Slovenija

Nasilje nad ženskami – pandemija, ki vztraja že tisočletja

Ljubljana, 28. 11. 2020 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
95

Še preden je pozornost sveta uzurpiral virus, je obstajala neka druga pandemija, ki je v običajnih časih in razmerah, ki niso bile krizne, rezultirala v življenjih 243 milijonov žensk, ki so na letni ravni žrtve nasilja svojega intimnega partnerja. V razmerah, ki niso bile izredne in niso predvidevale nobenih interventnih zakonov za reševanje tega »problema«, je vsak dan življenje izgubilo 137 žensk – samo zato, ker so ženskega spola. 60 let nazaj so bile ene izmed žrtev femicida tudi tri znamenite sestre Mirabal-Patria, Minerva in Maria Teresa, dan njihove smrti pa je postal obeležen kot Dan mednarodnega boja proti nasilju nad ženskami.

To niso številke, to so življenja žensk

Zgodovina opozarjanja na nasilje nad ženskami je nedvomno krajša od zgodovine, ki je ustvarila neenaka razmerja moči med spoloma in podala legitimnost patriarhatu, šovinizmu in vsesplošnemu, čisto sprejemljivemu seksizmu. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so nasilje kot resen družbeni problem izpostavile ženske organizacije v Združenih državah Amerike, par desetletij kasneje pa so jim sledile podobne organizacije pri nas.

Ko se je preučevanja nasilja pričela lotevati tudi znanost, smo bili na začetku priča prevladi tedanjega zdravorazumskega razumevanja nasilja. Prve teorije so se namreč osredotočale predvsem na posebne lastnosti žrtev, pod kritikami javnosti in predvsem feminističnih gibanj pa se je fokus preučevanja usmeril na storilca, s čimer smo bili priča še enemu nevarnemu fenomenu obravnave nasilja nad ženskami – individualizaciji takih dejanj.

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO:

Nasilje nad ženskami namreč ni konflikt med dvema, od katerega bi se spodobilo pogledati vstran in se vanj ne vmešavati, ampak je nevaren in nedopusten izkaz zlorabe (nad)moči enega spola nad drugim. Ker razlogov za nasilje ne smemo iskati v družinski ali intimno-partnerski biografiji, po kateri bi v resnici kopali zato, da bi odkrili mogoče situacije, ki bi napeljevale na opravičevanje zlorab (alkoholizem, nezvestoba, ljubosumnost, težavna otroštva in odraščanja ali pa stres, napetost in težki karakterji), ampak v odnosih, ki iz zgodovine naplavljeni še vedno vztrajajo kot nekaj naravnega, potrebnega, celo želenega: ženske je dovoljeno disciplinirati in se nad njimi izživljati.

Točno tu, na drugi strani ideje, da nismo veliko več od tega, v kar nas socializacija in spolni stereotipi prepričajo, da smo, pa se – če pogledamo globlje – nahajata še naša družbena moč in odgovornost, da z ničemer ne sodelujemo pri ohranjanju strahu, žalosti, skrbi in bolečine, ki pridejo poleg najbolj razširjene kršitve človekovih pravic na svetu – nasilja nad ženskami.

Vse to nas privede do trenutne resničnosti: v njej je vsaka druga ženska v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela vsaj eno izmed oblik nasilja; v njej je imelo izkušnjo z nasiljem v družini 75 % Slovencev; v njej je polovica žensk v naši državi žrtev psihičnega nasilja; v njej je vsaka sedma ženska posiljena, vsak peti otrok pa je žrtev spolnega nasilja, vsak sedmi celo dveh oblik spolnega nasilja, zlorabljeni so doma – tam, kjer bi se morali počutiti varno!

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kako uspešni pa smo ob reševanju te pandemije? Ustvarjamo družbo z ničelno toleranco do nasilja, družbo, v kateri bo za vsako žrtev nasilja bolj varno, da iz nasilja izstopi, kot da tam ostane, ali morebiti dvomimo o sami resničnosti tega problema? Se nam kdaj ne dozdeva, da je vse v najlepšem redu in da Istanbulske konvencije niti ne potrebujemo? Ali še vedno ženskam ne verjamemo, dvomimo, če se nam zaupajo in jim, namesto da bi prevzeli svoj del odgovornosti za normaliziranje nasilja in poustvarjanja drugosti žensk, raje svetujemo, naj se vedejo drugače, naj spremenijo svoje pristope in navade, kot da so za to, kar se jim sploh ne bi smelo dogajati, krive same?

