Slovenija

'Članstvo v Natu ... to je - kot bi igrali v Ligi prvakov'

Ljubljana, 20. 03. 2019 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
33

Vstop v zvezo Nato je eden ključnih mejnikov v zgodovini samostojne Slovenije, je v govoru na proslavi ob petnajsti obletnici vstopa, ocenil zunanji minister Miro Cerar. Predsednik države Borut Pahor pa je obljubil, da "si bo Slovenija po svojih močeh prizadevala, da se bodo naša visoka pričakovanja glede zagotavljanja nacionalne in kolektivne varnosti izpolnjevala tudi v prihodnje."

Na Brdu pri Kranju je bil danes tudi lord George Robertson, ki je bil v času slovenskega vstopanja v povezavo generalni sekretar zveze Nato. Pošalil se je, da se mu zdi, da je, ko je videl nekdanjega slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, "srečal preteklost"

A svet stoji pred toliko varnostnimi izzivi, da proslava ob 15. obletnici vstopa Slovenije v zavezništvo, ki bo letos praznovalo sedemdeset let svojega obstoja, ne more biti (le) priložnost za obujanje spominov, ampak predvsem za resen razmislek o tem, kjer smo in kam gremo. "Ko sem bil generalni sekretar Nata, sem moral biti navzven zelo diplomatski, ker sem bil nekakšen diplomat, ampak v ozadju sem pa bil kdaj zelo jasen. Tako bom jasen tudi zdaj, ko nisem več ne diplomat, ne politik, ampak "človek z zgodovino". Ko ste vstopili v zvezo Nato, ste dali zaveze, ne izpolnjujete jih," je bil jasen Robertson in med drugim natresel podatek o tem, da ena izmed zavez pravi, da bi naj šlo za opremo dvajset odstotkov izdatkov, Slovenija jih namenja dobrih osem.

15 let zveze Nato
15 let zveze Nato FOTO: Aljoša Kravanja

"Trump zbudil članice"

Kot je Robertson še poudaril na okrogli mizi v okviru proslave, ima zahodni svet danes težave s prepoznanjem realnosti in dejstva, da svoboda in varnost nista samoumevni: "Nato je politično in vojaško zavezništvo moči in vrednot. Novo generacijo moramo opomniti, čemu se je zavezništvo ob svojem nastanku postavilo po robu."

Naloga, ki politiki ne gre pretirano dobro od rok. "Vem, da je kdaj težko, ampak ljudje morajo vedeti, da varnost zadeva njih. Tako kot jim je bilo v hladni vojni razloženo, zakaj se potrebujejo določeni izdatki za obrambo, tako morajo to vedeti zdaj.  Poleg tega ravno na tem območju svoboda ni abstraktni pojem. Ljudje so izkusili, kako je, ko je ni, spomnijo se komunizma, mnogi tudi še vojne. Morda mladi ne bodo povsem razumeli, kaj pomeni zatiranje, zapiranje, mučenje, ampak povejte mladini, ki ne morejo biti pet minut ne zmore narediti brez zaslona, da v komunizmu ni bilo zaslonov, še knjig ne. Da ni bilo telefonov, kjer bi lahko svobodno komunicirali s prijatelji ...!"

Z govorci so se dotaknili tudi težave nerazumevanja, zakaj so določene aktivnosti zavezništva pomembne. "Ljudje me vprašajo, zakaj bi mlade vojake pošiljali v Afganistan. Enostavno. Ali gremo mi tja ali pride Afganistan sem," je dejal Robertson, ki opozarja, da se morajo ljudje ozreti okoli sebe in videti, kakšne grožnje vse obstajajo, kako veliko jih je - pa naj gre za terorizem ali kibernetske napade.

Vse te grožnje z vzponom novih velesil, ki z nami ne delijo demokratičnih vrednot in spoštovanja človekovih pravic, pomenijo, da zavezništvo ne sme opešati. Robertson je prepričan, da je v tem smislu ameriški predsednik Donald Trump s svojim rohnjenjem, da zahteva (finančno) sodelovanje vseh članic Nata, zavezništvu naredil uslugo: "Številne evropske države so si namreč predstavljale, da jim bodo ZDA vedno na voljo." Kar jih je uspavalo. Pri čemer Robertson jasno dodaja - ne gre za to, da bodo članice z izpolnjevanjem zavez razveselile Trumpa, gre za to, da bodo investirale v svojo varnost. In vlaganje v skupno varnost je precej cenejše kot če bi morali za vse poskrbeti sami.

