konec tedna v dolini Bavšice, kjer so bile poklane štiri ovce bovške pasme v lasti dveh rejcev, ravno tako vse v ograjenih pašnikih, piše STA.

"Do sedaj takih množičnih pokolov še nismo doživeli," je povedal Černuta. Večletne izkušnje imajo ta tem območju s šakali, ki pa običajno napadajo le mladice in jagnjeta. "Napade smo prijavili, prisoten je tudi Zavod za gozdove Slovenije, ki je pooblaščen za odvzem vzorcev DNK," je še pojasnil.

Pri večini uspešno analiziranih vzorcev se potrdi, da je šlo za napad volka

Do leta 2010 so bile škode po volku pogoste. To leto pa smo v okviru projekta Slowolf (kasneje tudi preko sistemskih mehanizmov države) pričeli z uvajanjem zaščitnih ukrepov (visoke elektromreže, pastirski psi). Škode so drastično upadle, kljub temu, da se je populacija volka povečala. Letos smo zaznali ponoven porast škod po volku. Matija Stergar, Zavod za gozdove Slovenije

Matija Stergar, vodja službe za lovsko načrtovanje pri Zavodu za gozdove Slovenije, (ZGS) pravi, da pri večini primerov jemljejo vzorce za DNK analize, da bi potrdili, ali je šlo za volka. "Praktično na vseh škodah, kjer je sum, da gre za volka, jemljemo genetske vzorce. Naši pooblaščenci, ki ocenjujejo škodo, so dali skozi tudi določene treninge s pomočjo strokovnjakov in veterinarjev, tako da sedaj že na podlagi znakov pri samem napadu v veliki večini primerov zanjo prepoznati, ali je šlo za volka".

DNK analize opravlja laboratorij biotehniške fakultete oddelka za biologijo, iz vseh vzorcev pa se ne da ugotoviti povzročitelja, pojasnjuje Stergar: "Iz dela vzorcev se povzročitelja ne da ugotoviti. Takih je slaba polovica. Pri ostalih se sum v večini primerov potrdi, torej da je šlo za volka".

DNK vzorce Zavod za gozdove pobere na skoraj vseh primerih, razen kadar ni možno ali ni smiselno, recimo če gre za ponovitev primera na isti način na istem območju.
DNK vzorce Zavod za gozdove pobere na skoraj vseh primerih, razen kadar ni možno ali ni smiselno, recimo če gre za ponovitev primera na isti način na istem območju. FOTO: Shutterstock

Pri ostalih gre v manjši meri ponavadi za šakala ali lisico, a tudi v teh primerih ne morejo izključiti volka. "Lahko je žival uplenil volk in sta se šakal ali lisica nato hranila na truplu te živali. V večini primerov pa se vseeno izkaže, da je šlo za volka".

Napadov je sicer več, a ne toliko več, kolikor je problematika prisotna v javnosti

Stergar še dodaja, da je napadov letos res nekoliko več, večja težava pa je, da se je volk preselil na območja, kjer ga od začetka spremljanja še niso zaznali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Na 11 od 13 škodnih primerov je bil z vzorci dobljen DNK volka, vzorci z dveh škodnih primerov pa niso delovali. V preteklosti so bili posamezni primeri, ko je bil pri napadu sum na volka in se je izkazalo, da gre za šakala ali obratno. Take zamenjave so možne, a so redke. Matija Stergar, Zavod za gozdove Slovenije

"Napadov je bilo v primerjavi z lanskim letom dejansko več, predvsem pa se pojavljajo na območjih, kjer že dolgo ali sploh še ni bilo napadov. Recimo na Blokah je eno tako žarišče, predvsem pa tudi na Gorenjskem, kjer še nikoli ni bilo toliko napadov in tudi še nikoli ni bilo toliko volkov," pravi vodja službe za lovsko načrtovanje. "Letos smo na Gorenjskem in severnem Primorskem genetsko potrdili že prisotnost štirih samcev in treh samic, se pravi vsaj toliko volkov se jih tam giba in odkar spremljamo, jih tam toliko še ni bilo".

