Slovenija

'Naraslega morja v Izoli ne moremo pripisati podnebnim spremembam'

Ljubljana, 14. 11. 2019 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
37

Posamične naravne nesreče, denimo naraslega morja v Izoli ta teden, ne moremo pripisati podnebnim spremembam. Na dogajanje namreč vedno vpliva več dejavnikov, vreme pa je spremenljivo. Je pa posledica podnebnih sprememb večja pogostost takih pojavov, ob robu posveta 'Podnebna prihodnost' pojasnjuje klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Posamična naravna nesreča je vedno kombinacija več dejavnikov in je ne moremo pripisati podnebnim spremembam. "Če pa pogledamo visoke vode v zadnjih 30, 40 letih in ugotovimo, da je bila frekvenca večja, takrat to pripišemo podnebnim spremembam," je ob robu posveta o podnebnih spremembah v DZ dejala Kajfež Bogatajeva.

Dogajanje na Obali narekovali tudi veter, pritisk in drugi dejavniki

Dejansko meritve kažejo, da je dvig morske gladine za deset centimetrov že prispeval k večji pogostosti poplav in nekoliko višji ravni poplavnih voda. Sam splet dogajanja v sredo na Obali pa so narekovali tudi veter, pritisk in drugi dejavniki, je pojasnila.

Meritve kažejo, da je dvig morske gladine za deset centimetrov že prispeval k večji pogostosti poplav in nekoliko višji ravni poplavnih voda. Sam splet dogajanja v sredo na Obali pa so narekovali tudi veter, pritisk in drugi dejavniki.
Meritve kažejo, da je dvig morske gladine za deset centimetrov že prispeval k večji pogostosti poplav in nekoliko višji ravni poplavnih voda. Sam splet dogajanja v sredo na Obali pa so narekovali tudi veter, pritisk in drugi dejavniki. FOTO: Komunala Izola

V današnjem posvetu v DZ je bilo med ključnimi področji prilagajanja na podnebne spremembe izpostavljeno prostorsko načrtovanje. "Ravno na obalnih območjih, na območjih plazov, rednih poplav, moramo popraviti prostorsko politiko," je poudarila klimatologinja.

V DZ so danes odmevali pozivi k resnemu in odločnemu naslavljanju problematike podnebnih sprememb. Predsednik DZ Dejan Židan pričakuje, da bo na pobudo udeležencev podnebnega posveta vlado pozval k razglasitvi podnebne krize.

Na poplave na Obali se je odzval tudi predsednik DZ Dejan Židan, ki je spomnil, da se tudi s takojšnjim ukrepanjem ne moremo več izogniti določenim posledicam podnebnih sprememb, ampak se je nanje treba prilagoditi.

"Gladina voda se bo še dvigovala, kar bo vplivalo tudi na življenje v naših obmorskih krajih. Na konkretnih lokacijah se bomo morali konkretno prilagoditi," je dejal.

Posvet s tremi panelnimi razpravami organizira Državni zbor RS v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Ministrstvom za okolje in prostor, klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj ter Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotero.
Posvet s tremi panelnimi razpravami organizira Državni zbor RS v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Ministrstvom za okolje in prostor, klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj ter Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotero. FOTO: Miro Majcen

Posvet Podnebna prihodost: ’Rešitve seveda so’

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je med drugimi danes nagovoril udeležence posveta 'Podnebna prihodnost'. Posvet s tremi panelnimi razpravami organizira Državni zbor RS v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Ministrstvom za okolje in prostor, klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj ter Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotero. V uvodu sta udeležence nagovorila tudi mag. Dejan Židan, predsednik državnega zbora in Aja Vrenjak, Mladi za podnebno pravičnost.

Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo in tudi že zaključilo z javno obravnavo prvega zakona o podnebni politiki v zgodovini naše države.
Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo in tudi že zaključilo z javno obravnavo prvega zakona o podnebni politiki v zgodovini naše države. FOTO: Aljoša Kravanja

Uvodoma je minister poudaril, ''da me veseli da ste z današnjim množičnim odzivom pokazali, da se zavedate, da je tema o podnebnih spremembah pomembna, da se nas tiče vseh, da bomo podnebno krizo reševali vsi in da če je ne bomo reševali vsi, bomo pa zagotovo vsi trpeli zaradi posledic. In zaradi posledic podnebnih sprememb že trpimo. In če mislimo, da so te spremembe le v tem, da imamo konec oktobra 25 stopinj in nam je to celo v redu, prijetno in potem ob prvem snegu zamahnemo z roko in rečemo, no kje je zdaj to globalno segrevanje, naj vam predstavim le eno številko, tukaj v Sloveniji, ki jasno pokaže, da tudi mi nismo in ne bomo imuni. V Sloveniji imamo že vrsto let zakon o odpravljanju posledic po naravnih nesrečah. Te nesreče nastanejo zaradi ekstremnih vremenskih dogodkov. Zakon pravi, da država pripravi program odprave posledic, če je škoda, ki je nastala višja od 0,3 promilov prihodkov državnega proračuna. V začetnih letih tega zakona se je zakon uporabil enkrat do dvakrat na leto, potem kakšno leto tudi ne, ker takih dogodkov ni bilo. Zdaj določila tega zakona uporabljamo na štirih do petih takih dogodkih na leto.''

Podnebje si delimo vse države, zato je pomembno, da tudi vse države sveta ukrepamo. Znanstveniki nas jasno opozarjajo, da če kot svet ne bomo ukrepali in omejili segrevanje na največ dve stopinji oz. 1,5 stopinje do konca stoletja, bodo posledice pogubne, možnosti za popravke pa ne bo več. Če ne bomo storili nič, se povprečna temperatura lahko dvigne tudi za 4 stopinje, celo 6. Minister je ob tem izpostavil, ''da, ker vem da se to ne sliši veliko, ker se za štiri stopinje razlike lahko le zapeljemo z Blok do obale in jo doživimo, naj opozorim, da tukaj govorimo o povprečni temperaturi. Ko je bila povprečna temperatura nižja za pet stopinj od današnje, smo imeli ledeno dobo, smo bili pod ledom. Tokrat bodo šle posledice v drugo skrajnost. Slovenija je majhna, takšen je tudi nas doprinos, globalno gledano. Ampak, ukrepati moramo vsi, tudi najmanjši.''

Gospodarstvo bo moralo preiti na krožne poslovne modele, je poudaril Zajc. Prehod bo vsaj začasno boleč, zato bomo morali zagotoviti, da bo družbeno pravičen, tudi do prihodnjih generacij, je še menil.

Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo in tudi že zaključilo z javno obravnavo prvega zakona o podnebni politiki v zgodovini naše države. Eden glavnih ciljev zakona je, da se zavežemo, da bomo do sredine stoletja postali podnebno nevtralna država. Hkrati pripravljajo dolgoročno podnebno strategijo, pripravlja se energetski koncept Slovenije in Energetsko podnebni načrt.

Ti dokumenti so zelo pomembni, ker si bomo morali kot družba odgovoriti na številna vprašanja, tako iz kmetijskega, energetskega in tudi vsakdanjega življenja vseh nas, poudarjajo na ministrstvu.

