Slovenija

V večjem delu države reke že upadajo, v visokogorju nevarnost plazov

Ljubljana, 14. 12. 2023 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V večjem delu države reke že upadajo. V visokogorju so snežne razmere. Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 metri znatna, 3. stopnje, nižje pa zmerna, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, kjer se lahko ob manjši obremenitvi sproži manjši ali srednje veliki plaz kložastega snega. Močno deževje je sicer danes prineslo nekaj nevšečnosti na območju Brežic, Celja, Ljubljane, Murske Sobote, Novega mesta, Ptuja in Trbovelj. Na območju občine Kostanjevica na Krki je v jutranjih urah Krka poplavila kmetijske površine. Na območju Trbovelj in Ptuja sta se sprožila po dva zemeljskega plazova, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je vodnatost večine rek velika, le alpske reke v zgornjem Posočju in na območju Bohinja so zadržale srednje pretoke. Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske in Dolenjske se povečujejo.

Do konca dneva se bo večina rek vrnila v svoje struge, Krka in Ljubljanica pa se bosta še razlivali na običajnih območjih. V večjem delu države bodo reke čez dan upadale, vodnatost rek pa bo danes še velika. Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske se bodo še nekoliko povečale. Kot nam je sporočil bralec, se je reka Krka razlivala pri Drami v Šentjerneju. 

Ob koncu tedna bodo reke upadale. Vodnatost rek bo povečini srednja, kraške reke pa bodo še nekaj dni zadržale veliko vodnatost. Oranžno opozorilo Arsa zaradi možnosti poplav v južni Sloveniji ne velja več.

Naliv
Naliv FOTO: Shutterstock

V sredo čez dan in ponoči je obilno deževje na območju regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Celje, Maribor, Novo mesto, Ptuj, Postojna, Brežice in Murska Sobota povzročilo nekaj dela gasilcem in drugim dežurnim službam. Zabeležili so 36 dogodkov, pri odstranjevanju posledic je posredovalo 38 gasilskih enot, poroča center za obveščanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Narasli vodotoki in meteorne vode so ogrožali stanovanjske objekte ter poplavili nekaj cestišč, sprožali so se zemeljski plazovi, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 metri znatna, 3. stopnje, nižje pa zmerna, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, kjer se lahko ob manjši obremenitvi sproži manjši ali srednje veliki plaz kložastega snega, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Možno je tudi spontano proženje majhnih in srednje velikih ter posameznih velikih plazov suhega, nesprijetega snega. Novi sneg je ponekod v visokogorju nad okoli 2000 metri prekril trdo in poledenelo podlago, zato so pod novim snegom lahko tudi šibke plasti, prekrite so tudi stare klože. Novih zametov trenutno ni veliko.

Do danes zjutraj je v gorah zapadlo od okoli 20 do 60 centimetrov snega, lahko kje tudi malo več, odvisno do nadmorske višine. Meja sneženja se je spustila pod 1000 metri, ponekod na Gorenjskem tudi nekaj 100 metrov nižje, a tam je zapadlo le malo snega. Padavine so bile v alpskem svetu po količini krajevno precej enakomerno razporejene. Novi sneg je rahel in mehak. Nad okoli 2000 metri je bil ob sneženju sneg suh, zato se je s podlago slabše prijel kot nižje, kjer je bil moker. Močnejšega vetra ni bilo, šele danes začenja pihati severnik.

Danes bo zmerno, občasno pretežno oblačno, baza oblakov bo večinoma nad vrhovi, v vzhodnem delu gora bodo baze nižje. Krepil se bo severni veter. Ničta izoterma bo na nadmorski višini malo nad 1500 metri. V petek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Nekateri vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Pihal bo zmeren, občasno ponekod tudi okrepljen severnik. Nekoliko hladneje bo, ničla se bo spustila na okoli 1000 metri nadmorske višine. V soboto bo precej jasno, predvsem v vzhodnem delu naših gora občasno zmerno oblačno. Temperaturne in vetrovne razmere bodo podobne kot v petek.

Plazovna nevarnost bo ostala povečana, še posebno, ker bo veter prenašal sneg in bodo nastajale klože predvsem na južnih straneh grebenov in sedel. Povečala se bo možnost proženja kložastih plazov. Zaradi nizkih temperatur in suhega zraka bo sneg ostal mehak in se bo v naslednjih dneh le počasi preobražal, nekaj tanke skorje bo lahko nastalo le zaradi vetra. Na vetru izpostavljenih legah bo novi sneg spihan, zato bodo na površje spet prišle poledenele ali trde lege.

Kakšni so obeti? 

Danes bo na Primorskem povečini sončno, drugod bo pretežno oblačno. Rahel dež bo dopoldne povsod ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.

V petek bo na Primorskem pretežno jasno, prehodno bo pihala šibka burja. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnih krajih. Zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla. Popoldne bo ponekod zapihal severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo okoli 0, v alpskih dolinah do -5, ob morju 4, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Biber
14. 12. 2023 11.33
+0
Šponajo na polno kablovje. Vse po planu.
SlepiSlovenc
14. 12. 2023 10.17
+3
Idealni pogoji za naše nutrije. 🤣
SlepiSlovenc
14. 12. 2023 09.51
+3
Tudi pijača teče v potokih.
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 10.13
+2
Veseli dec ember. Alkohol je že veliko slabega povzroču na tem svetu. A kaj ko se večino tega spomniš ane
SlepiSlovenc
14. 12. 2023 10.15
+3
Jaz se spomnim vsega. Ti pa če pozabljaš vzemi bilobil ali podobno.
Peter Jurcek
14. 12. 2023 09.11
+6
"Bova tam pod hribom hišo sezidala". "A ni to malo nevarno, kaj pa če se plaz utrga?" "Ma kaj pa ti veš, tukaj ne bo plazov, še nikoli jih ni bilo." "Aja, če ti tako praviš." "Bomo še malo v hrib zakopali, tam pri potoku."
roten
14. 12. 2023 09.07
+0
Jao brate kako
cilinderr
14. 12. 2023 08.55
+6
pa kako opozorilo zdaj, ta dež je že mimo in škoda je narejena, spet vas je presenetilo
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 09.05
-3
Ja včer niso bli noč glasni, je pa kar lilo
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 08.33
-8
Zima je prišla do Pekinga....zdej bodo pa žice ornk zimo nardile
Victoria13
14. 12. 2023 08.18
+13
Nekateri so na račun poplav lepo obogateli...samo medijsko se je treba izpostavit!
Ni corone
14. 12. 2023 08.15
+7
novica leta ha ha