Slovenija

Ujete med štirimi stenami: žrtve težje pokličejo na pomoč, saj so zaprte skupaj z nasilnežem

Ljubljana, 08. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
81

V Sloveniji bistvenega povečanja nasilja v družini in klicev na pomoč v času pandemije ni, kar pa je zaskrbljujoče, opozarja stroka. Pomeni, da žrtve v tej situaciji težje pokličejo na pomoč. Močan porast nasilja za štirimi stenami medtem beležijo po vsem svetu, številne države vzpostavljajo nove ukrep in strategije za pomoč žrtvam - te se lahko zatečejo v lekarne in s posebno kodo lekarnarja opozorijo na nasilje. In prav mehanizmov, preko katerih bi žrtve lahko neopazno poiskale pomoč, v Sloveniji primanjkuje. Policija in stroka tako apelirata predvsem na sosede in bližnje, ki zaznajo nasilje.

Če je čas izolacije za nekatere mirno obdobje, ki ga preživljajo z družino ali pa so se lotili hobijev in projektov, za katere pred tem niso našli časa, so se na drugi strani preštevilne ženske znašle ujete za štirimi stenami z nasilneži.

Za pomoč pokličite na SOS telefon na številko: 080 11 55

Društvo za nenasilno komunikacijo: Ljubljana: 01 43 44-822, 031 770 120 in Koper: 05 63 93 170, 031 546 098

Zavod Emma, center za pomoč žrtvam nasilja: 080 21 33

V primeru ogroženosti pokličite na interventno številko policije 113

V ponedeljek je na "grozljiv porast" nasilja v družini v času pandemije koronavirusa opozoril tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres ter pozval vlade po svetu, naj storijo več za preprečevanje nasilja nad ženskami. Od začetka pandemije se je število klicev za pomoč v stiski na Kitajskem potrojilo, v Avstraliji pa je spletni iskalnik Google zaznal 75-odstotno povečanje iskanja linij za pomoč v stiski.

Izvršna direktorica Agencije Združenih narodov za enakost spolov in opolnomočenje žensk Phumzile Mlambo-Ngcuka pa je stanje v času pandemije opisala kot "popoln vihar za oblastno in nasilno vedenje za zaprtimi vrati".

Bistvenega povečanja klicev v Sloveniji ni, kar je zaskrbljujoče. Žrtve sedaj težje pokličejo na pomoč

Bistvenega povečanja klicev pri društvu SOS telefon v času epidemije niso zaznali, "kar nas zelo skrbi", pove predsednica društva Maja Plaz. "Statistike iz tujine kažejo, da je vsekakor povečano število primerov nasilja v družini, saj so ljudje več skupaj in to je velik dejavnik tveganja." Dodaja, da nasilje "ni kar čudežno izginilo, žrtve enostavno težko pokličejo".

Zato poskušajo čim bolj ozaveščati: "Apeliramo predvsem na sosede ali bližnje, ki zaznajo, da se nekaj dogaja, naj pokličejo ali policijo, nevladne organizacije ali pa centre za socialno delo. Pri nasilju v družini je vedno tako, da je ne glede na akcije ozaveščanja to še vedno velik tabu in v tej situaciji se lahko zelo hitro zgodi, da bodo ljudje še manj želeli prisluhniti, kaj se pri sosedu dogaja. Lahko pa to reši življenja," pravi Plazova.

"Nevladne organizacije nismo prenehale z delom, varne hiše delajo, krizni centri delajo, telefoni za pomoč v stiski delajo," poudarja.

(Slika je simbolna.)
(Slika je simbolna.) FOTO: Shutterstock

V Sloveniji primanjkuje mehanizmov, ki bi žrtvi omogočili, da neopazno pokliče na pomoč

Da ne zaznavajo povečanja klicev na pomoč, je problematično. To je pokazatelj, da žrtve nimajo možnosti poklicati na pomoč, saj je povzročitelj nasilja stalno prisoten, pravi dr. Jasna Podreka, sociologinja s Filozofske fakultete v Ljubljani. "Dejstvo je, da so situacije v problematičnih družinah sedaj še bistveno težje."

