Slovenija

'Naš dom gori in pljuča našega planeta se spreminjajo v pepel'

Ljubljana, 26. 08. 2019 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravilo protestni shod, s katerim so opozorili na hude posledice obsežnih požarov v amazonskem pragozdu. Kot so poudarili, slovenska politika o požarih molči, čeprav je zanje posredno sokriva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: ''Pljuča sveta izginjajo''
    02:14
    Iz 24UR: ''Pljuča sveta izginjajo''
  • Iz SVETA: Protestni shod
    01:56
    Iz SVETA: Protestni shod
  • Iz 24UR ZVEČER: Jernej Stritih in Zoran Fijavž o okoljski katastrofi
    07:09
    Iz 24UR ZVEČER: Jernej Stritih in Zoran Fijavž o okoljski katastrofi
  • Iz 24UR ZVEČER: Amazonski pragozd v plamenih
    03:39
    Iz 24UR ZVEČER: Amazonski pragozd v plamenih

Okoli 100 protestnikov je pozivalo politiko k ukrepanju, tudi blokadi trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo (EU) in Brazilijo, ter spodbujalo bolj ekološki način življenja.

"Točno v tem trenutku požari, ki se širijo hitreje kot kadarkoli, uničujejo amazonski pragozd. Naš dom gori in pljuča našega planeta se spreminjajo v pepel," so opozorili mladi okoljevarstveniki. Prejšnji mesec, ko je Medvladni panel za podnebne spremembe izdal novo posebno poročilo, ki ponovno poudarja nujnost takojšnjega ukrepanja v boju proti prihajajoči okoljski katastrofi, so hudi požari divjali na Arktiki, v plamenih pa so tudi enormni gozdovi v Sibiriji in osrednji Afriki. To so le zadnji primeri podnebne krize, ki jo prinašajo podnebne spremembe. "Drvimo proti točki, ko bo nekontrolirano sosledje dogodkov uničilo naše ekosisteme in s tem naše preživetje na Zemlji."

Amazonski pragozd je največji tropski deževni gozd na svetu, v njem pa živi milijone rastlinskih in živalskih vrst ter milijon pripadnikov staroselskih skupnosti. Deževni gozd poleg tega predstavlja ključni ponor ogljika, proizvede 20 % kisika na Zemlji, ob požarih pa ne le, da gozd izginja, temveč z gorenjem v ozračje spušča še ogromne količine toplogrednih plinov – kar le še pospešuje začarani krog podnebnih sprememb, so pojasnili.

Odkar je lani na oblast prišel brazilski predsednik Jair Bolsonaro, število gozdnih požarov vztrajno narašča – pospešujejo jih tako suša kot katastrofalne okoljske politike brazilske vlade, ki v Amazoniji vidijo zgolj gospodarsko vrednost. Medtem pa globalna ekonomija še naprej troši brazilske produkte in podpisuje trgovinske sporazume, opozarjajo.

Tako je EU ravnokar podpisala nov trgovinski sporazum z državami zveze Mercosur, ki bo amazonskemu pragozdu in južnoameriškemu kmetijstvu povzročil le še hujšo škodo. "Čeprav so se nekateri evropski voditelji v zadnjih dneh oglasili in zahtevali Bolsonarovo ukrepanje v zvezi s požari, je dejstvo, da EU in ZDA na vse mogoče načine podpirajo konservativne politike, kot so Macri, Guaido ali Bolsonaro, ki z napadi na delavske pravice, reproduktivne pravice žensk, na pravice staroselskih skupnosti, s krčenjem socialne države in popolnim poblagovljenjem okolja prinašajo socialno in okoljsko katastrofo, ki ne bo ostala omejena le na njihove države. Požari, poplave in druge manifestacije podnebnih sprememb se ne brigajo za meje, patetična sklicevanja na suverenost nacionalnih držav pri prilagajanju na nove okoljske realnosti pa kažejo na popolno nerazumevanje obsega okoljske krize."

