Slovenija

Nasvidenje v naslednji vojni?

Ljubljana, 09. 05. 2018 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
241

9. maja 1945 si je svet vsaj malo oddahnil, to je dan, ko se je v Evropi uradno končala 2. svetovna vojna, to je dan, ko praznujemo zmago nad nacizmom in fašizmom. Ker je bila druga svetovna vojna tako izredno pomembna za Evropo, za predvojne in povojne generacije, smo preverili, kaj se o njej danes učijo v osnovnih in srednjih šolah oziroma kakšno je znanje in vedenje otrok o teh dogodkih.

Od kod imajo največ informacij, je to šola, so to filmi, televizija ali pogovori v družinskem krogu?

Včasih, ko smo se na Ptuj na obisk k sorodnikom še vozili po stari cesti, smo se vedno ustavili v gostilni, tam nekje pri Frankolovem, imeli so izvrstne gibanice, ob hrani pa je bila vedno na sporedu tudi zgodba, zgodba o drevoredu jablan v Frankolovem, na katerem so leta 1945, le nekaj mesecev pred koncem vojne Nemci obesili 99 talcev, hoteli so jih sto, pa je eden skušal pobegniti in so ga ustrelili. Otrok kot otrok, bašeš se z dobro hrano, hraniš pa se tudi z zgodbami, ki ti ostanejo.

Kako je danes, kakšne so zgodbe, ki si jih bodo od doma zapomnili današnji otroci? Tudi o tem so pripovedovali osnovnošolci in srednješolci, ki smo jih spraševali, koliko vedo o drugi svetovni vojni in od kod. Je to iz šole, pouka zgodovine, iz filmov, s televizije, od doma?

Doma se danes o tem, kot smo lahko razumeli, ne govori prav dosti. Ena od učenk je pripovedovala, da jo je babica učila šteti po nemško, ko jo je vprašala, od kod to zna, ji je prvič sploh povedala, da je bila med vojno v taborišču v Nemčiji. Zgodi se, da v osnovni šoli do tega poglavja sploh ne pridejo. Nič.

Ni to izključno problem predmeta zgodovine. Tudi pri biologiji se zgodi, da ob silnih glivah in semenkah, ne pridejo do tega, da bi sploh omenili evolucijo, ali pri slovenščini, ob vsej slovnici, marsikdo ne zna pravilno uporabljati velike začetnice ali postavljati vejic. Zgodovino ima morda vendarle nekoliko dodatne teže, če ne drugače, zato, ker se rada ponavlja.

Ljubljana praznik vsako leto zaznamuje tudi s pohodom po Poti ob žici, ki poteka po 34 kilometrov dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.
Ljubljana praznik vsako leto zaznamuje tudi s pohodom po Poti ob žici, ki poteka po 34 kilometrov dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev. FOTO: Aljoša Kravanja

Ampak, kar koli smo že mislili in sumničili otroke, da v resnici nimajo pojma, so naši mladi sogovorniki vedeli kar veliko, verjetno v povprečju  več kot populacija v celoti. Spomnim se radijskega kviza kakšno leto nazaj, ko so spraševali, kdo je napisal knjigo o sojenju vojnemu zločincu Eichmanu v Izraelu. Vedel ni nihče, je pa zato nekdo za avtorico razglasil Ano Frank.

Hannah Arendt, ki je spremljala sojenje Eichmanu in potem o tem napisala knjigo, je vpeljala tudi pojem banalnosti zla. Na hitro in zelo poenostavljeno, niso nekakšne grozljive pošasti tisti, ki delajo zlo sočloveku, ampak je tega sposoben prav vsakdo izmed nas.

"Tako je bilo: vsak Nemec, ki je nosil uniformo in orožje, je lahko v Varšavi z vsakim Judom počel, kar se mu je zahotelo. Lahko ga je prisilil, da prepeva ali pleše ali se podela v hlače ali pred njim pade na kolena in ga roti za življenje. Lahko ga je pri priči ustrelil ali ubijal počasneje, s trpinčenjem. Judinji je lahko ukazal, naj se sleče, s spodnjim perilom zdrgne tlak in nato vsem na očeh urinira. Nemcem, ki so si privoščili tovrstne igrice, nihče ni kvaril zadovoljstva, nihče jim ni preprečeval, da bi trpinčili Jude in jih morili, pred nikomer se jim ni bilo treba izgovarjati. Pokazalo se je, česa vse so zmožni ljudje, če jim je dana brezmejna moč nad drugimi." Tako  se spominja v svoji avtobiografiji Marcel Raich- Ranicki, eden izmed najbolj znanih in slavnih nemških literarnih kritikov, in eden izmed res redkih Judov, ki je preživel varšavski geto.

