Slovenija

Burna razprava o uvedbi kavcijskega sistema, a minister upa, da bodo dosegli konsez

Ljubljana, 19. 06. 2024 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred sprejemom dokončne odločitve o uvedbi kavcijskega sistema za nepovratno embalažo pijač so deležniki še zadnjič soočili argumente za in proti njegovi uvedbi. Razprava je bila na trenutke burna. Čeprav vsi poudarjajo, da trenutni sistem ravnanja z odpadno embalažo potrebuje izboljšave, pa si niso enotni, ali je pravi odgovor za njegovo nadgradnjo uvedba kavcijskega sistema. Uvedbi sistema nasprotuje predvsem Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije, dvome pa imajo tudi nekatere trgovske družbe.

Kot je uvodoma povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, so glede morebitne uvedbe kavcijskega sistema za nepovratno embalažo izvedli že kar nekaj posvetov. Ker gre za pomembno temo, si željo na ministrstvo z vključitvijo različnih pogledov poiskati najširši možen konsenz. "Z reprezentativnimi predstavniki posameznih združenj, ki jih ta sistem najbolj zadeva, želimo opraviti ponovno oziroma še eno razpravo glede kavcijskega sistema in res poiskati rešitev, kaj je za Slovenijo najboljše," je izpostavil.

Kot je poudaril, so na ministrstvu ponovno analizirali podatke proizvajalcev plastenk pijač in predelovalcev odpadne embalaže ter preučili, ali bodo okoljski cilji, ki jih predvideva zakonodaja EU, tudi doseženi. "Srečujemo se z veliko dilemo in tudi z veliko negotovostjo, da cilji brez kavcijskega sistema ne bodo doseženi, po drugi strani pa nam zavezanci za ravnanje z odpadki sporočate, da kavcijski sistem ni potreben in da bomo s sedanjo prakso, sicer z nekoliko več napora, sočasno te cilje vseeno dosegli," je dodal Kumer.

Povzetek vseh dosedanjih aktivnosti pristojnega ministrstva v zvezi z uvedbo kavcijskega sistema pa je predstavila Jana Miklavčič iz sektorja za ravnanje z odpadki. Kot je dejala, je v ozadju tega "cel kup analiz in razmišljanj". "Kar nas najbolj skrbi, je to, ali bomo dosegli cilj ločeno zbranih odpadnih plastenk pijač v višini 90 odstotkov do 1. januarja 2029 in najmanj 77 odstotkov ločeno zbranih odpadnih plastenk pijač do 1. januarja 2025," je navedla in spomnila tudi na 30-odstotni cilj reciklata v PET plastenkah pijač do leta 2030.

Komu bi uvedba sistema pomenila dodatne stroške? 

Argumente, ki govorijo v prid uvedbi sistema, so predstavili v nevladni organizaciji Eko krog. Kot je poudarila predstavnica organizacije Erika Oblak, kavcijski sistem po njihovi oceni skupaj z uvedbo polne odgovornosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti predstavlja prednosti za vse deležnike. Znova je izpostavila, da njegova uvedba gospodinjstvom ne bi bi prinesla dodatnih stroškov, na kar opozarjajo nasprotniki vzpostavitve sistema. "To je polna odgovornost proizvajalcev pijač," je poudarila in dodala, da se investicijski in operativni stroški delovanja sistema prevedejo v embalažnino, ki jo morajo trenutno plačevati proizvajalci pijač.

Kavcijski sistem
Kavcijski sistem FOTO: Shutterstock

Na vidik "strašenja potrošnikov" in manipulacije s podatki pa je opozoril tudi predsednik Združenja industrije pijač, ki deluje pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Marian Šefčovič. "Podpiramo kavcijski sistem, ker smo prepričani, da nam prinese to, kar rabimo kot država in industrija," je poudaril.

Na drugem bregu ostaja Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije, ki vztraja, da kavcijski sistem ni nujen za doseg okoljskih ciljev EU. Gre za parcialno odločitev, ki prinaša dodatne visoke stroške za gospodinjstva v višini 230 evrov na leto, je poudaril predsednik zbornice Sebastijan Zupanc. Med negativnimi posledicami vzpostavitve sistema je izpostavil tudi višje stroške poslovanja za trgovce, izgubo prodajnega prostora in izziv zagotavljanja skladiščnih kapacitet.

Da mnenja trgovskih družb, ki bi ob morebitni uvedbi kavcijskega sistema delovale kot glavni organizatorji prevzemnih mest za embalažo, trenutno niso poenotena, sta na posvetu opozorili Marjanca Simsič in Nika Pečevnik iz Trgovinske zbornice Slovenije. V zbornici se zavzemajo za vzpostavitev enotne podatkovne baze, ki bi bila podlaga za sprejetje skrbno pretehtane odločitve.

V nadaljevanju posveta je sledila na trenutke burna razprava, kjer so tudi drugi deležniki izrazili skrbi glede "premetavanja podatkov z obeh strani". "Čudim se, da o takih stvareh, ki so preprosto merljive, nimamo zaupanja vrednih podatkov," je dejal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. Na problem manipuliranja s podatki, ki ni prava smer, je opozorila tudi sopredsednica stranke Urša Zgojznik. Po njenih besedah tudi kavcijski sistem ne predstavlja edine prave rešitve, je pa "dovolj ambiciozen, da nas požene na to pot".

Kumer: Pred sprejetjem odločitve o kavcijskem sistemu dodatni sestanki

S posvetom smo naredili korak naprej na poti do dokončne odločitve o uvedbi kavcijskega sistema, hkrati pa so se pokazala še vedno določena vsebinska razhajanja, je ocenil minister za okolje, podnebje in energijo Kumer. Ta bodo deležniki poskušali poenotiti na sestankih v poletnih mesecih, potem pa bo tudi sprejeta dokončna odločitev.

"Še vedno imam upanje, da dosežemo konsenz, zato me veseli, da sta obe strani konstruktivno pristopili k današnjemu posvetu, predstavitve so bile res vsebinsko bogate, diskusija se je zavlekla precej dlje, kot smo predvidevali," je v izjavi medijem vtise strnil minister.

Po njegovih besedah imamo v Sloveniji zelo dober trenutni sistem ravnanja z odpadki, hkrati pa imamo pred sabo ambiciozne cilje, ki jih z obstoječim sistemom ne bo mogoče doseči. "To smo danes vsi ugotovili, dosežen je tudi konsenz, da nekaj moramo narediti. Obstajata dve poti, znotraj katerih so natančni načrti," je poudaril minister.

Kot je poudaril, bodo v naslednjih tednih oziroma do konca avgusta aktivnosti usmerjene v to, da natančno razdelajo ter se poenotijo glede podatkov in dejstev, pri katerih imajo deležniki nasprotujoča stališča. "Potem je na političnih odločevalcih, da sprejmemo odločitev," je dodal in obenem spomnil na to, da je uvedba kavcijskega sistema tudi ena od zavez iz koalicijske pogodbe. "Sam sem predan temu, da bi ga rad uvedel na podlagi dejstev in konsenza," je še izpostavil.

Da so deležniki na različnih bregovih glede podatkov, kot sta denimo deleža recikliranih plastenk in pločevink, pa je po koncu posveta pojasnila vodja direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Tanja Bolte. Razhajanja pa so tudi pri financiranju uvedbe sisteme. Izhodišča glede obeh tematik bodo soočili na sestankih, ki bodo do konca avgusta potekali v manjših skupinah, je napovedala Bolte. Še eno srečanje pa bodo izvedli na temo priprave akcijskega načrta o ukrepih za izvedbo okoljskih ciljev na področju odpadne embalaže, če odločitve o uvedbi kavcijskega sistema ne bo. "Ta načrt mora država predložiti Evropski komisiji, ki oceni, ali je ta izvedljiv in potem v sklopu tega vse aktivnosti tudi izvesti," je razložila Bolte. Po izvedbi omenjenih sestankov bo ministrstvo tudi sprejelo odločitev, kako naprej, je še dodala.

