Slovenija

'Edina resna obramba pred terorizmom, kibernetskimi napadi ...'

Ljubljana, 20. 03. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

V kongresnem centru Brdo bodo danes obeležili 15. obletnico vstopa Slovenije v zvezo Nato. Slovenija je v zavezništvo, ki letos praznuje 70. let delovanja, sicer vstopila 29. marca 2004. Kot poudarja obrambni minister Karl Erjavec, Nato za Slovenijo predstavlja enega temeljnih elementov nacionalne varnosti.

Nato je bil ustanovljen leta 1949.
Nato je bil ustanovljen leta 1949. FOTO: AP

Slovenija, ki je bila v okviru nekdanje Jugoslavije in v času blokovske delitve sveta del neuvrščenih držav, si je z osamosvojitvijo zadala za cilj, da postane članica vseh pomembnejših globalnih in tudi evroatlantskih organizacij, tako Evropske unije kot Nata.

Polnopravna članica zavezništva je Slovenija skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško postala 29. marca 2004. Leta 2009 sta se zavezništvu pridružili še Hrvaška in Albanija, predvidoma prihodnje leto se mu bo še Severna Makedonija in Nato bo štel 30 držav članic.
Upala je, da bo že med prvimi povabljenkami v zavezništvo iz nekdanjega vzhodnega bloka, a je leta 1999 ob prvi širitvi Nata zgolj na Češko, Madžarsko in Poljsko doživela hladen tuš. Povabilo v članstvo je dobila šele na vrhu v Pragi leta 2002. Kot se spominja tedanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, so ZDA bolj odprla vrata tudi zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001.

Podpora slovenskemu članstvu v Natu sicer ni bila tako splošna kot članstvu v EU. To se je izkazalo tudi na referendumih o vstopu v obe organizaciji 23. marca 2003. Medtem ko je članstvo v EU podprlo skoraj 90 odstotkov volivcev, jih je za Nato glasovalo "le" 66 odstotkov.

Rupel sicer pravi, da so slovenski odnos do Nata težave spremljale tudi po letu 2004. Po njegovih besedah je bila Slovenija poleg Srbije edina nekdanja socialistična država, ki se je hotela izogniti članstvu. Po vstopu so se razkrili nekateri nasprotniki, ki so prej sicer uradno podpirali včlanitev, je opozoril Rupel. Ti so po njegovih besedah predvsem po letu 2008 naredili vse, da bi paralizirali razvoj Slovenske vojske.

Rupel, ki je bil eden najglasnejših zagovornikov vstopa v Nato, je kritičen do slovenske levice, ki da jo "Nato spravlja v zadrego", saj si po njegovem mnenju želijo vrnitve v socializem in k neuvrščenosti. "Ko ne bi bili člani Nata, te zadrege ne bi bilo." Očita jim tudi, da ovirajo razvoj slovenske vojske.

Dobrodošlico Sloveniji v Natu je leta 2004 izrekel tudi tedanji ameriški predsednik George Bush.
Dobrodošlico Sloveniji v Natu je leta 2004 izrekel tudi tedanji ameriški predsednik George Bush. FOTO: AP

"Več stvari nas druži kot ločuje"

"Nekateri v Evropi pozabljajo, da so nas Američani reševali v treh vojnah: prvi, drugi in hladni," je poudaril Rupel, ki je vodil slovensko diplomacijo v času vstopa v Nato.

Ob tem priznava, da so bile ZDA občasno tudi izolacionistične, kar se zdaj ponavlja "v blagi obliki". "Mislim, da je Evropa bolj kriva za napetosti kot Amerika", ki ima interese tudi na Pacifiku in v Aziji, meni Rupel, a v isti sapi doda, da "nas več stvari druži, kot nas ločuje".

Glede tesnejšega obrambnega sodelovanja znotraj EU je Rupel menil, da je to najbrž nujno, vendar ne kot nadomestilo Nata. Pri tem je poudaril, da mora Evropa braniti svoje zunanje meje, predvsem na vzhodu in jugu. Prav tako bo morala urediti vprašanje migracij. "Zanje in za varovanje evropskih meja bodo potrebne velike investicije, kar bo prizadelo evropsko udobno življenje. Pri tem mislim, da bomo morali biti bolj popustljivi na vzhodu kot na jugu," je dejal Rupel.

Nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pravi, da je Nato trenutno edina resna evropska obramba pred podiranjem schengenske meje, pred terorizmom, kibernetičnimi napadi in drugimi grožnjami. Brez Nata bi bila Evropa nezaščitena, brez zavezništva Slovenija ne bi mogla preživeti kot samostojna in dostojna država, je prepričan.
Prepričan je, da Nato trenutno edina "resna evropska obramba pred podiranjem schengenske meje, pred terorizmom, kibernetskimi napadi in drugimi grožnjami". Brez Nata bi bila Evropa nezaščitena, brez zavezništva Slovenija ne bi mogla preživeti kot samostojna in dostojna država, opozarja.

Da članstvo v Natu Sloveniji omogoča, da z omejenimi sredstvi, ki jih namenja obrambi, "doseže več in bolje", meni tudi aktualni obrambni minister Karl Erjavec: "Članstvo v Natu nam zagotavlja tudi varnostne garancije, ki nam kljub majhni verjetnosti konvencionalnega napada omogočajo opustitev koncepta samozadostnosti za zagotavljanje obrambe, kar bi sicer zahtevalo znatno večja sredstva za obrambo." Poleg tega se je Nato izkazal za branik liberalne demokracije, človekovih pravic in skupnih evroatlantskih vrednot nasploh. S članstvom v Natu je Slovenija utrdila svoje mesto med stabilnimi demokracijami v Evropi in svetu, poudarjajo na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Vaje zavezništva leta 1976.
Vaje zavezništva leta 1976. FOTO: AP

Spomini na leto 2004: Slovenija vstopi v Nato

Nato je mednarodna vojaško-politična organizacija držav za sodelovanje na področju obrambe, ki je bila ustanovljena leta 1949. Na ustanovnem zasedanju zveze so bile prisotne Belgija, Danska, Francija, Islandija, Italija, Kanada, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo in ZDA.

S predajo ratifikacijskih listin je Slovenija 29. marca 2004 uradno postala članica zavezništva, skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško. Predsednik vlade Tone Rop je v Washingtonu kot prvi med premieri sedmih novih članic ameriškemu državnemu sekretarju Colinu Powellu predal listine o pristopu k zavezništvu. Slovesne predaje listin depozitarju Severnoatlantske pogodbe iz leta 1949 se je udeležil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ameriški predsednik George Bush pa je ob tej priložnosti v Beli hiši pripravil slovesnost, ki se je je udeležilo kar okoli 4000 gostov. Z vstopom v Nato so varovanje slovenskega zračnega prostora v okviru zavezništva prevzela italijanska letala.

"Vstop v Nato je velik dosežek za sedmerico držav," je dejal Bush. Bush je novinkam v nagovoru izrekel dobrodošlico v zavezništvu ter se jim zahvalil za prijateljstvo. Kot je dejal, so bile te države nekdaj "ujetnice imperija", zdaj pa se  vključujejo v severnoatlantsko zavezništvo, kjer bodo kot enakopravne in svobodne partnerice prispevale k skupni obrambi, prinesle pa bodo tudi "moralno jasnost".

"Za državljanke in državljane Slovenije je vstop v Nato dogodek zgodovinskih razsežnosti," je takrat ob vstopu Slovenije v severnoatlantsko zavezništvo dejal takratni zunanji minister Rupel.

Širitev zavezništva na vzhod pa ni bila po godu Rusiji. Takratni ruski zunanji minister Sergej Lavrov je menil, da bi morale nove članice podpisati sporazum, ki ureja vprašanje namestitve bojnih letal, tankov in drugega težkega orožja.

Vojaška vaja na Norveškem
Vojaška vaja na Norveškem FOTO: Damjan Vodenik

Napad na enega je napad na vse

Slovenija je po besedah generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga cenjena zaveznica, ki na številne načine prispeva k skupni varnosti in obrambi. Zavezniki tudi sicer priznavajo Sloveniji pomemben prispevek v operacijah, zlasti v misiji Kfor na Kosovu, slovenski vojaki pa so vedno deležni pohval.
Zavezništvo si od svojega nastanka prizadeva za kolektivno obrambo ter pravično in trajno miroljubno ureditev v severnoatlantskem prostoru, ki bi temeljila na skupnih vrednotah demokracije, človekovih pravic in vladavine prava. Predstavlja varnostni dežnik za ZDA, Kanado in zlasti Evropo pred konvencionalnim in jedrskim napadom.