"Patetičen odnos" Nato - EU

Prvi stalni predstavnik Slovenije pri Natu Matjaž Šinkovec se ne strinja s tistimi, ki menijo, da je članstvo v zavezništvu nepotrebno. "Ljudje mislijo, da ne potrebujemo Nata. Ampak koalicije niso odgovor na grožnje, za to potrebujete stalnost in doslednost."

Šinkovec, ki se je spomnil, da smo bili Slovenci, ko smo začeli svojo pot v Nato "dobri vajenci", je kritike še opomnil, da danes za obrambo plačujemo precej manj, "kot smo v propadli federaciji". "Članstvo v Natu ni ne vera, ne breme, Nato je sistem, ki varuje naš način življenja."

Šinkovca sicer skrbi odnos med Evropsko unijo in Natom. Do nastanka evropske vojske je skeptičen, odnos med povezavama pa se mu zdi "patetičen". "Ljudje se sicer obiskujejo, a to je včasih enkrat na dve leti, enkrat dvakrat v enem tednu, moralo bi pa biti redno. Jaz sem upal, da bosta organizaciji, ki se srečata s krizo, delovali skupaj, razvili skupno strategijo, razdelili delo, vzpostavili koordinacijo ..."

Ocenil je še, da bi bil Nato najbrž deležen večji naklonjenosti javnosti, če bi bil "bolj viden".

Ukrajina je bila "budnica"

Pomočnik generalnega sekretarja zavezništva Camille Grand je dejal, da so bila dogajanja v Ukrajini leta 2014 po letih zatišja, "budnica", ki je pokazala, kako pomembno je zavezništvo in kako pomembna je skupna obramba. Dejal je tudi, da zavezništvo povečuje strukture, da so te "bolj v skladu z zahtevami časa in učinkovite".

Grand je še ocenil, da izziv, kako pomen in dejavnosti zavezništva pravilno in učinkovito predstaviti novim generacijam, ni samo slovenski izziv, ampak je značilen za celotno zavezništvo. Da bi spoznali Nato, je mlade med drugim pozval, da se prijavijo na katero od mnogih prostih mest, ki so v organizaciji namenjena stažistom.

Na okrogli mizi so opozorili na pomen zavezništva v svetu, kjer so številni varnostni izzivi.
Na okrogli mizi so opozorili na pomen zavezništva v svetu, kjer so številni varnostni izzivi. FOTO: Aljoša Kravanja

"Kot bi igrali nogomet v Ligi prvakov"

Vojaški svetovalec ministra za obrambo brigadir Branimir Furlan je ocenil, da je odgovor na pogosto vprašanje, kaj ima Slovenija od Nata, več kot jasen: "Smo del najmodernejše, nabolj izkušene vojske na svetu in biti del tega, določa kvaliteto naše vojske." Povedano še drugače: "Kot bi igrali nogomet v Ligi prvakov. Imamo priložnost za najboljši trening, vaje potekajo v okolju, ki nas pripravi na situacije, ki jih bomo morda v prihodnosti srečali na terenu. To povečuje našo samozavest, tako državni vrh kot državljani pa lahko čutijo, da bomo zmožni opraviti naše poslanstvo, če bo treba."

Kot je poudaril, vse to vojake dejansko pripravi na resnične bojne operacije: "Vojaški poklic je zelo specifičen. V resnici je to poklic, kjer je zelo malo možnosti, da boste v resničnem boju preverili svoje znanje, če niste ravno član ameriške ali kakšne druge zelo izpostavljene vojske. Se pa v takšni situaciji seveda lahko znajdeš in takrat znenje z vaj pride še kako prav. Najbrž bi vam bilo zelo neprijetno, če bi pred operacijo izvedeli, da vaš kirurg ni še nikoli zares operiral, bil je samo na vajah. Bi vam pa bilo najbrž precej lažje, če bi vedeli, da je vadil z najboljšimi in da bodo ob operaciji z njim še strokovnjaki iz ZDA, Danske, Belgije in tako naprej. To bi vam vlilo upanje, da bo operacija uspešna."

Kot pravi pa članstvo Sloveniji tudi omogoča, da ostaja v stiku z najsodobnejšo tehnologijo, kar sicer ne bi bilo mogoče: "Prav tako je Nato kot nekakšno ogledalo. Ves čas dobivamo povratne informacije o tem, kako dobri smo in to je ključno, sicer imaš lahko napačne predstave o lastni kvaliteti."

Delovanje Nata na terenu seže mnogo dlje od vojaških operacij

Kako pomembno je, da si dobro pripravljen, ko se znajdeš na terenu, je iz lastnih izkušenj predstavila udeleženka mednarodnih misij Isaf in Kfor Melita Šinkovec. "Ko sem bila v Afganistanu, sem bila tudi, ko so napadli našo bazo, prepričana, da je naša vojska dovolj izurjena, da bo vse vredu, da me bodo "potegnili ven", če bo treba."