Da je bila današnja razprava konstruktivna, je ocenil tudi predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije Sebastijan Zupanc. V zbornici, v katero se povezuje večina komunalnih podjetij v državi, so prepričani, da lahko Slovenija okoljske cilje do leta 2030 doseže z nadgradnjo obstoječega sistema ob partnerstvu s pristojnim ministrstvom in industrijo pijač.

O tem, da lahko predvidene okoljske cilje glede odpadne embalaže uresničimo le z uvedbo kavcijskega sistema, pa je v izjavi po koncu posveta poudaril tudi predsednik Združenja industrije pijač, ki deluje pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Marian Šefčovič. Da je kavcijski sistem prava pot, pričajo tudi podatki o tem, da ga že ima ali ga še uvaja več kot 70 odstotkov držav članic EU. Za sprejetje dokončne odločitve po njegovi oceni ni več veliko časa. "Verjamem, da v roku nekaj mesecev najdemo skupni cilj, najdemo odgovor na to in skupaj rešitev," je sklenil.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr nekdo
20. 06. 2024 09.58
+1
Kar se okolja tiče bi ta sistem pripomogel za odtenek manj odpadkov v okolji. Mal odprite oči in dojeli boste, da ni katastrofalno stanje. Ena velika slabost je, da vsa manipulacija z temi kavcijskimi sistemi bo padla na nas. Vse dodatne delavce in avtomate bomo plačali mi. Kako, če se gre za kavcijo? Poglejte samo cene pijač na hrvaškem in pri nas. Vse imajo minimalno 30-50% dražjo pijačo. Tako se bo tudi pri nas prišteli vsi stroški v ceno pijač plus kavcija. Okolje pa ne bo prav nič bolj čisto.
brezveze13
20. 06. 2024 09.25
ta sistem je absolutno potrebno uvest, tako bo vsaj raja delno pospravljala za sabo, kar pa ne pa pobuda csd-u da si tako koristniki pridobijo sredstva ki jim jih namenja csd, z čiščenjem okolice od te embalaže. Sigurno bi bil to efekt poznam ljudi ki že dandanes pobirajo in to vozijo na hrvaško pri nas pa celo gostinci to odmetavajo na vseh mogočih mestih v naravi
jutri_pa_res
20. 06. 2024 08.23
+1
Zanima me še nekaj - v čigavem žepu bodo pristale vse kavcije, ki ne bodo vrnjene kupcem? Vsi zanesljivo namreč ne bodo vračali plastenk v trgovine za tistih par centov ampak jih bodo še naprej odlagali v rumene vreče za embalažo. Tisti, ki pa jih mečejo v naravo, bodo pa to itak počeli še naprej...
jutri_pa_res
20. 06. 2024 08.01
+2
Če bomo že plastenke in pločevinke zbirali doma, bodo verjetno morale biti nezmečkane (kot na HR), kar pomeni, da se jih bo v tednu dni nabralo za kar veliko vrečo, ali kako jih naj nesem v trgovino? No, pa bo še ena velika PVC vreča več v smeteh…Sedaj pa recimo v Mb prav vse končajo skupaj z ostalo embalažo v rumenih vrečkah Snage in gredo v reciklažo…
Kucel
19. 06. 2024 21.49
+1
Nazaj v stekleno embalažo in se znebimo 90% plastike.
jutri_pa_res
20. 06. 2024 08.01
+2
Reciklaža steklenice (stroški vračanja in pranja) je dražja kot strošek izdelave plastenke, pa tudi okoljsko bolj neprijazna.
tomahawk
19. 06. 2024 21.48
+4
Najbolje da se uskladite, določite casovnice in poiščete strokovnjake. Kot do zdaj a ne?