Minister je poudaril in sklenil, ''da rešitve seveda so. Bodo pa vsaj kratkoročno tudi boleče, zato ne smemo pozabiti na socialno pravičen prehod v podnebno nevtralno družbo. Tako pravičen med družbenimi skupinami kot tudi med zdajšnjimi in prihodnjimi generacijami. V gospodarstvu bo nujen prehod v krožno gospodarstvo. To je naš nacionalni strateški cilj in Slovenija bo v tem delu Evrope vodilna in povezovalna država. Ampak krožno gospodarstvo ne pomeni le recikliranja. Zgoditi se bo moral preskok. Spremembe bodo morale biti učinkovite. Nekatere so mogoče ta trenutek nepredstavljive.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
15. 11. 2019 16.00
+1
Ja,Jugo piha že od nekdaj.Enkrat manj,enkrat več,včasih tudi preveč !
Transformerji
15. 11. 2019 13.24
Resnična zgodba - 37 let nazaj, na dopustu v mali vasici pri Zadru, hiša pa od obale oddaljena kakšnih 15 m - morje je naraslo, zalilo vrt, prišlo do vhoda - kaj takega domačini še niso videli. Torej v resnici ni nihče kriv!
Klotilda H
14. 11. 2019 19.10
+3
KJE JE TU SODSTVO, TOŽILCI, SODNIKI??? odgovorne za tako komunalno oz. gradbeno postavitev, ki je skoraj meter nadmorske višine prenizka, bi bilo treba v doživljnski zapor!!
flojdi
14. 11. 2019 18.53
-4
. a pol se led ne topi in zemlja se ne vrti drugače kot se je
Yokte
14. 11. 2019 18.28
+3
Če predsednik državnega zbora reče, da je treba nafilat vreče, potem je to to. Globalno segrevanje in vremenske spremembe so pač vreče s peskom.
Domendo
14. 11. 2019 18.00
+1
Lahko, da so vsi kiti naenkrat prdnil lahko, da je preveč beguncev v morju ali so pa delal jedrske poskuse. Podnebne spremembe sigurn niso.
flojdi
14. 11. 2019 18.54
-4
flojdi
14. 11. 2019 18.55
-3
awontuwej
14. 11. 2019 17.48
+3
V naravi so edina stalnica spremembe, tako da ne vem zakaj toliko razburjanja. Narava se nam pač ne bo prilagajala.
flojdi
14. 11. 2019 18.56
-3
. res upam , da se ne bo prilagodila Nam. / ampak bo uSEKALA kot se zagre
Volga Malek
14. 11. 2019 17.44
+0
Spet bo Greta cvilila in slovenske Grete o podnebnih sprememb, ki se dogajajo ze milijone let. Thatcherjeva je leta cc 1981 rekla da so podnebne spremembe izgovor za globalni komunizem. In zelezna lady je imela prav, pojavila se je Greta kot marioneta financnih krogov v senci, ki spekulirajo in financirajo njeno kampanijo, ker psiholosko nihce otroku ne bo rekel ne in da nekaj ni prav.
Lipshin
14. 11. 2019 18.32
+4
Arnold jo podpira, Leonardo DiCaprio jo podpira...ljudje,ki so nekaj naredili iz sebe...in potem si tu ti.
flojdi
14. 11. 2019 18.58
+0
.200 let. samo 200let je bilo potrebnih. da smo podrli miljarde let
Pikanajlonca
14. 11. 2019 17.42
+13
Edini problem je masa ljudi, Albanska rodnost, in cele črede otrok, potrebno bo ukinit vso socialo, privilegije, umetno oplojevanje, obdavčit velike družine, in kontrolirat prirastek, če ne bomo potonili vsi..?? Narava se brani vse več je neplodnih in človek zopet v vojno zoper njo.
Pikanajlonca
14. 11. 2019 17.44
-4
Samo Levičarji lohkla v litrsko steklenico nalijejo pet litrov vode, zato pa prazen sod tako globoko doni ??
Volga Malek
14. 11. 2019 18.01
-1
ahim1225
14. 11. 2019 17.15
+15
V zgodovini zemlje (veliko milijonov let) so se dogajale podnebne spremembe in se tudi še bodo! Mene bolj kot to skrbi razmnoževanje ljudi, saj se posebno v revnih državah razmnožujejo kot zajci, če je svinjak za 100 pujskov jih ne moreš nabutati 300, ker ni prostora in ni hrane, to bo uničilo zemljo to zgleda, da ni za nobenega strokovnjaka problem, pa je!