Pandemija in nasilje nad ženskami

Vsaka družbeno-ekonomska in zdravstvena kriza predstavlja nevarnost (še) povečanega izbruha nasilja nad ženskami in nasilja v družinah. Zaprtje med štirimi zidovi skupaj z nasilnežem, po drugi strani pa onemogočeni običajni socialni stiki z ljudmi, ki jim ženske zaupajo ali pa se ob njih vsaj počutijo varne, kažejo na povsem porušeno običajno podporno mrežo, ki žrtve pahne v še hujše stiske.

Če vemo, da v običajnih družbenih razmerah velja, da je višja stopnja prijavljenega nasilja povezana z razvitejšo ničelno toleranco do nasilja v neki družbi in s tem posredno tudi z boljšim položajem enakosti med spoloma in da torej nizke prijave nasilja niti najmanj ne pomenijo, da slednjega ni (še posebno če vemo, da v povprečju o nasilju spregovori manj kot polovica žrtev, od tega se jih na institucionalno pomoč in podporo – denimo na Policijo, obrne zgolj 10 %), kvečjemu pričajo o ravno nasprotnem.

Nasilje nad ženskami namreč ni konflikt med dvema, od katerega bi se spodobilo pogledati vstran in se vanj ne vmešavati, ampak je nevaren in  nedopusten izkaz zlorabe (nad)moči enega spola nad drugim.
Nasilje nad ženskami namreč ni konflikt med dvema, od katerega bi se spodobilo pogledati vstran in se vanj ne vmešavati, ampak je nevaren in  nedopusten izkaz zlorabe (nad)moči enega spola nad drugim. FOTO: Shutterstock

Spletni gigant Google je poročal, da je za 75 % poraslo iskanje spletnih zadetkov na temo različnih oblik nasilja, v Sloveniji je Policija poročala o približno 20-odstotnem porastu prijavljenega nasilja (ponekod po svetu je nasilje po ocenah porastlo za petkrat), nevladne organizacije, ki gotovo od vseh prestrežejo največ nasilja, pa so poročale o upadu klicev na pomoč v prvih tednih obeh karanten in nato strmem porastu iskanja pomoči.

Zato je v tem času, ko je tako moderno govoriti, da živimo v novi normalnosti, še pomembneje od bežanja pred virusom ali celo pred informacijami o virusu, ugotoviti, da ta situacija ni niti malo nova za tisoče žensk, ki smo se v njej znašle pod težo našega neenakega položaja, s katerega smo v pandemijo vstopile, s starimi težavami, ki so se v teh tednih samo še poglobile.

K temu so se dodale še nove vrste nasilja, ki jih pandemija in njeni spolno slepi reševalni ukrepi še niso začeli naslavljati: povečanje spletnega nasilja (ob povečani uporabi interneta) in razrast ekonomskega nasilja (ob poslabšanem finančnem položaju žensk), ki pomembno vpliva na (ne)zmožnost svobodnega življenja in avtonomnih odločitev o naši prihodnosti.

