Slovenija

'Naše izkušnje kažejo, da revščina močno vpliva na otrokov razvoj'

Ljubljana, 17. 10. 2019 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
89

Zakaj morajo otroci izstopiti iz avtobusa, če jim njihovi starši ne morejo plačati šole v naravi? Zakaj ne smejo plesati na valeti, če starši nimajo denarja za plačilo plesnih vaj? O tem, da bi morali imeti vsi otroci enake možnosti in kako neenakost zaznamuje njihova življenja, so ob mednarodnem dnevu boja proti revščini spregovorile tri predstavnice programa Botrstvo in ZPM Ljubljana Moste-Polje.

"Ko je moja hči lani zaključila osnovno šolo, je šola za valeto najela zasebno plesno šolo, da je otroke naučila plesati. Pred valeto smo starši dobili obvestilo, da če položnica za plesno šolo ne bo plačana, otrok ne sme pristopiti na valeto. Sprašujem vas, kako je mogoče, da v javni osnovni šoli otroku prepovejo, da bi prišel na valeto, če njegov starš pred tem ne plača položnice? Temu se reče prepovedana samovolja," je problem na konkretnem primeru izpostavila odvetnica in pobudnica Enotne pravne točke Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje Nina Zidar Klemenčič, ki je bila priča postavljanju otrok v neenak položaj. Ob tem si ni znala odgovoriti na vprašanje, zakaj otrok ne bi mogli naučiti plesati učitelji športne vzgoje, saj se za valeto načeloma ne uči zahtevnih koreografij. To bi bila lahko ena od možnih rešitev, da se otroci ne bi počutili nelagodno in manjvredno, ker jim njihovi starši ne morejo omogočiti plesnih vaj.

V programu Botrstvo v Sloveniji družinam v stiski nudijo brezplačno pravno pomoč, otrokom omogočajo udeležbo na taborih in letovanjih, možnost razvoja talentov in potencialov ter subvencioniranje bivanja v dijaških domovih.
V programu Botrstvo v Sloveniji družinam v stiski nudijo brezplačno pravno pomoč, otrokom omogočajo udeležbo na taborih in letovanjih, možnost razvoja talentov in potencialov ter subvencioniranje bivanja v dijaških domovih. FOTO: Aljoša Kravanja

Zidar Klemenčičeva zagovarja, da bi morale biti vse vsebine, ki so del obveznega šolskega programa ali so organizirane v okviru osnovne šole, brezplačne, saj otroke iz ekonomsko šibkejših družin stigmatizirajo. "Če je treba določene vsebine v sklopu šolskega programa plačevati, je nujno vnaprej zagotoviti plačilo iz šolskega proračuna za otroke iz socialno šibkih družin. Vsi otroci v javnih vrtcih in javnih šolah imajo enake pravice in dostop do enakih vsebin ne glede na premoženjske razmere staršev," je poudarila.

Problem 'brezplačnih' šol je še globlji. Mnoge celo predpisuje, kakšne zvezke morajo imeti otroci, katero blagovno znamko, kakšne barvice, plastelin …, opaža pobudnica predsednica nadzornega odbora programa Botrstvo v Sloveniji Milena Štular.

Šole v naravi, izleti, obiski predstav v sklopu kulturnih dni in druge aktivnosti so torej obvezne, a so lahko veliko breme staršev. Otroci, ki jim jih starši ne morejo omogočiti, pa doživljajo socialno izključenost, kar lahko vodi v duševne stiske otrok in jih še bolj odmika od vrstnikov, je poudarila predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin: "Naše izkušnje kažejo, da revščina močno vpliva na otrokov razvoj, praviloma imajo ti otroci tudi nižji učni uspeh, saj so preobremenjeni z eksistenčnimi problemi preživetja družine. Pogosto smo priča zgodbam, v katerih otroci pred starši skrivajo položnice za plačljive dejavnosti, kot so izleti. Pri tem so prikrajšani za izkušnje in se izgubljajo v občutkih sramu."

