Slovenija

Našli truplo alpinista

Mojstrana, 06. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pripadniki gorske policije in reševalne službe so po treh dneh iskanja našli truplo alpinista Tineta Miheliča.

Preminuli alpinist Tine Mihelič
Preminuli alpinist Tine Mihelič FOTO: POP TV

Po treh dneh iskanja so gorski reševalci in pripadniki gorske policije zgodaj dopoldne v vzhodnem ostenju Pihavca nad Luknjo našli truplo 63-letnega alpinista Tineta Miheliča. Po do sedaj zbranih podatkih naj bi Mihelič umrl zaradi nenadne odpovedi srca, za potrditev domnevnega vzroka smrti pa je zdravnik odredil obdukcijo.

Mihelič je v soboto odšel v dolino Vrat, kjer so reševalci našli njegov avtomobil, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled.

"Iskalna akcija se je začela v ponedeljek popoldne, v njej pa je sodelovalo preko 60 ljudi. Med njimi bili gorski reševalci, pripadniki letalske policijske enote in prijatelji pogrešanega, tudi brat Jože in hčerka Tina. Najbolj temeljito iskanje smo opravili v torek, saj smo prečesali vsa južna pobočja. Nazadnje so pogrešanega videli v soboto ob 9. uri na Luknji. Njegova nameravana tura pa je bila Bovški gamsovec - Pihavec.

Dušan Polajnar, načelnik GRS Mojstrana
Dušan Polajnar, načelnik GRS Mojstrana FOTO: POP TV

Zato smo s helikopterjem in tremi iskalnimi skupinami natančno pregledali ta področja. A žal nismo imeli uspeha. Več sreče pa smo imeli v sredo, ko ga je našel eden od planincev na pobočju Pihavca. O vzrokih lahko le ugibamo, saj je bil Tine eden najbolj izkušenih alpinistov, pisec gorniških knjig, skratka izreden poznavalec naših gora," je povedal načelnik GRS Mojstrana, Dušan Polajnar.

"Že takoj sem imela slab občutek, ko ga v nedeljo ni bilo domov. Po svoje sem se že takrat sprijaznila, a smo seveda iskali do konca. Našli so ga v grapi, ker mu je verjetno postalo slabo. Pod glavo si je dal nahrbtnik, se usedel, dal gor očala in zaspal. Umrl je s spokojnim obrazom in zadnjim pogledom na Triglav, v okolju, kjer je tudi najbolj užival," nam je zaupala hči pogrešanega, Tina Hrovat.

Mihelič je bil med drugim tudi avtor nekaterih najuglednejših planinskih in plezalnih vodnikov v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3