Slovenija

Nasprotniki privatizacije SŽ grozijo z referendumom

Ljubljana, 19. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasprotniki zakona o privatizaciji Slovenskih železnic bodo Ekonomsko socialnemu svetu še pred začetkom ponedeljkovega zasedanja DZ predlagali, naj poslancem priporoči, da se predlog zakona vrne v obravnavo po rednem postopku.

O predlogu zakona o privatizaciji SŽ bodo razpravljali poslanci na ponedeljkovem zasedanju
O predlogu zakona o privatizaciji SŽ bodo razpravljali poslanci na ponedeljkovem zasedanju FOTO:

Poslanci bodo namreč na septembrski seji DZ odločili, po katerem postopku - nujnem ali rednem - bodo zakon obravnavali. Zato so se predstavniki zaposlenih na železnici odločili, da bodo izkoristili še zadnjo možnost, da bi dosegli vsaj redni postopek sprejemanja zakona," je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs.

"Ne delamo si iluzij, da bo DZ zakon obravnaval po rednem postopku, s čimer bi bila dana možnost za splošno razpravo o preoblikovanju železnic," je dodal Berdajs, ki je sicer prepričan, da bi v taki razpravi našli ustreznejšo rešitev za sanacijo SŽ, kot je njihovo razbitje, kar naj bi prinašal sedanji predlog zakona. Sredina dopolnila predloga zakona so po mnenju delavskega direktorja SŽ Alberta Pavliča sicer korak naprej. "Dopolnila, dosežena po petih urah razprav, so napredek, vendar ne zadosten. Predstavljajte si, kakšen napredek bi dosegli po dvajsetih urah razprav," je k temu dodal Berdajs.

Ker bo DZ predlog zakona najverjetneje obravnaval po nujnem postopku, je nasprotnikom zakona po Berdajsovih besedah ostala samo še ena možnost, in sicer vložitev pobude za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma. "Pobudo že imamo pripravljeno, prav tako smo zbrali dovolj podpisov. Zakon jih določa 1000, mi pa jih imamo trenutno že čez 4000," je poudaril Berdajs. Če se bo DZ odločil za nujni postopek, bomo vložili pobudo in počakali, da DZ določi rok za zbiranje 40.000 podpisov za izvedbo referenduma, je še pojasnil in dodal, da podpisov po njegovem mnenju ne bo težko zbrati. Morebitni referendum pa bi v skladu z zakonom o ljudski iniciativi za eno leto preložil sprejemanje zakona, kar bi pomenilo dovolj časa, da se najdejo boljše rešitve. Pobuda za predhodni zakonodajni referendum pa je po Berdajsovih besedah "edino, kar nam je s formalnega vidika še ostalo, saj zaenkrat drugih ukrepov, kot so protesti in stavke, ne bomo uporabili".

Za obravnavanje predloga zakona po rednem postopku se je zavzela tudi poslanska skupina NSi
Za obravnavanje predloga zakona po rednem postopku se je zavzela tudi poslanska skupina NSi FOTO: Dare Čekeliš

Za obravnavanje predloga zakona po rednem postopku se je danes zavzela tudi poslanska skupina NSi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se vladajoča koalicija ne zmeni za opozorila opozicijskih strank, da bi pred sprejetjem zakona opravili širšo javno razpravo. "Predlagani zakon ne more razrešiti nastale situacije, za to bi bila potrebna analiza stanja in natančna ugotovitev vzrokov, ki so pripeljali do težke finančne situacije SŽ, prav tega pa tega pa zakon ne vsebuje," so še zapisali.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni