Slovenija

Protestniki zaustavili promet, na 'novem' Trgu republike odmevalo 'volitve zdaj'

Ljubljana, 28. 05. 2021 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, A.K., N.S., Urša Vrečar
Komentarji
5285

Nepregledna množica protestnikov je zavzela ljubljanske ulice, iz prestolnice so odmevali pozivi 'stop janšizmu, volitve zdaj'. Namesto na Trgu republike, ki ga je Policija zavarovala z ograjo, so se protestniki zbrali na križišču Celovške in Tivolske ceste, kjer so zaustavili promet in ustanovili 'novi' Trg republike. Poslovili pa so se z napovedjo, da se protesti že naslednji petek nadaljujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vseslovenski shod v Ljubljani
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Vseslovenski shod v Ljubljani
  • Polne ljubljanske ulice
    01:12
    Polne ljubljanske ulice
  • Pogled na protest z Ljubljanskega gradu
    00:26
    Pogled na protest z Ljubljanskega gradu
  • Oto Luthar: Ogroženi sta solidarnost in civilnost
    01:20
    Oto Luthar: Ogroženi sta solidarnost in civilnost
  • Iz 24UR: Ljubljano napolnili protestniki
    03:04
    Iz 24UR: Ljubljano napolnili protestniki
  • Iz SVETA: Protest proti Janševi vladi
    02:01
    Iz SVETA: Protest proti Janševi vladi
  • Iz SVETA: Protest v slovenski prestolnici
    03:51
    Iz SVETA: Protest v slovenski prestolnici
  • Protest na Prešernovem trgu
    00:29
    Protest na Prešernovem trgu

Študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki, umetniki in številni drugi so danes zasedli središče Ljubljane – po ocenah organizatorjev jih je bilo kar 40.000. 

Sprva so se zbrali na Prešernovem trgu in okoliških ulicah, kjer je zbrane nagovorila predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc in uvodoma dejala, da že 58 tednov kolesarijo in opozarjajo na uničenje demokracije in vladavine prava. "Vlada bo padla. Ljudstvo ima oblast in danes zahteva samo eno stvar volitve zdaj." 

Za transparentom "volitve zdaj" in lutko premierja z napisom "slovenski pacient" se je množica nato odpravila naprej – a ne na Trg republike, ki je bil ograjen, temveč po Slovenski in Gosposvetski cesti, nato pa so se ustavili na križišču med Celovško, Bleiweisovo, Tivolsko in Gosposvetsko cesto, saj je bilo tu več prostora za tako številčno množico. Promet je bil na teh ulicah in na enem največjih ljubljanskih križišč popolnoma zaustavljen več ur. Malo po deveti uri zvečer se je uradni program zaključil, množica pa se je počasi razšla. A z obljubo: "Danes smo zmagali na novem Trgu republike. Se vidimo naslednji petek in na množičnih protestih v prihodnosti. Stop janšizmu, volitve zdaj." 

Zbrane so tu, na 'novem' Trgu republike, kot so poimenovali novo prizorišče shoda, nagovorili predstavniki petih sindikalnih central, predsednik ZRC SAZU Oto Luthar, Rasto Pahor z Radia Študent, Nika Kovač z Inštituta 8. marec, reper Zlatko ter Boris A. Novak. Zadnja dva sta bila v svojih pesmih kritična do trenutnega stanja v družbi ter do vladajočih. 

Luthar je izpostavil, da so ogroženi svoboda, demokracija, pravni sistem, sonaravni razvoj, pa tudi solidarnost in sočutnost. "Ogrožena je osnovna človečnost," je izpostavil. Zato je poudaril, da je treba vztrajati in ostati buden, pri tem paziti, da ne postanemo "vulgarno neotesani in pokvarjeni kot oni".

