1°C

Zaradi burje izdali oranžno opozorilo, v Kočevju okoli 20 cm snega

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /Rok Nosan /
KOMENTARJI
44
Sneg, ki je pobelil nekatere dele Slovenije, je bil zelo suh. To pomeni, da se ga je kljub majhni količini padavin ponekod nabralo kar veliko. V Kočevju se je snežna odeja odebelila na 19 centimetrov, do ponedeljka pa lahko zapade še nekaj centimetrov snega. Agencija RS za okolje je medtem za jugozahodni del Slovenije zaradi močnih sunkov burje izdala oranžno opozorilo.

Dele južne, vzhodne in osrednje Slovenije je zjutraj zajelo rahlo sneženje, ki se bo s krajšimi prekinitvami nadaljevalo čez cel dan in v noči na ponedeljek. Po besedah našega prognostika Roka Nosana, je bil sneg, ki je danes pobelil Slovenijo, zelo suh. 

To pomeni, da se ga je kljub majhni količini padavin ponekod nabralo kar veliko - največ v Kočevju, kjer se je jutranja 4-centimetrska snežna odeja do 17. ure odebelila na 19 centimetrov. Če bi današnjih 15 centimetrov snega stalili, bi dobili pet milimetrov vode, kar je izjemno malo, saj običajno en centimeter snega vsebuje en milimeter vode.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Močnejše sneženje na Pohorju in v jugovzhodni Sloveniji je napovedalo tudi Neurje.si.

Največ snega je na Kredarici, kjer je snežna odeja debela kar 420 cm. Na Kaninu je debela 390, na Voglu 265, na Zelenici pa 213 centimetrov. Na Krvavcu sega sneg 128, na Rogli pa 74 centimetrov visoko. 55-centimetrska snežna odeja je pokrila tudi Nanos.

Za jugozahodni del Slovenije je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo, saj bodo po napovedih do ponedeljka opoldne najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini lahko dosegali hitrost med 100 in 120 kilometri na uro.

PREBERI ŠE
FOTO in VIDEO: V alpskih dolinah toliko snega januarja ni bilo že več desetletij

Ponoči se bo na severu in zahodu države delno zjasnilo, drugod bo oblačno. Predvsem na jugovzhodu bo občasno še snežilo. Na Ribniško-Kočevskem lahko do jutra zapade novih deset centimetrov snega, na Dolenjskem in v Beli krajini pa nekoliko manj. Sneženje bo spremljal hladen vzhodni veter, ki bo v višjih legah gradil snežne zamete. Na Primorskem bo pihala močna burja. Največ jasnine bo zjutraj v alpskih dolinah, kjer bodo temperature okoli –16 stopinj Celzija. Drugod bo od –6 do –2, na Primorskem pa od 0 do 3 stopinje Celzija.

Ponedeljek bo na Primorskem in Gorenjskem sončen, drugod bo sprva še oblačno. Rahlo sneženje bo dopoldne povsod ponehalo, najkasneje na Kočevskem in v Beli krajini. Popoldne se bo postopno jasnilo, prav tako bo slabela burja na Primorskem. V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature od 1 do 3, na Primorskem od 5 do 7. Precej hladneje bo v alpskih dolinah, kjer bo okoli -5 stopinj Celzija.

V noči na torek se bo veter marsikje povsem polegel, zato bo torkovo jutro kar mrzlo. V večjem delu države bo okoli –7, na mrazu izpostavljenih legah s snežno odejo tudi –15 stopinj Celzija. Dopoldne bo sončno, popoldne pa se bo prehodno pooblačilo, a bo ostalo suho. V noči na sredo se bo spet zjasnilo.

Sreda bo pod vplivom okrepljenega severozahodnega vetra verjetno najlepši dan novega tedna, saj oblakov na nebu skoraj ne bo, zaradi suhega zraka pa bo modrina neba zelo izrazita. Popoldne bomo v večjem delu države izmerili okoli 5 stopinj Celzija.

V nadaljevanju tedna bo oblačnosti spet nekoliko več. Od severovzhoda se bo nad naše kraje postopno razširila sibirska zračna masa z zelo nizkimi temperaturami. Od sobote naprej bo tako marsikje tudi čez dan globoko pod ničlo, občutek mraza pa bo še dodatno stopnjeval okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem močna burja.

Koronavirus pasica november