Slovenija

Nasilni incident v Celju: grozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil

Celje, 23. 01. 2024 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V pediatričnem urgentnem centru celjske bolnišnice se je minuli konec tedna zgodil varnostni incident, ki je pretresel zaposlene in ostale navzoče. Vanj je bil vpleten eden od spremljevalcev bolnega otroka, ki je zaradi čakanja verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. Ko so poklicali varnostnika, je moški skupaj z družino zapustil bolnišnico. Je pa nato poklical po telefonu in zagrozil, da se bo vrnil in vse postrelil. V bolnišnici nasilno dejanje obsojajo in obravnavo predajajo ustreznim organom.

Kot so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, je bilo v času incidenta v čakalnici večje število čakajočih. Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo.

Ko je osebje na pomoč poklicalo varnostno službo, je moški skupaj z družino zapustil bolnišnico. Ob prihodu varnostnika ga ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval, naj ga osebje pokliče takrat, ko bo otrok ob prihodu v bolnišnico takoj obravnavan.

"Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil," so dogajanje opisali v bolnišnici. Osebje je nato o klicu poročalo varnostni službi bolnišnice, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli.

V celjskem pediatričnem urgentnem centru je moški grozil zaposlenim.
V celjskem pediatričnem urgentnem centru je moški grozil zaposlenim. FOTO: Thinkstock

Vzroka za incident ne gre iskati v stavki zdravnikov in zobozdravnikov

"Zaradi dogodka so številni zaposleni, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih, ves čas dostopnih prebivalcem naše regije, pretreseni in zaskrbljeni," so navedli v bolnišnici. Vzroka za incident po navedbah bolnišnice ne gre iskati v stavki zdravnikov in zobozdravnikov, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov v času stavke, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

Ob tem pa so v bolnišnici pojasnili okoliščine delovanja pediatričnega urgentnega centra Splošne bolnišnice Celje, ki je namenjen obravnavi nujnih stanj otrok do 18. leta starosti. Odprt je 24 ur na dan vse dni v tednu, tja pa otroke napotujejo zdravniki s primarnega nivoja celjske in drugih regij, veliko jih v urgentno obravnavo pride samih, brez napotnice.

"Zaradi velike dostopnosti pediatričnega urgentnega centra se zgodi, da starši kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu vozijo otroke več 10 kilometrov daleč v pediatrični urgentni center, kjer posledično prihaja do velike gneče," so razmere opisali v bolnišnici. Zaradi gneče se podaljša obravnava vseh otrok, pri tem pa je po podatkih bolnišnice večina, od 75 do 90 odstotkov, obravnav nenujnih.

Ob tem opozarjajo še, da bi se v delo pediatričnega urgentnega centra morali vključevati pediatri iz primarnega nivoja zdravstvenega varstva celjske regije, saj gre za delo v urgentni službi, ki bi ga moral opravljati vsak zdravnik ob svojem rednem delu, razen zakonskih izjem.

"Trenutne razmere pa so popolnoma drugačne. V delo v pediatričnem urgentnem centru se vključujejo specialisti in specializanti naše bolnišnice ter nekaj specialistov in specializantov iz mariborske regije. In ob takšnih pogojih ekip v času povečanega obiska ni mogoče krepiti," so dodali v bolnišnici.

Navedli so še, da razumejo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a da nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnih koli problemov in v nobeni od svojih oblik ni sprejemljivo. "Nasilje zato odločno obsojamo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miskic a
23. 01. 2024 21.19
+2
Sploh ne vem zakaj se to resuje z narodom. Tisti ki je imel doticni problem naj tam resi z zdravnikom. Zdravnik je ce je pravi, bo prisel ven in obrazlozu zakaj se caka. Ker toti clanki so tak mimo resnicnega dogajanja. Poleg tega bomo mi komentatorji tezko to resili. Pa se fora je ta da pol 90% folka ima izkrivljeno sliko
Krjaz
23. 01. 2024 21.51
+3
zdravnica ni prišla in ni razložila zakaj se čaka. od cca 11.00 so 15.05 sem med. sestro iz triaze 2x vprašal koliko bo še treba čakat. Njen odgovor je bil saj ne čakate mene. Na urgenco pa smo bili poslani zaradi bronhitisa pri 4 mesece staremu dojenčku z oteženim dihanjem in vgrezanjem pljučk ob dihanju. v čakalnici je bilo cca 15-20 otrok in cca 30-40 staršev. Med vsem čakanjem ni bilo nobene sestre ki bi prišla pogledat ali vprašat če je dojenček ok. Ljudje so čakali po 1 uro na izvid. žalost žalost
Miskic a
24. 01. 2024 09.54
Ja napiste pritozbo gor njim. Sicer pa bi oni morali izmeriti vitalne funkcije ob prihodu. Mi vedno tak delo. Tak ves pri kom si kje sploh. 30 ljudi ne gre odenkrat obravnavat, ni ne placa ne kadra. Nekdo mora pocakati. Na izvid se caka ker ce je guzva jih mora ponavadi zdiktirati tudi po 10 ali 15. Kar ni malo.
gorchyboy
24. 01. 2024 18.50
Bravo. Mi smo blo v triazi pol 4ih tako da smo ravno zgresili to situacijo. Ampak ti samooklicani bogovi ne razumejo, da jih mi, davkoplacevalci, grdo dobro placujemo, sedaj pa se stavkajo…in to na skodo nas ki jih placujemo, oziroma se huje…vseh teh 20,30 otrok ki so bili v cakalnici po 4 ure in vec. Glede na to da je vsak otrok za svojega starsa svet, so lahko se srecni da res ne pride se do cesa hujsega. Vsekakor pa clovek ne bi nic rekel, ce bi se v ordinaciji otroci menjavali…zal temu ni bilo tako. Pa se tole, ti nasi bogovi v belem majo vikende na Rogli, v Porecu, jahtico v Zadru, vozijo se z novimi Nemci visjega ranga…pol pa se zahtevajo povisice za nedelo…a narod ko jih placuje, se prebija iz mesca v mesec…ko pa potrebuje njihovo pomoc, pa je zadnja smet tam… Pa spet je tako, da ne moremo vseh metat v isti kos…verjetno je ene 20% takih, ki so cloveski ter vedo, kaj pomeni Hipokratova zaprisega oziroma k cemu so se z njo zaprisegli…
Sava72
23. 01. 2024 21.17
+2
Urgenca Celje-za resno stanje je ta jsta urgenca samoumor.Ce imas neko noro sreco prezivis.
Mekenzi
23. 01. 2024 20.50
+1
avgust.
23. 01. 2024 20.47
-3
Bo prišel Golob z eno flaško in šopkom ob naslednjem novem letu.
Jožajoža
23. 01. 2024 20.45
-1
Spet janšist
Miskic a
23. 01. 2024 20.35
+1
In pol se najdejo pazi to. Pacienti, ki hodijo na urgenco, ker so enkrat doma podriskali. Potem taksni, ki so ze dobili dolocena navodila in napotnice pa se tega niso drzali in se je stanje poslabsalo. Pa takih je dost ko se ne pazijo in so neodgovorni do sebe in drugih. Pa kaksna kratkotrajna stanja: smo nekaj pojedli pa je malo trebuscek zabolel. Zaradi tega se ne hodi na urgenco. Urgencna je za nujna, neodlozljiva stanja. Ce se ne bi hodilo za bv, bi ti kaj imajo resnejsa stanja, bolecine bili hitreje in kakovostneje obravnavani. Zapomnite si to. Pa ne morete zdaj vi z otrokom, ki mal trebuscek boli ker je nekaj danes pojedel imeti prednost pred infarkti in nekimi hudimi zlomi z vecjimi bolecinami. Pa ne morete vi z otiscanci ali ker vam je bik stopil na nogo imeti prednost pred mozgansko kapjo. Ne gre. In ne cudim se zakaj eni cakate 15 ur. Potem se se pa bunite nad trdimi stoli. Pa kaj mislite, da ste prisli v hotel s petimi zvezdami al kaj. Ne zagovarjam zdaj zdravnike. Sam vi bi se tudi lahko malo postelali pa imeli razumevanje do drugi pacientov, ki rabijo bolj pomoci kot vas palec na nogi. Jao ej
G. Papež
23. 01. 2024 20.29
+2
To naj ureja Nika, nič več od nje.
avgust.
23. 01. 2024 20.45
+1
spermi?
23. 01. 2024 20.27
+9
No takšni izpadi so bili pričakovani človek bolan pa te odslovijo .
Miskic a
23. 01. 2024 20.17
+1
Na urgenco za izpiranje uses??? 🤭 pa veste, da v lekarni obstaja ono olje, ki se sprica v uho. Res je ja, ne gre cez noc. Treba vsak dan vsaj dvakrat not spricniti in uporabljati vsaj vec kot teden. Pa gre ven postopoma z umivanjem uses pod tusem. In vi hodite na urgenco za to. In ta zdravnik, ki posilja na urgenco je....
ŽigaLausegger
23. 01. 2024 20.12
+7
Z ognjem se igrajo... Se bo še res našel kak norec... Samo upamo lahko da ne ampak nikoli ne veš!
Krjaz
23. 01. 2024 20.11
+19
Po več kot 4 urnem čakanju na prgeled 4 mesečnega dojenčka zaradi oteženega dihanja v pediatričnem urgentnem centru v Celju, oče otroka na srečo brcnil samo v vrata. (TAKŠEN BI MORAL BITI NASLOV PRISPEVKA )
Ramzess
23. 01. 2024 21.37
+1
Res je, ne pa skrivanje dejstev in prikazovanje zgodbe drugače, očitno za določen namen.
paru
23. 01. 2024 19.56
+21
Se čudimo takim izbruhom? Jaz ne, še krepko več jih bo, upam, da ne bo eskaliralo. Da niste , kot pravite, primerno organizirani , je vaš problem, problem znotraj zdravstva. Je mar pacient kriv, če zdravniki iz primarnega nivoja ne dežurajo v bolnici???Halo! To je stvar vaše nesposobne organizacije, nesposobnost vaših vodilnih, nesposobnost ministrstva...Ne delajte se norca iz ljudi! In vi kar stavkate, bi želeli še 5000€ ? Bog vam pomagaj!
txoxnxy
23. 01. 2024 19.56
-3
Sedaj se pa najbolj bunite tisti ki ste svobodo in ostale nesposobneže volili. Na naslednjih predčasnih volitvah razmišljate s svojo glavo , v zdravstvu primer ne zastara kot na sodišču.
petka5
23. 01. 2024 19.36
+21
Zakaj novinarji kar slepo verjamete zdravnikom, ko prazno in lazno mantrajo o preobremenjenosti... resnica pa je ocitno ta, da se zaprejo v ordinacijo in pacienze klicejo ocitno po navdihu na vrc ur razmaka, ko se jim ravno zazdi, vmes pa pocivajo v ordinaciji, ljudje pa čakajo v cakalnicah kot n. ori
samastur
23. 01. 2024 19.18
+38
Upravičeno ljudje norijo, ker to je norcevanje.
gorchyboy
23. 01. 2024 19.09
+37
Vse skupaj ena velika laz. S partnerko sva peljala na to mesto enoletnico, z napotnico nujno, ki sva jo prejela v bliznjem zdravstvenem domu. Tisti moment ko sva bila tam je prisel v ordinacijo varnostnik ter 2 policista. Verjetno po izjavo. Glede tega incidenta ne vem kaj se je dogajalo. Smo pa prisli tja, triaza takoj ko smo prisli. V istem momentu prisli resevalci z deklico, ki so jo takoj vzeli. Pravilno. No, pol smo pa cakali in cakali. Po 2 urah in 45 minut sva se odlocila, da gremo domov na lastno odgovornost, ker je vse skupaj preseglo vse meje. Najprej sem jaz povzdignil glas…zal na sestro ki ni nic kriva, njen odgovor je bil da pac to treba dohtarci povedat. Nakar se je moja vstala, dohtarci potrkala na vrata, so ji odprli…povedla da hoce triazni list, pa da vse skupaj preseglo vse meje. Odgovor dohtarce je bil, da je sama pa ce ne vidi kaksno guzvo ima. V ambulanti je bila povsem sama. Naj dodam da v tem casu je vzela tisto deklico z resevalci ter se enega otroka. Pol pa 1 uro nic. V glavnem, zunaj so cakali starsi s priblizno 20 otroci…kvecjemu vec. Nekateri so cakali ze vec kot 4 ure, sprejemala pa dohtarca ni nikogar. Tisti moment pa smo odsli. V glavnem…90% clanka je laz.
gorchyboy
23. 01. 2024 19.56
+9
Aja…ce me kdo najde v tej objavi…naj napise spodaj ce je pol zacela kaj migat dohtarca al je blo se kr naprej isto kot prej…
Miskic a
23. 01. 2024 20.53
Dajte preden pisete bedarije se pozanimati ali je doticni zdravnik imel samo to ambulanto cez ali se svoj oddelek zraven. Ker recimo nekje imajo oddelek in intenzivo in ambulanto cez. En zdravnik. In ce je na oddelku stala, je lahko ambulanta prazna ali je samo ena oseba pa bo cakala.
gorchyboy
23. 01. 2024 20.58
+4
Kake bedarije? Tam sem bil…zenska se ni premaknila iz ordinacije! Ali menite da je sla cez okno na oddelek?
Miskic a
23. 01. 2024 21.04
Ne vem. Vprasam ker ne vem kak sistem majo. Pri nas je od drugega dela popoldneva in celo noc 1 zdravnik za VSE. V celju vem da specialist pride dol iz oddelka v ambulanto, tak je vsaj pri nas.
Bo?ka
23. 01. 2024 19.07
-6
V SHESHELJ
23. 01. 2024 19.06
+26
Dokler se ne zgodi...glede na aroganco DOLOČENIH ni čudno da se še kaj hujšega ni zgodilo. Da se razumemo, ne privoščim nikomr...pa vendar ko se nekomu dokončno utrgalo...bo prepozno. Važen je denar...
Bozje oko
23. 01. 2024 19.04
+16
Ja, stavka zdravnikov, zobozdravnikov in drugega osebja iz JS je upravicena le, ce odklonojo svoje usluge vsem politikom, ki krojijo usodo vseh nas!!!! Davkoplacevalce pa prosim ne ignorirajte....
patogen
23. 01. 2024 19.01
-17
Medijska gonja proti zdravnikom, se nadaljuje. Ali bodo javni prostovoljno za javno plačo, kot so bili v socializmu, ali pa jih bodo v to prisilili... Da bo doktro prejel enako plačo kot fikusar na javnem...
ŽigaLausegger
23. 01. 2024 20.15
+8