Slovenija

Napoved pred Zlato lisico: tudi v Kranjsko Goro prihaja odjuga, lisičke bodo smučale po mokrem snegu

Ljubljana, 04. 01. 2018 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav so pristojni smučarski praznik prestavili v Kranjsko Goro, bodo morale lisičke smučati po mokrem snegu. "V soboto in nedeljo bo tam temperatura od 3 do 6 stopinj Celzija," pravijo vremenoslovci. Oglasili so se tudi policisti, ki so pripravili nekaj navodil in nasvetov obiskovalcem.

Po nižinah tudi v novem letu še ni prave zime. Tudi danes se bodo dnevne temperature povzpele do osem stopinj Celzija, jutri bo še topleje. Kot na Twitterju sporočajo vremenoslovci z Agencije RS za okolje in prostor, bo tudi slovenski smučarski praznik Zlata lisica, ki so jo zaradi razmer prestavili v Kranjsko Goro, pod vplivom toplega vremena. "Lisičke bodo v Kranjski Gori smučale v južnem in oblačnem vremenu. V soboto in nedeljo bo tam temperatura od 3 do 6 stopinj Celzija," pravijo. Kljub temu najverjetneje oblačno vreme ne bo pokvarilo izjemnega vzdušja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nasveti policije

Tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos je sporočil, da bo ob Zlati lisici prometna ureditev na državnih cestah predvidoma ostala nespremenjena. "V okolici prireditvenega prostora bo lahko prihajalo do krajših zastojev. Poseben prometni  režim za vozila bo veljal na območju prihoda v ciljno areno – dostop bo možen samo z ustreznimi akreditacijami," sporoča. Obiskovalcem priporočajo parkiranje v Kranjski Gori in Podkorenu oziroma na površinah, ki bodo posebej označene. Za čim bolj nemoten potek prometa bodo sicer na prireditvi skrbeli policisti in reditelji.

Kaj torej pravi napoved?

Vreme
Vreme FOTO: ARSO

Danes bo sicer vreme delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Dopoldne bo ponekod po nižinah še megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. Jutri bo v vzhodni Sloveniji občasno delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v hribih zahodne Slovenije bodo občasno rahle padavine. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, v severni Sloveniji okoli –2, najvišje dnevne od 7 do 12, na severu okoli 5 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo pretežno oblačno, predvsem ponekod na zahodu bodo občasno rahle padavine. V vzhodnih krajih bo več sonca. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Razmeroma toplo bo, pravijo vremenoslovci.

Nadpovprečno toplo leto 2017, tudi na Kredarici

Na Arsu so se ob začetku novega leta ozrli nazaj in postregli z zanimivim posnetkom s Kredarice. Ta prikazuje najvišjo meteorološko postajo skozi preteklo leto. "Leto 2017 je bilo tudi glede vremena zelo bogato. Ker je dobro pogledati na vse skupaj z razdalje, smo pripravili posnetek dogajanja, ki ga je posnela naša spletna kamera na Kredarici, s pogledom na Ljubljansko kotlino. Posnetek je sestavljen iz 365 dnevnih slik. Zgornji graf prikazuje gibanje povprečne dnevne temperature, spodnji graf pa višino snežne odeje," so pojasnili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Kredarici je bilo leto, kljub relativno hladni zimi, nadpovprečno toplo (0,8 stopinje Celzija nad povprečjem), padavin je bilo 10 odstotkov več od povprečja, prav tako je bilo število sončnih ur za okoli 100 ur večje od dolgoletnega povprečja. Posebnost preteklega leta je bila tudi, da je bilo decembra veliko snega. Višina snežne odeje je bila podobna (nad 300 centimetrov) kakor aprila ob koncu zime 2016/2017. Najnižja povprečna dnevna temperatura je bila izmerjena 6. januarja –23, najvišja 16 stopinj Celzija pa 27. julija.

"Naj vam bo vreme tudi v novem letu naklonjeno. Srečno 2018!" so še zaključili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
05. 01. 2018 14.54
Čas bi bil, da tudi organizatorji tekem zimskih športov začnejo upoštevati klimatske - globalne razmere; vse se počasi spreminja. Če bi bila organizacija tekme Zlata lisica čez kakšen teden , bi se pa mogoče izšlo.
tepee
04. 01. 2018 21.15
+0
do nedelje bo že kup blata in vode ob vznožju pri tribunah
ARMEL
04. 01. 2018 20.51
+1
Lisičke bodo imele v Kranski gori imele saj bolšje pogoje kod pa na Hrvaškem vsaj to.
PadliAngel
04. 01. 2018 21.10
-1
Meni sploh ni jasno kak je lahko tam nižje od nas bila proga nared medtem, ko so morali na Pohorju odpovedat? Zgleda, da dudeki tudi radi podkupujejo samo, da se promovira tisti njihov bedni breg od sljemeta...
Ciymbalta
04. 01. 2018 19.15
Baje bo močno deževalo ne pozabite dežnike sabo vzet
Ciymbalta
04. 01. 2018 19.14
+1
Lepo toplo bo, nihče ne bo zmrznil niti sneg. Če bo premoker sneg sploh ne bo tekme.
ggargamell
04. 01. 2018 13.08
+6
zlata lisica je v kr. gori vi pa date napoved za kranj ?
Našvasan_zob
04. 01. 2018 12.55
+4
Kašn halo zarad enga drajsanja po hribu dol..
felix58
04. 01. 2018 10.38
+1
lisičke, pa saj ve še zmorte tudi kako drugo rekreacijo
vrtnar01
04. 01. 2018 10.32
+5
pa daj nehite no s tem belim cirkusom,ki ostaja zgolj še samo cirkus in nič več