Čeprav se znameniti ustvarjalci Oxfordskega slovarja niso mogli zediniti okoli ene same besede, ki naj bi zaznamovala leto 2020, ker da jih je slednje pustilo tako rekoč brez besed, bi beseda leta morda morala postati (ne)enakost, natančneje – (ne)enakost spolov. Morda, čez naslednjih 60 let, ko bomo znova prešteli žrtve obeh pandemij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
29. 11. 2020 09.59
+6
Zgodovina je bila kruta do žensk,ampak danes si same izbirajo partnerje.Kar želijo,to dobijo !!!
Zikepike
28. 11. 2020 19.56
+6
Meni moja pere mozak že 12 let, a to pa ni nasilje nad moškim?
flojdi
28. 11. 2020 19.37
+2
..le kje je po tem tista neka tako opevana sCvilizacija. da mi je , netakodavno , uspelo slišati od varane , tepene , pa še marsikaj , le to : pa če me je strah biti sama. ali pa o hudo mladoletni , ki jo je posilil hudo dober družinski prijatelj , a tega ni povedala mami , ampak teti ; teta je pa rekla : tih bot ..o tem se ne govori . / enih tastarih ni moč spremenit , zato bi morale biti šole tiste , ki bi znale povedati otročkom , kaj je prav in kaj ne. ampak enim to , očitno , ni niti malo mar... majo preveč drugega dela"
flojdi
28. 11. 2020 19.39
+5
. vem pa tudi , da so pretepeni moški . /ubogi ljudje , ki nimajo toliko samozavesti , ali pameti , da padejo pod nadvlado
wolfterier
29. 11. 2020 10.00
+1
ROMELS
28. 11. 2020 18.59
+1
Pravijo strokovnjaki, da so po vsaki krizi nove priložnosti.
marker1
28. 11. 2020 18.09
+1
Kako je že rekel Serpentinšek: Baba je žaba, žaba pa ni čvovk...
wolfterier
29. 11. 2020 10.04
+0
Če Partner ženske ne ceni toliko,da bi jo poročil,se mu ne bi smela pustit seksat in pretepat. Ni vreden tega !!!
motorka57
28. 11. 2020 17.16
+6
... ko se poročiš, moraš ženo najprej in potem vsak dan zjutraj premlatit, da če je slaba, da se poboljša in če je slaba, da se poboljša......
Nilič
28. 11. 2020 17.02
+8
Izbrisali so komentar, kjer sem napisal, da nobeno nasilje ni sprejemljivo in da je potrebno vedno obsoditi tako nasilje nad ženskami kot nasilje nad moški. Statistike so jasne: v 40 % primerov so žrtve nasilja v družinah moški in vztrajna demonizacija moških ne koristi nobenemu.
Huggo
28. 11. 2020 17.02
-1
kapljač1
28. 11. 2020 16.59
+3
Družinsko nasilje . Foter na mamo, mama nad otroci, otroci po vrstnem redu navzdol , najmlajši pa nad mačko , tudi sosedovo. In vse se začne tam kjer je foter "največja pisda" in svojo jezo z dela , ulice, šanka prinese s seboj domov in razgraja nad šibkejšimi. Drugod se ne upa "pezdevčnikov poba) Žena se potem navadi odreagirat nad otroci , otroci se navadijo nad seboj , do najšibkejšega. Je že največ kriva domača vzgoja , predvsem tista z praočeta na deda in na fotra. To je v družbi zakoreninjeno, nimaš kaj nardit. "Strahopetec" ni prirojeno, je privzgojeno, zato najprej začnite reševat otroke , da se ne bodo priučili neumnosti ki jo počnejo starši. Začevši z Veroukom in ministranstvom . Verouk lahko obiskujejo otroci samo po 16 letu, ko so dovolj odrasli ,da se lahko že sami branijo , bo posredno vplivalo še na domače okolje, saj straši ne bodo imeli cerkvene potuhe, "kdo je določen za večno žrtev in kdo napihljivi bog in batina"
Uporabnik419925
28. 11. 2020 15.49
+3
Kako se napiše po Slovensko: (bull shit)? Sem v dolgotrajni zvezi nikoli nisem imel nagnjenj fizičnega ter verbalnega nasilja nad fizično slabšo osebo. Intelektualno gledano pa lahko vsakdo dominira na svojem področju ter zmaga v debati. Na koncu je pa tko vsakdo zapravlha svoj denar kristalno jasno je pa kaj je prav v zvezi in kaj narobe, varanje vsekakor ni znak predanosti. Sam sem imel samo en verbalni izpad, ko je partnerka zaradi lastne neumnosti skoraj umrla pri vzponu na goro. Drugače pa kot oseba, ki sovraži vse oblike nasilja ter poniževanja, ponavadi sam potem postanem zelo agresiven