Slovenija

Nasilje nad starejšimi: pomembno je, da o tem spregovorijo

Ljubljana, 15. 06. 2023 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V združenju Srebrna nit se ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi zavzemajo za ničelno toleranco do diskriminacije starejših in vseh oblik nasilja nad njimi. Ne obsojajo le klasičnih oblik nasilja, ampak tudi prikrite oblike, pri katerih starejšim iz različnih razlogov ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko storimo?
    04:35
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko storimo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so znaki nasilja nad starejšimi?
    06:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so znaki nasilja nad starejšimi?
  • Iz SVETA: Nasilje nad starejšimi
    02:18
    Iz SVETA: Nasilje nad starejšimi

 

Po njihovih besedah problem predstavlja že samo pomanjkanje namestitvenih kapacitet v domovih starejših in drugod ter visoke cene oskrbe v domovih. Kljub ukrepom ministrstva za zdravje se dostopnost zdravstvene oskrbe slabša. Ker starejši v digitalizaciji sistema težje poiščejo zdravstveno pomoč, so v združenju predlagali ohranitev analogne dostopnosti do javnih storitev. Zavzemajo se tudi za hitrejši razvoj paliativne oskrbe na sistemski ravni ter za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj si ga veliko starejših zaradi nizkih pokojnin težko privošči.

V sporočilu za javnost so spomnili, da je združenje pristopilo h kampanji za sprejem zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja: "Starejši imamo pravico do dostojanstva, samoodločanja, avtonomije pri sprejemanju odločitev o sebi, svojem življenju, tudi pravico do dostojnega in ne trpečega umiranja."

Da bi morali nasilju nad starejšimi v družbi posvečati več pozornosti, se zavedajo tudi v delovni skupini za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Pojasnili so, da se družbeni, kulturni in osebnostni vidiki ter dejavniki tveganja za pojav nasilja nad starejšimi v zadnjih letih vse bolj zaostrujejo, število nasilnih dejanj nad ranljivo skupino starejših pa se vse bolj povečuje.

Starostnica in nasilje
Starostnica in nasilje FOTO: Shutterstock

Vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar je izpostavila, da moramo kot družba postati bolj občutljivi do trpljenja drugih, zlasti ranljivih skupin. Poudarila je, da se žrtve nasilja po pomoč lahko obrnejo tudi na zdravstvene delavce: "Pomembno je, da o tem spregovorijo bodisi v ambulanti osebnega zdravnika ali ob obisku patronažne medicinske sestre bodisi v referenčni ambulanti, zdravstvenovzgojnem centru ali drugod."

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da tudi pri Varuhu zaznavajo več nestrpnosti do starejših. "Potrebujemo večjo ozaveščenost starejših tako glede njihovih pravic kot glede preprečevanja nasilja, diskriminacije, pomena finančne avtonomije in podobno. Starejši pogosto ne zaznajo, da se jim dogajata starizem in diskriminacija. Zato je nujno okrepiti ozaveščanje za prepoznavo stereotipov tudi med njimi," so besede Svetine povzeli pri Varuhu.