Zadnja štiri desetletja smo na poti k človeškemu izumrtju in to je zgolj še en jasen korak bližje k našemu masovnemu izumrtju. Prvi korak k zeleni in pravični prihodnosti, v katerem bodo tako človeška kot druge vrste lahko v razcvetu, je tako prepoznanje človeka kot dela narave in narave kot subjekta s svojo lastno vrednostjo in ne zgolj kot ekonomsko kategorijo za izkoriščanje s strani peščice nosilcev kapitala, so v izjavi za javnost še zapisali mladi okoljevarstveniki.

Mladi okoljevarstveniki opozarjajo, da bodo posledice požarov velikanske.
Mladi okoljevarstveniki opozarjajo, da bodo posledice požarov velikanske. FOTO: Miro Majcen

Od vlade zato zahtevajo, da ne ratificira prostotrgovinskega sporazuma sporazuma EU – Mercosur, ki še povečuje potrebo po krčenju Amazonskega pragozda za pridobivanje novih kmetijskih površin za živinorejo in gojenje soje. "Tako Evropska unija na eni strani Atlantika propagira prehod v zeleno in brezogljično družbo, hkrati pa v Južni Ameriki podpira uničevanje najpomembnejših svetovnih ekosistemov ter dodatno utrjuje neokolonialna razmerja med državami proizvajalkami in državami porabnicami. Nenazadnje pa smo danes tukaj tudi zato, ker je naša dolžnost, da izkažemo solidarnost s staroselskimi skupnostmi, ki se na prvi bojni črti borijo za ohranitev amazonskega pragozda. To ni več lokalni problem, ampak gre za stvar, ki ima globalne posledice, zato pozivamo voditelje vseh držav, naj ukrepajo in preprečijo uničenje tega ključnega ekosistema z nasprotovanjem trgovinskemu sporazumu EU - Mercosur, kot tudi s progresivno podnebno politiko doma, med katere mora nujno soditi tudi omejevanje uvoza in porabe mesa."

Slovenska vlada naj prav tako izpolni zahteve gibanja Mladi za podnebno pravičnost in sprejme ukrepe za spodbujanje sonaravne, lokalno pridelane, polnovredne in pretežno rastlinske prehrane ter poveča samooskrbo na državnem nivoju. Pospešeno naj izvede prehod na polnovredno, čim bolj lokalno in večinoma rastlinsko prehrano ter spodbuja sonaravno in ne industrijsko kmetijstvo, še pozivajo.

Profesor na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik je za STA poudaril, da imamo "pravico do posredovanja le, če hkrati sami lokalno zadovoljujemo lastne potrebe tako, da hkrati skrbimo za ekosistem". Spomnil je na staroselce, ki živijo v Amazoniji. "Ne francoski predsednik Emmanuel Macron, ne brazilski predsednik Jair Bolsonaro nimata pravice odrekati staroselcem v Amazoniji pravico do eksistence in s tem tudi nam to, čemur se reče pljuča sveta," je povedal.

Na delovanje politike je opozorila poslanka Levice Nataša Sukič. "To, da se iztreblja amazonski pragozd z namenom živinoreje, ki je eden glavnih onesnaževalcev, je katastrofa. Svet se nahaja pred podnebnih zlomom. Politika je soodgovorna, da ustavimo te spremembe nemudoma," je poudarila za STA. Spomnila je, da okoljske spremembe povzročajo škodo tudi v slovenskem kmetijstvu.

Evropska poslanka Irena Joveva je poudarila pomen pritiska mladih in možnosti delovanja. "V odboru za okolje sedim, ker bomo, če se ne bodo vsi začeli zavedati stanja, padli. Pa ne kot politiki, ampak kot ljudje. Tega se vsi politiki ne zavedajo," je dodala.

V podporo mladim pa se je protesta udeležil tudi državni sekretar na šolskem ministrstvu Jernej Štromajer. "Želim opozoriti, da so podnebne spremembe resničnost. Pred tem si ni mogoče zakrivati oči, pred nami je velik izziv," je povedal. Ocenil je, da mladi odpirajo prava vprašanja in ponujajo dobre predloge.