Nika Kovač pa je posvarila pred pasivnostjo, ki jo spodbuja strah, tega pa rodi občutek nemoči. Obenem pa je izpostavila, koliko skupnosti se je rodilo v zadnjem letu, od protestniških do Pravne mreže za demokracijo, skupnosti, ki je podpirala predlog za spremembo predpisov o spolnem nasilju po načelu 'ja pomeni ja', in nenazadnje skupnost, ki se bori za zaščito slovenskih voda in narave. "Skupnost, ki je pokazala, da ni moč v parlamentu moč je v nas, tukaj," je navedla in spomnila na prihajajoči referendum o zakonu o vodah.

Pred množico so stopili tudi predstavniki sindikatov. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je dejala, da so se za udeležbo odločili, ker "je treba glasno povedati, da pravic delavk in delavcev ne moremo več uveljavljati za pogajalskimi mizami". Po njenih besedah jih namreč oblast ne sliši, ko opozarjajo na pomen socialnega dialoga. "Oblast sliši in vidi samo še sebe. V tej družbi se stališč več z nikomer ne preverja, ne usklajuje in ne upošteva. Napada se civilno družbo, javne institucije, vsakogar, ki ima svoje mnenje, tudi sindikate," je navedla Jerkičeva. Opozorila je tudi, da se sprejemajo zakoni, ki bodo po njenih besedah v korist samo elitam, povzročili pa bodo nepopravljivo škodo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je opozoril na odsotnost socialnega dialoga pod trenutno vlado. "Oblast je prostor dialoga izničila in nas dobesedno nagnala na ulice. Dokler nam ne vrne pravice do enakopravnega dialoga, dokler interesi delavk in delavcev ne bodo spoštovani in upoštevani, bomo tudi ostali na ulicah," je napovedal. 

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je spregovoril o predlogu socialne kapice, ki po njegovih besedah ubija solidarnost kot temelj socialne države in človekove pravice do socialne varnosti. Predsednik KS90 Peter Majcen je spregovoril o demografskem skladu s poudarkom na izostanku socialnega dialoga in nevarnosti nastavkov v njem za razprodajo preostalih strateških družb. "Vlada naj čim prej odide, morala bi oditi že včeraj," pa je pozvala predsednica konfederacije KNSS – Neodvisnost Evelin Vesenjak

Shod minil mirno, zoper tri organizatorje vodijo postopek 

Protest se je končal v mirnemu duhu, je sporočila Policija, ki ni izvedla kakšnih hujših ukrepov.  Več pojasnil o številu udeležencev in morebitnih ukrepih bo policija posredovala v soboto, za zdaj sporočajo le, da se je shoda udeležilo nekaj tisoč ljudi. "Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi." 

Zoper tri organizatorje shoda se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih, so še sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Ugotovljenih je bilo 26 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih, podana pa bosta dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic, dodajajo.

Po mestu je bilo veliko policistov in policijskih vozil, nekatere dele pa so tudi zagradili. Med njimi je bila zaprta Gregorčičeva ulica, kjer je kabinet predsednika vlade. Deloma zagrajen pa je bil tudi Trg republike pred parlamentom, kjer so protestirali do sedaj.

Zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je dogajanje spremljal tudi zdravstveni inšpektorat. Kljub njihovemu pozivu mnogi protestniki danes niso nosili zaščitne maske. Amnesty International Slovenija in Pravna mreža za varstvo demokracije sta izvajala monitoring protestov.

Grims: Maske so padle. Naslednji teden realna možnost, da gremo na volitve

"Čemur smo bili danes priča, je kršitev veljavne zakonodaje. Super pa je, da so se končno na čelo postavile levičarske stranke. Konec je pravljic, ki smo jih poslušali celo leto, da s tem nimajo nič, da gre za spontano gibanje. Ves čas so v opoziciji načrtno kurili nemire, metali polena pod noge obstoječi vladi, zavestno ogrožali zdravje in življenja ljudi," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Branko Grims iz SDS. Maske so padle, je dodal.  