Kot poudarja Stergar, je napadov letos sicer več, a ne toliko več, kolikor bolj odmevajo v javnosti: "Do določene mere je porast števila volkov objektiven, ni pa poročanje o napadih premosorazmerno s stanjem na terenu. Nekaj več škod in napadov je, ni pa jih toliko več, kot se o tem lahko sliši".

Lovci imajo po interventnem zakonu že vsa dovoljenja za odstrel sedmih volkov

DNK vzorce poberemo na skoraj vseh primerih, razen kadar ni možno ali ni smiselno (gre za ponovitev primera na isti način na istem območju). Zaradi racionalnosti se vzorci analizirajo le nekajkrat letno, ko se nabere dovolj velika količina vzorcev. Letos so bile analize končane za 13 škodnih primerov, ki so nastali do konca aprila. Analize za naslednje obdobje (1. maj do 31. julij) so v teku in bi bodo zaključene v nekaj tednih. Matija Stergar, Zavod za gozdove Slovenije

Trenutno imamo pri nas dva mehanizma za odstrel volkov, pojasnjuje Stergar: "Prvi je prek interventnega zakona, na podlagi katerega smo po predpisanih pogojih, se pravi ponavljajoča škoda na ozkem območju, od trenutno možne kvote, ki je trenutno za območje Slovenije devet volkov, podali mnenje, da so izpolnjeni pogoji za odstrel osmih".

Poleg mnenja ZGS je potrebna še pridobitev mnenja Zavoda za varstvo narave, ki je soglasje podal k sedmim od teh osmih volkov. "Se pravi, trenutno imajo lovci v Sloveniji dovoljenje za odstrel sedmih volkov. Zunaj interventnega zakona pa je možen odstrel tudi prek dovoljenja Arsa. To možnost izkoriščamo predvsem na tistih območjih, ki jih interventni zakon ne pokriva, recimo območje Gorenjske in severne Primorske".