Najpomembnejši člen severnoatlantske pogodbe, ki je znana tudi pod imenom washingtonska pogodba, je peti člen, ki določa, da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic šteje za napad na vse pogodbenice in da bo v primeru takega napada vsaka od njih pomagala napadeni pogodbenici tako, kot se ji zdi potrebno, vključno z uporabo oborožene sile.

To je pomembna garancija ozemeljske celovitosti članic zavezništva, ki so večinoma manjše države, in odvrača morebitne večje agresorje, saj bi se ob napadu soočili z odgovorom celotnega zavezništva.

Po koncu hladne vojne se je Nato preoblikoval tudi v ključno organizacijo za izvajanje globalnega miru in varnosti. To se je zlasti izkazalo z mirovnimi operacijami na območju nekdanje Jugoslavije, na Kosovu ter v Bosni in Hercegovini.

Med ključne operacije sodi misija v Afganistanu, kjer je bil Nato v bojne operacije proti talibanom in izgradnjo države vpleten dolgih 13 let. Bojna misija Isaf se je po številnih žrtvah zlasti med ameriškimi in britanskimi vojaki decembra 2014 sicer končala, vloga Nata v deželi pod Hindukušem pa se je spremenila v svetovalno za afganistanske varnostne sile.

Med ključnimi dogodki v Sloveniji v času članstva Erjavec izpostavlja zaključek integracije Slovenske vojske (SV) v zavezniško vojaško strukturo leta 2009, s čemer je SV dokazala sposobnost delovanja skupaj z zaveznicami. Pomemben dogodek je bila certifikacija deklariranih sil za Nato (bataljona JRKB in zdravstvene enote Role-2), s čimer je Slovenija dokazala, da prispeva dogovorjene zmogljivosti v sistem kolektivne obrambe. Izpostavil je še napotitev bataljona SV na Kosovo. "To je bil doslej največji prispevek v zgodovini sodelovanja v mednarodnih operacijah in nas uvršča ob bok najsposobnejših vojska," je dejal.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa jezijo (pre)nizki izdatki nekaterih članic.
Ameriškega predsednika Donalda Trumpa jezijo (pre)nizki izdatki nekaterih članic. FOTO: AP

Koliko denarja za vojsko?

Slovenija je danes po besedah generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga cenjena zaveznica, ki na številne načine prispeva k skupni varnosti in obrambi.

A več je opozoril glede obrambnih izdatkov, kjer Slovenija že dlje časa caplja na repu zaveznic. Na to je osebno v Ljubljani oktobra lani opozoril tudi Stoltenberg. Tedaj je premier Marjan Šarec zagotovil, da se Slovenija zaveda obveznosti, ki niso le obveznosti do Nata, ampak gre za vlaganje v varnost države.

Slovenija mora prevzeti pravičen delež bremena in odgovornosti, meni tudi Erjavec. "K temu smo se zavezali ne le zaradi zavezništva, temveč in predvsem za zagotavljanje ustreznih sil in zmogljivosti za zagotavljane nacionalne varnosti, posledično pa tudi kolektivne varnosti," poudarja Erjavec in dodaja, da je vlada pripravila ambiciozen načrt dviga obrambnih izdatkov v naslednjih letih, "ki bodo stremeli k izpolnjevanju tega skupaj sprejetega cilja".

Slovenija je po besedah generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga cenjena zaveznica, ki na številne načine prispeva k skupni varnosti in obrambi. Zavezniki tudi sicer priznavajo Sloveniji pomemben prispevek v operacijah, zlasti v misiji Kfor na Kosovu, slovenski vojaki pa so vedno deležni pohval.
Problematična je namreč tudi struktura slovenskega obrambnega proračuna. Članice Nata naj bi namreč vsaj 20 odstotkov sredstev namenile za nakup novih zmogljivosti. Tu je Slovenija z 8,2-odstotnim deležem povsem pri dnu, z vedno novimi zapleti glede nakupa opreme za slovensko vojsko - zlasti osemkolesnikov - pa tudi nič ne kaže na izboljšanje položaja.

Glede povečevanja obrambnih izdatkov je Šarčeva manjšinska vlada sicer v precepu, saj Levica temu nasprotuje. A "pravičnejša delitev bremen" ni težava le Slovenije, ampak celotne Evrope, saj dva odstotka BDP za obrambo trenutno namenja le sedem od skupno 29 članic, izvzemši Islandijo, ki nima lastne vojske.