"Komunikacija premierja je nedostojno, nespoštljiva in neprimerna za predsednika vlade. S tem kaže prezir do lastnega ljudstva," pa pravi Brane Golubovič iz LMŠ. "Pravica do protesta je zapisana v ustavo in vsak ima to pravico. Tudi naši člani so šli na ta protest, ker je tako prav. Treba je podpreti spontano zbiranje ljudi. Ta vlada dejansko vseskozi išče krivce drugje, nikoli pa se ne zazre vase," pa je dejal na vprašanje, zakaj so se shoda udeležili tudi v stranki.  

Tudi današnje glasovanje o Zorčiču je pokazalo, da koalicija brez pomoči nekaj poslancev opozicije, SNS in obeh manjšinskih poslancev težko vlada. Ali ne bi bilo tudi zato bolje čimprej na volitve? "Vlada ima večino," je na to odgovoril Grims. Dejal je tudi, da se napihuje število ljudi na današnjem shodu. "Če bi bil na njihovem mestu, bi me zelo zaskrbelo. Ker če so vsi sindikati sodelovali pri protestu, če so vse tri stranke pozivale na protest, je bilo zelo malo ljudi."  

Branko Grims in Brane Golubovič v oddaji 24UR ZVEČER.
Branko Grims in Brane Golubovič v oddaji 24UR ZVEČER. FOTO: POP TV

Glede na pozive k predčasnim volitvam pa je dejal, da, če bi bilo po njegovem, "bi šli na volitve že pred letom dni". "Čakam, kaj bodo sedaj naredili, ko se bo pojavila realna možnost, da pride do volitev.  Verjemite, da naslednji teden se bo. V tretje gre rado in v tretje bo šlo zares," je dejal Grims in se navezal na današnje glasovanje o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, kar je danes sicer že v drugo neuspešno poskušala storiti koalicija. "Kaj bo takrat vezano na vprašanje, ki bo postavljeno pred parlament, ni težko uganiti. Takrat bo odprto vprašanje, ali gremo na volitve. Jaz se jih ne bojim. SDS je odlično pripravljena na volitve."  Na nadaljnje vprašanje, ali bo torej SDS vezala zaupnico vladi na glasovanje o razrešitvi Zorčiča, pa je Grims dejal, da je to vprašanje za predsednika vlade, je pa tudi to možnost.  

"Če je SDS pripravljena, da gremo na volitve, potem ne vidim nobenih težav, da to tudi storimo. Predsednik vlade naj jutri odstopi, novega ne bomo izvolili, ker je velika večina pripravljena na volitve, imamo jih lahko jeseni," je na to pozval Golubovič."Janez Janša ni Marjan Šarec, da bi vrgel puško v koruzo tik pred vodenjem EU," pa je odgovoril Grims. "Volitve so edina garancija, da spet postavimo državo v neko normalnost," pa meni Golubovič.  

Janša: Razširjanje covida-19 z množičnimi neprijavljenimi zborovanji je zločin

Premier Janez Janša je pred današnjim shodom na družbenih omrežjih zapisal, da je "razširjanje covida-19 z množičnimi neprijavljenimi zborovanji zločin". V drugem odzivu je zapisal, da bi koalicija KUL s protesti lahko mirno počakala še mesec dni in na konec epidemije. Zdaj pa "ogrožajo normalno poletje, okrevanje in turistično sezono. Še posebej Ljubljano, ob množični udeležbi pa boste covid-19 spet posejali po vsej državi," je še zapisal.

Državni sekretar v Janševem kabinetu Vinko Gorenak je prav tako tvitnil, da sta razlog današnjega protesta politična slepota udeležencev in zloba organizatorjev. Policijo je pozval, naj svoje delo opravi zakonito in odločno. 

Odzvala se je tudi poslanka SDS Eva Irgl, ki je na Twitterju napisala, naj kolegi z leve strani parlamenta skupaj s sindikati kar organizirajo proteste in da lahko generirajo sovraštvo do te vlade. "Toda revolucija tokrat ne bo uspela. Velika večina Slovencev vidi in je hvaležnih, da imajo končno vlado, ki res dela za dobro ljudi", je zapisala.