"K dovoljenju Arsa morata prav tako podati mnenje ZGS in zavod za varstvo narave, po tem mehanizmu pa je trenutno odrejen odstrel za enega volka, ki pa še ni bil izvršen. Letos je bil sicer preko dovoljenja Arsa v Sloveniji odstreljen en volk na območju Loške doline, a je bilo to še pred interventnim zakonom," še pojasnjuje Stergar. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
04. 09. 2019 12.11
Napadov je bilo več pred desetimi leti, in z manjšim številom volkov. Zmanjšali so se zaradi varovanja z električnimi pastirji in drugače , ampak razumite ne pa z nastvljenimi zataknjenimi plastičnimi paličicami in z nekimi trakci tako na redko, da je spodaj prostor za "slona ne za volka". Ampak, nam sama višina odškodnine po glavi zadosti pove; 97,25 € dobi ovčerejec več od države za odškodnino kot na trgu! Prizemljite jih malo to ni nuja ampak prefinjeno in naivno izpeljan političen pritisk, zadnje čase ša migranti niso več aktualni. Kaos je to vse skupaj ne država.
ArkaMast
27. 08. 2019 10.13
+3
Drugo leto bodo znova poizkušali naskočiti na oblast. Takrat bodo zaradi komarji uržah.
poneumljanje
27. 08. 2019 13.32
-1
Si bo možganski trust na Trstenjakovi že kaj izmislil !
Mauzahecmauzares
27. 08. 2019 09.39
+4
SDS s podrebnikom Podobnikom je totalna militaristična sekta.
ArkaMast
27. 08. 2019 08.32
Šarec je dal lovcem vsa pooblastila, dovoljenja .... torej naj naredijo svojo državljansko nalogo.
felix58
26. 08. 2019 18.13
-2
Kmetje z ovčikami, dajte, napište ob vaših pašnikih "privatna lastnika", boste videli, da ne bo več napadov, ker so volkovi inteligentni...
felix58
26. 08. 2019 18.14
-2
...ali pa za ovcami stoji Podobnik (na hazlu na štrbunk) in garantirano, ovce bodo ostale...za hajzl ne garantiram
Miha Kamenik 1
26. 08. 2019 17.37
-4
Tile slovenski volkovi so zares čudna bitja.V zadnjih 20ih pokolih so glede na stanje ovc,ki so jih pustili za seboj:POBIJALI ZA ZABAVO Edina žival,ki ubija za zabavo je človek!!!
FAUSTOS1
26. 08. 2019 17.26
+2
ko ti neka zver pokolje celo čredo je pa res vseeno ali je to bil volk,šakal ali medved-ta kmet je izgubil svoj dohodek.
ecnarf
26. 08. 2019 17.08
+0
Lovci naj naredijo vseslovensko hajko na volkove in medvede pa bo takoj manj pobitih domačih živali in to ponavljat vsak teden
ArkaMast
26. 08. 2019 16.54
+2
Ce bo drugo leto pri nas invazija komarjev, SLS ze kuje nacrt, da okrivi Sarca :))
tlunar
26. 08. 2019 16.38
+6
Mediji tudi hvalite delo te sedanje politike in jim predpisujete nevemkako podporo-v javnosti pa je realnost čisto drugačna!
Zelo123
26. 08. 2019 16.03
+2
Tudi pod razno ne grem več v hosto po gobe. Če grem na jug so volkovi, na vzhodu so šakali, ne severu so medvedi, na zahodu pa so lisice s slinavko. Vprašam vas, a je prav, da sem brez gob.
Zelo123
26. 08. 2019 16.09
+3
Kar vlada naj odgovori, do 21. ure ima čas.
felix58
26. 08. 2019 18.07
+3
Bemti...nikarte se ne boj volkov in medvedov...boj se Podobnika, ta potrebuje volilne točke
kužek
26. 08. 2019 15.53
-15
Kmetje postajate vse bolj leni, zato pa je toliko jamranja z vaše strani. Če lahko kupujete več deset tisoč evrov vredne stroje, ki delajo namesto vas, pa kupite in uredite še kvalitetno ograjo za ovce. Če pa tega niste sposobni, bi vam morali pa uboge živali odvzeti.
lukeeeeeec
26. 08. 2019 16.46
+6
OK. Te bomo dali v ograjo. Na varno! Kanede.
JohannDoe
26. 08. 2019 16.51
+1
Sam, če v tako kot ovce, bo na tanko piskal.
ecnarf
26. 08. 2019 17.10
+2
kužk < nimaš pojma o ograjah in o živalih
trgft
26. 08. 2019 15.24
+15
Pri nas strašijo tigrasti komarji, in male uvožene muhe,katere so uničile naše domače ,pikapolonice več ne vidiš,samo tiste azijske, in vsako toliko pride roj črnih žužkov..kaj bo država storila glede tega???
poneumljanje
26. 08. 2019 16.04
+5