"Pogosto smo priča zgodbam, v katerih otroci pred starši skrivajo položnice za plačljive dejavnosti kot so izleti," je dejala Anita Ogulin.
"Pogosto smo priča zgodbam, v katerih otroci pred starši skrivajo položnice za plačljive dejavnosti kot so izleti," je dejala Anita Ogulin. FOTO: Shutterstock

Ogulinova je ob tem še povedala, da niso redki primeri, ko zaposleni v šoli otroke tik pred zdajci odslovijo. V šolo v naravi ne smejo, ker je starši niso mogli plačati. To se včasih zgodi, kljub temu da ZPM Ljubljana Moste-Polje za otroka zbere denar. "V evidenci šole pa ni zavedeno, da so jo starši plačali. Vi ne veste, kaj delajo zaposleni na šoli. Gredo po otroka na avtobus in ga pred starši, ki so ga pripeljali, vlečejo dol ter rečejo: ko bo plačano, boš lahko šel," je realnost šolskega sistema izpostavila Ogulinova in dodala, da se podobni primeri dogajajo tudi pri šolskih malicah.

Na Enotni pravni točki ZPM Ljubljana Moste-Polje sicer največkrat rešujejo probleme pridobivanja pravic iz javnih sredstev, ki bi morale družinam pripadati same po sebi. Veliko imajo tudi primerov deložacij, ker družine ne zmorejo plačevati neprofitnih najemnin. "Borimo se s stanovanjskimi skladi, poskušamo doseči rešitve za take družine," je pojasnila Zidar Klemenčičeva.

Družinam v stiski tako že od leta 2013 nudijo brezplačno pravno pomoč. Na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, urejanja preživnin in izvršb so pomagali že več kot 1.800 posameznikom. Ob tem pa ves čas opozarjajo na nujne sistemske spremembe za boljše in lažje življenje družin. Mnoge spremembe so že dosegli: banke danes ne morejo več posegati v denarno socialno pomoč v izvršilnih postopkih, razpravlja se o izvzetju otroškega dodatka iz sistema socialnih transferjev, dosegli so dvig cenzusa za brezplačna kosila za otroke iz drugega in tretjega dohodninskega razreda …

Trenutno je v Botrstvo v Sloveniji vključenih 5.249 otrok z vse Slovenije, ki jim pomaga 4.520 botrov, so na novinasrki konferenci povedale Milena Štular, Nina Zidar Klemenčič in Anita Ogulin.
Trenutno je v Botrstvo v Sloveniji vključenih 5.249 otrok z vse Slovenije, ki jim pomaga 4.520 botrov, so na novinasrki konferenci povedale Milena Štular, Nina Zidar Klemenčič in Anita Ogulin. FOTO: Aljoša Kravanja

Projekt Botrstvo deluje že devet let

V tem času so pomagali 9.227 otrokom, v projektu je sodelovalo 7.419 botrov, skupaj pa so zbrali 14,5 milijona evrov, je spomnila predsednica nadzornega odbora programa Botrstvo Milena Štular.