Poslanka koalicijske NSi Iva Dimic je v izjavi novinarjem v DZ poudarila, da so mirni protesti del demokratičnega sistema. Po njenih ocenah pa sproža pomisleke, da so se v proteste vključile parlamentarne stranke, kar da je nekoliko shizofreno. Pravi prostor, kjer se krešejo mnenja, postavljajo nova merila in sprejemajo zakoni, je za stranke v demokratičnem sistemu DZ in ne ulica, je prepričana Dimičeva. Opozorila je tudi na pozive, da se na protestih upoštevajo priporočila Inštituta za javno zdravje za obvladovanje epidemije.

Državni zbor je zavarovan z ograjo.
Državni zbor je zavarovan z ograjo. FOTO: Aljoša Kravanja

Shod podprl del opozicije 

Protestnikom so podporo napovedali v strankah LMŠ, SD in Levica. Pripadniki slednje so sicer protestirali tudi proti ograji, ki so jo postavili na Trgu republike. "Trg republike tako kot vsi drugi trgi v Sloveniji ni ne vladni ne opozicijski, pač pa skupen. Trg je mesto, kjer mora biti po ustavi v vsakem primeru in trenutku ljudem zagotovljeno svobodno združevanje, svobodno nasprotovanje in izrekanje mnenja o vladni politiki," je bil v izjavi novinarjem na Trgu republike jasen koordinator Levice Luka Mesec

Na vprašanje, ali se mu protesti ne zdijo sporni z epidemiološkega vidika, je poslanec LMŠ Robert Pavšič v izjavi v državnem zboru odgovoril z oceno, da politika epidemijo covida-19 zlorablja za vse možne izgovore. Danes epidemiološka slika ali stanje v državi po njegovem mnenju ne odraža epidemije, ampak odnos te vlade do epidemije in vsega dogajanja. "Videli smo, kaj vse so uporabili in sprejeli medtem, ko naj bi se borili z epidemijo. Mene niso prepričali in ljudi, ki bodo danes prišli na ulice, tudi ne," je dejal Pavšič.

Protestnike so podprli tudi v SD, a se organizirano njihova poslanska skupina shoda ni udeležila. 

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.51

Večtisočglava množica protestnikov se je počasi razšla

Protest je minil mirno, a že prihodnji petek lahko na ljubljanskih ulicah pričakujejo 'tradicionalne' kolesarje.

20.32

Uradni del shoda se zaključuje

"Danes smo zmagali na novem Trgu republike. Se vidimo naslednji petek in na množičnih protestih v prihodnosti," je za konec pozval Jenull in z množico vzklikal "Stop janšizmu, volitve zdaj."

20.29

Tudi Boris A. Novak v pesmih kritičen do stanja v trenutni družbi

20.24

Zlatko s pesmijo tudi tokrat nad vladajočo oblast

"Stop janšizmu, svoboda vsem. Zdaj ni čas za tišino, čas je, da pridemo ven."