ter napadalen do teh imbecilov lahko povem sledeče. Vsakdo ima priložnost obrbiti nov list v življenju ter zapustiti nasilno osebo. Moja mati je to tudi storila ter se kot samohranilka ločila od nasilnega moža takoj v začetku z minimalnimi prihidki je uspela vzgojiti dva otroka, ki sta si ustvarila normalno življenje. Ni izgovora za vstrajanje v nasilnem odnisu. Po drugi strani pa sem doživel z prijateljem sledeče. Sredi glavnega trga malega mesta je mož pretepal partnerko. Bilo je pozno popoldne. Z kolegom sma se spogledala ter odšla do para ju ločila ter tipa zoperstavila sledeči situaciji. Rekel sem mu z spuščenimi rokami. Tukaj imaš priložnost, da udariš moškega, ki se zna braniti namesto ženske pa, da vidiš kje boš pristal? Vsa njegova agresija je izpuhtela. Verjetno je tisti trenutek doumel kakšen idi... je. Glava sklonjena, telo podrejeno, kot da je upal, da ga zaradi njegove bedarije sedaj kaznujema. Nato pa presenečenje. Žena skočila med nas ter ga objela ter zaščitila pred morebitnimi udarci. Z kolegom sma se samo spogledala. Verjetno veliko katera ženska trpi nasilje zaradi socijalne stiske ter strahom ali bi lahko samostojno živela brez prihodkov z strani moža. Da se živeti, da se ustvariti boljše življenje samo nekatere ne morejo iz cone komforta ter raje požirajo trenutke zlorab ter po možnosti same sebe krivijo zaradi partnerjevega obnašanja.
DobriSkrat
28. 11. 2020 18.44
+0
jah veze so zapletena stvar... Velik je različnih medsebojnih odvisnosti med dvema ... Naketari znajo stvari presekat nekateri pa niso zmožni...
Jon Bacek
28. 11. 2020 15.48
+1
Pride Fata pretepena s potplutbami k zdravniku in mu potoži, da jo mož Mujo vedno pretepe, ko pride domov iz službe. Vpraša ga, kaj bi pomagalo? Zdravnik ji odvrne: Vedno, ko se mož vrne domov od kjerkoli, ob katerikoli uri, naj začne grgrati mlačen kamilčev čaj in naj to počne vsaj 15 minut. Čez teden dni se vrne Fata k zdravniku in mu pove, da je mož cel teden ni pretepel. Zdravnik odvrne: Sem vedel, da bo pomagalo.
meval
28. 11. 2020 15.58
+1
Sej je stos, vem, sam to je ona miselnost: ona je kriva da sem jo mahnu. (prevec govori, premal kuha, se rihta, cisti...itd...) Zaostala in primitivna miselnost.
Jon Bacek
28. 11. 2020 15.42
+4
Zelo se mi odpade multikulturnost v EU, saj imajo prišleki iz arabskih držav zelo toleranten in prijazen odnos brez nasilja do vseh žensk. To gre zahvala njihovi 500 let stari kulturi razvitega miroljubnega ortodoksnega islama, ki je prihodnost in garancija za mir in spoštljivost do vseh drugačnih v EU. Tudi Tanja je zelo ponosna.😉
DobriSkrat
28. 11. 2020 16.59
-6
Haha kakšna miselnost. Od kje so pa potem te "islamske" navade prevzel slovenski janezi ki doma tepejo ženo pa otroke? S tem da verjetno najdlje kar je v življenu prišel je istra...
muci007
02. 12. 2020 17.44
Če bi slovenski Janezi prevzeli tisto miselnost, bi ženske kamenjali...
VeNoM
28. 11. 2020 15.23
+7
Feministka Ana Pavlič je sigurno samska.
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 15.23
+2
Za več znanstvenih dejstev nasilja nad moškimi priporočam wikipedia, Domestic violence against men = domače nasilje nad moškimi. Zadeve niso zanemarljive, so pa procentualno manjše. Niso pa samo ženske žrtve.
TistoPravo
28. 11. 2020 15.28
-2
Z ženskami je treba znat, so znali že davno povedat...samo če se samo en trudi, drugega pa stalno hormoni hecajo...zna bit nasilno, ampak problem k družba prst predvsem na močnejši spol pokaže. Jest bi rekel, da je z ženskami uglavnem težko. Je pa res, da se človek ob tem izobražuje...moški. Narava ni ravna črta, kot vreme ni samo sončno...dejansko mora človek prav na vsakem koraku razumeti tudi njemu manj ljube dogodke...je pa res, da je problem če ti pride šibkejši člen na pot...in ga zaradi tega manj spoštuješ...to pa je hudo narobe
komarec