Opozorila je tudi, da imajo ljudje včasih napačne predstave o tem, kaj Nato na terenu resnično počne. Dejavnosti je mnogo več kot "golo bojevanje". "Sodelovali smo s civilno družbo, lokalnimi oblastmi, mednarodnimi organizacijami o tem, kako razviti regije, postavljajo se šole, univerze se je opremljalo z računalniki ..."

"V nobenem učbeniku ni nič o varnosti"

Profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Vladimir Prebilič, pa ocenjuje, da imamo v Sloveniji "varnostno nepismenost", katere rezultat je, da ljudje ne razumejo koncepta Nata, da ne vedo, kaj pomeni delitev bremena, kaj pomeni kolektivna varnost. "Ljudje mislijo, da je to kot članstvo v klubu, kjer bo zdaj, ko si "notri", nekdo poskrbel zate." Od kritikov članstva v zavezništvu pa pričakuje, da bodo ponudili alternativo.

Ocenil je, da je ljudem danes še toliko težje predstaviti pasti današnjega časa, ker se je spremenila vrsta grožnje. Te ljudje danes ne čutijo v takšni meri, kot so jo v času na primer hladne vojne. Pri nas je na primer terorizem šele na četrtem mestu stvari, ki se jih ljudje bojijo. Posledica vsega skupaj je tudi, da mladi ne želijo več postati vojaki.

Je pa prepričan, da to niso težave, ki jih lahko rešijo na ministrstvih. Gre za težavo, kjer pri reševanju manjka vloga šole, saj "v nobenem učbeniku ni nič o varnosti, o tem, kdo jo zagotavlja in koliko stane." Po drugi strani pa je vlaganje v varnost kot sklenitev zavarovanja za hišo - težko je zbrati denar zanj, upaš, da ga ne bo treba nikoli uveljavljati, a vedno veš, da ga bo mogoče unovčiti, če bo vendarle treba.

