Slovenija

Napovedujejo podražitve hrane, trgovinska zbornica predlaga delno nižji DDV

Ljubljana, 13. 01. 2022 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaradi podražitev v vseh členih proizvodnje in distribucije hrane se bo po napovedih kmalu podražila tudi hrana na trgovskih policah. V trgovinski zbornici ocenjujejo, da podražitev ne bo velika, so pa vladi predlagali znižanje stopnje DDV za osnovne prehrambne proizvode. Živilska podjetja medtem opozarjajo na težave pri vzdržnosti poslovanja.

Ob napovedanih podražitvah hrane trgovinska zbornica predlaga delno nižji DDV
Ob napovedanih podražitvah hrane trgovinska zbornica predlaga delno nižji DDV FOTO: Shutterstock

Maloprodajne cene hrane se bodo do konca prvega četrtletja postopno dvignile, a to ne bodo veliki dvigi, je za STA dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Za koliko odstotkov bodo višje cene, zdaj še ne more oceniti. Pogajanja o tem še vedno tečejo, so v sklepni fazi. Da trajajo "morda nekoliko dlje časa", pa je po njenih besedah razlog v tem, da gre za dve podražitvi. Najprej se je zgodila podražitev surovin, pred novim letom pa je prišel novi val, in sicer podražitve energentov, kar pomeni, da je bilo treba pogajanja obnoviti.

Lahova sicer ocenjuje, da se tokratni podražitvi hrane namenja preveč pozornosti, podobna zvišanja cen hrane so po njenih besedah že bila v letih 2008, 2013 in 2015.

Trgovci predlagajo znižanje DDV za osnovne prehrambne proizvode 

Trgovci so prejšnji teden na posvetu s predsednikom vlade Janezom Janšo in nekaterimi ministri tudi po vzoru Italije predlagali uvedbo znižane stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za osnovne prehrambne proizvode, torej za osnovne vrste kruha, moke, testenin in drugih podobnih nujno potrebnih živil. Predlagajo znižanje s sedanje splošne stopnje za hrano 9,5 odstotka na štiri odstotke.

Poleg tega so predlagali tudi, da bi začasno sprostili zaposlovanje upokojencev, s katerimi bi si pomagali pokrivati kadrovske vrzeli, ki nastajajo zaradi okoliščin epidemije covida-19. Odgovora vlade na podane predloge še niso dobili, Lahova pa računa, da se bo ta "pozitivno odzvala".

Agrarni ekonomist: Podražitev hrane verjetno na ravni okoli pet odstotkov

Razlog za trenutne podražitve so občutni dvigi stroškov v vseh členih proizvodnje in distribucije hrane, pojasnjuje agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Izrazito se v zadnjem obdobju dražijo energenti, kar je univerzalni eksterni dejavnik podražitev. Prav tako pa že nekaj mesecev opazujemo izrazito rast cen vhodnih kmetijskih surovin na globalnih trgih. Dražile si se manjše skupine, na primer krompir za 10 odstotkov, olje se je podražilo za sedem odstotkov, medtem ko večjih podražitev na ravni maloprodaje v Sloveniji še ne vidimo, je za našo televizijo pojasnil Kuhar. 

Aleš Kuhar: Podražitev hrane verjetno na ravni okoli pet odstotkov
Aleš Kuhar: Podražitev hrane verjetno na ravni okoli pet odstotkov FOTO: Shutterstock

"Trgovina na drobno na ravni EU je v bistvu absorbirala več kot polovico podražitev, ki prihajajo iz oskrbne verige kmetijstva in živilske industrije. Tega do zdaj nismo videli."

Te višje cene se odražajo v višjih stroških kmetijske pridelave in v stroških proizvodnje živil. "Določen del stroškovnih pritiskov členi agroživilske verige lahko absorbirajo, kar pa negativno vpliva na poslovni rezultat. Ko stroškovni pritiski trajajo predolgo, pa so subjekti prisiljeni v tvegane poslovne spremembe višanje prodajnih cen," je Kuhar razmere orisal za STA.

Napovedal je, da bo letos pričakovana agregatna podražitev hrane verjetno na ravni okoli pet odstotkov. "To so napovedi za trge EU, v precejšnji meri pa je podobno raven podražitev pričakovati tudi za Slovenijo," je še dodal Kuhar.

"Za povprečno gospodinjstvo je ta podražitev na letni ravni manj kot 100 evrov. To niso zneski enormni," pa je za našo televizijo miril Kuhar.

