Slovenija

Osebo, ki jo je odnesel narasel potok, dan po neurju našli mrtvo

Ljubljana, 08. 06. 2023 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, A.K.
Komentarji
21

Zaradi neurja s silovitim nalivom in vetrom, ki se je v sredo počasi pomikalo proti jugu, so gasilci posredovali v šestih občinah. Največ dogodkov so zabeležili v Zagorju ob Savi, kjer je voda zalivala kleti prostorov in cestišča, kjer je ostalo ujetih več vozil. Narasel potok je medtem odnesel osebo, ki so jo iskali tudi potapljači. "Po obvestilu o pogrešani osebi smo vse enote usmerili v iskalno akcijo, a razmere so bile nemogoče. Zjutraj smo z iskanjem nadaljevali," so nam povedali v PGD Izlake. Pogrešano so dan po neurju mrtvo našli v strugi hudournika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Huda ura po Sloveniji
    03:40
    Iz 24UR: Huda ura po Sloveniji
  • Iz SVETA: Posledice neurja
    03:00
    Iz SVETA: Posledice neurja

 

Zaradi neurja so dogodke večjega obsega na Upravi RS za zaščito in reševanje zabeležili v Domžalah, Kamniku, Ljubnem, Lukovici,  Šmartnem pri Litiji in Zagorju ob Savi. Najhuje je bilo prav v slednjem, saj je narasel porok odnesel osebo. Portal Zasavska Online poroča, da so zaradi izginule ženske na območju Izlak aktivirali tudi potapljače.

Kot so nam povedal namestnik predsednika PGD Izlake Franc Zajc nam je povedal, da je bilo ponoči aktivirano praktično celotno gasilsko društvo. "To je bila zelo lokalna nevihta, glavnino smo prejeli na severozahodu krajevne skupnosti. V zelo kratkem času smo prejeli veliko število klicev na pomoč. Na razpolago so bili vsi gasilci, ki so reševanja opravljali po pozivih," je dejal.

Javno podjetje Komunala Zagorje porabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – toplice, Jože Marn obvešča, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj tri minute. Obvestilo velja do preklica.

Vse dokler ni prišla informacija o pogrešani osebi. "Takrat smo vse enote usmerili v iskanje pogrešane," je dejal. Do 23. ure so izvajali intenzivno iskanje, nato so ponoči postavili gasilsko stražo, zjutraj pa so z iskanjem nadaljevali. "Pogoji so bili zvečer resnično nemogoči, nečloveški. Dež je še kar padal, bila je tema, zaradi zaprtih cest pa tudi pomoč ni mogla priti tako hitro, kot bi lahko sicer," nam je povedal. Na pomoč so jim namreč priskočila tudi okoliška gasilska društva in gasilska zveza.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so bili o dogodku obveščeni okoli 21.30. Kot so sporočili, je osebo pri prečkanju naraslega hudournika, ki je tekel čez cesto, narasla voda odnesla. Iskano osebo so dan po neurju našli mrtvo v strugi hudournika.

Po prvih podatkih v dogodku niso bili zaznani elementi kaznivega dejanja. Policisti bodo po zbranih obvestilih o vseh okoliščinah dogodka obvestili pristojno državno tožilstvo.

Zaradi obilnih padavin je na širšem območju občine Zagorje ob Savi izpadlo tudi več transformatorskih postaj. Brez električne energije je ostalo večje število odjemalcev.

Okoli 20.30 so v naselju Izlake gasilci PGD Izlake prečrpali meteorno vodo iz kleti stanovanjskega objekta. Voda je zalivala več hiš in se stekala v kleti ter delavnice, zaradi razlivanja potoka je bila pod vodo tudi cesta. V narasli vodi je ostalo ujetih več vozil, voda pa je zalila tudi prostore šole in lokala.

"Zemeljske plazove še vedno popisujemo, v več objektih pa še vedno ostaja voda. Zaradi vdora podtalnice vode trenutne ne moremo prečrpavati, treba je počakati, da podtalnica nekoliko pade," je še povedal Zajc, ki pravi, da so sinoči sicer prejeli toliko klicev, da se na vse niso mogli nemudoma odzvati, a da verjame, da so krajani razumevajoči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po včerajšnji hudi uri je družina Bolte na dvorišču, povsem odrezanem od sveta, v znak medsebojne solidarnosti izobesila zastavo. Že od ranega jutra odpravljajo posledice ujme," pa s terena poroča naša televizijska novinarka Špela Bezjak.