Voditelji članic so se namreč na vrhu v Walesu leta 2014 dogovorili, da bodo po krčenju obrambnih proračunov zaradi finančne krize v naslednjih desetih letih dvignili obrambne izdatke nazaj na dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Ameriški predsednik Donald Trump medtem že od začetka mandata grozi, da bo Nato zapustil, če v Evropi ne bodo "plačali poštenega deleža". Ameriški izdatki namreč znašajo 3,4 odstotka.

Tudi Slovenija je deležna opozoril generalnega sekretarja o prenizkih izdatkih za obrambo.
Tudi Slovenija je deležna opozoril generalnega sekretarja o prenizkih izdatkih za obrambo. FOTO: AP

Novi časi, novi izzivi

V Slovenijo ob obletnici prihaja tudi nekdanji generalni sekretar Nata George Robertson.
Po zagotovilih Natovih vojaških poveljnikov so sicer tovrstne težave zveze predvsem politične, medtem ko je Nato po moči in učinkovitosti daleč najuspešnejše zavezništvo na svetu.

70-letnico zveze nameravajo zato slovesno obeležiti že ob obletnici podpisa Severnoatlantske pogodbe s srečanjem zunanjih ministrov 4. aprila v Washingtonu, decembra pa tudi s posebnim vrhom v Londonu, kjer je imel Nato prvi sedež.

"Novi časi" pa pred Nato postavljajo tudi nove izzive. "Vojaške in hibridne grožnje, kibernetski napadi, terorizem, ilegalne migracije, nestabilnost v neposredni soseščini, vse to in še mnogi drugi izzivi predstavljajo skupno skrb in izziv tako za Nato kot EU. Razvoj in krepitev sodelovanja na področju varnosti in obrambe v okviru EU tako ne podvaja naporov Nata, ki je še vedno temelj kolektivne obrambe, ampak krepi evropski steber znotraj Nata," meni Erjavec.

"Nato in EU vidimo kot naravna partnerja, ki si delita skupne vrednote in strateške interese v soočanju s skupnimi izzivi. Sodelovanje in prispevki Slovenije v Nato in EU se med seboj komplementarno dopolnjujejo in krepijo zmogljivosti in varnost Slovenije," je še poudaril.

Z izbruhom ukrajinske krize je v ospredje Natovih varnostnih izzivov znova prišla Rusija. "Zavezništvo si ne želi konfrontacije z Rusijo, vendar hkrati jasno in odločno varuje načela in demokratične vrednote zavezništva ter mir, varnost in stabilnost vseh svojih zaveznic," je glede tega vprašanja poudaril Erjavec.

"Slovenija se pridružuje skupnim stališčem zavezništva in podpira zavezniške odločitve za krepitev odvračalne in obrambne drže ob sočasnem nadaljevanju dialoga," je še poudaril in dodal, da Slovenija skladno s temi zavezami tudi prispeva svoje sile in sodeluje s kontingentom v okviru okrepljene prednje prisotnosti v Latviji.

Minister je spomnil še, da Nato podrobno spremlja tudi aktivnosti Kitajske in njen potencialni vpliv oziroma izziv za varnost in stabilnost evroatlantske družine. "Vsekakor ni mogoče spregledati širših vidikov varnosti in pomembnih globalnih akterjev, med katere vsekakor sodi tudi Kitajska," še meni Erjavec.

Vaja Enote za specialna delovanja
Vaja Enote za specialna delovanja FOTO: Aljoša Kravanja

Časovnica vstopanja in nekatere dejavnosti Slovenije v zavezništvu

Januar 1994 - Državni zbor sprejme dopolnila k resoluciji o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti iz leta 1993, prvič je jasno deklarirana politična volja za približevanje Slovenije Natu.

Marec 1994 - Slovenija se je med prvimi vključila v Natov program Partnerstvo za mir, istega leta postane pridružena partnerica v Severnoatlantski skupščini.

1995 - Slovenija je začela izvajati prvi cikel t. i. procesa načrtovanja in ocenjevanja, v katerem država vsako leto predstavi svojo nacionalno obrambno politiko in načrtovanje, določi udeležbo države v mirovnih in humanitarnih operacijah ter opredeli politiko omejevanja širjenja orožja za množično uničevanje.

Avgust 1995 - Pripadniki Slovenske vojske prvič sodelujejo na vaji Partnerstva za mir.

Januar 1996 - Slovenija postane polnopravna članica Severnoatlantskega sveta za sodelovanje.

April 1997 - Državni zbor sprejme deklaracijo o vključevanju v Nato.

Avgust 1997 - Tedanji predsednik Milan Kučan podpiše ukaz o ustanovitvi slovenske misije pri Natu.