Ali pa prizor, ne vem več točno iz kje, morda iz Singerja, ...ob robu septične jame stoji gola, prelepa hči rabina, čez jamo je napeljana tanka vrv, ki jo bo morala prehoditi, pa je seveda ne bo in bo umrla grozne smrti v jami, polni fekalij. Okoli nemški vojaki, nasmejani, kadijo, pričakujejo zabavo... banalnost zla.

Najhuje je, da se to zgodi kar tako, včeraj si še človek, poln načrtov in sanj, naslednji dan se utapljaš v jami fekalij. 

Zato moramo biti zelo pozorni. Tudi mediji. Samo nekaj  primerov. Ko recimo ugleden časopis, Večer, objavi zelo korekten članek o holokavstu, ampak naslov pa je potem takšen: Je holokavst kruta resnica ali zgolj mit? Ali pa, ko sicer revija desne provinience, ki pa ji ne bi pripisali, da je na splošno tudi zagovornica naci idej in idej belega suprematizma  objavi komentar Bernarda Brščiča, ki, navkljub, seveda zelo zavajajočemu izgledu prijazne srnice, med drugim zapiše tudi tole: Alternativna desnica se je otresla politične korektnosti in naslovila psevdoznanstveni tabu, da so vse rase in civilizacije enakovredne. Niso, zahodna je izjemna ... Če upoštevamo dejstvo, da je inteligenca evropske populacije v primerjavi z afro-arabsko višja v povprečju za vsaj 15 točk, si lahko predstavljamo, kakšne posledice bi imelo nadaljnje priseljevanje negroidnega in semitskega prebivalstva v ZDA in Evropo. Brez belega človeka ni zahodne civilizacije, ostane samo civilizacijsko nazadovanje. (Reporter, 6.3. 2017) In kot zanimivost, v tej isti številki v svoji kolumni zapiše Rado Pezdir, da je Bernard Brščič naslednik teoretske in kritične misli Ljuba Sirca. Pa zadnje ugotovitve samoklicanega zgodovinarja Romana Leljaka, da v resnici Jasenovac ni bil grozljivo ustaško taborišče smrti, ampak menda nekakšna kuharska kolonija, saj da je našel knjigo receptov gospe, ki je bila tam,  ne vem, ali lahko rečem zaprta, ali na dopustu. V njej pa menda  recepti, tudi za torte, z imeni, korenčkova torta, vojaška torta ...

Ob tem je hrvaški komentator zapisal, da ko se Hrvati dotaknemo dna z lastnimi budalami, samooklicanimi zgodovinarji, iz Slovenije uvozimo še večje budalo, ki to dno postavi še precej nižje. Kakšne torte je jedlo 19 tisoč otrok, vsi so popisani z imeni in priimki, ki so umrli v Jasenovcu?

