Slovenija

Naprej v preteklost – nova normalnost žensk

Ljubljana, 27. 11. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
26

Vse, kar je v zadnjih mesecih postalo naša nova realnost in še huje – tudi nova normalnost, pomembno vpliva na prihodnost, ki bi za ženske lahko pomenila vrnitev v mračno preteklost. Ob tem, ko že od nastanka epidemije očitno uspešno preslišimo in pogledamo stran od dejstva, da je za rehabilitacijo te družbe nujno spolno specifično reševanje krize in tudi tovrstno sprejemanje ukrepov, se precej uspešno izmikamo še drugim simptomom utrjevanja ženske nepomembnosti: porasta in normalizacije šovinizma in mizoginije, nasilja in čedalje bolj razširjenega sentimenta moške upravičenosti za interpretacijo in reševanje vsega – v teh kriznih časih naj bi očitno potrebovali trdne vodje (ki so moški), ki vedo, kaj je prioriteta (to nikakor ni položaj žensk) in ki imajo jasno sliko o vlogi žensk v prihodnosti.

Protesti v podporo ženskim pravicam na Poljskem
Protesti v podporo ženskim pravicam na Poljskem FOTO: AP

Za naša telesa gre!

Po enem letu, odkar je poljsko ustavno sodišče prepovedalo splav, nas je ujela vest o tragični smrti tridesetletne Poljakinje, ki je umrla med čakanjem zdravnikov, ki so ji pomagali šele, ko je plod umrl. Splava niso želeli narediti, četudi plod ni imel nobene možnosti preživetja. Po dogodku se je oglasilo še zdravstveno ministrstvo, ki je bilo primorano izdati revidirane smernice, ki zdravstvenemu osebju dovoljujejo izvedbo zakonitega splava v primeru, če je ogroženo zdravje matere. 

Od njene smrti, ki bi se jo morda dalo preprečiti tudi z upoštevanjem rezultatov več raziskav, ki so vse po vrsti pokazale močno deformiranost zarodka, se pojavljajo še zgodbe o drugih žrtvah tega restriktivnega zakona. Slednje je pravzaprav nemogoče prešteti – med njimi so ženske, takšne in drugačne – soočene z neželeno nosečnostjo in nezmožnostjo opravljanja varnega abortusa. Tako splav, njegova varnost in s tem samo reproduktivno zdravje žensk postane odvisno od mnogih drugih dejavnikov, kot je denimo finančni položaj žensk, ki se na splav (lahko) odpravijo v tujino. Tisti, ki skrbijo za življenja nerojenih, bi morali vedeti, da njihovi poskusi omejevanja temeljne pravice žensk splava pač ne odpravijo. Varno izvajanje zgolj omejijo na peščico žensk, medtem ko vsem skupaj pošljejo močno sporočilo – nad vašim telesom je drug gospodar!

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO: Urban Baumkirhner

Odločitev za splav je za večino žensk prava odločitev!

Od leta 2007 do 2010 je pod vodstvom profesorice Diane Green Foster (Univerza v Kaliforniji) trajal eksperiment, v katerega so bile vključene ženske, ki jih je raziskovalna skupina uspešno rekrutirala med čakajočimi pred ambulantami tridesetih abortivnih klinik iz 21 zveznih držav v Ameriki. Ženske so bile za potrebe analize razdeljene v tri skupine: tiste, ki jim je bilo dovoljeno opraviti splav, tiste, ki jim slednje ni bilo omogočeno, ker so bile že predolgo noseče in je prišlo do prekoračenja gestacijske starosti in tretje, ki so se kljub temu, da so bile v kliniki zavrnjene, za splav vseeno odločile. Najpomembnejše ugotovitve raziskave, ki bi jih najprej morali prebrati in razumeti ravno tisti, ki se jih ne bodo dotaknile, kažejo, da je do bistvenih sprememb v dojemanju življenja žensk prišlo kasneje – po tem, ko so splav lahko opravile ali pa ne. 