Oktober 1997 - Slovenija napoti pripadnike Slovenske vojske v misijo Sfor pod poveljstvom Nata v BiH.

Februar 1998 - Vlada predstavi nacionalno strategijo za vstop v Nato.

Oktober 1998 - Slovenija odpre svoj zračni prostor za prelete Natovih zračnih plovil.

November/december 1998 - pri nas poteka največja vaja članic Nata in partnerskih držav zunaj zavezništva do tedaj Cooperative Adventure Exchange '98, na kateri sodeluje preko 6000 vojakov iz članic in partneric.

November 2002 - Na vrhu Nata v Pragi je Slovenija povabljena, da začne pristopne pogovore za članstvo.

Januar 2003 - Po dveh krogih pristopnih pogovorov z Natom vlada sprejme pobudo za pristop k Severnoatlantski pogodbi.

Marec 2002 - Državljani na referendumu s 66,08 odstotka podprejo članstvo Slovenije v Natu.

Februar 2004 - DZ sprejme zakon o ratifikaciji Severnoatlantske pogodbe.

29. marec 2004 - Slovenija listino o pristopu deponira pri depozitarju (ZDA) in s tem postane članica zavezništva.

Marec 2004 - Slovenski vojaki se pridružijo mirovni misiji Isaf v Afganistanu.

Junij 2004 - Slovenija prvič sodeluje na vrhu Nata kot polnopravna članica.

September 2006 - Slovenija gosti neformalno srečanje obrambnih ministrov Nata v Portorožu.

Februar 2007 - Slovenska vojska prvič v zgodovini v operacijo na Kosovu Kfor napoti enoto velikosti bataljona, ki prevzame lastno območje odgovornosti in poveljuje pripadnikom tuje vojske.

November 2009 - Slovenska vojska zaključi integracijo v zavezniško vojaško strukturo.

Marec 2015 - V Poljčah na Gorenjskem začne delovati Natov center odličnosti za gorsko bojevanje.