"Običajno ima žrtev več možnosti, da se umakne, da poišče pomoč, saj je vsaj nekaj ur v dnevu sama, brez povzročitelja nasilja," dodaja Podreka. "To, da je 24 ur na dan zaprta v nekem prostoru z njim, pa močno oteži možnost, da poišče pomoč."

Dodaja, da v Sloveniji manjkajo mehanizmi, ki bi žrtvi omogočili, da tudi v takšnih situacijah poišče pomoč neopazno.

Nevladne organizacije priporočajo, naj žrtve nasilja izkoristijo tiste trenutke v dnevu, ko so lahko same ali gredo ven, čeprav morda zgolj za nekaj minut – ko na primer sprehajajo psa, odnesejo smeti ... In takrat poiščejo pomoč. "Pomembno pri tem je tudi, kako močna in iznajdljiva je žrtev. Moramo vedeti, da gre praviloma za osebe, ki so pod popolnim pritiskom povzročitelja, ki so velikokrat v takšnem strahu in terorju, da si ne upajo popolnoma nič, saj se bojijo," opozarja Podreka.

Na povečanje in intenzifikacijo nasilja v družini vpliva več temeljnih dejavnikov, kot so prisilno združevanje družin, izpad dohodka, izguba službe, poslabšanje socialnega položaja, dodaja. Povečanje nasilja v družini v času izolacijskih ukrepov, ki ga zaznavajo po vsem svetu, je ni presenetilo, saj do porasta običajno pride tudi v času počitnic ali praznikov. Sedaj gre za deloma podobno situacijo, saj so družine več časa skupaj. In prav prisilna izolacija lahko v družinah, kjer je bilo nasilje prisotno že prej (praviloma s strani očeta ali partnerja), a se je kazalo redkeje, ker družina ni bila toliko skupaj, vpliva na eskalacijo.

Podatki policije kažejo, da so kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke v letošnjem letu nekoliko v porastu – do konca marca je policija obravnavala 415 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je skoraj 25 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom. Od uveljavitve ukrepov za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa pa do konca marca so obravnavali 67 primerov, kar pa je primerljivo z istim obdobjem lanskega leta, ko jih je bilo 57.

"Ukrepi so sicer med drugim povzročili, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje družine, kar lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani. Upoštevati  je treba tudi to, da so šole, službe, lokali zaprti, vse druge storitve pa omejene. To  pomeni, da nasilje morebiti obstaja, vendar ga nihče ne vidi, nihče ne prijavi ali pa žrtev nima možnosti prijave," sporočajo z Generalne policijske uprave.

Žrtev v tem času težje prekine krog nasilja in težje pokliče na pomoč, opozarja policija in dodaja, da se zavedajo situacij, ko se žrtve zaradi trenutnih razmer težje in redkeje odločijo za klic na policijo, na CSD ali na nevladne organizacije.

"Zato ponovno pozivamo, da vsi, ki izvedo za nasilje v neki družini ali so mu kot sosedje morda  priča, da o tem obvestijo policijo. V prijavi naj navedejo vse
okoliščine, razbijanje, kričanje in druge zvoke zaradi (domnevnega) nasilja, saj se policisti ob intervencijah neredko soočajo s situacijami, ko žrtev v bran povzročitelju nasilja ob intervenciji zanika vsakršno nasilno vedenje oziroma nasilja iz strahu pred nasilnežem ne upa prijaviti oz. o njem spregovoriti, kar posledično lahko privede do neustreznih zaščitnih ukrepov in do nadaljnje ali še hujše ogroženosti."

Žrtve po pomoč v lekarne s posebno kodo

Nasilje nad ženskami se močno povečuje povsod po Evropi – več držav, med njimi tudi Francija, je tako žrtvam nasilja v teh časih dalo na voljo hotelske sobe, kamor se lahko zatečejo pred nasiljem in preživijo čas karantene. Francoska vlada bo subvencionirala 20.000 hotelskih nastanitev, je pred tednom dni napovedala ministrica za enakost spolov Marlène Schiappa.