Lipshin
14. 11. 2019 17.17
+2
Rodion Raskolnikov
14. 11. 2019 17.43
-5
flojdi
14. 11. 2019 19.00
-3
EkonomskaSvoboda
14. 11. 2019 17.07
+7
Komunizem se bo oz. se že transformira v ekofašizem. Gre lažje pri neukem folku skozi. Ista stvar, preoblečena v zeleno.
Lipshin
14. 11. 2019 16.47
-3
10.000 znanstvenikou je potrdilo globalno segrevanje in ena bo tle pametovala? Neil deGrasse Tyson je sam rekel,da zanikanje ne bo pripomoglo nicemur.Se Elon Musk se strinja...top znanstveniki z najvisjimi odlikovanji.Ampak ne,lededeniki so zgubili 80% ledu v 50 letih in to je naravni proces.
EkonomskaSvoboda
14. 11. 2019 17.10
-2
NFreal, get real. Drži, onesnaževanje je slabo za naše zdravje. Plastika nima kaj plavati po oceanih. Onesnažen zrak je slab za naša pljuča. In tako naprej. A govoriti, da človeštvo pomembneje vpliva na segrevanje planeta je bolox. Ta planet je bil že beliko bolj topel, in tudi veliko bolj hladen. Npr. med leti 1350 in 1780 je bila mini ledena doba. Pred tem mini topla doba. Razlika v povprečnih temperaturah je bila 2C. Brez industrij,e
Lipshin
14. 11. 2019 17.11
+7
Kot sem rekel,top znanstveniki so potrdili.Kdo si pa ti?
Lipshin
14. 11. 2019 17.13
+9
Kaj se bojite,da bi planet pocistli.Kaj je sploh boniteta zanikanja?
awontuwej
14. 11. 2019 17.57
-5
To praviš ti, ki še besede znanstvenik ne znaš napisati pravilno. Če še ne veš, se morajo tudi top znastveniki preživljati od sponzorstev. Trenutno so aktualne podnebne spremembe in vse okoli njih, zato večina znanstvenikov podpira ta trend in si s tem zagotavlja (udobno) eksistenco. Vendar pa se vsi znastveniki tej modi ne uklanjajo in zagovarjajo svoja prepričanja, ki temeljijo na osnovi znanosti in ne na snovi dnevne politike.
Lipshin
14. 11. 2019 18.07
+6
A ves,da trenutno zivi vec ljudi kot jih je v zgodovini umrlih?A ti to kaj pove? Se norca delas iz moje pisave? Einstein je bil nula v soli,celo razred je ponavljal.Inteligenca se ne meri po spominu in ponavljanju ze izracenega ampak po nacinu razumevanja. Neil Tyson se prav norca dela iz takih kot si ti.Ko znamstveniki omenijo ,da so odkrili gravitacijske valove,ste vsi wow.Ko pa potrdijo globalno segrevanje...ne to pa ne. Ste kot verniki,ki izbirajo kaj bodo uporabili iz Biblije... Ampak posledicno ni pomembno kaj jaz mislim in kaj ti.Vazno,da ljudje,ki to zastopijo in imajo moc,da kaj naredijo razmislajo prav.Kar pa ti to nisi. no Lp :)
flojdi
14. 11. 2019 19.03
+1
felixkp
14. 11. 2019 19.22
+2
Brabus
14. 11. 2019 16.43
+30
Tud Ljubljansko barje vedno poplavlja, pa butalci še vedno gradijo.
BenQurer24
14. 11. 2019 17.05
+6
hondica
14. 11. 2019 16.41
-7
Neverjetno, da ni posledica podnebnih sprememb...Lučka še izostanek tardeče po menopavzi pripisuje segrevanju.
AlternativeFacts
14. 11. 2019 16.43
-1
Seveda da ni, ampaj je posledica preobilnih padavin. Preobilne padavine pa so posledica segrevanja.....
Pikanajlonca
14. 11. 2019 16.13
+31
Glede reševanja sveta je pa Georg Carlin najlepše povedal; George Carlin - Saving the Planet. Planet se bo že rešil, je bil dolgo pred dinozavri in bo še dolgo po človeku. Brez strahu za svet. Tudi vas bo, planet pospravil zato kar pojdite domov spat in ne trabunjajte, ne ustanavljajte služb, ni nobene potrebe, se ne obnašajte kot norci, ki so po pomoti ušli in skačejo naookoli..
AlternativeFacts
14. 11. 2019 16.34
-4
Jaz Knif
14. 11. 2019 16.40
+2
ponovno bla bla bla naših vrlih ministers.
Frane Šajn
14. 11. 2019 17.11
+1
Desničarje bo tako in tako potopil vesoljni potop!