19.54

Nika Kovač spomnila na uspehe civilne družbe

Pred množico je stopila Nika Kovač z Inštituta 8.marec. "Kdo od vas ima dovolj občutka nemoči zaradi nasilja te oblasti? Nasilje vedno rojeva strah in strah lahko rodi apatičnost. Ampak veste kaj razbija apatičnost? Skupnost." Poudarila je uspehe pri zbiranju podpisov za redefinicijo posilstva, za referendum o vodi... "Ta referendum ni konec, je začetek za solidarnejšo družbo brez izkoriščanja."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Edo Medo z kredo
31. 05. 2021 20.56
-1
Sami kulturniki in banda, ki ji delavci plačujemo prispevke in zavarovanje za penzijo. Ste orda videli ail Janull že kje nastopa sedaj, ko so teatri odprti???
kmkm
01. 06. 2021 10.14
-2
komentira pa SDS trol, ki si služi denar v kleti na Trstenjakovi dobro vemo kak je ta denar!
Edo Medo z kredo
31. 05. 2021 20.51
+1
Samo DESNO je pravo
31. 05. 2021 17.59
+4
SLOVENIJA NI SAMO Ljubljana..zato NE more 1% LJUDI ODLOČAT ZA VSEH OSTALIH 99%
Victoria13
29. 05. 2021 19.22
+2
Če verjamete, da vam bo nova oblast prinesla lepše življenje se prekleto motite...vsak je sam svoje sreče kovač in nehajte že nasedati tem hujskačem.
srebrnibreg
29. 05. 2021 20.53
-2
Nočemo te sedanje vladne kriminalne združbe kaj ti ni jasno.
Mladi? Plasto
29. 05. 2021 14.15
+1
grims očitno nima niti OŠ narejene ......BOMO NAVDUŠENI ZA VOLITVE !!!! ....
srebrnibreg
29. 05. 2021 20.54
+0
Hepana je strah volitev bolj kot hudirja žegnane vode. Tako kot vsakega janšista.
Paskakvali
29. 05. 2021 12.15
+0
Koprive in njihovi podpastirji skupaj z velikim pastircem pa še vedno v skupinski halucinaciji kako jih narod podpira.....
Klamfa?
29. 05. 2021 10.34
+4
Kje pa je bilo to? Verjetno v Venezueli! NITI ENE slovenske zastave - samo ena jugoslovanska in pet rdečih sindikalnih!
krneki-123
29. 05. 2021 11.11
-2
kmkm
01. 06. 2021 10.17
-1
če ne ločiš od jugoslovanske in slovenske zastave sedanje in prejšnje potem ti ni pomoči!
NA LEVO ni OK
29. 05. 2021 10.14
-2
Protestniki s polnimi želodci, živijo v svobodi, imajo vsega na pretek, svobodno protestirajo, nihče jim nič ne naredi, in ti se borijo za kaj že? Za manjše penzije in manjše plače, za enopartijski sistem, ki se ga nismo še dobro rešili, pri nas, v S. Koreji in na Kitajskem.
Streznitev
29. 05. 2021 10.48
+3
Ne dorasel je ta Golobček s svojimi floskulami. In to naj bi bil vodja poslanske skupine lesenih mešalcev šodra.
gruber74
29. 05. 2021 09.59
-1
Nove volitve na katerih bo zmagala SDS🤣🤣
Betuul
29. 05. 2021 09.30
+3
🛣Ulica je že donela po volitvah in kaj bi se tam pokazalo! Da je donelo po ulicah in Zavod za zaposlovanje(od A.smolarja )
jazbec44
29. 05. 2021 08.59
+2
Protesti so mirni in kulturni,tako da pokažemo višjo stopnjo omikanosti napram neotesancem in janševim surovežem.Prav je tako.Čeprav bi naši nonoti verjetno to naredili drugače :) Grad gori,grof beži,vino teče naj še teče kri.
Klamfa?
29. 05. 2021 10.36
+3
kmkm
01. 06. 2021 10.19
-1
spet en ki ne misli nič ko napiše ovčke ste res nepismene!
bodočipartizan
29. 05. 2021 08.16
+0