V Franciji se je število policijskih intervencij zaradi nasilja v družini po vsej državi povišalo za tretjino, v Parizu pa v tednu dni kar za 36 odstotkov. Francoska vlada je tako po vzoru podobnega sistema, ki ga je vzpostavila že Španija, kot točke, kamor se lahko zatečejo žrtve nasilja, opredelila lekarne – s kodo "maska 19" opozorijo zaposlene, da potrebujejo pomoč. Lekarne pa nato obvestijo policijo.

V Italiji aplikacija za neopazen klic na pomoč

Za Italijo uradnih statistik povečanja nasilja nad ženskami v tem času še ni, a organizacije za pomoč ženskam, kot je Eva Cooperativa, zaznavajo močan porast – za NBC News so dejali, da so dobesedno preplavljeni z elektronskimi sporočili in sporočili na aplikaciji WhatsApp. V Italiji beležijo tudi porast števila femicidov. Italijanska vlada je tako vzpostavila novo aplikacijo z imenom YouPol, kjer lahko žrtve nasilje prijavijo na policijo brez telefonskega klica.

V Veliki Britaniji se je število klicev na linijo za pomoč žrtvam nasilja v družini povečalo za 25 odstotkov. Televizijska voditeljica BBC Victoria Derbyshire pa je pred dnevi pozornost javnosti vzbudila, ko je odvodila novice z zapisano telefonsko številko za pomoč v stiski na roki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrepe, ki jih sprejemajo v tujini, spremljajo tudi slovenske nevladne organizacije, ki so svoja opažanja predale ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, pa tudi nekaj predlogov, pove Plazova iz društva SOS telefon, kjer trenutno pripravljajo projekt z ljubljanskimi lekarnami, ki bodo objavljali njihove telefonske številke. "Zagotovo so lekarne in trgovine mesta, kjer lahko žrtve poiščejo pomoč. To so vsekakor izjemno dobri predlogi."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
08. 04. 2020 20.48
+0
OD danes ženske ne kličite policijo vlada je imenovala že znanena nasilneža in nadlegovalca,torej teški časi
piamlakar
14. 04. 2020 17.48
an2000
08. 04. 2020 18.38
+4
95% prijav nasilja nad zenskami je laznih! So dobro zavohale da jih nase gnilo, feminizirano, krivosodje sciti k da so ne vem kaj! Potem pa skrivajo otroka, dajejo krive ovadbe na policije, in na CSD, in te sistem zmelje k scurka po krivem...
BETONSKI
08. 04. 2020 18.50
+10
Na žalost bolj verjamejo spretnemu jeziku,kot tistemu ,ki govori resnico.
-6
...ljudje morejo samo volit tapravo vlado, pa bo, če ne pa nič...
Miro32
08. 04. 2020 18.26
+4
Ja seveda.Vsi so bili ze na vrsti in nobeden nic.Obljub pa kot spermijev.
+1
BETONSKI
08. 04. 2020 17.42
+4
Med mojo in varno hišo je samo 6m cesta,še nikdar ni prišel noben nasilen moški na nezaželjen obisk ženske v varni hiši,pa sem mislil ,da bo,pa ne zato ker ne vedo,ni tako skrivna,v tem času se je zamenjalo okoli 100 deklet,žena,veliko njim smo jim pomagali,če ne drugače z obleko obutvijo mojih otrok,nekatere so res uboge,veliko pa jih živi na veliki nogi,otroci z najnovejšimi mobiteli. Naj povem ,da so lahko tu eno leto,potem dobijo socialna stanovanja in glej ga zlomka,k njim se priseli še problematični mož,ki ta sedaj ko je stanovanje to ni več.
glavcaena
08. 04. 2020 17.19
-2
