Slovenija
Oglas

Nasveti za spomladansko nego trate

Ljubljana, 04. 03. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spomladanska nega je ključnega pomena za vzdrževanje zdrave in bujne trate. S pravilnimi postopki lahko zagotovite, da bo trata uspešno preživela rastno sezono. Preden se lotite nege preverite, da zemlja in bilke trave niso pomrznjene.

Čiščenje in grabljenje

Odstranite odpadlo listje, veje in druge ostanke s površja trate. To bo omogočilo več sončne svetlobe in prodor zraka do koreninskega sistema. Za odstranjevanje odpada s površja uporabite grobe grablje z noži. Grablje z noži odstranijo vse odmrle bilke trave, prodrejo pod površje in poskrbijo za večjo prepustnost zraka, vode in hranil.

GARDENA combisystem Nastavljive grablje so idealne za odstranjevanje materiala s trate ter vrtnih poti. Nastavljiva delovna širina od 30 do 50 cm ponuja grabljenje finega in grobega materiala kot je listje, vejice, pokošena trava ter ostalega vrtnega odpada.

GARDENA combisystem Nastavljive grablje s prilagodljivo razdaljo med roglji omogočajo grabljenje finega ali grobega materiala.

Prezračevanje

Uporabite vrtne vilice ali orodje za prezračevanje, da omogočite boljši pretok zraka do korenin. V nastale votline lahko dosujete pesek ali mivko, kar poskrbi za boljšo drenažo. Prezračevanje prepreči zbijanje zemlje in spodbudi rast travnih bilk.

GARDENA combisystem Odstranjevalnik pomaga odstraniti mah, plevel in travni filc. Rezila iz nerjavnega jekla na delovni površini 32 cm, nežno prodrejo pod površje in izboljšajo absorpcijo zraka, vode in hranil v tleh ter ustvarjajo ugodne pogoje za rast trave. Prevleka Duroplast omogoča vzdržljivost ter zaščito pred korozijo.

GARDENA combisystem Odstranjevalnik poskrbi za odstranjevanje mahu in odmrlih bilk trave, ter omogoča boljšo absorpcijo zraka, hranil in vode v tleh.
GARDENA combisystem Odstranjevalnik poskrbi za odstranjevanje mahu in odmrlih bilk trave, ter omogoča boljšo absorpcijo zraka, hranil in vode v tleh. FOTO: Arhiv ponudnika

Dosejevanje

Po zimskem mirovanju boste marsikje naleteli na prazne zaplate. Po prvih korakih nege je sedaj čas, da dodate travno seme. Uporabite trosilnike, da bo seme enakomerno razporejeno po površini. Če boste dosejevali ročno, lahko za lažji raztros seme pomešate z mivko.

Gnojenje

Uporabite spomladanska gnojila za trate z visoko vsebnostjo dušika, da zagotovite potrebna hranila za rast. Pravilno gnojenje spomladi je ključno za zdravo in bujno travo.

GARDENA combisystem Posipalnik je odlično orodje za enokomeren raztros semen, peska in gnojila za trato na srednje velikih površinah. Za vsa opravila nege trate priporočamo dolžino ročaja combisystem 130 cm ali 150 cm, kar omogoča udobno delo.

GARDENA combisystem Posipalnik zagotavlja enakomeren raztros posipnega materiala in udobno delo.
GARDENA combisystem Posipalnik zagotavlja enakomeren raztros posipnega materiala in udobno delo. FOTO: Arhiv ponudnika

Zalivanje

Spomladanska rast zahteva zadostno vlago. Načeloma je padavin dovolj, vendar periodično preverite vlažnost zemlje. Zalivajte zgodaj zjutraj, da se izognete nastanku plesni.

Košnja

Ko trava zraste nekje nad 9 cm, lahko pričnete s prvo košnjo. Skrajšate bilke nekje do 5 cm, nato pa nastavite višino rezila kosilnice, da vsakič odrežete le še tretjino bilke.

Zatiranje plevela

Odstranite plevel in preprečite, da bi zaviral rast trave. Uporabite orodja za mehansko odstranjevanje, da ne poškodujete trave.

GARDENA Izrezovalnik plevela omogoča učinkovito odstranjevanje plevela vključno s koreninami, brez pripogibanja. Posebno oblikovan ročaj z integriranim mehanizmom sproščanja omogoča udobno obračanje rezila in odstranjevanje plevela. Odstranite plevel brez kemikalij in zaščitite svoj vrt ter okolje.

GARDENA Izrezovalnik plevela omogoča naravi prijazno, mehansko odstranjevanje plevela brez bolečin v hrbtu.
GARDENA Izrezovalnik plevela omogoča naravi prijazno, mehansko odstranjevanje plevela brez bolečin v hrbtu. FOTO: Arhiv ponudnika

Obrezovanje robov

Redno obrezujte robove trate, da ohranite urejen videz in preprečite rast plevela ob robovih. Razmislite o namestitvi vrtnih obrob povsod, kjer trava posega v grede in načrtujte nove zasaditve še preden posegate v travna območja.

Brezplačna aplikacija GARDENA myGarden vam ponuja simulacijo vrta vaših sanj, kjer lahko ustvarite načrte za gredice, trate, rastline, drevesa, vrtno pohištvo in še več. Poleg oblikovanja okolice vam omogoča tudi samodejno postavitev namakalnih sistemov za optimalno oskrbo z vodo.

GARDENA myGarden je brezplačno spletno orodje za načrtovanje in izris vašega vrta.
GARDENA myGarden je brezplačno spletno orodje za načrtovanje in izris vašega vrta. FOTO: Arhiv ponudnika

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zagotovite, da bo vaša trata ostala zdrava, bujna in čudovita skozi celotno rastno sezono. S pravilno nego boste uživali v čudovitem travniku, ki bo obogatil videz vašega doma.


Naročnik oglasne vsebine je Husqvarna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3