Živilskopredelovalna podjetja si želijo čimprejšnjega dviga cen

Da so po že lani dogovorjenih povišanjih cen dodatna povišanja zaradi aktualnih podražitev tudi letos neizogibna, so poudarili v Mlekarni Celeia. Naraščanje cen surovin in energentov vpliva na stroške pridelave mleka in posledično na odkupno ceno mleka, ki postopno narašča že od julija lani, v mlekarni pa predvidevajo, da bodo v naslednjem kratkoročnem obdobju odkupne cene ostale na visokih nivojih.

"Žal se morajo višje cene surovin, embalaže in energentov odražati tudi v višjih cenah izdelkov, saj proizvajalci z notranjimi rezervami tega nismo sposobni pokriti," so pojasnili in navedli, da so konec novembra lani s trgovci že dogovorili višanje cen med pet in osem odstotkov. "Ker pa so se dogovori o spreminjanju cen začeli že nekaj mesecev prej in ne upoštevajo podražitev surovin, embalažnih materialov in energentov, ki se dogajajo sedaj, bodo v prvi mesecih letošnjega leta dodatna višanja cen neizogibna," so opozorili.

"Dviga cen si želimo čim prej," je poudaril direktor Delamarisa in predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo Janez Rebec. Opozoril je, da je prenos stroškov po verigi na končnega kupca nujen, da pa žal pogajanja z domačimi trgovci potekajo po ustaljenih protokolih z najavami cen več mesecev vnaprej in dolgotrajnimi pogajanji. To po njegovih besedah v trenutnih izrednih razmerah zelo otežuje delo in poslovanje.

"Dviga cen si želimo čim prej," je poudaril direktor Delamarisa.
"Dviga cen si želimo čim prej," je poudaril direktor Delamarisa. FOTO: Bobo

Navedel je, da so cene posameznih izdelkov dvignili že lani za od pet do deset odstotkov, a to ne pokrije vseh dvigov surovin. "V tem letu je zato potrebno, da bi cene dvignili še za 10 do 15 odstotkov. Ob tem pa še ni jasno, kdaj se bo rast cen surovin in energentov umirila," je opozoril Rebec. Napovedal je, da morajo podražiti tako konzervirane ribe kot meso in izdelke, pod največjim pritiskom pa je program piščančjega mesa. 

In ravno dvig surovin je zelo pestil izolski Delamaris, saj so ti v začetku leta celo začasno ustavili proizvodnjo in podaljšali kolektivni dopust. Razlog pa je bil predvsem v tem, da jim podražitve elektrike ni uspelo vgraditi v cene izdelkov. 

"Praktično vse kategorije se dražijo z nekaj 10-odstotnimi dvigi cen, jaz tega v svoji 25-letni karieri še nisem doživel," pa je že v začetku meseca za našo televizijo dejal Toni Balažič, glavni izvršni direktor skupine Panvita. Kljub temu smo iskali notranje rezerve in do zdaj uspeli ohraniti cene na obstoječih ravneh, je dodal Balažič, sicer tudi dolgoletni šef Fructala, Žita in Mercatorja. Da, cene bomo morali dvigniti, v povprečju za 15 odstotkov, se je s svojimi kolegi iz industrije strinjal Balažič: "Ko to prevedemo v neke absolutne cifre, pa govorimo o nekaj centih, morda nekaj 10 centov, odvisno pravzaprav od izdelka. Torej tukaj ne govorimo o evrskih dvigih."

V Perutnini Ptuj pa so za STA pojasnili, da so že z lanskim novembrom dvignili cene posameznih izdelkov iz programa piščančje meso, perutninski izdelki in pripravljeni izdelki. V povprečju so se cene povišale za deset odstotkov. Navedli so še, da bodo z dvigom cen deloma uspeli nadomestiti rast stroškov, da pa se prioritetno osredotočajo na stalno stroškovno optimizacijo vseh procesov delovanja.