vidim da tem našim šolanim ženskam malo seka, očitno so na takšnih položajih in sedaj nimajo nič za delat, se pravi rabijo stranke ki trpijo. drage moje ženske, v teh časih ko ste samosvoje in imate svoje službe in enakopravne itd..., če vam z moškim ni več dobro, če vam ne da denar za k frizerju in za v šoping, če je to za vas nasilje, zakaj ga prijavljate? enostavno pojdite od partnerja stran, narazen in je stvar rešena. naše strokovnjakinje pa skrbi zakaj je nasilja manj, kot da si ga želimo več, sej ne moreš verjet kakšne bedarije pišejo novinarji
Skankhunt42
08. 04. 2020 16.47
+0
dokler je dnar v hiš se splača potrpet pa bit tih ko pa enkrat zmanka se začne pa jokat pa trpet
omega _v6
08. 04. 2020 15.05
+23
Tega pa ne morem razumeti!? Nam je doma v karanteni prav prijetno!! Nobenih prepirov kuhajo se taboljše stvari in družina uživa! Prej pa je bilo napeto še pogovarjati se včasih nismo utegnili!! Vidim pa ,da imajo nekateri velike probleme saj je imel doma ženo v službi pa ljubico in seveda do ljubice sedaj ne more in je ves jezen in nejevoljen!! Tudi ženske ne morejo do "službenega seksa" in so zato sitne!! Vsi ki smo pošteni in nam zakon in družina veliko pomeni nimamo nobenih problemov z karanteno!!
boxs
08. 04. 2020 14.34
+10
Naj resijo ,, cimprej,, samo , da otroci ne trpijo,, otrok ni nic kriv crpal bo to energijo verjetno,,
Whisky1981
08. 04. 2020 13.41
+4
V glavnem je recept za lepo in dolgo življenje (pri moškemu) takšen, da pozabi na družino, otroke ter si vsako toliko privošči kakšno masažo s srečnim koncem. Na takšen način bi tudi nasilje v družini izginilo. Če bo potem človeštvo preživelo, pa nas ne sme dosti brigati, to bo itak problem, ki se bo pojavil čez 30 let. Imet otroke pa je danes za moškega zelooooo nevarno kockanje z usodo. Ja, do tega nas je pripeljala ta feministična družba.
crazy but true
08. 04. 2020 13.45
+10
Plan B, vsako zensko najprej povprasaj o feminizmu in ce karkoli v njenem odgovoru smrdi na "ja" jo takoj brcni iz svojega zivljenja. Naj se ukvarjajo z mackami. Ti pa najdi eno normalno zensko in svet bo takoj lepsi..
SenadaOsman
08. 04. 2020 14.31
+2
Lali01
08. 04. 2020 15.59
+1
Dandanes je najbrž težko srečati normalno saj jih z vseh strani prepričujejo kako so boge.
jugatneme
08. 04. 2020 13.35
+18
...da, da, imamo tudi take, da ko ji rečeš če si res vsaki teden mora kupit neke šlape ali cunje, se revica že čuti ogroženo in nad njo se izvaja psihično nasilje in maltretiranje....jaaaa kako pak....
jugatneme
08. 04. 2020 13.38
+6
...čakam samo, da se ustanovi in odpre še visoka šola za pomoč pri nakupih (tako iz pravnega kot sociološkega vidika) - gotovo bo vpis enormno velik...
samuray1
08. 04. 2020 17.47
Ma si ti sigurne da si razumel to kar si napisal?
METKA102
08. 04. 2020 13.33
+7
Napačno je, ker se mora (ženska ali moški) umakniti pred nasilnežem v 'varno hišo' ali kam drugam. Uzakoniti bi bilo treba, da se nasilneža - nasilnico odstrani, žrtev z otroki vred pa ostane v stanovanju ali hiši. In potem naj si nasilnež išče novo identiteto, novo službo, novo stanovanje....Odvzeti mu(ji) vse pravice do stanovanja, otrok, .... potem bi morda pa le pomislili, kaj počnejo, največ hudega vsekakor svojim otrokom.
