Slovenija

'Naredili večino dostopnih cest za drugi tir'

Ljubljana, 28. 12. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V konzorciju podjetij Kolektor CPG in Euro-Asfalt so zaključili že 22 od skupno 24 dostopnih cest za projekt drugega tira. Ostali dve naj bi bili končani do konca februarja 2021. Kot smo že poročali, se namreč v zvezi s tem projektom zopet odpira vprašanje številnih aneksov, ki jih zahteva to podjetje.

S konzorcija so sporočili, da so bila dela uspešna kljub povečanemu obsegu del in kljub "bistveno slabšim geološkim in geomehanskim razmeram ter situaciji v zvezi covidom-19, ki je spomladi za več tednov zaustavila arheološka dela in s tem zamaknila izvajanje gradbenih del". Kot so še dodali, sta zadnji dve dostopni cesti, ki bosta končani februarja, dolgi pol kilometra. 

Kolektor pa po naših informacijah namreč zahteva nov, že četrti aneks, vreden tri milijone evrov, pri čemer vodstvo družbe 2TDK ugotavlja, da so projektanti in nadzorniki svoje delo doslej slabo opravljali in da so dostopne ceste, ki jih je zgradil Kolektor, slabe. Sami to zanikajo in pravijo,  da so dela izvajali v skladu z najvišjimi standardi gradbene stroke. Kot je že poročala novinarka 24UR Nika Kunaver, je bilo že pri pripravljalnih delih odkritih več nepravilnosti, zato naj bi aneks tudi izpodbijali in so ceno že zbili s treh na dober milijon. 

Ena od spornih točk je debelina asfalta, ki bi morala biti približno 14 cenimetrov. Z georadarjem so izmerili, da je kar dva centimetra tanjši. Zdaj bodo preverili vseh 21 kilometrov cest - tanjši asfalt pa pomeni tudi, da bo cesta, ves čas polna težkih gradbenih vozil, veliko prej uničena. Druga sporna točka so bila tako imenovana geo-tehnična sidra. Ugotovili so, da je te projektant drugega tira prodajal Kolektorju, in to za več kot pol ceneje, kot je zdaj zapisano v aneksu. Tretja sporna točka pa drevesa na trasi. Kako je mogoče, da so jih posekali za kar 600.000 tisoč evrov več, kot je bilo predvideno v načrtu? To razliko je zdaj treba plačati. Krivda za vse to pa naj ne bi bila Kolektorjeva, pač pa so svoje delo slabo opravili projektanti in nadzorniki drugega tira. Neuradno podpisa aneksa ne dovoli niti infrastrukturni minister. 

Pripravljalna dela za drugi tir.
Pripravljalna dela za drugi tir. FOTO: Miro Majcen

Kolektor se je na poročanje odzval: "Kakovost del, k čemur sodi tudi debelina asfalta, ves čas gradnje nadzorujeta kar dva akreditirana laboratorija, meritve debeline asfalta pa potekajo z odvzemom vrtin," so sporočili iz Kolektorja. Do danes so pri projektu dostopnih cest izvrtali 38 testnih vrtin, zunanji laboratorij pa niso ugotovili odstopanj od zahtev naročnika. Kot so še rekli pri Kolektorju, dela izvajajo v skladu s projektno dokumentacijo, ki jo dobijo s strani naročnika – v tem primeru je to družba 2TDK. Vprašanje zdaj je, na čigavih plečih leži levji delež krivde? 

Medtem ko se gradnja dostopnih cest bliža koncu, pa družba 2TDK še ni izbrala izvajalca za glavna gradbena dela na drugem tiru. Gradbinci, ki jim je 2TDK v prvi fazi razpisa priznal usposobljenost za gradnjo, imajo do 1. februarja 2021 čas za oddajo ponudb. Kot so pojasnili v 2TDK, so rok podaljšali zato, da še niso prejeli vseh odločitev DKOM v revizijskih zahtevkih.

Komisija je medtem že ugodila tudi avstrijskemu Strabagu in razveljavila odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, CGP in češkega Metrostava za gradnjo drugega tira. Zavrnila pa je zahtevka za revizijo, ki sta ju vložila turška gradbinca JV YDA in Unitek.

V podjetju sicer računajo na podpis pogodbe spomladi prihodnje leto, saj se z začetkom največjega infrastrukturnega projekta v državi mudi. Razpis za glavna dela v okviru tega milijardnega projekta je sicer razdeljen na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra.

Medtem v okviru projekta teče gradnja dostopnih cest in tudi premostitvenih objektov, dveh mostov in galerije čez dolino Glinščice. Nadzorni svet je včeraj dal soglasje k časovnemu aneksu številka štiri k pogodbi o izvedbi dostopnih cest. Po njem se izvajalca Kolektor CPG in Euro-Asfalt po novem zavezujeta, da bosta del dostopnih cest dokončala do 28. februarja prihodnje leto, medtem ko je rok za dokončanje vseh pogodbenih obveznosti glede dostopnih cest 31. marec 2021. Aneks ne bo imel finančnih posledic, zagotavljajo v 2TDK.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NLKP
28. 12. 2020 16.25
+0
To ti je biznis, jama brez dna, važno, da eni služijo... Slovenija od kod lepote tvoje...
Cloudyzzz
28. 12. 2020 14.03
+1
Čengizu lepo dati brez aneksov pa je mir, a nas zadnjih 30 let 'aneks gradnje' res ni ničesar naučilo?
MasteRbee
28. 12. 2020 13.17
+1
prosto po Zidarju
pekoči paradižnik
28. 12. 2020 12.40
+3
Članek lahko razumemo kot "oglasno oddajo" izvajalca, da je naredil vse prav. Pred dnevi objavljene pripombe o slabi kvaliteti in pretankem asfaltu pa ....?????????
medo90
28. 12. 2020 12.39
+1
koliko aneksov??? Če me spomin ne vara je bila Alenka zelo suverena pri tem projektu,..... Zatrjevala aneksov nebo,..... Sedaj si zelo želi nazaj na infrastrukturo, ,..... bo prevzela odgovrnost, ali,....???
brabusednet
28. 12. 2020 12.15
+3
Samo so pretanek asfalt naredili in sedaj želijo aneks za strokovnost.
Fery Zaka
28. 12. 2020 11.44
+1
Seveda so jih zgradili, z aneksi. Predlagam, da takoj zaključimo s tem projektom. Če dražijo že zaradi napačne površinske geološke strukture, kjer mora le bager 2x več zasaditi kladivo, kaj bo šele, ko se vkopljejo v hrib?
hitovc
28. 12. 2020 11.42
+4
Kaj ti nuca debelina asfalta, če je pod asfaltom malo peska, drgač pa zemlja. To je kot da rečes meter betona brez železa : )
mertseger
28. 12. 2020 11.08
+7
Čakajte malo, a to so vam v Kolektorju plačali članek?, ravno dva dni nazaj so bile objavljene nepravilnosti kako slabo so narejene ceste, da so varčevali pri debelini asfalta kar so pokazale tudi meritve, pa pri sidrih itd, itd. Sedaj pa ravno obratno, da se tako poceni prodajate na 24ur. :)
zmago56
28. 12. 2020 11.50
+5
Z dodatki od aneksov bodo lahko poleg novinarje še koga drugega plačali, še zlatku bi lahko kak evro dali, da bi kako o težavah pri gradnji odrepal.