Slovenija

Mislite na svoje srce, naredite krog zdravja

Ljubljana, 06. 10. 2021 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marijana Lisjak
Komentarji
0

Srčno-žilne bolezni so v Sloveniji največji javnozdravstveni problem, saj terjajo največji delež smrti v populaciji. Na bolezni srca in ožilja vsakoletno opozarja tudi Društvo študentov medicine Slovenije, ki v okviru projekta Misli na Srce, ozavešča o preventivnih ukrepih za preprečevanje teh bolezni. Njihovo glavno poslanstvo je zmanjševanje obolevnosti Slovencev in v sklopu tega poslanstva organizirajo več kongresov. Med najpomembnejše spada Krog zdravja, ki bo letos potekal že desetič.

Dogodek Krog zdravja, ki bo potekal v četrtek, 7. 10., na Prešernovem trgu v Ljubljani, je namenjen spodbujanju pozitivnega življenjskega sloga. Člani društva bodo na desetih stojnicah izvajali informativne meritve za mimoidoče. Vsi, ki se bodo ustavili pri stojnicah, bodo lahko preverili, kakšna je njihova raven krvnega sladkorja in holesterola, si dali izmeriti tlak in ugotovili svojo krvno skupino. Prav tako bodo prostovoljci opravljali meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj periferne arterijske bolezni. Hkrati bodo mladi zdravniki mimoidočim tudi interpretirali njihove rezultate meritev. Organizatorji bodo na stojnicah ozaveščali tudi o pomenu krvodajalstva in darovanja organov. 

Skrb za srce in žilni sistem
Skrb za srce in žilni sistem FOTO: Dreamestime

Bolezen razvitega dela sveta

Društvo študentov medicine Slovenije vsakoletno opozarja na največji javnozdravstveni problem, ki ga predstavljajo bolezni srca in ožilja. Srčno-žilne bolezni so v Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Podobna slika je tudi v drugih državah razvitega dela sveta. Srčno-žilne bolezni predstavljajo 32-odstotkov vseh smrti na leto. V Sloveniji je ta delež še večji, in sicer znaša 38 odstotkov.  Po podatkih NIJZ med najpomembnejše bolezni srca in ožilja sodijo zvišan krvni tlak, koronarna bolezen srca, bolezni možganskega žilja, periferna arterijska bolezen, kronična ledvična bolezen in druge, redkejše bolezni . Največ smrti povzročita srčni infarkt in odpoved srca, med možgansko-žilnimi bolezni pa je za največ smrti kriva možganska kap, ki vsak dan prizadene deset Slovencev. Možganska kap v Sloveniji predstavlja tretji najpogostejši vzrok smrti, zaradi vsesplošnega staranja pa se stopnja umrljivosti vsakih pet let še podvoji. Veliko breme za slovensko kardiologijo predstavlja tudi srčno popuščanje. V bolnišnicah je zaradi njega letno hospitaliziranih 16.000 bolnikov, v letu po odpustu se na zdravljenje vrne 40 odstotkov bolnikov, 20 odstotkov jih umre.  

Redna rekreacija zniža raven tveganja za srčno-žilne bolezni
Redna rekreacija zniža raven tveganja za srčno-žilne bolezni FOTO: Dreametime

Z visokim krvnim tlakom, povišano ravnijo holesterola in krvnega sladkorja ter čezmerno težo se dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja okrepijo. Stanje srčno-žilnega sistema načenjajo tudi kajenje, telesna neaktivnost in stres.  

Na jutrišnjem dogodku Krog zdravja, ki ga letno obišče okrog 5000 ljudi, bodo organizatorji ozaveščali tudi o zdravem načinu življenja, ki lahko za dlje časa, kot si mislimo, odloži nastanek in napredovanje srčno-žilnih bolezni. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.