Slovenija

Nasprotniki gradnje stolpa v Rogaški Slatini vložili zahtevo za referendum

Rogaška Slatina, 19. 10. 2020 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
9

Pobudniki so na občino Rogaška Slatina vložili zahtevo za razpis referenduma o gradnji stolpa Kristal. Priložili so tudi 542 podpisov občanov, ki podpirajo referendum. Če župan zdraviliškega mesta v gradnji stolpa vidi novo turistično atrakcijo, pa njegovi nasprotniki ocenjujejo, da gre za nepotreben in predvsem (pre)drag projekt.

V Rogaški Slatini želi občina postaviti stolp Kristal, ki bo z višino 106 metrov najvišja stavba v državi. A vsi občani nad novo pridobitvijo niso navdušeni, zato so že pred časom pričeli zbirati podpise za razpis referenduma. 

Pobudniki referenduma so tako danes na občini vložili zahtevo in predali 542 podpisov. Po besedah ene od pobudnic, Eve Žgajner, je občina na Nacionalni inštitut za javno zdravje že naslovila vprašanje, kako naj bi se glede na trenutne izredne razmere v državi zaradi koronavirusa referendum sploh izvedel. Predlog župana naj bi bil, da se referendum izvede v nedeljo, 13. decembra. 

Pobudniki referenduma so danes občini predali zbrane podpise in vložili zahtevo za razpis referenduma.
Pobudniki referenduma so danes občini predali zbrane podpise in vložili zahtevo za razpis referenduma. FOTO: Eva Žgajner

Seja občinskega sveta, na kateri bi se odločalo o datumu referenduma, je medtem še vedno pod vprašajem, na občini pa se trudijo, da bi jo izvedli. Dve izmed možnosti sta, da bi potekala za zaprtimi vrati ali pa da bi jo v celoti izvedli virtualno. 

Razgledni stolp Kristal, ki bo z višino 106 metrov najvišja stavba v državi, bo predstavljal novo turistično atrakcijo Rogaške Slatine in bo prinesel povečano število gostov, je na novinarski konferenci septembra ocenil rogaškoslatinski župan Branko Kidrič.

Kidrič predvideva, da bo projekt letno ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinskem proračunu, po odbitku stroškov pa bi lahko vsako leto za razvoj turizma namenili vsaj 100.000 evrov. Tak način trajnostnega vlaganja v turizem je po besedah slatinskega župana danes značilen za vodilne turistične destinacije.

Ocenjena vrednost projekta postavitve razglednega stolpa na degradiranem območju nekdanjega mizarstva znaša 2,1 milijona evrov, za njegovo izvedbo pa je občina od Eko sklada pridobila 1,2 milijona evrov. Kidrič napoveduje, da bodo razliko do vrednosti projekta zagotovili iz lastnih virov in iz naslova turistične takse, sredstva pa naj bi prispevalo tudi več kot 50 donatorjev.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za degradirano območje starega mizarstva?"

Ob začetku zbiranja podpisov za referendum zaradi načrtovanega razglednega stolpa v Rogaški Slatini je Žgajnerjeva predstavila razloge proti postavitvi stolpa. Kot je dejala, je postavitev 106 metrov visokega stolpa sredi kraja nesprejemljiva. Pobudo za referendum podpirajo tudi stranke SD, Pirati in Dobra država.

Po oceni Žgajnerjeve bi stolp močno vplival na izgled kraja, njegova postavitev pa bi bila tudi v nasprotju z občinsko strategijo razvoja turizma, ki v ospredje postavlja butični turizem, medtem ko bi stolp privabljal predvsem enodnevne goste.

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
19. 10. 2020 18.52
+2
Rogaška Slatina je že itak napol Ruska , torej bi se morali vprašati kakšno navezo ima župan z Rusi za postavitev tega nepotrebnega stolpa.
ni_mi_vse_eno
19. 10. 2020 17.57
-1
Nekateri nočejo stolpa, ker imajo vrtoglavico, hehe.
zdenaa
19. 10. 2020 16.13
-1
S casom je treba iti naprej. S travo in gozdovi ziher ne bodo privabili turistov.
+3
neverjetn razgled bi imeli 🤣
bk1975
19. 10. 2020 16.00
-1
Najvišji minaret pa ne v Sloveniji, ampak v Evropi
alex cross
19. 10. 2020 15.49
+2
kakšna neumnost je pa tale stolp....
ni_mi_vse_eno
19. 10. 2020 17.58
+0
Neumnost je, ampak je pa super. Kar poglej piramide. Že tisočletja se ljudje sprašujejo, zakaj je bilo to narejeno. Prav tako bo ta stolp, hehe.
Fery Zaka
19. 10. 2020 15.47
+0
Pranje denarja pa ne. Procenti štejejo. Sploh pri takih zamegljenih projektih, kot je ta.
Periot222
19. 10. 2020 15.12
+0
TURIZEM JE FUC!