Prireditve se je udeležil tudi slovenski politični vrh, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je Sloveniji čestital preko videoposlanice. Poudaril je, da je Slovenija trdna zaveznica, ki prispeva k skupni varnosti in kolektivni obrambi ter v Natove misije in operacije, med katerimi je še posebej izpostavil delo na Balkanu.
Prireditve se je udeležil tudi slovenski politični vrh, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je Sloveniji čestital preko videoposlanice. Poudaril je, da je Slovenija trdna zaveznica, ki prispeva k skupni varnosti in kolektivni obrambi ter v Natove misije in operacije, med katerimi je še posebej izpostavil delo na Balkanu. FOTO: Aljoša Kravanja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brigajsezase
21. 03. 2019 15.29
-3
Odkar je šarec pri skledi, mu tud rekelc ni več prav.....lahko pa da so to samo kuverte za veljake iz NATA.
brigajsezase
21. 03. 2019 15.25
+2
Slovenija je tako skorumpirana in zadolžena da nas nihče ne vzame zastonj....kaj šele, da bi nas kdo napadel z vojaško silo.
yaxscdvf
21. 03. 2019 11.41
+7
Tolk eni neumnosti, kot jih je v tem članku napisanih, pa že dolgo ne.
Rad Papoffino
21. 03. 2019 09.55
+3
O vojski nam govori Cerar, ki s svojimi škilimuki sposobnostmi vojske ni niti povohal ...
klukec
21. 03. 2019 09.26
+8
Najvecja napaka clanstvo v natu in vstop v eu kjer smo novodobni hlapci ki samo kimajo
brigajsezase
21. 03. 2019 15.27
+2
mi z našimi tremi pilatusi brez oborožitve smo ključnega pomena v NATU.....namreč če se kdaj zakuha bomo za žrtve v prvih vojnih linijah sigurno dobri.
bogdajmir
21. 03. 2019 08.48
+5
V Ligi Prvakov nimajo toliko bojnih letal F-22 Raptor
miro2x
21. 03. 2019 08.07
+14
Bili smo neuvrščeni, lahko bi bili nevtralni, sedaj smo pa agresorji v Natu.
za bojši jutri
21. 03. 2019 07.31
+19
Članstvo v tej zločinski organizaciji je največja napaka Slovenije
nikhrast
21. 03. 2019 15.30
-4
Povej to kakšnemu Poljaku, Estoncu..., verjetno se ne bi upal.
DirtySanchez
21. 03. 2019 07.31
+17
naše članstvo v natu zgleda približno tako : kot bi rekli , da bomo dirkali v prvenstvo formule 1, naš dirkalnik je pa gokart, vsi ostali pa imajo formule ;;;; saj dirkamo lahko v istem prvenstvu ampak smo nekonkurenčni oziroma se bodo vsi norčevali iz nas kakšen dirkalnik imamo,, tako nekako pa zgleda naše članstvo v natu.
yaxscdvf
21. 03. 2019 11.40
-3
mptour
21. 03. 2019 07.11
+18
Od kar smo v Natu izgubljamo ozemlje, od kar je Ukrajina v Natu izgublja ozemlje. Zakaj pol Nato?
nikhrast
21. 03. 2019 15.24
+1
est
21. 03. 2019 07.06
+0
Še škornje porihtajo in naši vojaki bodo pripravljeni pravi za v NATO.
DirtySanchez
21. 03. 2019 07.47
+7
kateri vojaki ???? prijatelj mi je povedal da so ponovno vpoklicali rezerviste ???? Hhahaha in temu naj bi se reklo vojska in nato ???? Naša država in vojska delata norca sami iz sebe..... druge države ki gledajo to zraven umirajo od smeha...
Sputnik
21. 03. 2019 07.05
+19
zanimivo koliko terorističnega dogajanja je v nato članicah. in počutim naj se varno??? še na smeh mi gre ob takih izjavah.je pa cena ki ga plačujemo za nato precej draga. tako zelo da smo ne malokrat poskusni zajčki nata. v vzhodni evropi kjer niso nato člani imajo takega sranja dosti manj
janezpodre
21. 03. 2019 07.00
+15
Trotl, v komunizmu ni bilo "zaslonov" /verjetno misl pametne tel./, pred 10 leti tud v kapitalizmu ne, sicer je pa Kitajska še zmeraj "komunistična" in vam dela telefončke, torej-"komunisti" vašim zavaljenim otrokom prinašajo "svobodo".
nikhrast
21. 03. 2019 15.26
-3
Če je Kitajska komunistična, potem se Marx obrača v grobu.
Zentrum
20. 03. 2019 21.54
+14
Saj ima prav, v komunizmu res ni bilo knjig. V socializmu pa..... Sicer pa, ne moreš nekemu anglo človeku zameriti nepoznavanje zgodovine Slovenije. So pač geografsko nepismeni.
lakala28
20. 03. 2019 21.53
+22
Robertson je dokazal, da je najprej Anglež, potem pa vse ostalo. O zemljepisu nima pojma., pa o zgodovini tudi ne. On bo nam razlagal o knjigah... Grem stavit, da je imela v času socializma Slovenija več knjig, kot Indija, kjer so gospodarili (beri pustošili) Angleži. Takile nam pa res ne bodo pameti solili!
LightningBolt
20. 03. 2019 21.50
+1
Haha najboljša vojska, odlične razmere,... Državljani vemo, da nas bodo branili.... A niso ti naši vojaki pred kratkim izgubili tovornjak z orožjem? Hahaa
Julijann
20. 03. 2019 21.34
+22
Clovek ima zastonj razum, ker se danes ne dojame, da orozje prinasa le se vecji razkol med narodi sveta ...clovestvo se pac zna pogovarjati le z orozjem v rokah...se menda to deduje iz generacije v generacijo iz enega stoletja obstoja cloveske rase do naalesnje itd.. ce res ne gre brez tega , potem lahko brez Nata, kjer so glavni tako Americani...ce je razpadel vzhodni blok, je cas, da razpade se zahodni,oz.da se Evropa varuje sama, napadati nam pa nobenega ni treba...
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 21.49
+31
Učenec je vprašal svojega učitelja borilnih veščin: »Učite me kako se boriti, vendar govorite o miru. Kako gre to dvoje skupaj?« Mojster je odgovoril: »Bolje je biti vojak na vrtu, kot vrtnar v vojni«.
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 21.33
+26
Ja, "Ukrajina" nas je zrukala. Ampak dokler ne bomo imeli svoje - evropske vojske, bomo imeli stalno težave in vedno prisiljeni v konflikte, ki jih ustvarjajo ZDA za svoje interese.
Ate_ist
20. 03. 2019 21.31
+30
nato je vojaška združba zgolj za zaščito posameznih interesov določenih korporacij
puer2
20. 03. 2019 21.30
+23
Kake traparije! Kakor se jaz spomnim, je bilo v komunizmu knjig več kot zdaj. Kdaj gremo ven iz tega Nata?
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 21.41
+14
Takoj, ko bomo imeli evropsko vojsko:) Zaenkrat sta Macron in Merkel samo pri ideji.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.