War, children is just a shot away (otroci, vojna je za vogalom). Tako je že davnega leta 1969 pel Mick Jagger. Pa tega se otroci, s katerimi smo se pogovarjali kar dobro zavedajo. In tudi zato bodimo, pa čeprav mračno in previdno, optimistični, da bomo, na v resnici prav neverjetnih 73 let miru, dodali še vsaj toliko.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
10. 05. 2018 18.50
+1
SLO-SURVIVAL
10. 05. 2018 17.42
+1
Ponavljam: RDEČA ZVEZDA nas je 91 napadla in je okupator in sovražnik slovenskega naroda, podporniki pa izdajalci in kolaboranti. Dobro da vam 91 tega niso dali puške v roke, ker potem bi bilo spet prelivanje krvi kajne, če vam tu ni všeč pejte tam kjer imajo rdečo zvezdo! Ali pa ste izbrisani in 91 niste vedeli kaj bo!! Res ste fenomen sodobne zgodovine! Takšne so nekoč postavljali pred vojaško sodišče ali pa pred vojni sud kot verjetno bolje razumete!!!!
ivan.z Doba
10. 05. 2018 18.52
+4
Ti nisi feno-men, ti si neu-men. "Rdeča zvezda ni bila simbol revolucije, bila je simbol boja proti okupatorju. "- Boris Pahor
SLO-SURVIVAL
10. 05. 2018 19.25
+2
tvoj nick pove vse, tja tudi spadaš, haha kaka revolucija, to je samo izgovor, če so nas nemci napadli, to še ne pomeni revolucije, si prespal zgodovino kajne!! Lepo so ti oprali možgane, no če so imeli kaj oprati!
ooResnicA
10. 05. 2018 16.17
+10
.....zakaj imajo zmagovalci 2.ww 4x manjše plače kot poraženci?
Salamandros
10. 05. 2018 10.48
+9
Zadeva je logična, če bi se držali Nemčije in Avstrije bi bil danes minimalec 2000 eur. Ker pa smo se pa držali komunizma, socializma in smo se pridružili balkanskim narodom pa je danes minimalec 500 eur. Nevem kdo je zmagal 2 sv vojno :D
nikhrast
10. 05. 2018 15.32
-3
Sigurno ni vse v redu y njim, še vedno nosi rdečo zvezdo na kapi.
kaktusar1
09. 05. 2018 21.36
+7
kaj je tabele ovce, ste se že naveličale, al ste že planl na kak nov članek..ste res prava sramota slovenije...
nikhrast
10. 05. 2018 15.40
-1
Živiš še v prejšnem stoletju? Povej kaj bi naredil zdaj za boljše življenje, zanimaj se za edukacijo, razvoj, inovacije, konkurenco...
asgard
20. 11. 2018 13.50
-1
Pusti ga saj ne loči med belo gardo in domobranci. Tip tuli kar so ga naučile "tovarišice". Vsi pa vemo kakšno izobrazbo so imele ....
sid33
09. 05. 2018 20.53
+16
Pohvale avtorju članka za dokaj nevtralen članek, fašizem=komunizem= največje zlo, ki je odgovorno za morijo slovenskega naroda...
ochi
09. 05. 2018 20.19
+14
kdor misli, da je že 70 let po svetu mir, slepi sebe in ostale. ljudje se koljejo vsak dan. neprestano.
SLO-SURVIVAL
09. 05. 2018 19.49
+0
kot sem rekel RDEČA ZVEZDA nas je 91 napadla zato je naš sovražnik in totalitarni simbol, častilci pa izdajalci in kolaboranti!
fljfo
09. 05. 2018 16.59
+30
Vsa čast partizanom, ki so se hrabro in srčno borili proti okupatorju. Žal pa je, da so nekateri njihovo domoljubje zlorabili za prevzem oblasti iz strani Beograda in poskrbeli, da smo morali Slovenci na svobodo naroda počakati še dobrih 45 let...
Belibog
09. 05. 2018 17.41
+11
Pa še danes nismo osvobojen, še vedno nas KPS tlači
Brakedirt
09. 05. 2018 17.51
-6
langaš 1
09. 05. 2018 16.53
-1
Pa ka je to? Tv Borec ali slovenski poročevalec!
Cisto na hitro
09. 05. 2018 16.36
+8
Poglejte si oddajo Soviet story. Dokumentarec, vse v filmu posneto kako so se nacisti in sovjetski komunisti družili s seboj in masovno pobijali miljone nedolžnih ljudi. In mi dandanes slavimo in malikujemo Ruse??? Saj ste izgubili kompas slovenski borci. Zavajate na polno. Sram vas bodi!!! Nacizem in komunizem sta zla sveta.
sinhron
09. 05. 2018 16.42
+16
Večjega zla ni , kot izdajstvo lastnega naroda , kajne slovenska kolaboracija in njeni sedanji poveličevalci !
Brakedirt
09. 05. 2018 17.38
+6
Splošno znana pa je komunistična preteklost predsednika SDS. Janez Janša je v partijo vstopil zelo mlad, s komaj sedemnajstimi leti. »Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je zapisal kot razlog za včlanitev. In se več let tudi pridno izobraževal, hodil po poteh Avnoja in širil svetlo izročilo NOB. Z radikalno levičarsko kritiko sistema splošne ljudske obrambe pa si je prislužil izključitev iz zveze komunistov, ki je niti njegova pritožba ni odpravila.
kaktusar1
09. 05. 2018 17.57
-1
in ovce ostanejo brez besed..nimajo teksta..čakam pa na krstiĆa, da kaj pove na to temo
ochi
09. 05. 2018 20.23
+3
napisal si, da so se nacisti in sovjetski komunisti družili s seboj. S SEBOJ!