Podpirajo tudi prizadevanja Združenih narodov za pripravo konvencije za zaščito starejših, a se po oceni Svetine pogovori odvijajo prepočasi. Slovenija je sicer med bolj aktivnimi podporniki, a pri Varuhu pričakujejo, da se bo ta podpora odražala tudi s sprejemanjem konkretnih ukrepov doma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
15. 06. 2023 19.17
In po tem opevate življenje 150 let in nesmrtnost... Od 70 leta pa vsi na plenicah...
Apostol1
15. 06. 2023 12.51
+1
Ne zanikam nasilja nad starejšimi in nemočnimi in to so dejanja , ki ne sodijo v nobeno družbo. smo pa tudi velikokrat priča , ko starejši s svojo starostjo izsiljujejo mlade , ki jim želijo ustreči in čimbolj olajšati težave , ki nastanejo v starosti. V glavnem se o tem bolj malo govori je pa še kako prisotno , toda če to kdo poizkusi povedati, običajno izpade kot nehvaležnež . Tudi o tem pojavu bi se moralo govoriti , pa se žal ne ali pa popolnoma premalo.
Julijann
15. 06. 2023 12.39
+8
Ta srebrba nit se baj zavzema za boljše pokojnine vseh, ki so se upokojevali pod najslabšimi pogoji, to pa je po letu 2000!ko so šli procentni navzdol. A smo ali nismo pred Ustavo vsi enaki, sonce vam bistriško. Kako ima lahko nekdo pokojnino po 86% odmeri, drugi pa po 57%? Zame je to kriminal!
slovenka62
15. 06. 2023 12.06
+2
Najslabše se sedaj dela pod to vlado.Levaki sploh nimajo občutka za starejše samo mesečnika pogledamo.Res žalost da se tako zapravlja denar za velike neumnosti samo za starejše in otroke ni.
periot22
15. 06. 2023 17.06
-1
slovenka62 ja tvoj idol Janša je pa imel občutek za starejše zato jih je toliko prisilil v cepljenje!
Darko32
15. 06. 2023 10.51
-7
Kako lahko je politika tako pokkvarjena in podla, da sedaj so začeli se skrivati za starejšimi. ANmreč poglejmo sramoto v Sloveniji. Starejši so po letu 1945 bili izpostavljeni vsem vrstam nasilja. Če je kdo mislil z svoj oglavo so ga blokirali in izolirali ter diskreditirali. Ni mogel dobiti službe ali pa je tolkel revščino. Ko je prišlo leto 1992 pa so sprejeli taisti, da mu bodo pomagali z varstvenimi dodatki in potem so tako pomagali. Po njihovi smrti pa so blokirali vso njegovo premoženje in ga vzeli. Posledično so ostroci spet tolkli revščino in sedaj so breme še naprtili otrokom. Torej mar ni to teror nad starejšimi v najslabši možni obliki. Zato bi to področje morali malo osvetliti.
PomisliNaSonce
15. 06. 2023 10.46
+0
A lastni, vladarjev energetski terorizem pa seveda z te ko izrabljate hibe ljudstva..z raznimi načrtno lansiranimi teorijami bašete narod medtem z kramo novic.
PomisliNaSonce
15. 06. 2023 10.43
-4
Vladarjeva usmerjena energija je največje nasilje na vsem živim in manj živim. In posledičbo usmerjena informacija. Polna usta je sistema, kako se dogaja krivica. A lastni, vladarjev energetski terorizem pa seveda z te ko izrabljate hibe ljudstva..bašete in kramo novic.
Geres
15. 06. 2023 10.33
+12
Obstaja veliko vrst nasilja. Nasilje je tudi, da se pri starejših pri zdravniku kalkulira, kakšno zdravljenje se glede na leta splača. Ne glede na splošno zdravstveno stanje, ampak glede na leta. Moj oče je bil s srednje rizičnim rakom prostate diagnosticiran pri 74ih. Ni imel ene same pridružene bolezni, še danes je nima. Enostavno so ga dali na hormonsko terapijo, ki bolezen zgolj upočasni. Niso mu niti omenili, da bi ga napotili na operacijo ali obsevanje, s čim bi bil ozdravljen. Samo dali so ga na najcenejšo hormonsko terapijo. Ki seveda ne deluje več in ima pri 81ih metastaze. Moj oče ne bo umrl zaradi raka prostate, umrl bo zaradi popolnoma neprimernega zdravljenja le-tega. Zdravljenja, ki je bilo bazirano izključno na osnovi njegovih let. Tudi to je oblika nasilja.
trdovrat
15. 06. 2023 11.42
-7
Geres, vesel bodi. Če bi ga dali nakakršnokoli njihovo "znanost", ga že dolgo ne bi bilo več! Govorim iz lastne izkušnje. K sreči m je angelvaruh opozoril in sem jim še pravočasno pobegnil. Nekaj mojih znancev je preveč zaupalo v "medicinsko znanost", pa jih je vzela tista s koso! SMRT FAŠIZMU