crazy but true
08. 04. 2020 13.48
+5
Da da.. in ne potrebujemo nic tistih nadleznih stvari kot so "nedlozen, dokler ni spoznan za krivega" in "dokazi".. vse zenske govorijo po resnici, vedno, tako da ko zenska zajoka je najbolje da moskega postavimo direkt pred zid in ustrelimo. Manj stroskov pa to..
METKA102
08. 04. 2020 14.15
+7
Niso le moški problematični. Če bi bilo tako, ne bi imeli tudi za dekleta popravnih domov in sličnih ustanov.
janezpodre
08. 04. 2020 13.30
+5
Spet popoln feminizem, kaj pa mi, dedci, ki smo ujeti pri brkatih babah, s postavami mongolskih rokoborcev in seksualno nenasitnostjo Mesaline in inteligenco madžarskih komentatorjev s tega portala, ko moramo 5x na dan postreč močno debelejšim polovicam renstan krompir, zraven pa poslušat 200 ansamblov goveje muzke, ki bodo imeli zbor v Planici l.2o22 in, ko nam je edina uteha, da skozi umazana okna opazujemo s solzami v utrujenih očeh zaprte gostilne.Kdo je tu tiha, nevidna žrtev, kdo ?????
crazy but true
08. 04. 2020 13.35
+0
Ja, tudi mi nucamo svoj ZN svetovni dan moskih, ki je znan tudi kot svetovni dan WC-jev..
METKA102
08. 04. 2020 13.38
+4
iamback, prav pohvaljen za komentar, ki je tako slikovito napisan, res si dober
Venom.
08. 04. 2020 16.22
+1
Milencura
08. 04. 2020 13.02
+3
Za te Fenimistke in ostala kvazi društva velja, če jih človek ne bi poznal drago bi jih plačal ? Bolje da bi zakurli denar in dobili par Joulov toplote, kot pa da financirajo te Hijene, Pijavke in Krokarje '
pomlad14
08. 04. 2020 12.51
+6
Nasilneža so si same nakopale na grbo. So mislile, da so frajerke, če še bodo lahko od zunaj pokazale z barabo, zdaj pa naj kar pojejo vročo župo. Prav jim naj bo.
BETONSKI
08. 04. 2020 17.36
+3
Miro32
08. 04. 2020 12.47
+6
Kaj se sekirate,od kdaj?Dobro veste,da so otroci brez hrane doma in samo v soli dobijo topli obrok.A to pa ni nasilje?Vsi ste zlobni,vsi!!!
Miro32
08. 04. 2020 12.48
+4
Ce bi bil kaz na polozaju bi bilo VSE drugace.A kaj ko se ne spoznam na politiko.Bi me potolki in osramotili takoj 1 teden.Branit se pa nebo znal.
2fast4
08. 04. 2020 12.47
+15
Po prijavi in enomesecnem ne videnju zaradi prepovedi se majo pa spet vsi radi, kot da nič ni bilo. Ženske zelo rade igrajo na to karto, da se znebijo deda...En kup papirjev za prazno nič... Csd kot da jih ni, sodišče po svoje, najbolj so pa oškodovani otroci!!
Ajlina
08. 04. 2020 12.38
+10
Jaz vidim največji problem za otroke. Oni si niso sami izbirali staršev, so pa pogosto žrtve nasilnežev, pedofilov, psihopatov, psihiatričnih bolnikov - skratka nefunkcionalnih staršev. Na žalost se pri naših CSDjih zelo počasi premika. Po drugi strani pa tudi CSDji niso vsemogočni. Če ni kandidatov za rejnike, otrok ne morejo dati v rejniške družine, vseh problematičnih pa tudi ne morejo strpati v vzgojne zavode. Mogoče bi bila rešitev stroge kazni za nasilneže (in to vseh vrst, ne samo fizične) in ne zgolj opomini, dokler nekdo ne pobije cele svoje družine.
crazy but true
08. 04. 2020 13.04
+5
Ja, ker mamica ni imela izbire s kom bo imela otrok, mar ne?
Uporabnik1835263