To kaže, da se odločitev za prekinitev neželene nosečnosti za ženske v njihovem kasnejšem življenju ne izkaže zgolj kot odločitev, ki je slednje ne obžalujejo, temveč tudi za odločitev, ki jim je dejansko v pomoč in jim v ničemer ne škodi. Podatki, pridobljeni iz intervjujev, so pokazali, da splav ni take vrste življenjska izkušnja, ki bi zaznamovala ženske za vedno, niti ni razlog za slabšanje njihovega mentalnega zdravja, še več: izmed tistih, ki so lahko opravile splav, kar 95 % žensk meni, da je bila to pravilna odločitev, pri ženskah, ki jim je bil splav odrečen, pa je bilo moč na krajši rok zaznati negativne učinke na njihovo mentalno zdravje, kot sta denimo povečana tesnoba in nižje samovrednotenje. 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega 'think tanka' Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja, ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Avtorica raziskave to razloži z dejstvom, da so se mnogim njihovi strahovi o tem, kakšno bo življenje, če donosijo (v kolikor otroka ne želijo), izkazali za utemeljene – ženske, ki so bile v razmerju in na splav niso mogle, so slednjega kot pozitivnega opisale v polovici manj primerov kot tiste, ki so splav lahko opravile. Po drugi strani so tiste, ki so otroka donosile kljub želji po splavu, navajale, da so po nekaj letih prenehale obžalovati, da niso mogle na splav, medtem ko so tiste, ki so splav lahko opravile, v večji verjetnosti v naslednjih petih letih zanosile namenoma.

Moja maternica, čigava odločitev?