Tudi v skupini Žito opozarjajo, da so se podražili embalaža, transport in energenti, da so cene surovin "šle v nebo", podaljšali so se tudi dobavni roki. "Čeprav smo se nekaj časa trudili z notranjimi viri amortizirati ta velika odstopanja, smo že v lanskem letu morali napovedati povišanja cen. Na cene na trgu od trgovcev do končnega kupca nimamo vpliva, zato jih težko komentiramo," so navedli. Ob tem pa opozorili, da je v okoliščinah, ki se ne spreminjajo na bolje, brez določenih cenovnih prilagoditev nemogoče zagotoviti stabilnost in vzdržnost poslovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ariazus .
14. 01. 2022 10.23
NUJNOOO ZNIŽAT DDV,KAR SO OBLJUBLJALE ŽE VSE VLADE, A POHLEP PO DENARJU JE PRI NEKATERIH PREVELIK,DA IMAMO ENEGA NAJVEČJIH DDVEJEV NA SVETU,SO ŠPOROČALI TUJI ČASOPISI PRED LETI,A NIČ SE NE SPREMENI V KORIST REVNEJŠIH DRŽAVLJANOV, NAJ ZDAJ VLADE IN STRANKE DOKAŽEJO,DA SKRBIJO ZA DRŽAVLJANE IN NJIHOVO BLAGINJO, DA NAS NE BODO VEČ TRPALI Z LAŽNIMI OBLJUBAMI...
Kollerik
14. 01. 2022 09.58
"vlada" dela z eno roko s podražitelji, z drugo pa hinavsko tala socialne bombončke na račun že enormno visokega zunanjega dolga države...
ROMELS
14. 01. 2022 09.10
+1
Novinarji pomagajo podpihovati podražitve s takimle naslovi.
DEEP
13. 01. 2022 21.19
+5
Bogati bodo bogatejši, revež je pa srečen, če je zdrav in gloda tri dni star kruh!
Ramzess
14. 01. 2022 10.13
Kako je rekel oni, Imeli ne bodo ničesar, pa bodo srečni.
flojdi
13. 01. 2022 20.39
+1
. to , da je hrana dražja , znabiti za nekatere , ki so Nad Robom , celo dobra. vsaj kak se bo , mogoče , zamislil , da nobena drobtina ni za v smeti. / bodo pa spet nasankali vsi taki , ki že doslej ne meče/jo/mo drobtin v smeti
kapljač1
13. 01. 2022 20.20
+4
Preveč trgovin .
1sasona
13. 01. 2022 20.12
+6
Zakaj DDV-ja ne znižajo na 8% oz. 19%, kot je nekoč že bil?
MihaGliha
13. 01. 2022 19.36
+2
A bejž no kaj se je pa dogajalo lansko leto, a to ni bil dvig cen? Pa sej ni problem bom pa ukradu ko ne bom moglel kupiti. Lačen ne bom vrjemite
Roxy79
13. 01. 2022 19.09
+0
z nižjim DDV.jem se samo dela uslugo trgovcem..... kajti DDV -ja ne bo... bo pa cena enaka. Torej..trgovec bo več zaslužil.....
provni
13. 01. 2022 18.39
+2
Višja cena bo povzročila manjšo potrošnjo in zapiranje trgovin in brezposelnost. Temni Vladi pa kaos očitno ustreza.i
nebanebo
13. 01. 2022 16.33
+2
Ukrajince pripravljajo na živilske karte. Plakat iz nekdanjih dni: Lastnih otrok ne jejte. To je barbarsko dejanje.
Ramzess
14. 01. 2022 10.16
V gostilnah ponujajo hrano v skledi, na kaj na nas pripravljajo. Že lep čas promovira kot moda nošenje raztrganih oblačil, pa življenje v prikolicah in ali majhnih hiškah kot luksus. Na kaj nas pripravljajo. Res ne vidi folk kam pes taco moli.
ROMELS
13. 01. 2022 16.22
+4
Orbanisti so na madžarskem zamrznili cene šestim osnovnim živilom. Orban že ve kaj je dobro za njihovo ljudstvo. Kaj čakajo pri nas????????
mzz66
13. 01. 2022 13.50
+16
Požeruhi požrešni trgovski. In pred tem predelovalci. Ravno danes sem bil pri kmetu. Plačajo mu cca 2,5€ za govedo po kg. Halo!!! Pa niti centa nočejo dvignit cene. Mleko 28 centov na liter. V trgovini pa čez evro, s tem , da vmes še vse smetano poberejo za maslo in ostale proizvode. In kje so se potem podražile surovine? Še nikoli nisem slišal, da se je kaj pocenilo, ko pade cena energentov. Ko je bila nafta 1 € se ni nič pocenilo. Pa kdo bo dal požeruhom za kg kranjskih klobas 16€, če mi jih kmet naredi za 8€. Sreča, da sem na deželi in vse kupujem direkt od kmeta, sveže in domače.
bbc.co.uk