Junij 2017 - Slovenija napoti kontingent v Natovo misijo Prednja okrepljena prisotnost v Latviji.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1918
20. 03. 2019 17.30
+3
15 let sramote
nikhrast
20. 03. 2019 17.50
-2
Res sramota zakaj bolj ne podpiramo NATO. Nimamo Ruse za sosede, pa se folk počuti bolj varnega. Vprašaj pa Poljake, Ukrajince... kaj mislijo o Rusih, nič prijaznega.
Thinc25
21. 03. 2019 08.33
+1
Zmaga Ukrajini ..
20. 03. 2019 15.10
+10
Počasi postaja članstvo breme. V resnici nas čedalje več stvari ločuje, kot pa povezuje. V trenutku včlanitve so bili drugi časi, drugi problemi. Danes pa so se pokazale precejšnje pomanjkljivosti v NATU. Zato bi bilo potrebno razmišljati v rešitvi problema, ki ga ima EU, to pa lahko pomeni edinole to, da ima EU svojo vojsko. S tem bi se lahko EU bolje povezala in tudi bolje reševala svoje probleme - Schengenska meja, imigracije, vojne v soseščini, vpliv in moč reševati tudi druge konflikte, itd. Jasno, da ZDA taki nameni ne dišijo, saj so vedno radi solirali (s pomočjo dveh ali treh EU držav članic) po Bližnjem vzhodu, netili vojne in povzročali imigracije, sami pa pri tem niso utrpeli večjih stroškov (razen Iraka) ali bremena. Prav tako pa enotna in močna EU ne diši Rusiji. Bi pa bilo bistveno bolje za nas, Evropejce.
Perrun
20. 03. 2019 10.40
+2
Hočeš nočeš, če ne bi bilo NATO, bi bila Rusija verjetno že tam sredi Poljske in v Bolgariji. Poleg tega se svet deli, imaš zahodni pol (NATO), Rusijo, Kitajsko in arabski del. Pač mi vemo kam pašemo. Čas nevtralnosti je mimo. Poglejte sam Švedsko, ima več vaj z NATO-om kot pa kaka sama zaveznica.
Mauzahecmauzares
20. 03. 2019 09.47
+24
NATO je delno kriv za terorizem po Svetu. Zato naj naj zagotovi mir v EU. Jaz se ne bom boril za Evropejca in preganjal muslimsne iz EU. Naj to storijo naši plačani vojaki z ostalimi v NATO. Zato plačujemo visoko članarino. Trump pa naj izsiljuje lastne Američane. Nabijem ga na johna.
komarec
20. 03. 2019 09.43
+16
Nikoli se ne bomo rešili terorizma, ker je to produkt amerike in nato, kibernetski napadi pa so oblika boja proti kapitalizmu in temu se bo še težje izognit. Kaj torej storiti?
MojsterSplinter
20. 03. 2019 09.35
+7
Kako sprevračajo zgodovino... Konec devetdesetih je narod hotel v EU, o NATO ni bilo govora. Naenkrat pa je po osamosvojitvi Rupel začel govoriti o evroATLANTSKIH povezavah, vsa politika je začela tuliti v en rog, in evo nas v Natu, Afganistanu, Iraku in na meji z Rusijo.
Protoc
20. 03. 2019 09.27
+8
Počasi malo..koliko mi to placujemo že Ameriki za Nato?..naj mi prosim eden odgovori. Mi plačujemo a naša vojska se razpada prav tako njihova oprema. Dobro so to pastirji pogodbo sestavili..a ovce podpisale. Pa tok orozja od jugoslavine ostalo..prodali piz...a im ma...ina
Perrun
20. 03. 2019 10.43
+5
ah to so neumnosti. gleda se koliko BDP namenjaš obrambnim izdatkom. torej vlagaš v svojo vojsko.
Vitruvio
20. 03. 2019 09.25
+12
NATO je EU Patria . Zgodba o orožarskem poslu USA.
Rade 74
20. 03. 2019 09.19
+0
Edina obramba pred terorizmom je NAPALM!!!
natolcevanjenapolno
20. 03. 2019 09.11
+3
MladostNiNorost
20. 03. 2019 15.55
+1
siFBI
20. 03. 2019 08.47
+13
Ja od tega dne naprej razpada slovenska vojska. Moje sožalje!
brabusednet
20. 03. 2019 08.39
-6
Levičarji bi bili v NTO,ko bi ga rabil vplačevali pa nič.Živeti na tuj račun je njihova tradicija.Kot Angleži v EU,koristli privilegije vplačali pa nič.
krtofl
20. 03. 2019 09.02
+0
ti cerkveni parazit prisesan državni proračun že cel lajf živiš na tuj račun......
jesenvoyo
20. 03. 2019 08.34
+15
Napad na enega je napad na vse se sliši kar v redu, kaj pa ko napade eden morajo napasti vsi pa mi ne odgovarja.
brezimenomir
20. 03. 2019 08.31
-8
Čudno, da nismo ostali med Neuvrščenimi...glede na predhodne komentarje
Brabus
20. 03. 2019 08.29
+13
A,ko ne bo več denarja, nas bo NATO ven vrgu,suspendiral, ali celo kaj tretjega???
SabincaH
20. 03. 2019 08.15
+9
Trenutno nič drugega ne preostane kot sodelovanje z Natom... a še nsite slišali podatka, da če pride do vojne v Sloveniji, imamo streliva samo za tri dni. Mar ne veste, da pomeni po teh treh dneh, to predajo? Vojaki, ki se urijo v Sloveniji pa pridobivajo veliko preveč teoretičnega znanja, večina pa jih ne zna niti puške držati. Ja, to je naša vojska... prepričajte se sami... Sodelovanje je edina možnost!
jesenvoyo
20. 03. 2019 08.42
+10
Če pride, seveda bolje da ne, do vojne, računajte, bo treba tudi nadure plačat vojski, ki je mimogrede za svoje delo plačana.
User1538643
20. 03. 2019 08.54
+8
Upam, da ne bodo stavkali ob nepravem času.
VojvodaTriglavski
20. 03. 2019 08.08
+31
Vlada naj nameni denar vojski, vojski ki bo sluzila narodu ne pa zahodnim bogatunom, ki netijo vojne in unicujejo suverene drzave sirom sveta in kradejo surovine, vendar od tega ne bo nic, ker itak "nasi" politiki imajo le enega gospodarja in to je zahod.
VojvodaTriglavski
20. 03. 2019 08.04
+18
15. obletnica izgube neodvisnosti in suverenosti Republike Slovenije. EU in NATO najvecje zlo za svetovni mir.
tron3
20. 03. 2019 08.00
+23
Nisem vedel, da se Nato bori proti samemu sebi. Terorizem je ena od njihovih specialnosti.
Alojz69
20. 03. 2019 07.54
+25
Biti del agresorske organizacije je res za ponosen bit.