Štularjeva je pojasnila, da stroški projekta znašajo približno sedem odstotkov prihodkov, ki pa jih krijejo iz drugih virov. Ob nedavnih primerih netransparentnega poslovanja humanitarnih organizacij je še izpostavila, da ima projekt Botrstvo tudi nadzorni odbor in deluje transparentno, kar je dokazal nadzor. Pred kratkim so namreč opravili neodvisno revizijo delovanja, ki je projekt v poročilu označila: brez zadržkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
18. 10. 2019 10.40
+1
A Ogulinka bo to govorila in se slinila k Kučanu in Jankoviću. Uboga na duhu in skorumpirana družba.
ajnajs
18. 10. 2019 10.31
+2
na šolah imajo izibrni predmet ples, pa naj jih ti učitelji naučijo plesati. Na naši šoli je že tako. Vsi bi morali imeti enake možnosti kar se tiče šolanja, poskrbimo za lastne otroke, če bo prazen prostor ga bodo napolnili drugi, verjemite da priklopljeni na socialo.
DarkT
18. 10. 2019 09.01
+8
Čestitam, da ste komaj v letu 2019 prišli do odgovora. Prej ste pa mislili da je otrok sam robot ko se ga nafila z elektriko? Brez svojih čustev itd. Razgledan folk bo že vedel o čem govorim
Morana7
18. 10. 2019 08.56
+6
Še iz enega prispevka na to temo: "V slovenskih šolah subvencionirano malico prejema več kot polovica vseh šolarjev, še četrtina osnovnošolcev ima v celoti subvencionirano tudi kosilo, za kar država skupno nameni nekaj več kot 44 milijonov evrov.Od tega država za subvencioniranje prehrane v osnovnih šolah nameni nekaj več kot 35 milijonov, nekaj več kot devet milijonov evrov pa nameni za subvencioniranje prehrane v srednjih šolah.V osnovni šoli država učencem subvencionira malico in kosilo, v srednji šoli pa le malico. Do brezplačne malice v osnovni šoli so upravičeni učenci iz družin, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 553 evrov, do brezplačnega kosila pa učenci iz družin, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 376 evrov. V srednji šoli imajo subvencije tri stopnje. Do polne subvencije, torej brezplačne malice, so upravičeni dijaki družin, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 433 evrov, do delne, 70-odstotne subvencije, so upravičeni učenci družin, katerih mesečni dohodek na osebo znaša od 433 do 546 evrov, do 40-odsotne subvencije pa učenci družin, katerih mesečni dohodek na osebo znaša od 546 do 659 evrov." Iz tega sledi, kjer je en zaposlen starš na minimalcu ali še kaj več je otrok upravičen do zastonj obrokov, če sta oba brezposlena pa tako ali tako. Da koga pri teh možnostih zastonj ali močno subvencioniranih obrokih odvlečejo iz jedilnice je verjetno malce petirano...naj povedo koliko takih primerov so obravnavali in kje sicer za tovrstne stavke nimajo pač nobene podlage.
METKA102
18. 10. 2019 09.26
+5
Tudi študentski boni in študentske vozovnice in subvencije najemnin ter štipendije za dijake in študente obstojajo.
Laki je malo nervozan
18. 10. 2019 07.01
+15
Valete in podobne zadeve so itak samo sejem ničevosti in hochštaplarstvo preseratorjev, ki mislijo, da so nekaj več.
CestniKolesar370Wattov
17. 10. 2019 21.58
+28
Ogromen del najuspešnejših ljudi na svetu prihaja iz revnih družin. Verjamem, da je težko it čez otroštvo, ampak ima svoje prednosti. Sploh ko je družba obsedena z nepomembnimi stvarmi. Sošolci imajo nove Iphone, ti pa nek 4 leta star Kitajski ponaredek. Zdi se grozno, ampak to je šola za naprej in edina opcija ti je dati prioritete drugim stvarem. Prej se zaveš, da imeti najnovejšega Iphona ni bistvo življenja, prej bo življenje boljše in prej boš začel razmišljat o pomembnejših stvareh. Ko te doleti zadeva, ki se ji reče odraslo življenje, boš ti že davno vedel, da nov Iphone ni bistvo življenja in že dolgo boš vedel od kje pride denar. Tvoji sošolci pa to spoznajo zgrda, ko jim Iphone ne bo več samoumeven in ko bojo 10 let za tabo izvedeli, da denar ne raste na drevesu. Dejansko mislim, da so otroci revnejših družin na splošno srečnejši v življenju. Danes ljudje jokajo, ker nimajo € za dopust na morju. V otroštvu sem bil v raznih poletnih šolah po večjem delu Evrope. V očeh večine ljudi totalen luksuz. Sem se imel dobro? Najboljše spomine imam iz vsakoletnih 1-mesečnih počitnic pri dedku. Črnobel TV, nobenega interneta, staro razjahano BMX kolo. Za zajtrk kos kruha in mleko, za kosilo žganci / polenta / ješprenj, za večerjo kos kruha ali štrudl. ZAKON.
