Slovenija

Nasveti, kako zaščititi otroško kožo pred soncem: ne skoparite s kremo

Ljubljana , 27. 06. 2020 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroška koža je občutljiva, saj nima lastnih zaščitnih mehanizmov, kot sta sposobnost porjavitve in odebeljen zgornji sloj kože, ki telesu pomagata pri zaščiti pred škodljivim vplivom močnih sončnih žarkov, so opozorili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Zato so pripravili nekaj nasvetov, kako jo zaščititi pred soncem. Dobra novica je tudi, da je test sončnih krem razbil mit, da je kakovostna le najdražja kozmetika.

Pri otrocih in svetlolasih odraslih nezaščitena koža na soncu pordi že po petih do desetih minutah.
Pri otrocih in svetlolasih odraslih nezaščitena koža na soncu pordi že po petih do desetih minutah. FOTO: Dreamstime

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so izvedli preizkus 19 sredstev za zaščito pred soncem za otroke. Kot so ugotovili, so - z izjemo enega izdelka - vsi imeli skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem. Noben od izdelkov ni vseboval kemikalij, ki bi lahko povzročile alergijske reakcije. Največje razlike so se pokazale pri tem, kako dobro izdelki vlažijo kožo.

Pri sredstvih za zaščito pred soncem je pomembno razmerje med filtroma UVA in UVB. To nakazuje, kako dobro izdelek ščiti kožo pred UVB-žarki in s tem pred sončnimi opeklinami. Pravilo je: višja je številka, daljši je čas zaščite.

"Test je znova razbil mit, da je le (naj)dražja kozmetika kakovostna. Najboljše na testu so "hišne znamke" štirih trgovcev. Temu primerne so tudi cene, saj boste za 100 mililitrov izdelka odšteli od 2,5 do 3,5 evra," so zapisali na zvezi.

Pripravili so tudi nasvete, kako pred soncem zaščititi otroško kožo, ki je bolj občutljiva, saj še nima lastnih zaščitnih mehanizmov. 

1. Ne varčujte z nanosom
Namazan mora biti vsak centimeter otroške kože. Če želite, da bo izdelek zaščitil kožo s faktorjem, ki je zapisan na embalaži, morate nanesti približno dva miligrama izdelka na vsak kvadratni centimeter kože. To je za telo odraslega približno tri jedilne žlice izdelka, za otroka ustrezno manj.

2. Primerno visok zaščitni faktor
Za otroke velja: najmanj 30. Višji je, bolje je. Otroci se navadno ne pustijo mazati. Na svojo kožo boste najlažje nanesli losjon, otrokom pa so najbolj všeč pršila, a pri teh obstaja nevarnost, da izdelek zaide v oči, neenakomerna pa je tudi porazdelitev. Izdelek zato najprej napršite v dlan, šele nato ga nanesite na kožo.

3. Zaščita z oblačili
Za malčke in otroke v prvem letu starosti je zaščita z oblačili nujna, za starejše otroke (in odrasle) pa zelo priporočljiva. Pred nekaj leti smo že testirali otroška oblačila z UV-zaščito, letos smo preizkusili UV-oblačila za odrasle. Vsa oblačila ne zaščitijo enako učinkovito, zato preverite rezultate testa. Velja splošno priporočilo: za zaščito pred soncem je bolj učinkovit gosto tkan tekstil temnejših barv. To velja tudi za pokrivalo.

4. Senca
Otrok v prvem letu starosti naj ne bo na neposrednem soncu. Ne glede na to, ali ste uporabili izdelek z visoko zaščito pred soncem, je žgoče opoldansko sonce tabu za otroke (in odrasle). Soncu se izogibajte vsaj med 11. in 15. uro oziroma v urah, ko je vaša senca krajša od vaše višine.

5. Pravilno shranjeno sredstvo lahko uporabite tudi prihodnje leto
Če sta konsistenca in vonj še ustrezna, lahko uporabite izdelek, ki je ostal od prejšnjega poletja. Sredstva za zaščito pred soncem so ob pravilnem shranjevanju bolj trpežna, kot si mnogi mislijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
28. 06. 2020 10.05
+1
Mene je mama vlekla na sonce (pred 60 leti), danes je drugače in prav je tako.
flojdi
27. 06. 2020 17.27
+2
.sicer pa je v naslovu govor o zaščiti kože otrok. spominjam se da so moji Tastari"" meni vsako poletje postavili tisto malo plehnato banjo na vrt , jo napolnili z vodo … in brez kerihkoli Zaščitnih krem , začuda , še vedno diham
flojdi
27. 06. 2020 17.29
+1
.noja , bloki so problem. tam ti namalajo ograjo da ne smeš hodit po travi , kaj šele , da bi si ker hotel zamislit bazenček za otročke
Kuku456
27. 06. 2020 14.46
+5
Simpl od 11.00 do 18.00 v SENCO
flojdi
27. 06. 2020 15.09
+0
.kako pa v primeru , da delaš ZUNAJ od 7-15
flojdi
27. 06. 2020 15.11
+1
...al se kožnega rakca faše samo med dopustom ; na delu pa pač ne
RamzesII
27. 06. 2020 16.29
+0
Na delu se ljudje običajno ne mažejo s kremami. Kaj vam to pove.
flojdi
27. 06. 2020 17.20
+0
. da če imaš delo , ki ga opravljaš z veseljem , ne zboliš
RamzesII
27. 06. 2020 12.39
+6
Da ne, zakaj potem otroci porjavijo. A treba je vedeti kakšna krema je primerna, pa pretiravati ne, da se ne boste potem čudili od kot kožni rak. Vsakemu bi že moralo biti jasno kje je hakeljc. Koža rabi tudi neposredno sonce in s tem telo.
Borza
27. 06. 2020 12.19
+9
Najbolje je omejiti "urice" na sončku. Bolje je izbrati prostor, kjer je senca in bo nanos kreme lahko manjši.
Uomo 46
27. 06. 2020 11.57
+2
Kreme so škodljive za telo kot tudi okolje ... Naslov zveni na splošno reklamo za kreme ...
flojdi
27. 06. 2020 14.30
+0
sj. tudi meni se je zazdela rekla ma. ampak .. spominjam se … sorodnika ( mojih otrok) , ki je imel v nekem kraju lepo največjo kmetijo . delal vedno tudi na soncu. živel 96let . pa enx morje : čehi v prikolci .. z dvema malima otročkoma .. čisto beli cel dan na soncu .. naslednje dni jih sploh ni bilo več videt . / meni je uspelo kar nekaj let delat Zunaj . v dežju , snegu , soncu . in od takrat nimam problemov ; tudi taki , ki so se mi prej rahlo pojavljali ( ob delu v pisarni) so lepo Odšli . / in zdi se mi , da mi je v življenju uspelo kupit le eno , ali mogoče celo dve kremi ; in to še v času ko je bil tisti Faktor od 1-3 . ?kolk jih je zdajže . / se pravi , ne iz Skafandra direkt na sonce , al kako / me pa zanima tudi vpliv sonca , ki je zdaj , znabiti, ob hudo stanjšani Zemljini samozaščiti Drugačen