sid33
09. 05. 2018 20.50
+4
Tako, vendar je potrebno obsodit tako kolaboracijo z nacisti, kot kolaboracijo s komunisti, ki ga je izvedel majhen krog ljudi, nastradale so pa množice tako med partizani, kot civilisti...
to je kr neki
09. 05. 2018 22.22
+0
Ja pa sj eni so kolaboriral z enim rezimom, drugi pa z drugim. Oba rezima sta isto grozodejstvo in svoboda je bila le provizoris
dragan krstic
09. 05. 2018 16.34
+1
Kaj je med drugim povedal Matija Maček v intervjuju za RTVSLO nekaj let pred smrtjo. Ko sem se po študiju komunizma pred vojno vrnil iz Moskve in spoznal kako slabo se živi v SZ ter bi to povedal svojim sotovarišem ne bi dolgo živel. Ja Rusi so umirali od lakote, na milijone jih je umrlo ker niso imeli niti kruha čeprav je bila za časa carizma Ukrajina žitnica Evrope. Zato so se četniki, belogardisti, domobranci borili proti tej komunistični sodrgi. Samo na teritoriju Slovenije oziroma YU in Grčije je bila verjetnost da bodo po vojni zavladali prorusko usmerjeni komunistični zločinci in zato smatram domobrance za vojake, ki so nas hoteli obraniti pred tem zločinskim politčnim sistemom.
lakala28
09. 05. 2018 16.40
+0
Pa zemlja je ravna plošča, mar ne? Ja, itak, da ja...
dragan krstic
09. 05. 2018 16.46
+6
Če tovariš Tito in zveza komunistov tako reče potem je zate ploščata.
kaktusar1
09. 05. 2018 17.58
-2
Salamandros
10. 05. 2018 10.47
-5
Zadeva je logična, če bi se držali Nemčije in Avstrije bi bil danes minimalec 2000 eur. ker smo se pa držali komunizma, socializma in smo se pridružili balkancem pa je danes minimalec 500 eur. Nevem kdo je zmagal 2 sv vojno :D
lakala28
09. 05. 2018 16.30
+5
Bravo, 24 ur. Tokrat pa ste dokazali, da ste vredni svojega imena. Avtor tega čudovitega članka pa itak. Tistih 20% Slovencev, ki bo to prebralo po svoje, pa je pač naša kolateralna danost.
woche
09. 05. 2018 16.17
+6
Me zanima kdaj se bomo rešili Janšizma.
to je kr neki
09. 05. 2018 20.13
+1
Tolk p skrajnostih in sovraznem govoru. Enim je ocitno dovoljeno vse - hipokrizja
BenQurer24
09. 05. 2018 16.14
-3
To pa ja veste, da so naredili študijo (nevem točen naslov) a gre se o tem, ali žrtev sočustvuje z človekom, ki mu stori slabo ali jo poškoduje, ugrabi... itd... In ugodovili so da ustvari določeno vrsto empatije... in ni sama zmožna realno oceniti pravilno kazen itd... to pa pišem zaradi pisateljice, ki je napisale neko knjigo... ki nima veze z realnostjo in z osnovno šolo.
nikhrast
09. 05. 2018 16.08
+3
Žalostno pa da je bilo treba čakati 50 let na svobodo in demokracijo.
babicagrenajug
09. 05. 2018 16.04
-1
Američani so spucali fašizem/nacizem 1945, naši partizani se matrajo še danes. → Korupcija med partizani ali le pomanjkanje jajc?
BenQurer24
09. 05. 2018 16.23
+0
Klleo
09. 05. 2018 16.03
-8
o teh tem bi moralo bit prepovedano govoriti eno leto pred volitvami- da bi narod lahko vsaj korektno volil,saj volimo za prihodnost in ne volimo sistemov iz prejšnjega tisočletja....Med mandati pa lepo aktivno reševat probleme-poiskat žrtve, jih prekopat(Če se da identificirat) in postavit spomenike ko je pa to narejeno bi moralo biti sodno preganjeno razno špekuliranje glede ŽE PREKOPANIH oseb- samo v sloveniji te 25x pokopljejo zaradi političnih interesov in ne družbene blaginje( zelo nespoštljivo do pokojnih)
Naveli?anec
09. 05. 2018 15.43
+10
73 let kasneje razni samooklicani levičarji in človekoljubi, mediji in politiki uvažajo v Evropo ljudi iz tretjega sveta da bi nas preprosto zreducirali in izbrisali. 21. stoletje in pod pretvezo humanizma se izvaja novi in največji holokavst poznan do zdaj. Kriminal, umori in posilstva v porastu zaradi uvažanja, resnica pa zatrta v kali z strani medijev. Vsaka vest ne pride na plano, če pa jo kdo objavi ga mediji prikažete kot ksenofobni in nenonacistični organ....Skratka umazanija od umazanije. Seveda bo tudi tale resnični komentar kaj hitro pobrisan, ker ne sovpada z režimom medija. Kot vedno smo in bomo nasrkali mi - delavski razred ki moramo za vaš eksodus plačevati, poleg tega bi nas pa radi tretirali kot sekundarne državljane...Do zdaj še nisem videl poštenega delavca ki bi na silo želel uvoziti čimveč tujih ljudi, sploh pa takih ki so samo v breme države in posledično nas državljanov.
Firnk
09. 05. 2018 15.36
+8
sej slovencli ne funkcijonirajo brez notranjega sovražnika kakšen narod pa je to sramotno!!!!!!!!!