Slovenija

Tudi po sestanku z ministrstvom napoved stavke na upravnih enotah ostaja

Ljubljana, 23. 01. 2024 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavka, ki so jo zaposleni na več upravnih enotah napovedali za 29., 30. in 31. januar, najverjetneje bo, je po sestanku s predstavniki ministrstva za javno upravo ugotavljal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Njihova zahteva je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Kot je dejal, ne gre za velik strošek, če primerjamo z "razmetavanjem denarja za računalnike" in "slavnim zaslužkarskim nakupom podrtije na Litijski cesti".

Kot je dejal Frančišek Verk, jim je danes državni sekretar z ministrstva za javno upravo Jure Trbič zagrozil, da stavka ne bo plačana, kar je Verk ocenil kot slabo popotnico za kakršna koli nadaljnja pogajanja. Čeprav predvideva, da se bodo v naslednjih dneh najverjetneje še sestali, pa meni, da stavka kljub temu najverjetneje bo, glede na to, da vlada vztraja, da denarja ni in da tudi ne bo nobenih ločenih pogajanj.

Pojasnil je, da bi jim za preklic stavke vladna stran morala nekaj ponuditi, pri čemer je izpostavil, da so se v drugih delih javnega sektorja večinoma že dogovorili in poiskali rešitve za najslabše plačane in jim zagotovili plačilo nad minimalno plačo. Referent na upravni enoti pa je, ko začne z delom, uvrščen štiri plačne razrede pod minimalno plačo.

Verk je poudaril, da so upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi. Njihova zahteva pa je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Kot je dejal, ne gre za velik strošek, če ga primerjamo z "razmetavanjem denarja za računalnike" in "slavnim zaslužkarskim nakupom podrtije na Litijski cesti".

Prostori UE Ljubljana
Prostori UE Ljubljana FOTO: Miro Majcen

Predlog vladne strani, da bi počakali in ta vprašanja reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, zanje ni sprejemljiv. Ob ponudbi za kadrovsko pomoč najbolj obremenjeni ljubljanski upravni enoti z dodatnimi petimi ljudmi, pa Verk opozarja na veliko število nerešenih upravnih postopkov. Na ljubljanski upravni enoti jih po njegovih navedbah stoji 14.000. Ob tem je opozoril, da zaradi zamud, denimo pri reševanju gradbenih zadev, nastaja tudi gospodarska škoda.

Državni sekretar Trbič je zagotovil, da se na ministrstvu za javno upravo, ki je pristojno tudi za upravne enote, dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote na žalost soočajo že dolga leta. Verjame, da so na drugi strani od današnjega srečanja pričakovali več. A sta po njegovih besedah dve od sindikalnih zahtev takšni, ki bi "porušili druga pogajanja".

Sindikat je po njegovih besedah zahteval tudi poseg v uredbo o notranji organizaciji, kjer je vladna stran pripravljena na pogovore. Kot je dodal, se na ministrstvu ves čas trudijo za reševanje težav upravnih enot in nekaj ukrepov je že bilo izvedenih. Izpostavil je, da se je že lani zagotovilo 50 novih prostih delovnih mest, od katerih jih večina že zasedenih. Oblikovali so tudi medresorsko delovno skupino glede odprave zaostankov na področju obravnave vlog tujcev, kjer je problematika najbolj aktualna, je navedel.

Sestanka v prostorih ljubljanske upravne enote se je sicer v prvem delu udeležil tudi minister za javno upravo Franc Props.

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so nazadnje stavkali novembra, a od takrat po Verkovih besedah v pogajalskem procesu ni bilo napredka. Tako so se za vnovično stavko sprva odločili na ljubljanski upravni enoti, pridružili pa se jim bodo tudi zaposleni na več drugih upravnih enotah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica v obraz
23. 01. 2024 21.51
+2
Edina rešitev je takojšnja menjava oblasti...kar se je gradilo 30 let so ti nesposobni Golobovi svobodnjaki uničili v dobrem letu in pol. GOLOB je SLOVENCEV grob.
Delavec_Slo
23. 01. 2024 21.39
+1
Stavka na upravnih enotah, izračunajte si, za 4 ure dela na dan-plačilo 8 ur-pa stavka? No pa računajmo, v slo je 2 mio prebivalcev, vsak rabi enkrat na 5 let nov dokument- se pravi 400000 dokumentov letno, 212 Občin-na vsaki ena delavka= 7 ur na dan x 20 dni x 11 mesecev 1540ur x 212 občin= 326480ur /400000 Dokumentov = 0,8h =48 minut- PA MI POKAŽITE OSEBO, KI JE NA ŠALTRU 48 MINUT ZA ENO OSEBNO- SEM BIL PRED POL LETA IN SEM OPRAVI V 15 MINUTAH!!!!!!!
Resnica v obraz
23. 01. 2024 21.54
+1
Ne računaš pravilno in kr povprečno..pojdi na UE Ljubljana in se prepricaj koliko zelo veliko dela imajo...za vse pa je kriv Golob
SlepiSlovenc
23. 01. 2024 21.37
+1
Ne me hecat no.
ŽigaLausegger
23. 01. 2024 21.33
+1
Čim prej natrenirat eno umetno inteligenco pa lepo knjižice vsem na upravni enoti. Mislim, da bi en dober procesorček naredil mnogo več kot 1000 zaposlenih.
ŽigaLausegger
23. 01. 2024 21.32
-1
Zdravnikim, uprava... Kaj pa učitelji?
txoxnxy
23. 01. 2024 21.17
+4
Končno bo s to stavko država nekaj pršparala.3/4 jih nažente s so en drugmu v napoto ne pa narodu v korist.
periot22
23. 01. 2024 21.10
+5
Kdaj bo stavka v gospodarstvu ki vse te lenuhe živi!
mackon08
23. 01. 2024 21.15
+0
periot22 pa kdo brani stavkati v gospodarstvu haloooo?
St. Gallen
23. 01. 2024 20.38
+3
kdaj bo stavka uciteljev?
ReAnDa
23. 01. 2024 21.23
+2