13. 01. 2022 13.27
+9
jaz pa če dvignem ceno za kvadrat polaganja keramike iz 7eur na 9 eur je pa revolucija!!! delo ni vredno nič...
Fulano in Beltrano
13. 01. 2022 13.09
+8
Kriza bo takrat, ko bo na sončno soboto ali nedeljo proti Obali skoraj nič prometa, takrat, ko bodo ljudje hrano nakupovali enkrat tedensko in ne vsak dan, ko se bo poraba alkohola zmanjšala na minimum in ko bodo trgovci sladke pijače zlivali stran. Dokler pa ima lokalni ponudnik dostave hrane ocvrt krompir iz vrečke po 4.70 evra za porcijo in se mu promet samo povečuje, je vsa tale jamrarija brezpredmetna.
šavrin
13. 01. 2022 14.40
+6
Andrej58
13. 01. 2022 12.54
+10
Bedarija, trgovina še nikoli ni znižala cene na račun nižjega DDV-ja. Vse gre v RVC.
Novorazodetje
13. 01. 2022 12.48
+5
Mi imamo rezervo denarja, miljone, ki jih letno plačujemo Cerkvi. To protiustavno dejanje nas letno stane kar nekaj miljonov. Naj uporabniki cerkvenih storitev plačujejo cerkvi kot članarino. Zakaj moramo vsi plačevati bogato cerkev, če pa ne prejemamo njihovih "blagoslovov". Pa tudi za neverne v nebesih ni prostora. Torej, zakaj moramo vsi plačevati namesto samo tisti, ki imajo že rezerviran sedež v nebesih?
mzz66
13. 01. 2022 13.51
-1
Pa kaj ti komu daš, jaz ne dam centa cerkvi.
nalijmo si čistega vina
13. 01. 2022 15.40
+4
Novorazodetje
13. 01. 2022 16.55
+4
MZZ66 - Jaz direktno cerkvi ne dam niti centa. Toda, za vsako stvar, ki jo kupiš plačaš davek (DDV) državi. Del tega denarja gre cerkvi!! Torej preko DDV-ja ter preko dohonine plačujemo bogato cerkev. Plačujemo vsi, tisti, ki imajo rezerviran sedež v nebesih kakor tudi tisti, ki ne bomo nikoli videli nebes. No, lahko se tolažimo, tudi tisti blagoslovljeni ne bodo nikoli tam, kjer mislijo da bodo.
vinterJasmin
13. 01. 2022 12.01
+6
Mi pa porabljamo miljone za neuporavna testiranja groooozaaaaaaa
PegySue
13. 01. 2022 11.49
+8
Super! Nekateri so se že nehali ogrevati in ždijo v slabo ogrevanih stanovanjih,da prihranijo pri elektriki. Lahko bi tudi slabše jedli,ali pa sploh ne. Koga briga pravzaprav v tej državi,ali so ljudje siti in na toplem? Edino kar šteje še je - ali si cepljen,ali ne. Vlado zanima samo še to,kako bo ljudi prerpičala v čimštevilnejše cepljenje. Kaj pomaga posameznikom ali so cepljeni ali ne,če so lačni in nimajo s čim poravnati mesečnih stroškov!? Butli!!
Fulano in Beltrano
13. 01. 2022 13.15
+5
Ni človeka v tej državi, ki ne bi 10 % svojih še tako skromnih prihodkov ne zapravil na nepotrebne izdelke. Kajenje je pravica, sladke pijače tudi, tiste najcenejše piškotke si pa že lahko privoščim, kavo na poti tudi, loto igram, saj sicer ne bom nikoli zadel. Če pa res na nič ne zapravi, ga pa okrog prinese kakšen prodajalec po telefonu s "prehranskimi dopolnili"...ampak, saj ma obročno kreditno kartico, pa lahko še banki plača prispevek zanjo...
User1536496
13. 01. 2022 11.48
+4
Marže, o sladke marže, vsi od kmeta dalje do trgovca prosim objavite marže izdelkov, prav tako osnovne zneske uvoženih izdelkov, vse se skriva čedalje bolj, a GDPR velja tudi za izdelke na policah
KladivoSi
13. 01. 2022 16.46
+4
Kmet nima marže odkupne cebe določa predelava in trg. Je pa odvisen od suruvin in lastnega dela. Ko pride kmerov izdelek v prrdelavo je pa min 1kg x4 cene + ddv, pol pa še trgovc. Zdaj pa tile nakbolj jamrajo, zadnjih 5 let so pa profite delali, zdaj bodo pa propadli, pa naj. Lačni bojo šli do kmeta. Ko bo pa kmet propadu, boste pa čakali, če bo uvoz kaj za slovenijo dal, pa ne po cenah kot zdaj domač lmet dela. Pač pa bosta še najmanj 2 posrednika vmes!