zakaj smo bili na ulicah? Ste gledali včeraj Grimsa? Popadljivo, brez argumentov ali pa z izmišlhenimi, povezuje kar ne povezano, manipulativno, agresivno...Od nestrpnosti je mesko skoraj vsrkal v sapnik! Poden od komunikacije. In ni SDSSovca, ki bi imel drugačno retoriko. Vsi bi radi posnemali veliko božanstvo, najbrž zato da bi jih pohvalil. 1.600.000 ljudi bi poslali v Venezuelo, ker niso po njihovem okusu?!?!
Klamfa?
29. 05. 2021 10.40
+4
Grims je odlično govoril! Nimate proti argumenta! Včeraj NITI ENE slovenske zastave! Samo ljudje z borčevskimi pokojninami! Bivši udbaši, člani opozicije, sindikati (le kaj imajo tu za delat potem, ko je vlada zvišala neto plače) iz CELE Slovenije. Če ste uspeli nabrati samo 0,5 % Slovencev - potem ste res samo še za v Venezuelo!
ribi?1
29. 05. 2021 13.46
+5
Pol folka tam, če ne več, pa brez mask. Bili pa rama ob rami drugemu in si v ksiht pihal. Aja, saj nekateri so pa imeli sončna očala, ta so jih zaščitila. Skoraj drugemu v naročje poskakal od veselja, da so lahko na protestu. Iiii, kolk fino a ne? Janša ma res skoz bolj čudne priznam, ampak da ljudje tako ploskajo Janulu, zakaj že? Na obeh straneh so/ste prismuknjeni, prav res.
Samo DESNO je pravo
31. 05. 2021 18.01
+1
JA prav imaš..ampak je bilo tudi 5 tisoč Palestincev
KroškaTikev
29. 05. 2021 08.12
+11
Jasno mi je da Levi hočejo na oblast. Isto mi je jasno, da Desni nočejo oditi. Namesto da se oboji borijo za dobrobit Slovenije, trpimo vsi ostali, ker se energija gubi na medsebojno nasprotovanje. Desni sigurno ne bodo pustili iz rok predsedovanje EU.
revolucija_mb
29. 05. 2021 09.35
+5
To je cilj politike, razdvoji in vladaj. Ampak hlapec ne opazi tega...
Klamfa?
29. 05. 2021 10.42
+5
Zakaj bi desni morali oditi? Po ustavi so legalno na oblasti! Saj so čez leto dni redne volitve?
Klamfa?
29. 05. 2021 10.42
+2
Kakšno ime! revolucija je NAJVEČJA kršitev človekovih pravic EVER!
medo357
29. 05. 2021 08.08
+1
Fuj, bedno populistično poročanje, na slikah je največ nekaj 1000 ljudi, za maso 40000 v kvadratu 200x200 ljudi po trenutnih korona pravilih 1 na 10 m2, rabiš najmanj 40 ha površine, kar pomeni 1/4 cele LJ, :)
gruber74
29. 05. 2021 10.01
-3
Klamfa?
29. 05. 2021 10.45
+6
Nabrali ste 0,5% Slovencev tako, da ste jih sklicali iz CELE Slovenije. Vendar brez ENE SAME SLOVENSKE ZASTAVE! Čez leto bodo volitve, pa boste takrat pokazali svojo moč.
Uporabnik543728
29. 05. 2021 08.03
+5
Torej 40.000 ljudi (po oceni organizatorja, ki je verjetno malo napihnjena), želi krojiti usodo države z 2.100.000 prebivalci? V kolikor bi vseh teh "40.000" glasovalo za eno stranko, ob slabi volilni udeležbi, bi ta stranka ravno prestopila 4% parlamentarni prag, ob dobri volilni udeležbi, pa niti tega ne bi storila. In to ob vsem napihovanju medijev, ki so tedne "bildali" to ti. "vseslovensko vstajo" (brez ene slovenske zastave) in sindikatov, ki se ne borijo več za delavce, ampak so postali podaljšana roka določene politične klike.
bodočipartizan
29. 05. 2021 08.09
+2
janšisti še nikoli niste spravili skupaj več kot 50 ljudi, ti misliš, da bi na ulice moralo prav vseh 1.600.000 ki dokazano ne želijo več te vlade?!?!?
medo357
29. 05. 2021 08.13
+0
pri takem štetju, kot je zgoraj, jih imamo 5 milijonov :)
Klamfa?
29. 05. 2021 10.48
+1