Laki je malo nervozan
18. 10. 2019 07.09
+8
Ta tvoj spis je kislo zelje z nekimi tvojimi nostalgičnimi spomini.Lepo te prosim, otroci iz revnejših družin, ne da nimajo dostopa do novega Iphona, nimajo dostopa do osnovnih stvari, kot je recimo šolski izlet in ravno v članku je opisano kakšne travme doživljajo in to je po tvojem predispozicija za uspešno življenje.
Morana7
18. 10. 2019 08.58
+5
Tudi za šolske izlete in šole v naravi je možno dobit subvencijo ali pa gre otrok revnih staršev poleg zastonj.
buzerantos
17. 10. 2019 21.58
+11
hm, zanimivo kako zginjajo komentarji ki govorijo proti politiki/politikom/ veljakom...
hudicek_21
17. 10. 2019 21.57
+22
vseskozi je blo tako. eni otroci iz revnih družin, drugi pa iz bogatih. Eni na počitnice k babici na senik, drugi na smučanje v Francijo. kaj zdej delate dramo iz tega v letu 2019.
26277
17. 10. 2019 21.56
+2
24 - 9 = 15 ur. Jasno, taki ste na žalost in ne se hvalit da ste CNN.
SLOVENEC
17. 10. 2019 21.55
+12
Se strinjam. Noben otrok ne bi v šoli smel biti prikrajšan za karkoli. Šola bi morala biti povsem brezplacna vkljucno z potrebščinam. Ampak za VSE! Zakaj bi nekdo ki se v življenju trudi in dela vse dni, bil kaznovan zato ker zasluzi več? Nekdo na socialki pa bi imel še to zastonj. V sloveniji brezposelnosti ni.
buzerantos
17. 10. 2019 21.55
+2
ateist in aljoteam, daj prihranita nam. Sandi je cisto prav napisal. Ja, vsak svoje srece kovac ze, ampak ne st
buzerantos
17. 10. 2019 21.56
+11
startamo vsi z istimi pogoji in to je bistvena razlika. Tebi ati kupi nov bmw, meni ati katrco, pol pa taksni kot ti recejo, naj boljsi zmaga.
buzerantos
17. 10. 2019 21.53
+4
BitterTruth
17. 10. 2019 21.51
+9
Jaz imam boljso idejo, izzenemo vse ki so izropali drzavo in nadaljujemo tako, da Bo tudi minimalna placa omogocala dostojno zivljenje... To pomeni kontrolirane marze, cene za koncnega potrosnika, cene goriva vezane na ceno na trgu, davcne olajsave za srednji razred in predvsem nizji davek za pospesevanje potrosnje.... Normalno da je treba uvesti ogromne davke za izdelke iz drzav ki ponujajo kramo na pol zastonj, vendar pa to ustvari riziko da bodo kitajci svoje izdelke pac pripeljali s tanki namesto kontejnerji
schranz91
17. 10. 2019 21.47
+15
Zanimivo, da v predelih sveta, kjer je revščina, so otroci velik bolj srečni kot v razvitem svetu
Curie
17. 10. 2019 21.45
+3
slo druga švica ccccc
Krainerland
17. 10. 2019 21.46
26277
17. 10. 2019 21.31
+24
Cilj elite je večinska revščina. Jasno, kot beli dan. Od, kje pa dobiček...od 24.. sigurno ne. Lahko noč.
Krainerland
17. 10. 2019 21.33
-7
Cilj socializma, bolj natančno povedano :)
26277
17. 10. 2019 21.38
+13
Elita nima veze ne s social..., ne kapital.., ne z neuvršč...ne z vero. Ko ti bo to jasno, bo boljše za vse. Lp
morituri
17. 10. 2019 21.31
+16
Strašno se mi smilijo otroci, ki se že od mladih nog počutijo revne, ker pač starši niso bogati. Ti reveži bodo vse svoje življenje nosili ta občutek manjvrednosti in verjemite mi, da to ni mala stvar. Stvari še poslabšajo starši, ki so poleg revščine še primitivni. Ne vidim nič dobrega za takšne otroke........žal! Me pa to boli in žalosti!
Kruh+sol!
17. 10. 2019 21.30
+30
Normalno da imamo revscino, ko pa namenimo okoli 200 mio iz proracuna za ilegalce.
Nightrider
17. 10. 2019 21.55
+0
Se pravi, da pred ilegalci ni bilo revscine?
omega _v6
17. 10. 2019 21.30
+29
Res je,da revščina močno vpliva na otroke!! Seveda se naša vlada tega noče zavedati saj meče denar vstran!! Samo poglejte Jankovičem so odpisali 29 miljonov profesori so pospravili v svoje žepe 23 miljonov in to nezakonito in seveda nekaznovano! Kupili so 4 avte za 2,2 miljona pa sploh ne vedo kdo jih potrebuje!! Vse te cvetke slovenske "demokracije" plačujemo prav mi,ki iz meseca v mesec komaj preživimo in po javnomnenjskih raziskavah podpiramo to vlado,ki take "kraje" omogoča!!
bojer
17. 10. 2019 21.25
+17
Revščina v družini in s tem socialna izključenost otrok iz družbe je odrz razmer in kulture v družbi. Nikakor pa ni sprejemljivo, da so otroci v prikrajšani, če je denarja v državni blagajni dovolj. Ja, res je, kam gre?