Glede na to da splav v boju za ohranjanje in utrjevanje podreditve žensk kot bitij, ki o ničemer – tudi o sebi – ne vedo dovolj, da bi lahko o tem odločale same (zato jih je potrebno svariti, dajati čas za premislek in vabiti na dodatne pogovore z možmi v belem ali črnem), ostaja ugrabljen s strani glasnejše manjšine, je morda končno napočil čas, da o tem spregovorimo še drugače. Z glasovi žensk, ki so se za to odločile, ob tem občutile olajšanje in nadaljevale s svojim življenjem, pri čemer se ni njihova ženskost in materinskost v ničemer izničila. Razen najbrž v očeh tistih, ki se čutijo poklicani, da o tem sodijo na novodobnih inkvizitorskih sodiščih, skladno z zakonodajo mnenj in želja, ki bi se jih morali sramovati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A3umf
28. 11. 2021 10.25
-1
Kontracepcijo imajo, otrok pa naj ne UBIJAJO! Ce pa je posilstvo je posiljevalcu takoj treba K in J odrezat in splav dovolit! Posiljevalca pa do konc zivljenja na prisilno delo napotit!
SlobodaNE
27. 11. 2021 10.52
+4
Grimseljna ni na sliki, da bi pokazal svojo veliko družino?
Quatflow
27. 11. 2021 10.40
-7
Vsak ampak vsak, tako moski kot zenske se bolje pocutijo v podjetju in organizaciji, ce imajo moskega liderja.
Nilič
27. 11. 2021 10.16
+11
Splav ni tako enostavno vprašanje, kot ga prikazujejo razne diplomantke FDV. To je velika odločitev, ki ima pogosto globoke posledice na ženski. Treba je povedati, da to ni nekaj normalnega in naj se tega poslužuje le v skrajnih primerih. Pa to, da gre za neko zatiranje žensk je res nelogično. Ženska se lahko odloči za splav, čeprav je moški proti. Če pa moški noče otroka in ga ženska donosi, pa država moškega zakonsko prisili, da plačuje preživnino. Tukaj lahko vsakdo, s kančkom inteligence, jasno vidi priviligiran položaj ženske.
mmickica
27. 11. 2021 19.47
+1
Heroid, kot zenska se moram strinjati s tabo. Tudi ko se po locitvi odloca, kdo bo imel otroke, je zenska vedno v prednosti. Tako da v danasnem casu govoriti o neki neenakopravnosti je absurdno in podlo. Ce pa si katera ne zna urediti odnosov v domacem okolju z lastnim mozem, je to pac njena odlocitev.
karamba34
27. 11. 2021 10.10
+2
Samo neumni, neinteligentni in nerazgledni ljudje nasprotujejo pravici do splava. Večina desničarjev. Dokaz, da so levičarji pametnejši od nas dvoličnih desničarjev.
ap100
27. 11. 2021 10.51
-2
lepo si se opredelil tvoja stopnja je očitno na takem nivoju da ne veš več kam spadaš- ta percepcija nima nobene veze z političnim prepričanjem
Jimi1
27. 11. 2021 10.01
+8
Če bi ženskam še malo ,,uredili,, status,ki ga uživajo pred sodišči, bi bilo v družbi in sistemu precej lepše živeti... Tako pa same zlorabe očetov in moškega dela...
polikarbonatka
27. 11. 2021 09.48
+3
Klerofasizem se agresivno zažira v vse pore družbe.
gnoj222
27. 11. 2021 09.37
-5
Joj, samo da nebi kateri padlo na pamet da pride s kako zahtevo pred presvetlega. Vas bojo tako popljuvali ko uno iz Bruslja ki mislila da lahko kr sprašuje, ker je na višji funkciji. )
Grozno
27. 11. 2021 09.33
+3
Kako maste vi SWJ veliko dela.... Kako vam sploh ratuje? Kaj pa če pustimo poljake in američane delat karkoli hočejo delat? Nazdanje ko sem gledal sta bili to dve suvereni državi, ki nimata nobene veze z Slovenijo.
Clausevitz
27. 11. 2021 09.32
+2
Splav pravica? Ja točno toliko kot je pravica do nedotakljivosti lastnega telesa, torej pravica do neobveznega cepljenja...Še kak članek na to temo ker se vedno bolj bližamo tridesetim letom prejšnjega stoletja v Nemčiji.
ap100
27. 11. 2021 09.31
+10
ve se v katerih družbah ženske niso vredne nič in v teh je posilstvo dejanje pravega moškega in je splav absolutno prepovedan - splav je pravica posameznice vendar se ne smemo obnašati že kot da je to dolžnost
Skunk Works
27. 11. 2021 09.30
+7
Zakaj gledamo vedno na slikah teh protestnic za ženske pravice, izpričanih feminisk, takšno zakrknjenost obrazov, izza katerih sije nekakšna zagrenjenost, nezadovoljstvo in nepotešenost z življenjem in vsem kar nudi? ....So morda s tem svojim gibanjem tako pretiravale, da so skozi desetletja zdrknile v drugo skrajnost, skrajnost zanikanja in odrekanja vsega ženstvenega, naravnega in skozi milijone let evolucije danega?...Morda od tod njihovi nesrečni obrazi?..
polikarbonatka
27. 11. 2021 09.55
-3
Skunk,po tvoje je ženska lahko srečna in zadovoljna ,samo in izključno pod moško komando.Ali pa samo takrat ko služi moškemu.
Skunk Works
27. 11. 2021 10.00
+5
Kje pa to trdim? Trdim samo, da očitno ni srečna, ko se hoče na vsak način v imenu nekakšne enakopravnosti enačiti z moškim in njegovo vlogo v biologiji, naravi in družbi...
polikarbonatka
27. 11. 2021 10.25
-3
Pravkar si potrdil in podkrepil svoje mnenje.
User2201357
27. 11. 2021 09.25
-15
Moje telo? Kako lahko to trdimo? Moje je samo tisto, kar sem ustvaril z svojim trudom in znanjem.
ValterUdovernik
27. 11. 2021 09.32
+12
Zares tvoje je samo telo in znanje, ce ga kaj imas. Vse ostalo imas na posodo.
ValterUdovernik
27. 11. 2021 08.25
+7
Dober klerofasizem je mozkega spola in ima zenske pod kontrolo.
SlobodaNE
27. 11. 2021 08.35
-3
Težko pridejo do žensk, zato so nasilni in nestrpni, samo kmetice jim ostanejo.
ValterUdovernik
27. 11. 2021 08.52
+4
SlobodaNE
27. 11. 2021 08.06
+6
Po krščanskih pravilih je splav izjemen greh, koliko kristjank ga pa naredi ?
crestor
27. 11. 2021 08.06
+1
Gospa Pavlič nas poskuša prepričati, da je splav čisto OK. Pa je res?
Povodenkonj
27. 11. 2021 08.30
+1
Sopab
27. 11. 2021 09.24
+4
Recmo da sprejmemo 1000 Afganistanskih parov in zanosijo. Stavm glavo, da bi potem vi ki ste proti splavu, v tem primeru zagovarjali