Demokracija se ne izvaja na ULICI ampak na volitvah! Tvoji "janšisti" so na volitvah dobili več kot druga in tretja stranka SKUPAJ!
puspan
29. 05. 2021 13.10
Samo DESNO je pravo
31. 05. 2021 18.03
Samo DESNO je pravo
31. 05. 2021 18.05
+1
bodočipartizan..nimaš pojma o življenju..govoriš kar slišiš.veš pa itak nič
Carpediem32
29. 05. 2021 08.01
+7
Nekateri stalno ponavljate eno in isto. Da so na protestih sami brezdelneži in zajedalci družbe. Zajedalci ste tisti, ki od jutra do večera komentirate tukaj. Razen, če ste upokojeni. Poznam kar nekaj ljudi, ki so se včeraj udeležili protesta, pa imajo redne službe. Nekaj jih dela v proizvodnem podjetju, kjer niti dneva niso prekinili zaradi Covida. Vi pa kar počez vse obsojate. Tudi če so med njimi kulturniki, so tudi to ljudje, ki ustvarjajo. Ne berete knjig, ne greste nikoli na koncert, ne gledate filmov? Zakaj vztrajno gledate neumne oddaje na TV? So vse to ustvarili politiki ali spada to v zvrst kulture? In končno, zakaj berete prispevke na internetu? Saj tudi to pišejo "družboslovci" in večinoma ne asfalterji in delavci za tekočim trakom. Brez kulture bi popolnoma otopeli, to se že precej pozna. Pa še eno vprašanje. Kaj je Janša naredil za narod, za vas osebno? Osamosvojitev? Farsa. Danes to vemo. Glede na dogajanja v Evropi zadnjih 30 let vidimo, da bi se osamosvojitev itak zgodila, pač kasneje. Brez njega. Gospodarstvo? Največja razprodaja podjetij ravno v času njegove prve vlade? Zdravstvo? Vedno slabše, vedno več se plačuje. Dajte, razložite. Pa ne mislim, da so bile vse druge vlade toliko boljše. Ampak nihče drug se tako ne poveličuje, se nima za vsemogočnega boga. Mislite, da je veren katoličan? Svetlobna leta daleč od tega. V prvi klopi v cerkvah je sedel samo, da je naivni narod glasoval zanj.
aojz
29. 05. 2021 08.31
+4
Protestov se vedno udeleži - policija. Ne jih štet zraven.
Periot222
29. 05. 2021 09.20
+2
Klamfa?
29. 05. 2021 10.51
+1
Ko sindikati protestirajo takrat, ko vlada zviša neto plačo, si pozabil omeniti. Blefiraš, da ti gre za delavca. Zanimivo pa je - da na slikah ni NITI ENE slovenske zastave!
Smrdljivi pot TV..
28. 05. 2021 21.59
-7
bodočipartizan
29. 05. 2021 08.11
+1
Klamfa?
29. 05. 2021 10.53
-2
Je že bil, 2x, in obakrat uradno PO KRIVEM. Pokaži enega liderja opozicije ali katerekoli druge stranke s tako zgodovino? In klobasajo tipusi, ki v življenju nimajo kaj pokazati, ki za seboj ne bodo pustili ničesar vrednega!
Smrdljivi pot TV..
28. 05. 2021 21.59
-8
Janša še na mnoga leta...🤜🤜🇸🇮🇸🇮
bodočipartizan
29. 05. 2021 08.11
-3
minkica91
28. 05. 2021 21.59
-10
JJ ni najboljši, je pa mnogo boljši kot vsi levičarji skupaj.
Periot222
29. 05. 2021 09.22
-2
minkica91 ce imas otroke se veselis ko bodo Janseve pufe vracali. se mnoga desetletja!
Klamfa?
29. 05. 2021 11.28
+0
Janša daje denar ljudem! Ne pa v banke, kot levičarji do sedaj! Če pa nisi zadovoljen, pa vrni turistične bone, plačaj zmanjšane davke, vsa koronska nadomestila, vse denarne podpore za čakanje na delo!
abmam
28. 05. 2021 21.59
-10
Toliko družbenih parazitov, ki živijo na račun garaškega delavca, pa že dolgo ni bilo na kupu!
Periot222
29. 05. 2021 09.23
-3
abnam paraziti in lopovi so na celu vlade ovca sprana!!!!!!!!!