28. 11. 2020 15.21
+10
Res je veliko nasilja se dogaja nad ženskami, o nasilju nad moškimi, ki ga izvajajo ženske pa niti besed.
DobriSkrat
28. 11. 2020 17.01
+1
maš priložnost raziskat ta mmanjši procent nasilja pa napisat kakšno besedilo podkrepljeno s podatki...
abmam
28. 11. 2020 15.19
+8
Kdaj bomo imeli moške take pravice kot ženske? Ko ženske grupies vdrejo v moško garderobo, je to kul in fajn, če pa bi moški grupies vdrli v ženko garderobo, bi bili pa nasilneži in kriminalneži.
DobriSkrat
28. 11. 2020 18.45
+0
ja odvisn če ti izgled groupijev ustreza al ne... ;)
ttrubadur
28. 11. 2020 15.19
+7
Nikoli mi ni šlo v glavo sledeče. Vsi ti nasilneži so sinovi nekih žensk. Te so bile v večjem delu prisotne pri vzgoji svojih sinov. Saj ni možno, da prej opisana mati v svoji družini svojo nalogo opravila neustrezno? Vsem ženskam pa mogoče sledeče. Družina je celica, v tej celici ima vsak del svoje naloge. .... in še za premislek ... lahko si zmagovalec svoje generacije, a bolečina, ko vidiš da si poškodoval svoje naslednike, zna biti neznosna. Včasih so o življenjskih resnicah spraševali starejše. Danes tega medgeneracijskega izobraževanja ni.
DobriSkrat
28. 11. 2020 17.03
-2
jah verjetno so doma vidl kako pa kaj... Pa se vzorec prenese...
meval
28. 11. 2020 15.08
-3
Moski ste zrtve nasilne zgodovine...a res!? Pa sibkejsi ste zato ste veckrat zrtve nasilnih zensk kot obratno, a ne? Pa krave so vijolcaste in otroke nosijo storklje...Itd...A poveste se ksno pravljico 😉
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 15.11
+4
moški so psihično šibkejši, ženska pa fizično. Ženska lahko psihično uniči moškega, primerov kolikor hočeš. Niso samo batine tiste, ki bolijo. Besede zarežejo v srce in marsikateri samomor je posledica dolgoletnega trpinčenja žene nad možem.
Nilič
28. 11. 2020 15.15
+1
Zakaj pa taka slaba volja danes? A chardonnay ni bil ohlajen na pravo temperaturo in ti je to komplet pokvarilo dan?
mferk1
28. 11. 2020 15.29
+0
Še sreča da ne obstajajo vojne. Verjetno so privilegirane ženske v prvi bojni liniji.
DobriSkrat
28. 11. 2020 17.03
+1
Jon Bacek
28. 11. 2020 21.59
-2
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 15.03
+0
YSS: " Je pa tudi res, da ženske same večkrat zagovarjajo nasilneže in vztrajajo pri njih desetletja". Ta pojav imenujemo Stockholmski sindrom in take ženske iščejo take moške. Tudi če z enim nasilnežem prekinejo, si takoj najdejo drugega. Nasilje moškega nad njo opravičujejo in enačijo z ljubeznijo. Primer Robin McGraw v oddaji dr. Phil nazorno pokaže situacijo. Ženska edina lahko prekine s takim odnosom, samo od nje je vse odvisno. Dejstvo je, da večina tega noče, saj enačijo nasilje moškega nad njo z njegovo ljubeznijo.
DobriSkrat
28. 11. 2020 18.47
+2
ja to je velik problem, zato pa je potrebno opozarjat in učit kaj je nasilje in kako izgleda, da posameznik lahko s tem preseka, če se zgodi oziroma že v naprej prepreči situacije z nasiljem
Lumpe?ka
28. 11. 2020 14.56
+4
Zakaj ženske vztrajajo ob nasilnežu.... Zaradi otrok, zaradi tega, ker nimajo kam iti, zaradi tega, ker jih nihče ne vidi sliši, noče pravzaprav, ker se držijo teh prekletih tradicij itd... In tudi če je ženska kdaj kriva za "batine" noben pravi moški ne vzdigne roke nad njo ampak jo enostavno lahko zapusti, ker pa je v velikih primerih tu zraven tudi premoženje, en od drugega ne odidejo.... Moški, ki tepe žensko kar tako je strahopetni razvajenec, a temu pa so krive matere, ki jih razvajajo.
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 15.07
+0
zaradi otrok vztrajajo in zaradi otrok gredo narazen. Ko moški dvigne roko nad otroka, takrat bo mati naredila vse, da svoje otroke zaščiti. Ni ji več pomembna njena varnost. Zato so zelo dobrodošle varne hiše, kamor se lahko zatečejo žene v stiski. Hvala vsem za pomoč žrtvam.