'Narod je neumen. Napaka je bila, ker je dobil naš denar'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
1586
V Kavarni SEM v Ljubljani je na predvečer dneva državnosti potekala predstavitev knjige Udba in akcija Sever, avtorja Igorja Omerze. Tam se je zbralo tudi več ljudi iz javnega in političnega življenja. Med njimi nekateri akterji slovenske osamosvojitve. Zmago Jelinčič, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel in Slavko Kmetič pa so se zapletli v pogovor, v katerem je bilo moč slišati, da je bila napaka, ker je "narod dobil denar". Ostre besede je bilo slišati tudi na račun študentov, "brezdelnežev" in prejemnikov bonov.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:36

Iz 24UR ZVEČER: Jelinčič obsodil 'delomrzneže'

02:37

Iz 24UR: Odzivi na Jelinčičevo izjavo

Zasebnemu pogovoru na javnem dogodku med Zmagom Jelinčičem, Igorjem Bavčarjem, Dimitrijem RuplominSlavkom Kmetičemje prisostovala tudi kamera televizije TOP TV,  ki je zabeležila utrinek razprave, ki jo je vodil Jelinčič. 

"Narod je 'glup',"začne Jelinčič. "Nič ne vidijo. Nezavestni so," mu odgovori sogovornik, ki sedi nasproti (ne uspemo razbrati, ali Kmetič ali Bavčar). "Napaka je bila, veš, ker je narod dobil denar. Narobe je bilo. Narobe," nadaljuje Jelinčič, ki sicer tudi v tem mandatu podpira vse odločitve aktualne vlade.

Zmago Jelinčič in Dimitrij Rupel
Zmago Jelinčič in Dimitrij RupelFOTO: Zajem zaslona

V pogovor se nato vmeša Rupel: "Kateri denar, čigav denar?"Jelinčič odgovarja: "Ja, dobili so. Naš denar so dobili, delomrzneži. Dobili so denar od korone." Rupel mu ob tem pripomni, da ne gre za tako veliko vsoto, nato pa Jelinčič nadaljuje, da je "vsak k... študent kar tako dobil 150 evrov, tisti, ki ne delajo in so že tako na sociali, so dobili 200 evrov ... kar tako. Potem pa je vsak dobil še 200 evrov tistih bonov." "No, to bodo gotovo porabili," ob koncu pripomni Rupel. 

PREBERI ŠE
Kdo vse bo dobil pomoč v času epidemije in koliko?

Ker je šlo za resne in posplošene obtožbe, ki jih je predsednik Slovenske nacionalne stranke izrekel na račun ljudstva ter njegovih družbenih skupin, kot so prejemniki socialne pomoči, študenti in porabniki turističnih bonov, smo poskušali stopiti v stik s sodelujočimi v pogovoru. Najprej smo uspeli priklicati le najbolj zgovornega – Zmaga Jelinčiča Plemenitega. 

Ta nam je potrdil, da gre za avtentičen posnetek, da pa ne ve, kdo je tisti, ki je posnel zasebni pogovor. "Ne vem, kdo stoji za tem posnetkom." Toda Jelinčič kljub vsemu stoji za svojimi besedami.

"Veste, če bi bil narod pameten, potem SNS ne bi imela samo štirih poslancev, ampak bi jih imela toliko, da bi lahko skupaj z drugimi strankami sestavljali vlado. Tako pa kažejo, da ne razumejo kaj dosti, da je – ne vsi – večina neumna." 

Igor Bavčar in Slavko Kmetič
Igor Bavčar in Slavko KmetičFOTO: Zajem zaslona

Jelinčič je dodatno pojasnil svoje stališče glede študentov in ostrih besed, ki jih je uporabil. "Poglejte, koliko je kvazi študentov, ki hodijo na faks, pa ne študirajo in z BMW-ji prihajajo na predavanje, hkrati pa jamrajo, da jim je slabo. Tisti, ki je pošten, ga moja izjava ne more užaliti. Tak študent se lahko z mojo izjavo samo strinja," pojasnjuje svoje besede.

Jelinčiča motijo tudi prejemniki socialne pomoči, pa 'pritoževanje' zaradi turističnih bonov. "Dodatni denar so dobili vsi tisti, ki so na socialni podpori in nič ne delajo. Država je omogočila uveljavitev bonov in nekateri govorijo, da to vse skupaj ni nič. Noben pa tega denarja ne vrne. Sprašujem se, ali moramo res tisti, ki plačujemo davke, hraniti vse te, ki so nedelavni in so na sociali in imajo včasih tudi dobre službe. Konec koncev o tem govori tudi to kroženje na kolesih in protesti, ko se tisti, ki imajo najbolj polno rit, najbolj derejo,"svoje besede v posnetku brani prvak SNS in dodaja, da v nasprotju z slovenskim pregovorom 'kdor ne dela, naj ne je', pri nas največ jedo prav tisti, ki ne delajo.

Kasneje se je odzval tudi naš prvi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se sprva ni spomnil vsebine pogovora, niti tega, da bi Zmago Jelinčič govoril o stvareh, ki jih je bilo mogoče slišati na posnetku. "Ta posnetek bi moral videti. Lahko rečem, da sem tam sedel ter da se z gospodom Jelinčičem nisem kaj veliko pogovarjal. Čakal sem na začetek predstavitve in potem še pred koncem predstavitve šel stran. S tem nimam nič," je povedal Rupel.

Jelinčičevih besed ni želel neposredno komentirati. "Jelinčič je prostodušen človek, ki marsikaj reče, najbrž tudi marsikaj narobe," je povedal Rupel in potem, ko smo ga seznanili z izrečenim na posnetku, vendarle dodal: "Sedaj, ko ste mi povedali, kaj je bilo izrečenega na posnetku, se spomnim, da je Jelinčič nekaj govoril o evrih. Vendar nisem bil pri stvari. Prišel sem poslušat Omerzo in me druge stvari niso kaj dosti zanimale."