Na terenu je tudi naša televizijska ekipa. Prispevek o sanaciji po neurju si boste lahko ogledali v oddajah Svet in 24UR.

Zasavska Online ob tem poroča, da je bilo na Polšini, ki se sklicuje na gasilskega poveljnika Marka Bokala. Tam je zalilo več stanovanjskih hiš, ena je še vedno ogrožena zaradi velike količine naplavljenega materiala, tam je zaprta tudi cesta. Aktivirali so preko 100 gasilcev iz glavne enote v Zagorju in okoliških prostovoljnih gasilskih društev. Na pomoč pa so priskočili tudi trboveljski gasilci.

Ceste so po poročanju portala danes povsod prevozne, odstranjevanje naplavin so se že lotile občinske službe.

Zaliti objekti in ceste, sproženi novi zemeljski plazovi

Ob 19.55 je neurje zajelo občino Domžale, kjer so gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale ter Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radomlje na dvorišču večstanovanjskega objekta iz jaška izčrpali večjo količino meteorne vode, ki je ogrožala objekt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Le nekaj minut prej je meteorna voda v Lukovici zalila nekaj stanovanjskih hiš in kleti ter povzročila posedanje ceste na regionalni cesti Lukovica–Trojane in lokalni cesti Šentožbolt–Bršlenovica. Narasli so številni vodotoki, ki so se razlivali. Posredovalo je pet prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilska zveza Lukovica, ki so na številnih lokacijah črpali vodo, zaprli cesto na ogroženem območju in sanirali cestišča.

Deroča voda je pozno popoldne zalila del Blagovice z okolico. "Po podatkih ljubiteljske meteorološke postaje je v le dveh urah padlo več kot 90 litrov dežja na kvadratni meter, kar je za to območje skoraj mesečna količina padavin," so na družbenem omrežju zapisali pri Meteoinfo. Gasilci v Lukovici so še dolgo v noč odpravljali posledice neurja, črpali vodo iz številnih objektov in sanirali zemeljski plaz.

"Vse se je začelo nekaj pred 20. uro. Aktivirali smo vsa gasilska društva v naši občini, postavili smo štab in začeli z vodenjem same intervencije. Svoje delo smo fokusirali predvsem na zalite objekte, kjer je bila ogrožena imovina in celo ljudje. Pozornost pa smo namenili tudi na ceste, ki niso bile prevozne. Tam smo se uskladili s Policijo in postavili zapore. Imeli pa smo tudi nekoliko večji zemeljski plaz," je dejal vodja intervencije Uroš Medič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica.

Nekaj čez 20. uro se je v Juvanju v občini Ljubno sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Radmirje, Okonina in Ljubno ob Savinji so območje plazu prekrili s folijo in izkopali jarek za odvodnjavanje meteorne vode. Plaz je poškodoval pomožni gospodarski objekt.

Okoli 21.20 je neurje zajelo tudi občino Šmartno pri Litiji, kjer je hudourniška voda zalila nekaj stanovanjskih hiš in skladišč, nanesla pesek na cestišče ter sprožila manjši plaz za stanovanjsko hišo. Posredovalo je šest prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Šmartno, ki so na več lokacijah črpali vodo, odmaševali zamašene jaške, prebijali cevi pod mostovi in sanirali cestišča.

Največ dela pa so imele ekipe na območju Zagorja ob Savi. Do polnoči so zabeležili 19 prijav dogodkov, aktivirali pa so šest prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev in Enoto PRS Trbovlje za reševanje iz vode. Gasilci PGD Izlake so v naselju Polšina okoli 20. ure iz več stanovanjskih objektov prečrpali meteorno vodo.

Danes popoldne in zvečer bo ozračje še bolj nestabilno, kot je bilo v sredo. Nevihte bodo pogostejše in se bodo pojavljale nad večjim delom Slovenije. Zelo verjetno se bodo spet razvila krajevna neurja, ki jih bo lahko lokalno spremljala tudi toča, poroča Meteoinfo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni