Slovenija

Nasilni šolarji?

Ljubljana, 05. 10. 2006 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Učitelji v slovenskih šolah naj bi bili tarče nasilnežev, stopnjujejo pa se tudi različni pritiski nanje.

Obeleževanju tega dne, ki bo potekal pod geslom Kakovostni učitelji za kakovostno izobraževanje, se bodo že 13. leto zapored pridružili tudi slovenski učitelji. Območni odbori Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so v ta namen pripravili več aktivnosti za člane, med drugim tudi krvodajalsko akcijo.

Slovenski učitelji se srečujejo z vse več nasilja na šolah. Na fotografiji: Učitelj domžalske šole in dijak pred tablo. Pri domžalskem učitelju so divjali dijaki.
Slovenski učitelji se srečujejo z vse več nasilja na šolah. Na fotografiji: Učitelj domžalske šole in dijak pred tablo. Pri domžalskem učitelju so divjali dijaki. FOTO:

S svetovnim dnevom se učitelji v več kot sto državah po svetu spominjajo 5. oktobra 1966, ko so bila na posebni medvladni konferenci organizacije Unesco in Mednarodne organizacije dela sprejeta priporočila o položaju učiteljev. Ta določajo pravice in dolžnosti učiteljev, govorijo pa tudi o položaju, ki bi ga učitelji glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi, ter o odgovornosti posameznih vlad, ki bi morale učiteljem in njihovim organizacijam omogočiti sodelovanje pri odločanju o pomembnih vprašanjih, povezanih z izobraževanjem.

Geslo letošnjega dneva je Kakovostni učitelji za kakovostno izobraževanje. Z njim želita Unesco in Mednarodna organizacija dela opozoriti na to, da le kakovostno izobraženi in visoko usposobljeni učitelji nudijo otrokom kakovostno izobraževanje in tako posledično pripomorejo k razvoju celotne družbe.

Svetovni dan učiteljev je tudi priložnost, da opozorijo na težave in slabe razmere, v katerih delajo v mnogih državah, ter skušajo izboljšati svoj položaj. Je pa tudi priložnost za praznovanje in izražanje ponosa, da opravljajo tako zahtevno, obsežno in pomembno delo, je ob 5. oktobru zapisal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Slovenski učitelji se srečujejo z vse več nasilja na šolah, stopnjujejo se različni pritiski nanje, nekatere šole se zaradi manjšega interesa otrok in splošnega upada rojstev soočajo s presežki učiteljev. Ponekod je situacija nasprotna: učiteljev primanjkuje, plače so nizke, njihovo kakovostno delo pa onemogočajo prenatrpani razredi, trdijo v SVIZ. Kljub slednjemu je po navedbah sindikata na svetu še vedno več kot 120 milijonov otrok, ki sploh ne hodijo v šolo.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
06. 10. 2006 12.25
No, pa imamo kapitalizem in vse njegove posledice. V socializmu smo bili šolarji pridni, učili smo se in spoštovali učitelje.
s_slovenec@hotmail.com
05. 10. 2006 18.27
mutambo, to že dolgo ni več mogoče. Dosti lažje lahko razpašeni učenci iz šole spravijo učitelja ali profesorja. Narobe svet, ki ga uvaja neustrezna demokracija, ki pa se sprevrača v anarhijo.
ferrari
05. 10. 2006 18.25
Nevem kako je možno,da se to dogaja na šolah,saj imamo vendar take ali drugačne ukrepe.Sam sem bil v šolskih klopeh dolgih 16let,pa kaj takega ne pomnim,saj res da nismo bili angelčki,a so imeli predstavniki šol močno avtoriteto.Spomnim se primera,ki se je zgodil meni,da sem prišel v šolo okajen(ravno,k biologiji),pa ko je učitel to opazil sem lahko samo zapustil razred z opominom pred izkučitvijo pa čeprav sem bil do tistega trenutka vzoren učenec(po ocenah sledeč).Pa upam trditi da so se sošolci postavli na stran šole in nisem imel kaj dosti za migati tako,da se kaj takega ni zgodilo več kaj takega v mojem razredu. Imam tudi primer,ko je profesor vrgel v učenca cel šop ključev,ker ni sodeloval pri pouku,pa je prišla mama v šolo pa je stvar samo poslabšala tako,da je učenec zapustil šolo,mi pa se ga bali kot nevem kaj,pa čeprav je bil po pouki čisto drugi človek,saj sva bila z njegovim sinom pozneje skupaj na univerzi. Kaj se pa tiče pedagoške fakultete pa menim,da so tam premalo učijo o vzgoji ter avtoriteti kako nastopiti do problematičnih učencev.
mutambo
05. 10. 2006 17.59
Pa kaj je zdaj to da se bodo smrkavci spravljali na učitelje kaj a nimajo učitelji pooblastil in ravnatelji šol da bi takšne huligane nemudoma izključili iz šole??? Ja potem pa je tu zopet vprašanje ko se srečajo s starši teh učencev pa trdijo da njihov otrok ni kriv da je zelo vzoren človek in nasploh je angelček verjamite da vem kako to zgleda ampak če bi bil jaz učitelj bi tem huliganom pokazal svoje ampak ne med poukom ampak po končanem pouku hehe pa da vidimo nasilje
anzi_mahackala
05. 10. 2006 14.19
na nasi soli imajo kamere samo zaj je vprasanje ali so slepe al prave. Itak nic ne ucinkujejo
bosuti@yahoo.com
05. 10. 2006 13.04
Kamere v šoli ne bi prav nič rešile, ker ni problem v tem, da se ne vidi, kaj se počne, ampak v tem, da ni nobenega resne možnosti, da se sploh kaj ukrepa. Zelo izjemoma pri do kakšnih sankcij, ko so preseženi vsi normalni okviri. To kar se dogaja v šolah, je tudi odraz družbe in splošne vzgoje ter klime. KAr poglejte, povsod se samo še zmerjajo, nestrpnost na vsakem koraku, kdo bo koga zajebal, politiki skrbijo samo še za svoje stolčke in denarnice. Mimogrede - toliko kritik na prejšnji sistem, koliko so pokradli ipd., pa ne sežejo sedanjim politikom niti do gležnjev. Drugi razlog je v tem, da se gremo pri nas pretirano demokracijo, kar je enako anarhija. Spet lahko dobimo ogromno primerov na sodiščih, v politiki, ko se nikomur nič ne zgodi, pa je vsakomu jasno, za kaj gre. Tretji razlog je v tem, da so učiteljem, ravnateljem in šolam vzeli vse pravice, da bi skrbeli za red in disciplino. Vse je podrejeno pravicam učencev in staršev. Istemu otroku po končani šoli niti na misel ne pride, da bi se tako obnašal v službi, saj sledijo ustrezne sankcije. Šolska oblast bolj skrbi za to, da tepta in pritiska na učitelja, kot da bi skrbela za njegov ugled, moč in avtoriteto. Zato ta poklic ni cenjen, zato ni ustrezno vrednoten in zato se zanj odločajo vedno bolj le tisti, ki drugam ne morejo. Ali pa prav kmalu obupajo. Zelo zaskrbljujoče za našo družbo.
luzziano84@email.si
05. 10. 2006 12.57
Tudi jaz se s tem strinjam. Stanje na OŠ in srednjih šolah je popolnoma kaotično. Učitelji ne morejo učencu praktično nič, kar pa sledji seveda izkoriščajo. Poleg tega pa naša družba vedno manj ceni nekatere vrednote, kar se pozna v nekaterih družinah, ki se ne potrudijo vzgojiti otrok kot se spodobi. Takšni otroci potem v šolah razgrajajo, preklinjajo, so nevzgojeni, ter se izživljajo nad učitelji, kateri pa pri tem ne morejo popolnoma nič storiti. Tudi meni, če bi bil učitelj, se ne bi dalo ukvarjati s nevzgojenimi otroki in se nonstop zdirati na njih. Sistem, kot je sedaj v šolstvu je pravičen, vendar le tako dolgo, kot se ga držijo tako starši, otroci in učitelji. Ko pa otroci in starši začnejo sistem izkoriščati, pa so na slabšem učitelji. Ne pravim pa, da so učitelji perfektni.
trstenjak
05. 10. 2006 11.14
Podpiram idejo o video kamerah v šolah. Zaščita učiteljev pred učenci, učencev pred učitelji, učencev pred učenci. Me pa res zanima, kako bi sprejeli kamere v šolah. Tisti, ki so pošteni, zagotovo ne bi imeli nič proti. Tudi kakšno 'nefe spraševanje' bi se lažje razjasnilo, če bi lahko pogledali posnetek.
Miramare
05. 10. 2006 10.25
En del problema tiči v nekvalitetnih učiteljih (hodijo v službo zato, da dobijo plačo, kako pa opravljajo svoje delo, jih pa ne zanima), kar ne velja za vse učitelje, jih je pa na žalost vedno več, drugi del problema pa je v vzgojenosti otrok in njihovem poznavanju vseh pravic, za dolžnosti pa itak še niso slišali. Prvi del problema se da rešiti z ustrezno selekcijo pri kadrovanju učiteljev in ustrezem nagrajevanju (boljši učitelj - večja plača, slabši učitelj - nižja plača), drugi del problema pa moramo reševati starši sami in sicer prvenstveno z vzgojo otrok - spoštljiv odnos do starejših, zavedanje, da imamo poleg pravic tudi dolžnosti in da če ne izpolnjujemo svojih dolžnosti, tudi pravic ne smemo zahtevati in še bi lahko naštevala. Starši moramo tudi sami pri sebi razčistiti, da ne skočimo na prvo žogo in tečemo v šolo k ravnatelju tožit učitelja, ki je našega otroka kaznoval - najprej se vprašajmo, ali je otrok kaj naredil in je bila kazen posledica tega ali je bilo kaj drugega. V mojih časih je bilo tako, da če sem doma povedala, da sem bila v šoli kaznovana, sem dobila odgovor, da je čisto prav, ker sem sigurno nekaj ušpičila. Ne rečem, da je tak odnos vedno pravilen, v večini primerov pa je. Priznajmo si, današnja generacija je nevzgojena, krivi pa smo prvenstveno starši, ker v stalnem pehanju za dobrinami prepuščamo vzgojo otrok vrtcem, šolam, raznim tetam, ... in na koncu so potem tudi vsi prej našteti, če naši otroci niso lepo vzgojeni. Tudi v mojih časih šolanja so bili učitelji, ki so znali vzpostaviti red in imeli avtoriteto in oni, ki tega niso znali. Seveda smo vestno nagajali tem slednjim in zaradi tega bili tudi kaznovani. Glavni problem je skratka v tem, da so sedanje generacije razpuščene, učitelji pa nimajo vzvodov, da bi jih ukrotili.
user491
05. 10. 2006 10.14
v ZDA kjer majo resnejše probleme v šoli (streljanja) imajo prostore nadzorovane s kamerami, in tudi tukaj ne bi nič škodilo če bi jih nastavili, vsaj v tistih šolah kjer se pojavljajo neprimernosti.
s_slovenec@hotmail.com
05. 10. 2006 09.35
Pretirana demokracija vodi v anarhijo - čista logika. In to se dogaja v šolstvu. S tem ko so vzeli vsa pooblastila učiteljem in šolskim ustanovam, učencem pa dalo "popolno" svobodo, je privedlo do takšne anarhije in še slabše bo. Isto se bo zgodilo v sistemu, če bodo policiji odvzemali pooblastila, in če se bo ohranjalo takšen kazenski zakonik.
andrej.rajh@ibe.si
05. 10. 2006 09.20
Eden od problemov današnjega šolstva (če pustimo neprimerno vzgojo otrok) so tudi učitelji. Pedagoške fakultete bruhajo (nekvalitetni) pedagoški kader. Vsakdo, ki ne ve kam bi se vpisal se ponavadi vpiše na pedagoško fakulteto. Drugi problem je nagrajevanje učiteljev; če delaš dobro ali slabo si enako plačan...Najbolj žalostno je da sindikat take učitelje (pri tem imam v mislih tudi visokošolske profesorje) ščiti. Dodatni problem je nenavadna zakonodaja, ki ne dopušča primernega sankcioniranja otrok... Zanimivo je, da še nikoli ni bilo na voljo toliko psihologov, socialnih delavcev ipd...problemov in težav pa je vedno več...