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo več kot 75.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 oz. skoraj 85 odstotkov več kot lani. Več kot polovica jih je zagorelo v amazonskem pragozdu. Brazilski predsednik Bolsonaro je tuje vmešavanje v zadevo zavrnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
27. 08. 2019 15.56
+0
Obveščam protestnike,da že dolgo gorijo gozdovi v Sibiriji,pa nihče ne ukrepa niti se o tem ne piše ! V Rusiji nihče ne protestira. Mladi,bodite pravični in pojdite še pred Rusko veleposlaništvo !
relos
27. 08. 2019 10.53
-3
Smešno je to, ker vsi želijo, da nekdo drug rešuje problem uničevanja biotopa naših otrok. A le redko kdo pomisli, da je prav on ta problem, ker vsak dan je meso, da se pelje z letalom več kot 1x letno, da kupuje izdelke iz oddaljenih krajev, da posega z gradnjo ali dejavnostjo v zeleni prostor in da ima več kot dva otroka.
Mauzahecmauzares
27. 08. 2019 09.30
-1
Macron je prav tako podpisal trgovinski sporazum o uvozu mesa iz Brazilije. Tako, da je del problema ne rešitev.
ArkaMast
27. 08. 2019 09.00
+2
Nekateri so se sposobni zbrati samo na gasilski veselici.
ArkaMast
27. 08. 2019 08.30
+1
Fejst mladina. Aktivna. Družbeno koristna. NARAVO VAROVATI!!!
flamengo
27. 08. 2019 08.17
-1
Saj nevladne organizacije same požigajo gozdove, da bi očrnile brazilskega predsednika. Levičarski boj za oblast, kjer se ne izbira sredstev za dosego cilja.
Zelo123
27. 08. 2019 07.57
+2
V mavrične barve odeti intetesenti za Brazilijo. Oni bi kao radi pomagali pri gašenju. Da dol padeš od smeha.
Klotilda H
27. 08. 2019 07.45
+1
Naš dom gori - TAKE NASLOVE BI MORALI PREPOVEDATI, SAJ V NAŠI VASI ŽE NEKAJ DNI LJUDJE TEKAJO NAOKOLI IN GLEDAJO, ČE HIŠA RES GORI. TUDI SPATI NE MOREJO VEČ MIRNO...
dannyer
26. 08. 2019 21.50
+4
Nerazgledana mladina zmanipulirani z ideologijo produkt javnega šolstva. ko pa jim postaviš osnovno vprašanje pa je tema. pa so agresivni napadalni psihopati pod katerimi bi svet trpel.
DeBill
26. 08. 2019 21.39
+0
najbolj me moti, ko ljudje lažejo in to zavestno, ampak zelo me pa moti tudi, ko ljudje lažejo nezavedno, ker enostavno niso sposobni pridobiti vedenja o zadevi in se vanjo sploh vtikajo. šub, šub!
DeBill
26. 08. 2019 21.28
+1
rdeča zvezda, luka mesec, ikonografija zblojencev je popolna. pa že če je luka mesec zraven je nekaj narobe. enako kot če je janez janša zraven. ena demagogija brez osnove.
Skunk Works
26. 08. 2019 21.20
+5
Vse tele bi morali odpeljati na nenaseljen, samotni, otok nekje sredi oceana, kjer bi jim dali motike, krampe, lopate, žage in sekire in potrebno orodje, kjer bi si vse potrebno za življenje pridelali in ustvarili sami....potem pa bi vsakega pol leta prišli pogledati, kako potekajo ideje socializma, bratstva in solidarnosti v praksi, v resničnih razmerah,.....to bi bil tudi krasen družbeni eksperiment, ki bi dokončno rešil nekatera vprašanja in dileme, ......veliko bolj poučen, kot tisti z ukradenim sendvičem....
DeBill
26. 08. 2019 21.29
+1
tele bi sred najbolj plodne zelje z vsem orodjem umrli od lakote. niso vajeni delat.
Krematorij666
26. 08. 2019 21.30
+4
Krematorij666
26. 08. 2019 21.19
+1
Potrebno bo uvesti batine v vzgojo, ker bolj zabluzene generacije se nisem videl...
DeBill
26. 08. 2019 21.31
-3
ja tej so jih prvi ukinli, pa eto, še slabš. pol kje je faljeno. aha, vzgoja. starši iz socializma. lagano sportski pa politke se drž je njihov moto. nč delat.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 21.01