08. 04. 2020 13.13
+2
Ajlina
08. 04. 2020 13.32
+4
@crazy, glede na to, kako si aktiven pod to temo, me navdaja upanje, da vsaj v teh momentih pustiš svojo familijo pri miru. In ja, lahko je biti pameten na forumu, a včasih si marsikdo počuti, kot da nima izbire. Mogoče ga k temu prisijili socialne razmere, pomanjkanje inteligence, naivonost. Vsekakor ti želim, da se s temo nasilja ne bi sreča drugje kot v teh svojih trolovskih komentarjih. Ps. a moški pa nima izbire, da bi si izbral ženo, ki ga ne bo psihično martretirala?
crazy but true
08. 04. 2020 13.40
+1
@ajlina: kako lepo da impliciras da pretepam svojo druzino, zelo pohvalno. In ja, moski tudi izbira, ce seveda razume realnost in razume katere zenske so "pobegn, takoj!".. da pa lahko to naredis, pa moras sprejeti odgovornost za svoja dejanja in prenehati nase gledati kot na nemocno "zrtev" brez izbire. Tocno tako kot zenske, ja. Jest sem zelo aktiven pod to tematiko ravno zaradi tega ker vzdrzuje ideologijo "zenske so zrtve" in TO skoduje zenskam...
Ajlina
08. 04. 2020 13.48
+0
No dobro, očitno si žrtev zafrustrirane psihopatke in je tvoj edini pobeg svet komentiranja. Tudi prav. Se strinjam, da mora vsak prevzeti odgovornost za svoja dejanja in odločitve, a na žalost ni vedno to tako zelo preprosto. Srečen ti, če ne poznaš nefunkcionalnih družin. Jaz na žalost jih. In si nočem niti predstavljati, kako je v karanteni takim otrokom. Vsekakor ti želim, da ne bi bil nikoli v situaciji, ko bo imel nekdo drug oblast nad teboj. In verjemi, da ni treba veliko, da se to zgodi - ena majhna nesreča in ostaneš odvisen od drugega. Takrat pa upaj, da bo ta človek psihično in fizično nenasilen.
crazy but true
08. 04. 2020 13.50
+1
Ajlina
08. 04. 2020 13.53
+3
Vem, zato bom šla delat stvari, o katerih imam pojma in komentiranje prepustila tebi.
crazy but true
08. 04. 2020 13.57
-2
Pravilno. Pa preberi se kaksno zadevo, ki ni samo propaganda in probaj razmisliti o tem koliko se ujema napisano s tem kar tvoje oci vidijo. In to zelim ne samo tebi, v tvoje dobro..
Davidoff297
08. 04. 2020 12.00
+13
Nasilje v družini je bilo in bo; v Sloveniji predvsem zaradi tega, ker dokler se nič ne zgodi, ni ukrepov. Je pa gotovo tudi nasilje na obeh straneh, vsega je... Problem je, ker ljudje vidijo, a ne ukrepajo... V večini zaradi strahu pred nasilnežem ali pa tisto: "Saj je sam/sama to iskal/iskala... Potem pa je črna kronika polna takih in drugačnih zgodb, ki jih piše življenje in se sprašujemo, kako to razrešiti... Za družinsko nasilje ne samo prepoved približevanja, ampak zapor in bi mogoče kdo bolj premislil kaj počne... In družbo malo bolj ozavestiti že v šoli, ko se pojavi nasilje med vrstniki... Že tam je pokazatelj, da v določeni družini nekaj ne "štima"...
Rudar
08. 04. 2020 11.46
+2
Pretiravate. Verjetno so moški pogosteje žrtve kot ženeske.
crazy but true
08. 04. 2020 11.44
+6
"Stroka opozarja" da ker ni vec klicev kot jih je po navadi, da je to dokaz da nucamo dati "stroki" vec denarja, ker .. logika. Kaj pa ce bi to "stoko" poslali na zavod, da naj pocnejo kej koristnega in ne serjejo po vseh ostalih s to propagando?