fotr80
19. 06. 2024 21.36
+7
absolutno proti temu so seveda komunalna podjetja, ki najprej fino zaracunajo odvoz embalaze, potem pa se prodajo vso embalazo naprej...
Na pol ovca
19. 06. 2024 21.29
+0
Hrvati imajo to in imajo katastrofo, evo ravno jim gori skladišče odpadne embalaže kavcijske, pooblaščeno podjetje se jih niso mogli znebiti in upsi se je pač vžgalo
Cunku Fani
19. 06. 2024 21.29
+1
Seveda plačevali bomo in potem prosili denar nazaj
Cunku Fani
19. 06. 2024 21.27
+2
Gonite se nekam zeleni smrduhi kakšne kavcije neki!
Bananistanec
19. 06. 2024 21.22
+4
Poglejmo Hrvate, imajo to dobro urejeno, nikjer ene pločevinke ali plastenke ... našim ne diši izguba dobička
Na pol ovca
19. 06. 2024 21.30
-1
A pri nas pa ležijo po tleh pločevinke ali kako? daj ne nabijaj
Oknaj 4
19. 06. 2024 21.34
+3
Na pol ovca na sprehodu na podeželskih poteh in cestah sploh tistih bolj obleganih s kolesarji jih boš hitro našel
DP26
19. 06. 2024 21.50
+2
Na pol ovca centru mesta ziher ne. Pelji se s kolesom po vaških poteh oz po glavni cesti in malo opazuj okolico. Pa ti bo vse jasno.
stanley
19. 06. 2024 21.57
+2
Ferjalec
19. 06. 2024 21.22
+3
Ko sem kolesaril od izvira reke Ren do izliva reke Ren pred 30timi leti sem že plačeval kaucijo za plastenke in alu doze za radler. Skrajni čas je, da plačamo tudi za razgranjo. Nič novega , bom rekel. Tudi salonitne plošče, ki sem jih kupil? nekoč sem plačal za razgradnjo. Ko sem jih pa odpeljal na deponijo, so mi pa še enkrat zaračunali za razgradnjo, Kje je tukaj logika? Hehehehe.
Oknaj 4
19. 06. 2024 21.11
+0
Kavcija za embalažo bi morala biti 3x dražja kot njena vsebina in potem nebi več kolesarji in še marsi kdo odmetaval praznih plastenk in pločevink kar ob cesti ali pa peš poti
Holy50
19. 06. 2024 20.46
+8
Fino dvakrat bomo plačali embalažo pri nakupu. Tisti, ki sedaj ne ločuje mu ni pomoči.
Spalec
19. 06. 2024 20.38
+5
To bi mogl narest ze 10 let nazaj, se hrvati nas sisajo okol tega, pa pol mn plastenk bi okol lezal. Komunalna zbornca pa itak oroti lobira k za njih zaston olastenke zbiramo da jih oni prodajo. Jao
BWC Buyer
19. 06. 2024 20.37
+8
Smetarska mafija ma prste seveda vmes. Tona plastenk se dobro proda. Se posebno ce jo zate od ostalih smeti locijo zgledni drzavljani + tega pa se placajo za to. Dvojni profit. Lp
smehec
19. 06. 2024 20.22
jaz bi dal pol evra za plačat
smehec
19. 06. 2024 20.23
glede na to kok tega je v krmi, ki jo dajemo živalim…
Peklenšček
19. 06. 2024 20.19
+2
Kera mafija, cel svet ima kavcijo povsod odkupujejo samo pri nas bi pa obremenili proizvajalce sortirnice pa bogato služijo s preprodaja ne le plasetnk steklenic in pločevink tudi odpadne plastike, ki jo podjetja vozijo in prejemajo €-cente, kasneje preprodajajo po 400€ na tono !!
Artechh
19. 06. 2024 20.13
+8
Smeti so denar, plastenke in pločevinke pa zlata jama
Artechh
19. 06. 2024 20.11
+8
Sepravi proti so tisti ki bi zgubil biznis in tisti ki bi skrbeli za to. Sepravi vsi razlogi proti so izključno iz vidika dobičkov in ne dejanske ekologije?