+11
Če bojo moji otroci špricali šolo, bojo tepeni. Če bojo kadili travo, bojo še bolj tepeni. Če bojo topli, bojo še bolj tepeni. Če bojo pa komunisti, grejo pa v sirotišnico.
Malinha
26. 08. 2019 21.04
-7
Če bodo pa takšni kot ti, bodo dobili Nobelovo nagrado za zločinstvo.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 21.05
+6
Ce bojo pa taki kot jaz, bojo pa pod prisilo morali z davki sponzorirat nebodijihtrebe s prekomerno telesno tezo kakrsna si ti.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2019 21.12
+4
Ali pa boouum. Več kot očitno močno nepismen, močno podinteligenten, neizobražen do konca. Na realnem trgu uporabnih sposobnosti ima vseeno nekje 100x več, kot Missasolemnis, ampak socialistični državni sistem bo naredil tako, da bojo Misso veliko prej vzeli na kakšnem relativno dobro plačanem delovnem mestu v javni upravi, kjer bo svoja celodnevna prebiranja knjig unovčevala s fotokopiranjem listov in kuhanjem kavic. V kapitalizmu takšnih anomalij ni in Missa pristane nekje v kakšnem pajzlu, ker drugih uporabnih sposobnosti pač ni.
NPC24ur
26. 08. 2019 21.18
+0
Missa je lvl 99 FiloFaks boss, zadnji level v igrici...
DeBill
26. 08. 2019 21.21
+2
kr srce te boli ko vidiš kaj vse financiraš z davki, z dnarjem ki si ga zaslužil in oni niso s k. mrdnili pri tem
DeBill
26. 08. 2019 21.25
-2
to boli vse, ki velik in dobr delajo. ok, če finacirajo ljudi, ki bodo kaj pametnega od sebe dali zaradi tega, super. bom posledično jaz lahko več zaslužil na rovaš tega (večja visoka podoba gospodarstva te dela na tujih trgih dražjega brez lastnega razloga pa še vsi raje kupijo). pol pa ja rad plačaš davke. pa še en nov je (oziroma mnigo njih), ki jih bo plačeval, bo še več za šolstvo. hura! podpirat s čimerkoli takšnele zgube je pa neproduktivno
aloalo
26. 08. 2019 21.01
+3
Zginte delat....aja pa una z brazilsko majco je prov godna.
Alojz69
26. 08. 2019 20.56
+1
Kristof19 to je dokaz da se b..a.t hitreje razmnozujejo poglej prinas
Kristof19
26. 08. 2019 20.54
+6
Zbirajte za kontracepcijske tablete in jih pošljite v afriko, ker čez 20 bo vse posekano.
Alojz69
26. 08. 2019 20.54
+2
Cerar je tak kot vsi govori o vodi pije vino😀
Alojz69
26. 08. 2019 20.48
+5
Rdeca povej kaj ti je zdravnik predpisal? Tud jaz bi bil rad tak srecen kot ti in mislim da jih je velik tu ki bi se mi pridruzili😀
Zelo123
26. 08. 2019 20.54
+5
Gre za čudežni napoj, ki ustvarja mavrico v glavi.
Alojz69
26. 08. 2019 21.02
+1
Bemti ampok to more bit nekaj mocnega oziroma mors met vec bratov in sester ker en sam nemor bit tolk n..
BUONcaffee
26. 08. 2019 20.48
+2
Cerar je obljubil električna vozila na naših cestah do leta 2030. Sam pa je nabavil dva težka diselaša.
DeBill
26. 08. 2019 21.37
-3
o tem še geli tud samo sanja. v 10. letih treba zamenjat kompleten vozni park, pri tem da ni - kot nas uči alan ford, Nr1: ovo treba teći kao dobro nauljen sat! Šefe: Ani ovdje nema ni ulja ni sata za podmazivanje - ne avtomobilov, ne resnega prenosnega omrežja in ne polnilnic in niti proizvodnih zmogljivosti za elektriko proizvajat. Ena jedrska elektrarna (edini možni vir, ker rek absolutno ni dovolj, niti vetra, niti sonca) se gradi več kot pol tega roka in hkrati se jih lahko gradi omejeno mnogo. pa niti ni dovolj urana al pa plutonija, ... in to bi vse v 10. letih. ja, neke druge civilizacije. na drugem planetu, kjer ima leto 1000 ali raje 2000 dni.