Slovenija

Nas ogroža genska tehnologija?

Ljubljana, 02. 08. 2007 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Vesna Ćurković
Komentarji
7

26 slovenskih občin se je zavezalo, da na njihovem območju ne bodo gojili gensko spremenjenih rastlin.


KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
03. 08. 2007 13.39
Victoriosus, mi je zelo žal ampak geni niso ločeni med sabo ampak delujejo tudi v povezavah z drugimi.
Bostjan Petek
03. 08. 2007 13.37
"ne vidim razloga zakaj v prihodnosti ne bi bila vsa hrana gensko spremenjena saj bi tako odpravili vse pomankljivosti" smash2004 si res tako prepričan vase da bi s tem odpravili vse pomabkljivosti? Še strokovnjakom ni povsem jasno kake posledice bo nosila gensko spremenjena hrana na naš organizem, tebi je pa že zdaj use jasno, da bi odpravili vse pomankljivosti. Ni pomembno Prav imaš, zato moramo biti pri tem previdni. Kar je narava ustvarila to moramo spoštovat. Genetski inženiring ni isto kot križanje! Do križanja lahko pride tudi brez posega človeka, medtem ko je genetski inženiring postopek, pri katerem v genom "vstavijo" nek tuj gen oz. nosilec genetskega materiala, ki se sicer na naraven način ne bi mogel vključiti. Nisem proti križanju, ker je to naraven proces in s tem dobimo boljše nasledstvo. Tudi narava sama izvaja križanje le na drugačen način, s tem pa dobimo kot sem že rekel boljše in odpornejše rastline. Medtem ko je genetski inženiring, povsem nenaravno križanje, za katero še ne vemo posledic negativnega delovanja . victoriosus Pridelek bo imel manj pomanjkljivosti in bo bolj obstojen in odporen. Ne bo treba škropit (kar je 100x bolj toksično)... To si ti misliš victoriosus, kot je meni znano, vrsti koruze in krompirja, ki sta toksični za škodljivce vsebujeta v genomu gen, ki "služi kot navodilo" za proizvajanje toksičnega proteina. Toksični protein pa ima isto funkcijo kot insekticid. Vprašanje je sedaj, kako se znebiti tega toksičnega proteina. Zapis za ta protein v obliki gena v DNK-ju se že razgradi, kaj pa toksični protein? Proteini med prebavo lahko razpadejo v njihove osnovne enote (amino kilsine), ampak v prebavni sistem nekega organizma pridejo kot celota in če kot celota delujejo toksično na insekte, potem obstaja možnost, da delujejo toksično tudi na človeka. Iz vidika omejevanja škodljivcev je torej isto, če navadno koruzo "škropimo" z insekticidom ali pa vzgajamo transgeno koruzo, ki "sama proizvaja insekticid. Lp.
nekdo...
03. 08. 2007 09.20
victoriosus zelo se motiš veš. pa ne govorim na pamet! dejstvo je da je gensko spremenjena hrana bolj odporna oz rastlina ampak raziskave so že pokazale, da ti geni vplivajo na človeški dedni zapis, pa tudi na razvoj nekaterih bolezni. če še ne veste npr salati dodajajo podganji rastni hormon, koliko je sicer to pri nas na tržišču ne vem ampak zagotovo vem da si ne želim jest podganjih hormonov itd. in še to kaj misliš da znanstvenikom v specializiranih laboratorijih nikoli ne spodleti?
victoriosus
03. 08. 2007 08.53
No, da vas malo pomirim: če se nek GEN spreminja, se bo samo tista lastnost spremenila na bolje. Pridelek bo imel manj pomanjkljivosti in bo bolj obstojen in odporen. Ne bo treba škropit (kar je 100x bolj toksično)... Glede sprememb je treba vedeti, da tega ne delajo otroci v vrtcu, ampak znanstveniki v specializiranih laboratorijih. Gensko spremenjena hrana je boljša. Pa tega nisem jaz povedal, ampak nek profesor Biokemije.
GSG-9
03. 08. 2007 08.16
Smash, problem je da stranski učinki niso vidni več let, že mogoče da je kratkotrajni učinek pozitiven, zanima pa nas kaj se bo zgodilo čez nekaj let. Narava je z razlogom ustvarila to kar imamo in spreminjanje genetskega zapisa in vnašanje tega v naše telo bi lahko imelo katastrofalne posledice. Sej možno da se motim.
Torpedo
03. 08. 2007 08.01
ne vidim razloga zakaj v prihodnosti ne bi bila vsa hrana gensko spremenjena saj bi tako odpravili vse pomankljivosti
Bostjan Petek
02. 08. 2007 23.04
Lepo da so se začeli zavedat in zavzemat tut za te stvari. Samo kaj pomaga naših par hektarčkov ki jih imamo. Večinoma pa tako ali tako uvozimo iz madžarske, amerike...ki je pa že tako ali tako vse gensko spremenjeno. Kdaj se bodo kej Američani začeli zavedat svojih napak??? Ne samo na tem tudi na drugih področjih Američani so tok vase prepričani, da imajo prav pri vsaki stvari v katero se spustijo. Delajo pa največjo zmoto kjerkoli že. Lp.