Če si ogrožen ti bo država sofinancirala oblačila za čebelarje in se boš zaščitil. Kar na ministrstvu za kmetijstvo se javi, tam imajo na voljo oblačila !
Zblj23
26. 08. 2019 15.09
+19
Zanimivo, da se leta 2010 ni pol toliko pisalo o volkovi kot letos.... politiki in posledično skorumpirani mediji nas želijo prepričati, da je Rdeča kapica resnična?!
poneumljanje
26. 08. 2019 15.47
-1
big brother
26. 08. 2019 14.44
+6
Dokler se v Sloveniji ne bo naredil red glede rejcev, se lahko postreli vse, pa bo še zmer neki problem. V Bosni 3 tornjaki pazijo na 600 ovac. Je pa res da lastnik ni prkloplen ceu dan, da neve kaj se ponoči z živino dogaja.
JohannDoe
26. 08. 2019 14.46
+6
Pri nas bi vsi radi imeli idilično ovčerejo kot v Bosni in naredili Slovenijo kot Bosno, ampak brez pastirjev, psov in vsega ostalega, kar je tam običajno.
big brother
26. 08. 2019 14.49
+9
Oni redijo na način kot je potreben, da živali ne stradajo, ne ene ne druge
šumar
26. 08. 2019 14.49
-5
zadnic je bil napad pa ceprav so bili v ogradi trije psi in se psi so bili poskodovani haha nevem kaj vidva klatita neumnosti volkove je treba pobit in to je to
Animal_Pump
26. 08. 2019 14.54
+7
Kaj a misliš da v bosni ni napadov volkov...hahah. Poglej si tole.....BIH TJENTIŠTE Hajka u BiH: Vukovi poklali junice i ovce, lovac Marko se “osvetio”..........pa poglej še kako so rešili problem. Psi pa pastirji niso mogli pomagat.
JohannDoe
26. 08. 2019 15.02
+7
Napadi na pašne živali so bili in bodo. Če ne volkovi pa psi. Če ne psi pa šakali. Če ne šakali pa trgovci s kovinami. Znake psihotičnosti ima teza in pričakovanje, da jih ne bo. Zato pa je tu država, da kmete malo poujčka in jim pomaga tako in drugače.
Animal_Pump
26. 08. 2019 15.13
+9
Normalno da bodo...vedno so bile kot si rekel. Zato je tera tisto kar imaš zaščititi...ograja, psi...če to ne pomaga, pa še kaj. Moj pradedek je imel samo dve Mauserke, pa ni imel težav z volkovi;)
juhej77
26. 08. 2019 15.15
+10
V Bosni noč ima svojo moč.... Samo v vednost pametnjakoviči iz kavča!!!
JohannDoe
26. 08. 2019 15.19
-5
Zanimivo kaka nostalgija po tem, da bi bilo kot v Bosni. Pa vzemite si jo za dom, pametnjakoviči. A ne?
Animal_Pump
26. 08. 2019 15.27
+2
Pa sej ovčereja vemo zaradi koga je...jaz ovce še nisem jedel pa je tudi ne bom, tako da zaradi mene tudi če jo ukinejo.
SVARUN85
26. 08. 2019 16.56
+4
Volnene puloverje pa tudi verjetno nosiš???
kuhankrompir
26. 08. 2019 14.39
+4
kdo je "javnost"? Saj vi neprestano o tem...
JohannDoe
26. 08. 2019 15.20
+3
krtaksn
26. 08. 2019 14.38
-12
Malo velike kazni so za odstrel na crno plus tega v vasi vsi vse vejo! Puska z dusilcem pa je spet svoja zgodba.
upornik19
26. 08. 2019 14.45
+7
ZATO PA IMATE PROBLEME Z NARAVO.....ŠE BO UDARILA!
krtaksn
26. 08. 2019 14.37
+12
Povej kje zivis? Fuzine? Celje v bloku? Ms v bloku?
juhej77
26. 08. 2019 15.35
+3
Abica
26. 08. 2019 14.36
+7
24ur je malo obrnil ploščo.
TolstojV
26. 08. 2019 14.35
+16
Volkovi pridejo prav samo propadlim in odpisanim politikom za nabiranje poltičnih točk pred skorajšnimi volitvami. Ti propadli pokitični bleferi ki so demokraciji naredili veliko škodo si z vsemi kremplji prizadevajo za vrnitev v državno službo. Izrabljajo vsako naravno nesrečo za populizem in kritikanstvo. A ko so bili na oblasti pa so blesteli po korupciji in provizijah v državnih poslih. V tujini denokracija nikakir ne dopušča, da bi lahko tisti politik ki je zavozil zaupanje volivcev še kdaj pridobil naklonjenost državljanov. No, pri nas je morala in vrednostni kritetij za politike pač na psu zato imamo državo ki se neprestano suče v začaranem krogu nazadnjaštva in amorale gospodarskega kriminala neučinkovitosti anemičnega sodstva z trajnim mandatom sodnikom kot potuho za neučinkovito delo pri pregonu tajkunov in bančnih kriminalcev.